Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Romanii online

Iar calc nişte bătături, dar trebuie să-mi scot din draci.

Acum câţiva ani, în lipsă de ceva mai bun şi pentru că tot foloseam MyBB pe forumul de webmasteri, plus că nu era mare lucru să iei un .ro prin Vodafone, să-l “reîncarci” lunar şi să muţi domeniul pe un server decent, nu pe hostingul lor de 3 lei HTML only, am pus la cale MyBB.ro

Cum aveam şi câţiva prieteni şi membrii de pe învăţăm.net foarte implicaţi, ne-am pus tare de tot la muncă, să scoate şi traducerea pe română, am promovat-o pe situl oficial etc. Proiectul a început să se dezvolte cât de cât, promovat şi pe forumul principal, ceva mai “bătrân”. Oamenii veneau, descărcau fişierul de limbă, “uitau” să pună link către noi, că ferească dumnezeu să laşi link în footer, să crească puţin comunitatea, eventual apăreau în forum când li se strica ceva pe forum şi cam atât.

Am o mână de oameni care au tras ca nebunii să traducă porcăria aia de script, să facă updates de câte ori MyBB, ca orice producător de CMS, mai făta o versiune cu modificări, care au ţinut piept cu informaţii, când era nevoie de sprijin tehnic, care s-au dedicat proiectului, când eu deja eram băgată în alte chestii pentru a mai putea ţine situl la un nivel de activitate.

Normal, comentariile nu au întârziat să apară. Că se răspunde greu, că nu se răspunde mereu, dacă e o chestie tehnică. Trecem peste faptul că nu e nimeni obligat să stea 24/7 să dea indicaţii moca şi ajungem chiar şi la problema că poate nu ştim totul despre platforma în cauză. Erau şi întrebări pe care le puteau soluţiona doar programatori experimentaţi, iar din ăştia nu se găsesc pe toate gardurile.

În toamna trecută, când m-am trezit că Vodafone m-au lăsat să mă ling pe bot de acces în mydomain, am luat decizia de a recupera doar 2 domenii. MyBB.ro nu era printre ele, tocmai pentru ca NU MERITĂ EFORTUL. Nu am avut decât parte de frustrări şi nervi, de la dobitoci care mi-au furat tema custom “desenată” de mine, până la jenanţii care şterg linkul din footer, dând zero şanse comunităţii să se dezvolte sau care vin să ceara ajutor şi adio amigos, nu-i mai prinzi acolo. Că doar există alţi boi care să scrie articole, să facă mereu converaţie şi să le dea soluţii. Ei bine boii ăia aveau deja altele mai bune de făcut, iar cel mai de frunte, io, nu mai dorea să audă despre un forum de “suport” românesc.

Culmea este că am un copil care e atât de îndrăgostit de script, încât trage şi el ca animalul pe un proiect dedicat platformei în cauză, mybbromania.net. Cum eu nu mai doresc să recuperez vechiul domeniu, el acum luptă să facă acest pas. Colosala sumă pe care trebuie să o pună la rotld este 50 de euro (hai aprox. 200 de lei).

Momentan a strâns 7.

Deci, da, când e vorba să profiţi de timpul şi de bunul simţ al unora, forumul e numai bun. Atunci îţi apar tot felul de membri, care mai de care mai interesat de problema lui. După ce au găsit soluţia, adio. Rdt se gândea chiar să pună un fel de plugin sau ceva similar pe fişierul de temă, încât să se FORŢEZE linkul către situl lor, că doar ei îşi rup spinarea să pună limba română pe forum şi să îi ajute pe forumişti. La asta se ajunge, să FORŢEZI un link pe care nesimţiţii nu-l pun, că-i doare la SEO.

Încă nu se înţelege că o comunitate nu creşte prin administratori, ci prin OAMENII din ea. Că, dacă vrei să trăiască MyBB România de pildă, trebuie să fii activ în comunitate, să pui eventual link sau banner pe situl tău, să-l recomanzi, să ajuţi la traduceri, la scris tutoriale etc. O comunitate nu se naşte din aer.

Cel mai mult m-au amuzat comentariile de după ce s-a inactivat situl mybb.ro. “Vai, ce păcat”, “dojo, nu-l redeschizi, că era mişto”. Asta în condiţiile în care NUMĂR PE DEGETE oamenii care s-au implicat şi cărora nu-mi ajung 10 ani să le mulţumesc pentru tot ce au făcut. Nu cred că am nevoie de 2 mâini pentru numărătoarea asta pe degete. DIN SUTE de indivizi ce s-au perindat pe forum şi care l-au considerat bun doar să ia de pe el, niciodată să ofere înapoi.

Iar acum faza de maximă penibilitate, din peste 130 de membri de pe forumul de suport, construit de băiatul ăsta plin de pasiune, au donat vreo 3. Nu sunt în stare să pună 40 de euro-cenţi de persoană (aşa estimativ) pentru un site care-i ajută cu forumul lor şi care reprezintă singura comunitate de specialitate din România.

Âştia sunt românii. La plăcinte înainte …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

19 Comments

  1. Sunt si unii care nu se pricep sa puna un link in footer. 🙂 Nu e ca si cum ar exista optiunea “Adauga link catre mybb.ro” in mybb, e ceva mai complicat. 🙂

    • Era scris un mic tutorial, don’t worry 🙂
      Culmea e ca majoritatea stiau si cum sa scoata linkul mybb.com din footer. Cand e vorba de scos linkul dezvoltatorului, ai fi uimit sa vezi ce repede gasesc oamenii codul si fisierul de modificat 😀

    • Începând cu versiunea 1.6.2 a traducerii, pe lângă aceasta arhiva vine şi cu un plugin care îl ajută pe user să îşi insereze cu 2 clickuri în footer un link.
      Nu se mai pune problema că nu ştiu.

  2. Nu cred sa fie numa la Romani problema asta, dar cred ca e mult mai evidenta pentru ca raportat la numarul de locuitori procentul de nesimtiti este mult prea mare. Eu sincer nu am reusit sa dezvolt o comunitate, pentru imi pierd mult prea repede rabdarea ascultand toti *****. In alta ordine de idei eu as fi dispus sa platesc pentru a avea acces la o comunitate seriosa, asta pentru ca inteleg ca e normal ca in ziua de azi sa fi si remunerat pentru munca depusa. Si asa, fiind platita nu cred sa nu respecti regulile, nici un om intreg la cap nu doreste sa isi bata joc de investitia facuta.

  3. Iarăși ai început cu placa asta că numai la români se poate întâmpla așa ceva?

    • Da, pentru ca se intampla sa rulez si forumuri pentru un public international, plus sa stiu ce se intampla in cateva dintre cele mai mari in domeniu. Stiu deci ce nivel de implicare este, cat de mult “voluntariat” si cum sare lumea sa ajute un forum i care isi desfasoara activitatea. Asta ca sa nu vorbim despre faptul ca in niciun forum international in care am activat ca “staff” nu am dat de atata “nemultumire” ca aici. Nici de atatia care sterg linkurile dezvoltatorului, dupa care au tupeul sa vina sa ceara ajutor.

      • Nu am cum să fac comparație cu românii, dar nemulțumiți am văzut și printre străini de ceva ori. Sistemul la plăcinte înainte, la război înapoi se aplică peste tot. De exemplu când un proiect open source o ia puțin pe arătură imediat se găsesc persoane care să comenteze și să critice, deși puțini din ei pun umărul. De fapt asta se aplică și pentru diverse jocuri sau Windows. Mulți le critică, dar puțini le-au și cumpărat pe bune.

        În ceea ce privește ștersul link-urilor către dezvoltatori, s-ar putea să mă înșel, dar asta ar putea fi în concordanță cu licența și atunci te oftici cam degeaba. Practic ți-ai asumat și acest risc atunci când ai făcut acea contribuție la acel proiect.

        P.S. Hai că mi-am adus aminte și de un caz cu „străinezi”. E vorba de OpenSSH/OpenBSD și lipsa donațiilor din partea corporațiilor hrăpărețe:
        https://marc.info/?l=openssh-unix-dev&m=114316163313701&w=2
        https://marc.info/?l=openssh-unix-dev&m=114316224627520&w=2

  4. E un comportament in cascada, pornind de la produse culturale mai scumpe si ajungand la zona online. Nu stiu daca e specific romanesc, dar e clar o mostra de lasitate rar intalnita.

    Nu cumpar albumele trupei X, nu merg la concerte, dar intru pe forumul lor si ma vait ca nu mai sunt ca pe vremuri si ca m-au dezamagit.

    Nu cumpar jocuri originale, dar ma plang ca ultima versiune furata are buguri si nu stiu ce.

    Nu-ti dau credit pe tema, nu donez nimic, dar am tupeul sa intru sa-ti explic ”ce trebuia sa faci”.

  5. Ramona, sunt membra a trei forumuri si intru pe ele saptamanal. Ma crezi sau nu, articolul tau m-a facut sa ma intreb daca eu fac tot ce trebuie in relatia cu fiecare forum. Cred ca ar fi de mare folos daca ai scrie un articol despre ce se asteapta de la membrii unui forum, clar si fara persiflari sau trimiteri la chestii pe care le stiu putini. Te rog frumos !

  6. Dojolina draga, nu inteleg de ce iti cresti tensiunea fara sens … adica, plm, nu se stie ca romanii nu fac parte din nici o comunitate… ei cel mult navigheaza pe net .. ei isi cauta rezolvari la probleme care se ivesc de la faptul ca au o tema (ca exemplu) furata, in loc sa fie platita …
    Asa ca, daca vrei sa creezi o comunitate … mi se pare extrem de greu … nu vorbesc de comunitatiile din jurul unui blog .. ca aici e mai simplu .. ci la un forum… sincer io am avut si la comunitatea de revederea de 10 ani … asa ca :-))

  7. Pana mai ieri apelam la cineva…sa-mi puna o poza pe site …acum pot sa ma laud ca mi-am construit singurel site-ul…..si am un .ro…..sunt un “mare hakker” ce sa mai=))

  8. O sa spun de fiecare data cand am ocazia: suntem o natie de tot rahatul.
    Noi vrem doar sa ne rezolvam problemele si apoi sa ne vedem de treburile noastre, nu ne intereseaza de cei care ne-au ajutat insa daca nu ne ajuta inseamna ca sunt niste…. si niste….. .
    Citesc de ceva timp bloguri din afara, mai arunc un ochi si pe forumuri si cu toate ca nici acolo nu e numai lapte si miere (ca-n reclama aia tampita), am vazut ce inseamna o comunitate, cum OAMENII se ajuta intre ei, cum incearca sa promoveze GRATIS comunitatea de unde fac parte, etc. (stiii tu mai bine ce vreau sa spun). As vrea sa vad si la noi astfel de lucruri insa e greu si asta mai ales cand vezi ca ala nu, ala nu,stai si-ti pui intrebarea: de ce eu? de ce sa fiu eu mai prost, ia da-i ma in…. . Da, asa suntem noi romanii.

  9. Trebuie sa citim c mare atentie cand înregistram domenii la registereri mai “suspecti”. Eu de ex dau un ban in plus dar inregistrez direct la ROMARG.

    Ideea e alta, de multe ori cand se face contractul in el se trece INCHIRIEREA sau Vanzarea-Cumpararea domeniului (Ca la Romarg). De multe ori, la plata/an la domeniile .ro (Doar la noi ca e romania deh..) se inchiriaza domeniul si asta s-ar putea sa fie problema.

    Oricum, foarte urat facut gestul lor.. Cand un domeniu evolueaza pozitiv, te trezesti fara el.

  10. Mai fratilor sa ma lammuresc daca cumpar un domeniu.ro nu este al meu pe viata sau cum??…ca ma depaseste ……situatia si nun vreau sa dau cu niste bani degeaba….ca atunci raman la inchiriere…si gata!

  11. La gratuitate inainte, asa este pe la noi. Nimeni nu vrea sa faca un bine si isi vede doar de ale lui. De aceea nici nu dam inainte ci regresam in multe domenii.

  12. Aşa a fost cu toate scripturile,gen php-fusion nu primeau aia support dacă nu aveau link în footer:)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.