Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Romanisme

(M-a scos “soarele” de pe comp-ul meu, asa ca scriu de pe al unei “americance”. Veti scuza deci lipsa diacriticelor.)

  • cum sa iesi asa din casa? Imbraca-te ca lumea, ca se uita lumea la tine;
  • mda. Haine de firma si masina noua. Mama lui de cocalar;
  • cum de si-au luat Popestii apartament si masina? Din ce bani? Sigur e ceva necurat la mijloc;
  • ah, merge aia de la 2 in vacanta. Sigur si-o “trage” cu careva, de unde atatia bani pentru concedii;
  • ptiu, ce mecla are asta in autobuz. Asa i-as pocni una peste nas. Las’ ca ii zic io vreo doua;
  • gata inghetata? Pai arunca hartia unde poti, ca doar nu suntem singurii;
  • cum, iar ai luat 4? Trebuie sa vorbesc cu vaca aia de profesoara, ca asa nu se mai poate;
  • da, dom’ politist. Stiu ca aveam 70 intr-o zona cu limita de viteza la 30 km/ora. Nu putem rezolva altfel?
  • tigari? Ah, le-am luat de la tiganul din colt. Ca doar n-o sa dau 10 lei pe pachet;
  • hai, vita, misca-te mai repede. Doamne cat de nesimtiti is astia de la restaurant;
  • si tu cine dracu’ esti de ti-ai parcat masina pe juma’ de trotuar? Las’ ca-ti las eu o amintire cu cheia;
  • bilete de autobuz? Intai crap si dupa aia platesc serviciile lor de rahat;
  • si tu ce treaba ai sa treci acum? Si ce daca ai verde? Pune piciorul pe zebra si vezi dupa aia;
  • cum sa venim la film? Pai e editie speciala la Dan Diaconescu in Direct. Nu misc de la teveu nici daca arde casa;
  • carti? Care gaozari mai pierd timpul cu tampenii din astea?
  • sa acord prioritate? Peste lesul meu.

Doar cateva “idei” de bine ce ni se invart prin creiere. Toti sunt tampiti, noi suntem destepti, oricare ar fi domeniul. Toti ne datoreaza ceva, toata lumea trebuie sa ne faca loc si sa fie uimita de “valoarea” noastra. Nu respectam oamenii, nu respectam legile, nu respectam nimic. Incalcam reguli pentru ca “si altii o fac”, dam vina pe oricine, dar nu realizam unde ne-am ratat noi insine.

Avem pretentii sa fim tratati cu respect, dar, cand e cazul sa avem si noi o asemenea atitudine, e clar: respectul se castiga si nimeni nu a reusit asta in fata noastra. Ne deranjeaza cand vecinii ne barfesc, dar asta nu ne opreste sa ii balacarim si noi, cum prindem ocazia. Ne imbracam ca de opera, cand mergem la mall, ca doar ne vede toata lumea. Oricum opera nu prea gustam, ca e plictisitor.

Cascam ochii zeci de ore la televizor, privind ca vitele emisiuni de 2 lei. Pentru ca “trebuie sa stim”, chiar daca “senzationalele” stiri sunt de fapt niste gunoaie dezgropate de una dintre cele mai proaste tagme de ziaristi cu putinta. Suntem niste cobai perfecti pentru joaca de-a rating-ul si inghitim pe nemestecate toate golaniile prezentate. Si norma, ca tot suntem atat de informati, avem opinii la care toata lumea trebuie sa adere, ca altfel sunt niste dobitoci.

Ne ignoram copiii pe cat posibil si ne infuriem ca scoala nu ni- transforma in genii. Ca doar profesorii au datoria de a educa progeniturile, treaba noastra este sa lenevim amboulea si sa evitam orice discutii sau implicare reala in viata si educatia urmasilor. Sa recomanzi plodului carti? Sa ii deschizi gustul pentru jocuri logice? Pentru rebus? Las’ ca poate sta la televizor si el, ca doar injuraturile a reusit sa le memoreze deja. Si, daca ne ocupa aiurea spatiul, mai bine ii punem un calculator si il lasam in plata domnului.

Circulam pe strazi ca niste bezmetici, ignoram orice semafoare sau reguli de circulatie. Ca doar nu am omorat pe nimeni inca. Si, chiar daca o facem, exista vreun prieten la politie si rezolvam cazul. Oricum, daca da necuratul sa luam o amenda, incercam sa o “rezolvam”, ca doar toti fac la fel.

Traim intr-o lume mica si urata, pe care o uratim si mai mult, pentru ca refuzam sa facem pasul. Refuzam sa fim selectivi cu rahatul pe care suntem dispusi sa il ingurgitam zilnic. Lasam toate mizeriile, pe care oricum nu le putem controla, sa ne conduca viata. Suntem incrancenati si rai. Lipsiti de respect si rai de gura. Visam averi incomensurabile si croaziere de zeci de mii de dolari si ignoram ocazia de a petrece 4 ore placute intr-un parc sau la iarba verde undeva in zona. Nu stim sa ne bucuram de ce ne este la indemana, avem pretentii uriase si un gust amar in fiecare secunda.

Nu am inventat noi, romanii, coruptia, saracia sau problemele. Nici programele TV proaste, desi, slava domnului, avem o productie senzationala in aria asta. Nu am inventat nici noi mizeria pe strazi si, culmea, nu avem strazile cele mai jegoase din lume.

Dar nici nu ne rupem spinarea sa schimbam ceva. Sa facem PRIMUL PAS. Chiar daca “toata” lumea se impinge bovinic la coada, putem sta corect. Chiar daca “toata” lumea face blatul, putem plati un bilet, pentru ca, un business ce nu incaseaza, nu se poate dezvolta. Chiar daca “toata” lumea trece pe rosu, putem opri masina. Putem casca ochii, poate avem ocazia de a acorda cuiva prioritate. Sau, doamne fereste, am putea lasa alta masina sa se incadreze in trafic, chiar daca vine de pe o strada secundara si noi oricum vom mai sta la rosu.

“Toata” lumea e nepoliticoasa si imputita. Noi putem spune un “buna ziua” si testa o combinatie benefica de apa si sapun. Poate un deodorant, daca ne simtim mai “domni”. Toata lumea arunca mizerii pe jos, toata lumea asculta muzica proasta, toti sunt niste inculti. Perfect, asta este sansa noastra de a “straluci”. De a fi altfel, poate cineva se molipseste.

Hai sa ne pese mai putin de “ce zic vecinii” si sa ne concentram asupra noastra. Asupra familiei noastre. Sa muncim si sa stim sa ne relaxam. Sa lasam vecinii sa zica si sa faca exact cum simt ei si sa ne intereseze ce si cum facem noi. Sa stim sa folosim fiecare clipa libera, sa vedem frumosul pe unde umblam si sa incercam sa fim noi insine mai corecti, asa cum dorim sa fie altii. 

Am rumegat ideile astea de cateva zile bune. Au trecut mai mult de 4 luni de cand traim intr-un alt mod. Cu romani, culmea, care au lasat insa rachiuna si capro-vecinita pe “batranul continent”. Cu americani zambitori si politicosi, care, stiu unde este Romania (ca tot avem noi impresia ca sunt niste inculti). Am vazut si aici indivizi certati cu legea si cu bunul simt, dar am vazut si oameni atenti si curtenitori. Am regasit metehnele noastre, dar si respect pentru clienti sau pur si simplu dorinta de a ajuta.

Nu suntem mai prosti, nici mai destepti decat altii. Exista indivizi mai “jegosi” decat noi, exista soferi mult mai prosti decat romanii. Dar nu ei sunt idealul nostru. Nu obiceiurile astea trebuie sa le imprumutam, ca oricum le avem deja. Trebuie sa invatam, de pe unde umblam, ce functioneaza si ce face acele societati mai bune. Sa deprindem respectul si bunavointa, ca restul vin si ele pe aproape. Si sa ridicam ochii din pamant, ca nu avem motive sa ii tinem atintiti acolo.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

9 Comments

  1. Frumos ai scris! Si eu am stat prin diverse tari…. cateva luni de fiecare data. Dar ma crezi ca desi am vrut sa aplic acasa ceea ce am invatat acolo… nu am reusit? Romanii sunt extrem de batuti in cap. Nu si-ar schimba obiceiurile nici in ruptul capului. Chiar daca le dovedesti clar ca-i mai bine ceea ce le propui, ei nu vor si pace. Prefera sa moara cu “dreptatea” lor in brate, in jeg si …..speranta. Speranta fara pus osu la treaba este zero. Zi-mi, te rog, mai are rost ca tinerii sa-si uzeze nervii la maxim incercand sa schimbe ceva ?

  2. Uite, ca inca ma bucur de linistea lipsi TV-ului. Acum 2 ani am decis ( atunci cand m-am mutat in casa noua) sa nu cumpar tembelizor. Nu ii duc dorul. Si vad de ce.
    Orice alta informatie o pot afla online. Doresc, un film pot inchiria sau vedea la cinema.
    Nu vreau sa ma trezesc cu Crudu dimineata si nici alte aberatii.

    A, pot adauga la romanisme ceva : ” karaoke pe manele, duminca la ora 12″.

  3. Pentru ca imprumut obiceiurile invatate pe unde am stat mai mult de sase luni in tara mea sunt considerat un ciudat.
    In Ro daca respexcti regulile ‘E clar, cu asta, ceva nu e in regula!”

  4. 3 luni intr-o tara “occidentala” te schimba. 6 si mai mult. Abia astept sa te intorci in tara.
    Abia astept sa intri happy si binevoitoare in primul magazin, sa deschizi usa frumos, sa spui “buna ziua!” si o scarboasa sa iti raspunda, cu privirea inca pe nişte ţâţe goale din Libertatea: “ce??”

    Si eu m-am gandit de multe ori la cum poti schimba viitorul sumbru al romanilor si am ajuns sa cred ca nu exista decat o singura cale: ţara trebuie golită. Timp de 1-5 ani, fiecare român trebuie pus să trăiască într-o comunitate occidentală. Doi români în fiecare sat şi câte 100 de români în oraşele mari. Nu prea mulţi la un loc, că ce se aseamănă se adună şi nu se mai lasă asimilat.
    În timp ce ei îşi duc viaţa pe pământuri civilizate ţara trebuie reconstruită.

    Astfel, după o vreme românii sunt puşi să revină acasă, unde vor găsi totul “ca în vest”. Străzi frumoase şi curate, coşuri de gunoi separate pentru sticlă, plastic etc, autostrăzi cu 6 benzi, locuinţe decente, salarii acceptabile etc.

    Cred că după câţiva ani de viaţă occidentală românii vor fi învăţat civilizaţia iar cei nesimţiţi, încrezuţi, atotştiutori vor rămâne exemplare foarte rare.

    • Doro, mi-e groaza, sincer. Ideea este ca nu doar aici sunt politicoasa, am fost mereu asa, ca am primit o crestere din aia “clasica”. Dar vad tot mai tare diferentele si e dureros. Am mai intrat asa cateva zile si prin alte tari, deci nu is chiar “virgina” la iesirile din tara. Unele tari chiar mai curate si mai “civilizate” decat SUA. Sunt aspecte si aici, culmea, mai nasoale decat la noi, dar in general sunt si chestii pe care le fac foarte bine.

  5. Un articol foarte interesant – genul de articol pentru care pe vremuri te citeam zi de zi. 🙂

    Acum revenind on-topic, stii care e cel mai dureros lucru, ca toate cele spuse de tine in partea a doua a textului nu sunt cine stie ce fapte extraordinare, ci pur si simplu ceea ce ar trebui sa fie normalitatea… si nici macar pe aia nu o mai avem. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.