Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Si totusi, Dragos, eu nu ii sustin pe tigani

Acum 2 zile Dragos Bucurenci posta un articol prin care promova o “stampila” a proiectului SPER – Stop Prejudecatilor despre etnia rroma. Am fost câţiva care am comentat negativ, adică ceva de genul .. bre, noi nu am promova aşa ceva, mai ales la câte fac şi dreg MAJORITATEA ţiganilor.

Comentariul, deşi zic eu politicos a fost însă şters.

Departe de mine să îi spun omului cum să îşi conducă blogul, deci nu voi comenta aici că e naşpa că a dezaprobat mirobolantul comentariu.

Profit însă de ocazie pentru a-mi manifesta ÎNCĂ O DATĂ SATURAŢIA faţă de toate proiectele astea multiculturale şi multi-pluri-tolerante. E plin de ONG-uri, e plin de tot felul de concerte, piese de teatru şi afişe prin care noi, rasiştii de români suntem traşi de mânecă înspre toleranţă.

Sunt al naibii de tolerantă. Nu am tratat vreodata vreun ţigan (nu veţi auzi de la mine cuvântul ăla cu 2 r prea repede) altfel decât cu respect. Ăla pe care îl am faţă de orice individ. Le recunosc (unora) valoarea de oameni deosebiţi. Sunt conştientă că sunt oameni muncitori sau chiar copii care au studiat şi şi-au depăşit “condiţia”. Nu am decât admiraţie. Sunt de asemenea conştientă că renumele de “ciordales” (cuget că ăsta e cuvântul care a deranjat) nu şi l-au primit pentru că sunt o etnie civilizată şi înclinată spre a respecta legile ţării în care trăiesc.

Sunt sincer sătulă de toată promovarea asta, de toate oportunităţile pe care se kk indivizii ăştia, doar pentru că munca e pentru proşti. Pentru idioţii care se străduiesc să fie la zi cu plata tuturor impozitelor (oricât de fantasmagorice sunt ele), să muncească şi să fie corecţi.

După cum spunea un alt comentator, doresc un festival care să promoveze românul de rând. Ăla care nu se consumă cu dramele de la OTV, care citeşte şi altceva decât lista morţilor din ziarul local, care este la zi cu taxele, care munceşte de căpiază, respectă limita legală de viteză şi legile ţării ăsteia. Pe ăştia nu îi mai ridică nimeni în slăvi. Pe ei nu îi discriminează nimeni pozitiv, pentru ei nu sunt campanii radio-TV de mii de euro.

Bine că îi avem însă pe ţigani, cărora să le suflăm în fund toată ziua. Că sunt discriminaţi, că nu au nicio şansă. Şi să ajungem să îi înjurăm neputincioşi când ne fură banii sau ne violează fetele. Sărmanii.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

54 Comments

  1. Dac-ai fi trait in Germania nazista, articolul tau ar fi sunat in genul:
    “Eu iubesc evreii, am avut cativa prieteni inainte sa-i mute in ghetto, dar nu se poate sa nu fi remarcat ca toti vor sa te jecmaneasca. Ma rog, nu toti, ci majoritatea, si este bine-cunoscut ca beau sangele copiilor nostri. Si au ceva impotriva muncii fizice.. Si nu se poate sa fi remarcat ca in ultimii cativa ani s-a rezolvat criza sapunurilor..”

    Dac-ai fi trait in Detroit, ai fi zis:
    “Eu nu-s rasista, dar avem mult prea multi negri! Sunt peste tot, ne-au impanzit! Eu chiar am cativa prieteni negri, dar ei vor numai sa cante si sa danseze si sa ploduiasca si sa stea pe welfare! Asa nu se mai poate! Au prioritate in scoli, la angajari si eu una m-am saturat de asta! Sa plece inapoi in Africa!”

    Oricum, felicitari ca totusi iti exprimi convingerile..

    • Ce repede mai incerci tu sa exagerezi cu proportiile :)) Daca n-as fi trait in RRomania, chiar te-as fi crezut. Dar asa… nop. Imi cer scuze daca te-am insultat cumva prin acest comentariu, nu a fost voit, doar ca nu mi se pare corecta comparatia.

  2. Am crescut cu prieteni tigani si nu mi s-a interzis sa ma joc cu ei. Traiesc intr-un oras in care “multiculturalitatea” inseamna mai mult decat niste afise facute de niste piaristi bine platiti. Am predat in liceu niste ore la meditatii unor copii tigani. Frate si sora. Parintii, clar nu lucrau la vreo multinationala, au fost corecti cu mine. E clar ca nu isi faceau banii nu stiu cat de legal, dar asta e treaba statului astuia impotent, nu a mea. S-au tiganit cat au putut, pana am cazut de acord cu pretul serviciilor mele. Odata ce s-a stabilit insa treaba, nu pot spune decat ca au platit corect si la timp. Copii au fost si e niste dulci si am lucrat impreuna niste luni bune, pana s-au mutat din cartier.

    In acest moment am un vecin tot tigan, de o politete care uneori ma si amuza. Are vreo 60 de ani si ne saluta si de la 50 de metri. Ne intrebam de sanatate si de viata cainilor (cred ca asta ne-a si “legat”). El are o “potaie’ neagra si scumpa de tot, eu am baietii mei si, de fiecare data cand ne intersectam, ne intrebam de una alta. Cu toate ca potaile personale NU suporta nici urma de tigan, cu el se joaca si se bucura sa il vada.

    Nu consider ca trebuie transati sau facuti sapun. Pana la urma sunt OAMENI. Consider insa ca trebuie sa se ajunga la un sistem corect si eficient de o adevarata integrare. De educatie si control, pentru ca nu se mai poate. Tot orasul asta “multicultural” in care traiesc este deja paralizat de mafia tiganeasca. Primarul este de mult timp dovedit ineficient si probabil ca vrea si el sa prinda 80 de ani de viata. Pentru ca, oricat de viteaz esti, poti risca viata si familia si nu cred ca e nimeni “Zorro” sa isi puna pe cap toata haita.

    Acum cateva zile in TM s-a intamplat o alta grozavie. Un domn tigan a fost omorat si transat de 2 studenti de la medicina. Clar o oroare. Si la fel de clar este ca vinovatii TREBUIE SA PLATEASCA. Si totusi, astazi ma delectam in presa cu un minunat articol:

    “Aşteptăm să vedem ce va spune legea. În funcţie de pedeapsă, vom vedea ce vom face. Dacă nu se va face lege, va arde oraşul ăsta începând de la mic la mare. Şi-au bătut joc de cadavrul lui”

    Eu zic ca este edificator comentariul unuia dintre ei.

    Tiganii nu sunt nici animale, dar nici crini neprihaniti. Cei care traiesc in ilegalitate, ar trebui scuturati legal. Ceilalti ajutati, daca au nevoie, si dati de exemplu.

    • Problemele acestea sunt peste tot; orice oras isi are tiganii sai, dar problemele sunt, in esenta, cam aceleasi.
      E adevarat ca unii s-au ridicat si se straduiesc sa-si depaseasca conditia; si am toata stima pentru ei, in fond sunt oameni ca noi toti. Insa problema este mentalitatea etniei, traditiile cu iz de ev mediu… Daca cu totii ar pune mana pe carte cot la cot cu restul cetatenilor romani si ar obtine o calificare… doua… trei… mai multe… ar reusis a se ridice mult mai usor si mai repede, mai ales ca, cel putin pe unii dintre ei, ii ajuta mintea.

  3. Tot orasul asta “multicultural” in care traiesc este deja paralizat de mafia tiganeasca. Deci daca ar dispare mafia tiganeasca orasul n-ar mai avea nici o problema? Chiar crezi asta?

    Cei care traiesc in ilegalitate, ar trebui scuturati legal.
    cateva masuri sociale foarte solide ar fi suficiente
    Ce te face sa crezi ca tiganii nu sunt “scuturati legal”? Toate studiile pe care le-am vazut demonstreaza ca pentru aceleasi crime, tiganii primesc pedepse mult mai aspre decat restul populatiei, si asta nu numai in Ro ci in toata Europa. Genul asta de gandire este aplicat cu mult “succes” in Italia impotriva romanilor si tiganilor deopotriva.

    e foarte cool sa sustinem toti marginalizatii cand ne petrecem viata in spatele unui monitor. probabil e si mai cool sa dam cu pietre-n ei, nu? 😀

    • Inainte de orice si eu traiesc in acelasi oras ca Dojo, deci stiu despre ce vorbeste. Si ii dau dreptate absoluta, mai ales ca daca te uiti bine ea a zis ca este o problema (si este!!), nu ca este singura problema, iar fara de ea viata in tara asta/orasul asta ar fi roz.

      Ii dau dreptate si la partea cu scuturatul legal. Si ajunge sa te uiti pe strada ca sa vezi argumentele. Uita-te de exemplu ce case au — si nu ma refer atat la cele cu turnulete cat la cele vechi, istorice, din centrul orasului. Sa mi se ierte prejudecata dar eu am o imensa indoiala ca alea au fost procurate legal, din venituri legale. The same goes for cars. Masini straine, cu numar strain, de sute de mii de euro, conduse de oameni care foarte probabil n-au muncit o zi in viata lor. Sigur ca se poate spune ca de unde stiu ca e asa. Nu stiu, doar presupun, mea culpa. Dar totusi niste masuri luate de stat n-ar strica deloc. Niste asigurari ca sunt corecti, sa zicem.

      Asa cum am gasit deja argumentul slab al argumentatiei mele, l-am gasit insa si pe cel al tau, si anume: sunt de acord ca tiganii primesc pedepse mult mai aspre, dar cand sunt prinsi. Pentru ca 90% din infractorii tigani (adica din tiganii care sunt infractori, nu vreau in nici un caz sa pun semnul egalitatii intre cele doua cuvinte) sunt inca in libertate si nu se da nici un semn ca s-ar schimba asta vreodata.

  4. Acum cativa ani, cand inca nu intrasem in viata, as fi fost prima care sa sustin un astfel de proiect. Dar, cu timpul, mintile mai cresc si lucrurile se mai schimba. Dupa o perioada de timp in care am lucrat, am locuit si mi-am desfasurat activitatile cu sau in prezenta tiganilor, pot spune cu mana pe inima ca ceea ce se spune despre ei nu e discriminare, ci realitate. Iar asta o spun fara incrancenare si fara ura! Nu sunt extremista, nu cred in solutii violente, dar nu poti sa nu remarci ca un om daca e tigan e foarte posibil sa fie si a) analfabet, b) hot, c) cu manifestari antisociale si lipsite de respect fata de alti oameni, d) cu probleme de igiena, etc.

    O tiganca pe care o cunosc si care cerseste la coltul strazii face, intr-o singura zi, aceiasi bani pe care ii fac eu (tot intr-o singura zi) la atelierul foto (pe verificate, am intrebat-o in mai multe zile cat a facut). Problema e ca acesti bani nu sunt putini, sunt netaxabili, ea nu are de platit consumabile, utilitati, angajati si taxe la stat, iar a 2-a zi se infiinteaza tot la coltul strazii, tot atat de nespalata si imbracata in zdrente care implora mila. Da-o-n pisici de treaba ca afisele alea cu “un cersetor face 5000 de lei pe luna” sunt FOARTE adevarate! A…am mentionat ca eu stau 8-10 ore si ea sta numai 6?

  5. cred ca valoarea unui popor/natii/tari e dat de raportul dintre valori si non-valori. suntem si noi romanii supusi unor discriminari peste hotare, dar reusim sa ne tinem capul la suprafata tocmai pentru ca promovam si valori. adica e o mana de romani dincolo care ne fac si cinste. ei, la tigani raportul asta e foarte pe minus. si nu cred ca faptul ca exista cativa care lucreaza si sunt cinstiti le confera virtuti nebanuite. adica nu cred ca trebuie elogiat faptul ca sunt cativa normali, care nu se diferentiaza prin crime, violuri, camatarie, trafic de persoane, cersit, si as putea continua. eu pentru ca lucrez si platesc taxe, nu-mi face nimeni o statuie si nu ma discrimineaza pozitiv. in schimb pentru ei, faptul ca sunt cativa care tind spre o minima normalitate e automat o mare virtute. asa cum faptul ca sunt nomazi si traiesc din cersit nu e sub nici o forma o plaga, e pur si simplu cultura lor pe care noi trebuie sa o acceptam tacit. comparatia lui zamolxis e putin deplasata, nu cred ca e nevoie de un holocaust sau un ku-klux klan pentru a civiliza tiganii, cateva masuri sociale foarte solide ar fi suficiente. si toata tevatura asta bloggeristica e doar o frectie la picior de lemn. e foarte cool sa sustinem toti marginalizatii cand ne petrecem viata in spatele unui monitor.

  6. ce anume face comparatia “usor deplasata”?

    nu avem inca un presedinte tigan, asa e?:)

    in primul rand nu cred ca o reactie la o reactie pro e neaparat o reactie contra. daca intelegi:) cred ca investim prea mult in chestiuni inutile. si daca ai vedea in ce s-au transformat cartierele istorice ale timisoarei, casele vechi de patrimoniu, daca ai cunoaste prin ce metode au intrat in posesia lor, cum isi terorizeaza vecinii, cum sfideaza orice regula si cum isi afirma “cultura” ai mai sta putin pe ganduri. mi se pare inutil sa incercam sa ii asimilam ca si societate cand ei insisi refuza asta cu indarjire. cred doar ca nu trebuie sa le refuzam sansa celor care doresc sa devina civilizati si sa ii scuturam zdravan pe cei care nu se supun legii. trebuie sa stii, tot din studii, ca nivelul criminalitatii este mult mai ridicat la etnia rroma decat la oricare alta.

  7. […] de articolul lui dojo, de la tigani te astepti sa faca asa ceva. Si totusi cele mai nasoale faze le-am patit de la romani […]

  8. Grea problema abordasi, Dojo! Grea si cu adanci radacini. Si care nu ca nu se va rezolva, dar nici nu se apropia vreodata de vreo rezolvare cu initiative utopice si bune numai de pus la gazeta de perete.
    Sa fim seriosi, problemele nu vor disparea niciodata daca numai romanii vor face pasi catre romi, daca numai ei vor fi toleranti, daca numai ei vor intelege natura speciala a acestor oameni.
    Eu fac un pas, doi, poate mai multi. Ascult, inteleg, tolerez, nu dau cu piatra, ajut, etc. Ce motivatie mai am insa, daca cel catre care ma indrept sta pe loc, asteptand sa-i pice, sau chiar se departeaza de mine? Unde sunt evidentiati pasii pe care-i face etnia roma ca sa se apropie de romani? Ca sa arate ca respecta tara in care traiesc si legile acesteia (sau ca macar le cunosc si le inteleg)?
    Din cate citesc pe site-ul SPER este a doua editie a platformei, si pana acum inteleg ca a fost deja desfasurata o campanie dedicata etniei rome. Nu vad nicaieri rezultatele acestei campanii. Nu vad nicaieri sa scrie ca macar intr-un sat de romi s-a constientizat ca nu trebuie sa torni copii cu gramada daca nu ai conditii minime sa-i cresti si sa-i dai la scoala. Nu vad sa se scrie ca macar o comunitate a inteles ca nu mai e cazul sa fie maritate fetele de la 14 ani, ci date la scoala.

    Eu una vreau sa vad si pasi, multi si consistenti, din partea etniei lor catre romani. Vreau sa vad si eforturile lor. Pana atunci nu dau cu nici o piatra, dar nici nu flutur stindarde.

  9. hmmm… rasism… cred că este mai degrabă o falsă problemă. dar stau să mă întreb dacă ONG-urile nu ar creea povestiri şi astfel de false împleticiri, ar mai păpa bani din proiecte. rasim :))) eu nu prea am auzit de rromi alergaţi cu măciucile prin oraş sau pe islaz. serios.

  10. […] nu m-am trezit bine şi văd la Dojo despre o altă campanie în care noi, naţiunea, trebuie să ne plecăm capul ruşinaţi şi să […]

  11. Vai, dar sunt şi ei oameni, nu se poate…
    Pe când o campanie de educare a ţiganilor, nu campanii de educare a românilor despre „cum te porţi cu ţiganul care ţi-a furat tot”?

  12. de fapt, ce campanii? Vorbesc prostii. De fapt, ar trebui să le împărţim prezervative, poate aşa stopăm rasa din procreere.
    Apropo, oare de ce ţiganii au locuri speciale în licee? Nu cumva asta înseamnă discriminare?

  13. E greu sa refuzi discriminarea pozitiva sau o campanie de sustinere, fara sa fi acuzat de discriminare. Daca ne uitam putin la istoria tiganilor vom observa ca ignorarea regulilor este specialitatea casei. Trebuie discrimant un tigan pentru ca multi altii sunt condamnabili? Evident ca nu. Exista vreo urma de discriminare in articolul de mai sus? La fel de evident ca nu.
    Nu am nimic impotriva unor campanii anti-discriminare, dar chiar as vrea sa vad ca se face ceva impotriva acelora dintre tigani care nu respecta regulile, si nu ma refer la cei cativa necajiti ce ajung prin inchisori cu pedepse mai grele decat alte etnii pentru fapte similare (cum spunea zamolxis mai sus), ci la cei de care nu se atinge nimeni dintr-o frica sau comoditate condamnabila.
    Discriminarea tiganilor exista, insa, cauza acesteia nu este culoarea pielii, ci comportamentul anti-social specific etniei. Cea mai eficienta campanie anti-discriminare, ar fi o campanie de educare a tiganilor.

    • solutii se vor gasi destule, problema majora in romania e modul in care se implementeaza. si aici va dau un caz concret, al unei cunostinte, invatoatoare. scoala a primit ceva fonduri pentru implementarea unor programe de insertie sociala a rromilor. drept urmare, conducerea scolii a introdus obligativitatea existentei claselor mixte (pana atunci exista o segregare etnica, rromii aveau clasele lor, romanii asemenea). masura evident nu a costat nimic, banii s-au dus pe termopane iar rezultatul a fost ca parintii romani si-au retras copii din clasele mixte.
      concluzia e ca problema e foarte delicata, si cu radacini adanci si ca e foarte simplu sa spui ca rromii trebuie educati. pe de alta parte, campaniile sociale sunt de cele mai multe ori doar un prilej de a obtine niste bani. as fi chiar curioasa daca exista niste indicatori clari ai impactului social pe care astfel de campanii il au. si daca nu cumva se reduce totul la vreun complex mesianic al catorva formatori de opinie.

  14. Ce tot atat emisiuni, evenimente si pro tiganeli? Sa se duca naibii in Germania, Spania si sa ne mai scuteasca cu discriminarile astea. M-am saturat pana peste gat de ei! Peste tot, intr-o zi o sa cedez naibii si o sa fac puscarie din cauza vreunui tigan.

  15. De cand ma stiu am fost tolerant fata de toata lumea. Crescand, am ajuns la concluzia ca nu toti sunt la fel.
    In clasa I-a am avut un coleg tigan, cu vre-o 2-3 ani mai mare decat noi. Invata de rupea pamantul si era foarte constiincios. L-am vazut un singur trimestru. Asta a fost primul meu contact de aproape cu tiganii. Urmatorul a fost in perioada gimnaziului. Locuiau in apropierea blocului in care stateam cu ai mei. Erau copii de tigani-domni (cum isi spun ei) care se ocupau cu burlane si chiar isi ajutau parintii. Eram prieteni si ne jucam fara nici un fel de probleme unii cu altii. A venit revolutia din 89, si totul s-a intors pe dos. Brusc, au inceput sa intre in afaceri cu blugi, masini si alte alea. Aveau bani. Atat de multi incat noi ceilalti eram considerati nimicuri. Va rog sa retineti ca eram copii in clasele a VIII-a sau a IX-a. Noi. Ei nu mai erau inca de pe vremea raposatului la scoala (nu facusera nici gimnaziul). Au inceput cu intimidari, cu tot felul de demonstratii de forta, batai. Am fost printre primii “fericiti” care si-a luat-o urat de tot pe cocoasa fara un motiv anume si daca nu aparea taica-meu (alertat de ceilalti copii) sa ma scoata dintre ei, cred ca ma faceau una cu pamantul. Anii au mai trecut, iar tiganusii, fosti prieteni m-au amenintat ca imi violeaza prietena de atunci. Am ajuns sa ne ascundem de ei de cate ori ii vedeam, sau mai bine zis ii auzeam. Cand a devenit tot mai clar ca de la amenintari vor trece la fapte, m-am apucat de karate (asta si pentru ca erau printre ei cativa care deja faceau kick-box).
    Dupa ani de ascunzisuri si infruntari non-violente cred ca va dati seama ca nu pot sa sustin o campanie de sustinere a tiganilor defavorizati. Pur si simplu nu pot! Am vazut atatea nedreptati facute de “saracii” tigani, incat nu mai am nici un fel de indemn sa-i sustin. Cat despre integrarea in societate, pot sa spun ca s-a realizat si inca in mod complet. Ne-au integrat total si iremediabil in cultura lor, in primul rand prin asocierea de nume si in al doilea rand prin obiceiurile pe care ni le-am insusit atat de bine.
    In ziua de azi ar trebui initiate campanii de descoperire si sustinere a romanilor care au devenit minoritari in propria tara.

  16. eu nu sunt de acord cu tratamentele preferentiale. in fond si tiganii sunt cetateni romani si au aceleasi drepturi si obligatii ca si noi. Nu vad prea des cazutri in care statul ii sustine pe copiii romani saraci, dar dornici de a invata. si totusi saracutii incearca si o fac. daca noi putem face diverse lucruri, pot si ei. doar ca nu incearca si nu vor sa se integreze in societatea noastra.

  17. Toate ONG-urile sunt sustinute din banii publici. Trebuie sa aiba o activitate, asa ca cea mai exploatata revine problema romilor si a minoritatilor, pentru a caror integrare se cer sume colosale. Din ele, angajatii ONG-urilor isi cumpara masini pentru a face teren. Cand se termina proiectul, masinile le raman lor: pot fi cumparate la sume infime, datorita kilometrajului si etc. Deci TOATE ONG-urile sunt niste pseudoinstitutii care sug banii publici in cele mai diversificate modalitati. NU sunt de acord ca din salariul ce mi se cuvine sa dau pentru nu stiu ce familie de romi din Bucuresti ca sa se lase tipu – capul familiei cu care se incepe integrarea – de fumat si de baut, ca nu e etic. Ma doare-n cot de etica si de principiile tiganesti dupa care Romania spala rani de ani de zile din banii nostri. Haideti sa le dam bani sa faca multi copii, ca in 2050 sa nu mai gasesti urma de roman in tara asta. Sper ca sunteti constienti ca din salariul nostru familiile de romi iau cate 8 milioane de copil plus alocatiile.

  18. N-am nimic absolut cu nimeni doar ca… ajung sa ma simt discriminat in propria tara… cand se vor gandi ONG-urile sa dezvolte proiecte si pentru oamenii normali ca noi sau pentru majoritari… probabil niciodata caci pentru astfel de proiecte nu sunt alocate granturi de catre UE…

  19. Am crescut intr-un cartier de tigani. Bunicul meu isi facuse casa acolo inainte sa decida comunistii ca ala ar fi un loc bun in care sa ridice blocurile de garsoniere pentru tiganimea Sibiului. N-am avut conflicte mari cu ei, ba chiar i-au salvat viata mamei mele (si, implicit, a surorii mele nenascute) si pentru asta o sa-i respect intotdeauna pe ACEI tigani.
    Asa cum o sa-i respect si pe tiganii care canta si danseaza absolut demential, cum ar fi Damian Draghici, pe care il cunoaste o lume intreaga si care ma face sa fiu mandra cand spun “ba, ala-i roman”. Desi nu stiu cat e el de mandru de asta.
    Sa revenim. N-am nimic cu ei, doar ca m-am saturat de nenorocirile pe care le provoaca: furturi, violuri, crime, instigari la violenta etc. Pentru ca pe tiganii aia care au asta in sange n-o sa-i responsabilizezi niciodata, iar cei care vor sa iasa la suprafata sunt mult prea putini.
    Sa-i vad io pe aia tolerantii cat is de coiosi (scuza-mi limbajul licentios) daca fiica lor ar fi violata de un tigan. Sau le va fi furat portofelul in timp ce se plimba prin Roma. Sau le-ar fi amenintata familia. Etc. Si apoi, dupa vreuna din chestiile astea, sa vina un relaxat ca Bucurenci si sa le spuna de proiecte si prejudecati.

  20. Am un vecin. Tigan. Acum 5 ani a fost arestat pentru trafic de heroina. L-au dat si la TV, cica era chiar “cap de retea”, nu vreun amarat drogat care ingheata noaptea pe strazi, incercand sa faca destui bani din “vanzare” cat sa aiba si el de o doza. Acum 3 ani a fost eliberat 2 saptamani, ca sa isi ingroape nevasta – nici pana azi nu s-a intors unde ii era locul (adica in puscarie). Prin primavara, l-am intalnit la posta. Eu trimiteam niste recomandate, el colecta alocatia pentru cei 6 nepotei. Discuta cu tanti de dupa ghiseu (care avea o atitudine total lipsita de prejudecati rasiale) si se plangea de saracie si de faptul ca statul nu vrea sa-i dea pensie sau vreun ajutor social. Dupa ce a plecat, am luat-o (aproape cu forta) pe tanti de la ghiseu sa ii arat in ce Toyota Celica se urca sarmanul tigan defavorizat.

    De fiecare data cand vad un afis care ne indeamna sa renuntam la discriminare ii trag o flegma sanatoasa. Daca as fi trait pe vremea lui Antonescu as fi fost cel mai fericit om din lume. Injurati-ma, amenintati-ma si compatimiti-ma ca merit. E doar vina mea, nu? E vina mea ca il asupresc pe sarmanul tigan si ca il urasc de moarte.

    Nu vreau sa-i vad sapun pentru unicul motiv ca mi-ar fi jena sa ma spal, stiind din ce “jeg” este facut acel sapun.

  21. ptr autoare: te contrazici, cum a observat si zamolxis, ptr ca mai intai spui ca ii apreciez pe unii ca sa inchei cu o generalizare! reciteste-ti textul ptr ca nu e coerent.
    Second, un efect secundar al faptului ca oricine poate sa-si faca blog este acela ca parerea ta, pe care in mod normal as ignora-o, capata vizibilitate si mai mult, scoate la iveala ignoranta care bantuie mintile a enorm de multi romani (in cazul de fata, despre alte cazuri a vb zamolxis.)
    Nu e un atac la persoana, ti-am mai citit blogul o data sau de doua ori, insa posturi precum cel de mai sus tradeaza o prea mare imaturitate si ptr mine opiniile tale nu au de acum credibilitate. Cum unii nu pot sa-i suporte pe tigani, asa nici eu nu pot suporta intoleranta si discriminarea, cu atat mai putin, promovarea lor, ca si cum ar avea nevoie de promovare! Spun astea ca sa vada cine citeste ca nu toti romanii sunt la fel, just for the record! Cat ptr tine personal, nu-i nimic, un cititor in minus nu-i problema sper 🙂 Poate te mira ca ti-am lasat mesaj, puteam sa click pe X in colt. Dar cateodata cred ca cei ca tine care scriu asemenea enormitati nu au discernamant si la instigare impotriva tiganilor apar garantat cel putin 10 pers care sa fie de acord deci esti safe, ca sa nu mai vb de cativa cretini cu bloguri de top (look down, sigur apare vreunul).
    Sper ca nu te supara vehementa, am vazut ca se practica dar mai rar din sens opus..in rest, no hard feelings

    • @ 1morning, atitudinea ta e injusta si degaja multa frustrare etnica. Daca te simti vizat de cele scrise, poti pleca si te poti stabili undeva in stepele Mongoliei, de unde, cel mai probabil, stramosii tai au venit. Drum bun si fara intoarcere!

  22. To: Catre Parlamentul Romaniei, Domnilor Senatori si Deputati :
    In ultimul timp temele principale ale stirilor a fost legata de reactia ostila mpotriva cetatenilor romani din Italia si mai nou si din alte tari europene.

    Aceasta reactie fara precedent indreptata impotriva tuturor romanilor stabiliti in aceste state a pornit mai ales de la comportamentul anormal si infracţional al unei etnii minoritare de cetateni romani, si anume tiganii sau etnia romilor. Această etnie nu este specifică Romaniei, ea intalnindu-se in majoritatea tarilor europene in diverse proportii, dar noua sa denumire de romi (roma/romani/romanies in engleza) este asimilata mai ales cu numele tarii noastre: Romania, raspandindu-se astfel o confuzie care s-ar putea dovedi fatală pentru viitorul european al poporului roman.

    Cand cetateanul italian, de pilda, citeste un articol in care se intrepatrund termenii “romeno” si “rom”, este normal sa se afunde intr-o confuzie care, incetul cu incetul, duce la o suprapunere mentala a celor două denumiri.

    Odata aceasta suprapunere instalandu-se, ea funcţioneaza si in sens invers; astfel auzim cum pe stadioane suporterii unor echipe adverse scandeaza: “tiganii, tiganii”, referindu-se la romani. Rezultatul pe termen mediu si lung pentru populaţia Romaniei in raport cu popoarele europene poate fi devastator, instalandu-ne in coada Europei. De aceea, inainte de a vedea ce este de facut, merita studiat cum s-a ajuns in aceasta situatie.

    Tiganii sunt un popor migrator. Migrarea tiganilor din India in Europa s-a facut intre secolele al IX-lea şi al XIV-lea, in mai multe valuri. Odata cu intrarea lor in Imperiul Bizantin, la mijlocul secolului al XI-lea, au capatat si numele etnic pe care il poarta astazi , Tigani. Aflandu-se pe teritoriul Greciei si-au atribuit denumirea unei secte religioase grecesti cu numele Athinganis sau Atsinganos care insemna “de neatins”. Prima atestare a tiganilor in Imperiul Bizantin este conţinuta intr-un text hagiografic georgian, care datează din jurul anului 1088; aici se face referire la aşa-numitii Adsincani, renumiti pentru vrajile si faptele rele pe care le fac. Istoria europeana a tiganilor incepe la inceputul secolului al XIV-lea, cand acestia au patruns in Turcia, venind din Asia Mica. Prin anii 1415 – 1419 ii intalnim in toata Europa Centrala, din Ungaria pana in Germania. Pe la 1422, o banda numeroasa de tigani coboara in Italia, pana la Roma (precum se vede, istoria lor pe acele meleaguri a inceput mult inainte de valul de tigani veniti din Romania). In deceniul urmator au ajuns pana in Franta, Spania, Anglia si Scandinavia. Aici ei preiau denumirea de “egipteni” (Gypsies), foarte curand li s-a fixat numele pe care il poarta si astazi.

    Foarte interesant este ca tiganii si-au atribuit intotdeauna numele altor etnii sau popoare care le-au ingaduit sa-şi ascunda etnia:
    “Satra” vine de la casta Kshatria (razboinica) careia nu i-au apartinut niciodata.
    “Tigan/Zigeneur/Zingaro etc” vine de la “Athinganoi”, secta religioasa grecesca recunoscuta pentru activitatea de prezicere, tiganii n-au au apartinut niciodata acestei secte..
    “Gypsy” vine de la “Egyptian” cum si-au spus acum vreo 600 de ani pentru a primi bani, locuinte si mancare pe gratis, pretinzand ajutor ca fiind crestini egipteni aflati in pelerinaj.
    “Yansser” cum sunt cunoscuti la New York, vine de la ienicer turc, cum s-au prezentat tiganii emigrati in America pe la 1900. In Germania numele cele mai folosite sunt Zigeuner si Sinti. In limba franceza s-a impus numele Gitanes. In limbile engleza si spaniola, Gipsy, respectiv Gitano. In Danemarca, Suedia si Finlanda s-au prezentat sub numele de Tattan (tatari).

    Precum se vede, tiganii s-au raspandit in toată Europa, venind din India prin Asia Mica si nu constituie sub nici o forma o problemă legata de poporul roman, mai mult decat de cel maghiar, francez sau spaniol, de exemplu. Cea mai timpurie informatie scrisa despre prezenţa tiganilor pe teritoriul Romaniei datează din 1385. De la primele atestari ale prezenţei lor in Tara Romaneasca si Moldova, tiganii au fost robi si vor ramane timp de mai multe secole, pana la legile de abolire a robiei de la mijlocul secolului al XIX-lea. In mod paradoxal, perioada cea mai buna a tiganilor a fost in perioada regimului comunist. In anii ’70 PCR-ul in primii ani ai comunismului a manifestat in ce-i priveşte pe tigani, un fenomen de neconceput inainte: in aparatul de partid, in militie, armata si organele de securitate au fost angajati un numar relativ mare de tigani care au lansat o politica de formare a unui nationalism tiganesc de colonizare a satelor satesti si svabesti cu tigani adusi nu numai din toata Romania, dar adusi si din exteriorul Romaniei (Cum va explicati ca in satele din sasime sau svabime in care nu vezi tipenie de alta etnie decat de tigani ce vorbesc limbi precum bulgara, rusa, slovaca etc?). Imediat dupa ’90 Nicolae Gheorghe apare ca membru GDS, publica la Revista 22, este trimis la tot felul de simpozioane internationale, devine membru Soros, lanseaza tot felul de programe pentru tigani, precum si infiintarea de catedre universitare tiganesti. Aceasta ascensiune a unor tigani s-a petrecut mai ales in conditiile politicii sociale a regimului comunist, care urmarea incurajarea categoriilor sarace si distrugerea vechii structuri sociale, refractara noilor randuieli. Asa se explica de ce, nu in putine comune, in funcţia de primar a fost pus un tigan. Datorită originii sociale “sanatoase” tiganii au fost promovaţi mai departe, facand cariera politica, ajungand in aparatul superior de partid. Ascensiunea lor s-a datorat nu originii lor etnice, pe care de altfel cei mai mulţi o declinau, ci pentru ca proveneau din categoriile sarace. Acesti tigani adevarati, oameni ajunsi in anumite functii, vor avea un rol important in promovarea etnica si in regimul ce a urmat regimului comunist. Si sub aspect locativ tiganii au facut un important progres in anii socialismului. Cocioabele care reprezentau habitatul natural al tiganilor pana in anii ’50 au fost schimbate cu apartamente in blocurile nou construite, iar din anii ’70, ’80, cu locuinte in case nationalizate. Asa s-a ajuns in situatia de astazi, cand centrul multor orase mai este ocupat de tigani.

    Sunt cateva elemente importante care nu pot fi ignorate:
    1) Generalul (seful) securitatii din jud. Sibiu in ’71 era un tigan
    2) Nicolae Gheorghe devine secretarul personal al lui Cioaba in ’71-’72
    3) Cioaba e var primar cu Ion Iliescu (se poate verifica)
    4) Cioaba participa la primul congres tiganesc de la Londra din ’71 unde apare prima oara etnonimul de Rom
    5) Anii ’70 inseamna plecarea masiva a sasilor
    6) Securitatea organizeaza un program de colonizare cu tigani a sasimii si svabimii
    7) Scopul nu a fost integrarea tiganilor. Integrare inseamna o populatie minoritara tiganeasca intr-o populatie majoritara de alta etnie. O majoritate tiganeasca cu o minoritate ignorabila de alta etnie nu duce la integrarea tiganilor, ci la asimilarea celorlalti.( Dau cazul unor moldoveni din Galati asimilati in tigania din Garcini, de langa Brasov ).

    Dupa 1989 s-au produs unele transformari majore in comportamentul populatiei de tigani. Pe fondul liberalizarii economice, o parte din ei au inceput diverse afaceri, dintre care multe profitand de haosul legislativ de la inceputul anilor ’90, dar si de dispretul general fata de legi, au ajuns sa aducă unei parti a tiganilor sume importante pe care s-au cladit clanuri puternice, care folosindu-se de patura saraca a tiganilor, domina lumea interlopa, cu ramificatii importante in sfera politicului. De asemenea, profitand de deschiderea granitelor, o mare parte dintre ţigani au emigrat, stabilindu-se mai ales in Spania, Italia şi Franţa, unde constituie comunităţi importante. Dupa 1996 se axeaza exclusiv pe dezvoltarea organizatiilor politice tiganesti din Ardeal, a promovarii tiganilor ardeleni in tot felul de organizatii politice, de a infiltra absolut totul.. Este clar ca e vorba de nasterea unui nationalism tiganesc, bazat pe etnonimul roma, bazat pe ideea teritoriala, Romania.

    Este interesant ca, mai ales in afara granitelor, ei nu se autoidentifica drept tigani, ci romani.

    Schimband saracia din tara cu ghetourile din strainatate, aceasta populatie de tigani dezradacinati, si pierzand si urma de identificare culturala, comite un numar important de infractiuni, care atrag asupra ei antipatia populaţiilor native ale acestor tari. Această antipatie, datorită confuziei create de denumirea de roman cu cea de rom, ca o denumire moderna a tiganilor, se transfera asupra poporului roman in ansamblu. Ca si cum denumirea de “rom” simpla nu ar fi fost de ajuns etnonimul a ajuns pana la forma “romani/romanies” in limba engleza care este limba in jurul careia se invarte intrega lume. Recentele evenimente din Italia o dovedesc din plin. Dar cum s-a ajuns la denumirea de rom si la impunerea ei ca obligatorie in actele oficiale din Romania?

    Agresiunea lexicala rom/roma/roman – romani/romani – romanies/romanians – romanes/romaneste, a fost aplicata asupra tarii si natiunii noastre imediat dupa 1990, in cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros in Romania. Beneficiind de numerosi membri ai etniei tiganesti in guvernarile Romaniei – sunt notorii Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Andrei Plesu – dupa “Memorandumul” lui Petre Roman, care oficializa denumirile paralele, nimic nu le-a mai stat in cale schimbatorilor de limba si istorie. O prima disputa a fost cea legata de cuvantul “romi”, romanii fiind prostiti apoi ca aceasta va fi inlocuita cu “rromi”, o alta formula care doar a sporit debandada lexicala. De amintit, ca fapt divers, ca in anii 1995, limba cu care Soros vroia sa inlocuiasca tiganeasca primise numele de “romalli”, forma care nici nu se putea declina si care a fost inlocuita ulterior cu “romani” si varianta “rromani”. Apoi, pentru a se apropia de scopurile reale, a fost modificata cu “roma/romani/romanies”. Confuzia este generala, inclusiv la nivelele academice ale intelectualitatii din tarile afectate de valul de imigratie si/sau infractionalitate tiganeasca. Cine ce sa mai inteleaga?!. Strigator la cer este ca denumirea nu are nici o baza istorica, tiganii nu au fost purtat niciodata de-a lungul istoriei acest etnonim si provine din cuvantul “DOM”, care pe limba originara a tiganilor inseamna “om”.

    Prin denaturare (voita) “dom” s-a transformat in “rom” cu “r” accentuat, apoi din “rom” s-a trasformat in “roma” apoi in “romani” si in “romanies” . S-a ajuns astfel incat tiganii sa aibe numele identic cu al romanilor in limba engleza . Romani cu romani si romanies cu romanians ( doar ca in engleza nu exista diacritice dupa cum vedeti iar la o un simpla cautare pe google a cuvantului romani se vor afisa linkuri cu tigani) Practic denumirile sunt identice.

    In toata perioada post-decembrista s-a manifestat o presiune constanta din partea unor organizatii sau din partea unor politicieni, personalitati de frunte cu ascendenta roma, in folosirea in documentele oficiale a etnonimului “rom”. Ca un raspuns la aceste presiuni, prin Memorandumul H03/169 si 5/390/NV din 31 ianuarie 1995 adresat primului ministru de atunci, Nicolae Vacaroiu, ministrul de externe Teodor Melescanu recomanda folosirea in continuare in documente a cuvantului “tigan” in concordanta cu cuvintele folosite in celelalte limbi europene: zigeuner, gitanes, zingaro etc., pentru evitarea unor confuzii nefericite cu numele poporului roman. Presiunile continua si in 2001, Petre Roman, ministrul de externe, semneaza un nou Memorandum cu numărul D2/1094/29.02.2000 catre prim-ministrul Mugur Isarescu, in care, in virtutea dreptului de autoidentificare al populatiilor, recomanda folosirea obligatorie in toate documentele oficiale romane a denumirii de rom pentru a identifica etnia tiganilor. Mugur Isarescu isi insuseste Memorandumul si emite o hotarare de guvern in acest sens. Trebuie precizat ca documentele UE referitoare la denumirea de “rom” erau indicative, si nu obligatorii.

    Pe de alta parte, nimeni nu contesta dreptul la autoidentificare, care este un principiu european general. Dar in cadrul procesului de autoidentificare nu trebuie sa existe suprapuneri peste denumirea istorica a unor popoare europene existente. Sa nu uitam exemplul Greciei care a refuzat sa recunoasca Republica Macedonia pentru ca se crea confuzie cu denumirea unei provincii istorice grecesti (Reteaua Soros Open network fiind si aici vectorul principal in creearea acestei denumiri). Azi s-a ajuns la denumirea de FYR ( Former Yougoslavian Republic) Macedonia. Dar ce putem astepta de la o clasa politica ce este mai preocupata de interesele personale marunte in detrimentul intereselor nationale, compusa din indivizi fara perspectiva istorica, ce se promovează unii pe altii pe criterii de cumetrie, si nu de competenta. Rezultatele se vad. In condiţiile In care Romania ocupă prin Leonard Orban postul de comisar european pentru multilingvism, Republica Moldova impune limba moldoveneasca (o invenţie bolsevica) drept limba oficiala recunoscută in UE. S-a spus la momentul nominalizarii că portofoliul pentru multilingvism este prea mic ca importanta pentru comisarul roman. Realitatea a dovedit contrariul.

    In timp ce Bulgaria lupta pentru a impune denumirea de evro pentru euro, oficialii romani nu au schitat nici un gest in problema limbii moldovenesti.Privitor la problema tiganilor in ansamblu si a nefericitei denumiri de rom, fara indoială ca avem nevoie de minti luminate, si nu de teribilismul unui ministru de externe ca si Cioroianu, care in suita gafelor monumentale, declara ca ar fi bine daca am cumpara o parte din Sahara pentru a-i muta pe concetatenii nostrii tigani. Nu de fanfaronada ieftina si paguboasa avem nevoie. Romii romani (suna interesant, nu-i asa?) sunt si ei cetateni cu drepturi egale. Romania trebuie sa conlucreze cu UE in programe de afirmare a identitatii culturale a populaţiei de tigani in paralel cu integrarea lor sociala si cresterea nivelului educativ.

    In ceea ce priveste denumirea de rom, chiar daca ne aflam in ceasul al 12-lea, este necesar un plan de masuri diplomatice, intinse poate pe mai multi ani, pentru a sensibiliza organismele europene si a se indrepta aceasta mare eroare de a denumi o populaţie transfrontaliera cum sunt tiganii cu un nume atat de apropiat si generator de confuzii, de numele istoric al poporului roman.Luand in considerare progresia demografica pană in 2025, cand pe fondul declinului de natalitate la romani şi maghiari si al scaderii mortalitatii la tigani, acestia ar putea reprezenta un procent semnificativ din populaţia Romaniei, depasindu-i pe maghiari, la care adaugam confuzia din ce in ce mai pregnanta a numelui de rom cu cea de roman, pozitia Romaniei in familia europeană apare intr-o pozitie tot mai ingrijoratoare.

    In absenta unui plan concret ce trebuie urmarit cu consecventa, cred ca sunt toate sansele ca in constiinţa civica europeana sa se consolideze credinta ca Romania chiar este tara romilor (daca nu s-a intamplat deja) si se prefigureaza tot mai mult ideea domnului Teodor Melescanu care spunea ca se doreste creerea unui stat ţiganesc in Romania, ca Romania va fi in curand tara tiganilor ..

    Orice nationalism se bazeaza pe:
    1) limba comuna (in sensul acesta s-au pornit alte campanii mincinoase demarate de reteaua Soros Open Network care incearca sa inventeze o limba tiganeasca impletita cu romana si care au denumit-o Romani Vlax, exact Vlax ! nu era de ajuns ca ne-au furat etnonimul de roman acum vor sa ne compromita si etnonimul de valah/vlah . Aceasta teorie strigatoare la cer este avansata de un anume Ian F. Hancock care isi publica lucrarile prin intermediul organizatiei Soros. Cercetatorul mentionat mai sus si care se recomanda drept “Romani” cu descendenta britanica si maghiara, este profesor de Studii Romani la Universitatea din Texas. El incearca sa si probabil reuseste sa convinga multi naivi, inclusiv pe site-ul Universitatii americane, ca “olahii” sau “vlahii” sunt de fapt tigani, de unde ar veni si denumirea limbii Vlax Romani, prezentata ca “un dialect al limbii romane” vorbit de populatia “Vlax/Vlach”.. Este revoltator si intolerabil, asistam practic la rescrierea istoriei.
    2) etnia comuna = natiunea
    3) etnonimul
    4) teritoriul
    5) statul
    6) drapelul
    7) istoria comuna

    Tiganii au purces pe calea definirii propriului lor nationalism. Au nevoie de un teritoriu. Poporul ales drept victima sunt romanii. Sa lasam minciuna si ipocrizia deoparte, daca considera numele tigan peiorativ atunci sa-si ia numele lor original care este DOM si nu ROM.

    Articol publicat in Ziarul de Cluj de catre Ioan ABRUDAN (29 noiembrie 2007)
    Sincerely,

  23. S-a gândit vreodată cineva că aşa zisele prejudecăţi despre etnia ţigănească sunt de fapt nişte simple judecăţi. Diferenţa între cele două este că judecata, spre deosebire de prejudecată, se bazează pe nişte fapte cât se poate de reale.

  24. […] (Dedicatie pentru Arhi si Dojo) […]

  25. 1morning: nu vad unde este contradictia. Spun ca sunt CATIVA care sunt indivizi OK, cu respect fata de lege. In rest, e plin orasul de ei: la cersit, dat in cap sau in vilele din centru, luate abuziv, cu acordul tacit al autoritatilor.

    Unde este “imoralitatea” in textul meu, ca is eu mai idioata si nu inteleg. Ai citit comentariile celorlalti? Chiar si ale “idiotilor”,asa cum ii faci pe altii care au destule “cojones” sa isi spuna parerea? Sau esti si tu “onegist” din asta care sta in turnul de fildes si vede numai tiganii din filmele lui Kusturica? Sincer, astia printre care traim noi, chiar nu au farmecul ala “hollywoodian”. Sau il au, pana te troznesc ca nu le-ai dat bani sau iti fura din masina.

    Asa ca imi permit sa fiu “discriminanta” pe blogul meu. Apreciez ca ai lasat totusi un comentariu relativ decent, in care ma faci proasta asa mai voalat. Nu apreciez insa ca vii cu aceleasi rahaturi “onegiste” ca toti astia care ii pupa sub coada, de parca sunt “the next best thing”. Ma simt in orasul meu sufocata de ei. De mutrele lor nespalate la semafor pe care le privesc cu spaima pentru ca, daca oricum nu le dau bani, poate imi lovesc masina. Pentru ca pot si ii doare sub coada. Ma sufoca in cartierul meu, odata unul foarte “de top”. Si-au facut “palate” si urla copiii aia de parca au un scorpion infipt in fund.

    Am renuntat sa mai folosesc mijloacele de transport in comun, pentru ca mi-era teama ca raman fara bani si laptop. Incerc sa ii ocolesc, pentru ca ma astept la destule de la ei. Ma uit cu tristete la cladirile superbe din Timisoara, ocupate de ei. Ma gandesc cu tristeste ca niste licee de mare renume au cladirile revendicate de tiganii din clanul nu-stiu-care, ce au pus mana (numai ei stiu) pe actele de proprietate. Stiu de la prieteni foarte dragi, care locuiesc in cartiere “tiganite” sau in case cu vecini de genul asta, ce inseamna sa le fii vecin. Nu mai departe de jumate de an, fostul meu director imi povestea ce indura fiica-sa de la vecinii de “etnie”. Doar faptul ca este o tipa absolut bine infipta si detine un Terra Nova de 80 de kile a salvat-o de la cine stie de la ce alte surprize.

    Asa ca revin cu vechiul meu indemn: iubiti-i pana nu mai puteti, dar lasati-ma in durerea mea in pace cu campaniile voastre. Si cu ideile mele cretine, la fel ca si cele ale altor idioti se pare de aici care au fost chiar si mai virulenti. Si nu din auzite, din pacate.

  26. Deci domnul Bucurenci nu stie sa discute civilizat si nici nu stie sa accepte pareri contradictorii! Ce sa zic, foarte interesant! 😉

    • nu pot sa nu remarc faptul ca niciunul dintre zamolxis sau 1morning nu habiteaza pe plaiul mioritic. cum spuneam, e foarte usor sa aperi niste concepte cand nu te lovesti zilnic de futilitatea lor in practica. q.e.d.

  27. Cred ca mult mai usor decat sa “aperi niste concepte de care nu te lovesti zilnic” este sa fii atat de preocupat de o problema incat sa pierzi orice posibilitate de a te detasa, orice perspectiva. De multe ori, cineva din exterior iti poate aduce un fresh view.

    De ce crezi tu ca sansele de succes se dubleaza la o corporatie cand senior management este promovat din exterior?

    Xenofobia si rasismul exista peste tot in lume. Nemtii si turcii, europenii si arabii, americanii si negrii – “problema” asta este universala. Eu ii zic “conjectura l3st” si-s la al 4-lea articol pe tema.

  28. 1morning: gresesti. tu combati atitudinile rasiste cu argumente logice si de bun simt. rasismul este dovada de comoditate intelectuala intr-o masura mai mare decat este dovada de prostie pura.

    oamenii au nevoie de un scapegoat, de cineva pe care sa dea vina pentru neajunsurile si frustrarile lor si pentru ca viata lor nu este asa cum si-o doresc. indiferent cate argumente le vei aduce, ei le vor respinge si-si vor gasi scuze pentru a se simti victime si a continua sa se complaca intr-un dolce far niente cu care s-au obsinuit.

    a da vina pe tigani si ong-uri le permite sa continue sa evite sa se priveasca in oglinda si sa admita ca au guvernul pe care il merita, in special daca nu s-au obosit sa voteze, darmite sa-si cunoasca si candidatii sau sa afle ce propune fiecare..

    si e normal ca politia si sau justitia sa fie nefunctionale cata vreme ong-urile – care-n orice societate functionala vegheaza la bunul mers a lucrurilor – n-au oameni si nici bani, fiindca nimeni nu se oboseste sa-si redirectioneze 2%

  29. Buna, merci de raspuns.
    Cu mentiunea ca nu am vb de “imoralitate” si ce “imaturitate”…daca e relevant nu stiu;)
    Argumentele mele sunt urmatoarele:
    1. Discriminarea nu ajuta in nici un fel situatia celor care au avut de suferit de pe urma unor tigani. Ce ii ajuta este actiunea, a victimelor, a comunitatilor, indreptate impotriva nelegiuirii savarsite si nu a autorilor. Exista destule instrumente de sanctionare a comportamentelor reprobabile, Romania e un stat de drept.
    In cazul tau, stilul tiganilor este acela de a-si construi palate. Unde erai tu si familia si prietenii tai atunci cand cei pe care i-ai/i-au votat au permis palate – nu zis asta ptr ca ar fi tiganesti- ci ptr ca nu se incadreaza in normele arhitectonice ale zonei. La primarie exista arhitecti care au permis asa ceva. Exista cetateni de bine care atunci cand ceva se intampla sub ochii lor stau pe loc si tot ce fac este sa se planga. La fel si cu acapararea ilegala a centrului,daca e ilegala atunci toata comunitatea trebuia sa protesteze si sa indemne la respectul legii.
    Daca aceste lucruri continua, este ptr ca SE POATE. SI in loc sa luati atitudine, ii votati pe cei carora nu le pasa de bunastarea orasului. ASTA e solutia la problemele cauzate de abuzurile tiganilor de care vorbesti, si nu o instigare/reimprospatare a prejudecatilor!
    2. Discriminarea nu afecteaza numai generatia actuala de romani si tigani, ptr ca acum taberele sunt pe pozitii, nimeni nu vrea sa dea inapoi. Ea afecteaza generatiie viitoare de romani si tigani, iar relatia problematica si perceptiile gresite se perpetueaza in dauna tuturor. Pana cand sa continue situatia asa? Nu av dati seama ca este spre binele nostru sa incetam cu discriminarea? Si sa incepem cu actiunea?
    3. Multi se plang de imaginea pe care ne-o fac in strainatate. Eu personal m-am simtit foarte aiurea cand o tiganca mi- a cerut bani in Franta, in sudul Spaniei ( pe timpul cand eu cerusem viza ca sa le vizitez), in Italia si acum 2 ani m-au intrebat pe strada la Amsterdam daca aici se poate cersi cu copilul! INSA romanii cred ca strainii sunt prosti si se bat cu pumnu-n piept urland noi nu suntem tigani, ei sunt alta etnie, nu ne confundati! ei cred ca strainii nu stiu ca tiganii sunt o etnie separata care traieste de foarte mult timp in Europa, ca fiecare stat are comunitatea lui de tigani pe care o are in jurisdictie. Daca ne invinuiesc cu ceva, ca popor, este ca societatea romaneasca – prin incapacitatea politicienilor etc- este responsabila de ce fac cetatenii ei afara. Asta ptr ca un rom/tigan din Romania este cetatean roman. IN PLUS, multi romani get-beget face aceleasi lucruri in strainatate, de ex unul s-a ascuns in supermarket in Amsterdam si noaptea a furat mult iar dimineata a fost prins. Romanii nu numai ca nu fac nimic care sa ii diferentieze de tigani, dar exceleaza la contraventii, de aceea eticheta de infractor le este aplicata si lor! Iar daca tiganii mai au o scuza precum ca nu le-au fost creeate conditii de integrare in comunitate si timp de sute de ani au foti tinuti la marginea ei, atunci ce scuza au romanii get-beget?!?
    4. Nu sunt “oengista” si nu cred ca am venit cu “rahaturi oengiste” si cu atat mai putin nu cred ca sunt “the next best thing”. Sunt oameni cu probleme, aceleasi probleme ca si romanii, plus altele mult mai mari. Ce va deranjeaza este solutia pe care au ales-o sa-si rezolve problemele! Fac ce fac ptr ca SE POATE si nimeni nu are o vina ptr asta decat comunitatea care voteaza pe cineva care nu le reprezinta interesele.
    5. Si pe mine m-a scuipat in fata un copil de tigan cand eram in Italia, mergeam cu autobuzul si i-am dat ceva de mancare. Nu stia ce face, era foarte mic, si i-am explicat mamei ca trebuie sa il invete sa nu faca asta. L-a atentionat si dupa aia pana la sfarsitul calatoriei s-a comportat frumos si nu a mai scuipat. La ei trebuie sa va ganditi si nu la rezultatele inactiunii si discriminarii de care se fac vinovate generatiile trecute, parintii vostri. Ptr ca ASTA sunt. Ei isi poarta singuri de grija , eu spun ca ar trebui sa va ganditi la generatiile viitoare de romani si tigani.
    6. Daca vrei o altfel de abordare, specialistii spun ca discriminarea, de orice fel, negativa dar si pozitiva imping individul inapoi in tiparele grupului din care face parte si cu care va continua sa se identifice. Dimpotriva, daca te raportezi la el ca la un cetatean, atunci il vezi ca un individ care nu este conditionat de trasaturi “esentiale” care “caracterizeaza ” grupul din care provine. De asta au in primul rand nevoie tiganii.
    7. Nu te-am acuzat de prostie, ci de imaturitate si superficialitate. Nu ai stat sa gandesti problema, sa identifici cauze si solutii. Asta trebuie s-o faca tot “oengistii” pe care ii denigrezi ca si cum ar fi ceva satanisti si nu oameni care se lupta sa schimbe lucrurile in bine. Cred ca esti tanara si ai destule resurse ca sa intelegi situatia dar vad ca refuzi sa o faci si te opresti la evidenta, la faptul ca te deranjeaza palatele. Si dupa aia ce faci? Parintii tai ce fac?Ce au facut? Ai si blog, probabil te citesc multi oameni din orasul tau, deci ai vizibilitate. Fa ceva. In orice directie, orice crezi ca poti face, numai nu te limita la a expune o parere puerila despre subiect ptr ca asta nu ajuta pe nimeni, dimpotriva.
    8. Revenind la campanie, nu ma plateste nimeni sa o apar dar trebuie sa ii ajut pe unii sa inteleaga faptul ca textele publicate online au vizibilitate foarte mare si, dupa cum am vazut in cazul tanarului executat de politist pe motiv ca asculta BUG Mafia, multi romani nu au discernamant, si nu este indicat sa propagi in online mesaje discriminatorii, care incita la violenta rasiala, etc. Ptr ca daca unul din oamenii astia fara discernamant le vad, o sa inteleaga ca e OK. SI NU E OK. La fel si copiii, si ei trebuie sa inteleaga ca NU E OK SA DISCRIMINEZI. Si daca nu incepem acum, atunci cat se va perpetua aceasta stare de fapte? Alte sute de ani? Nu cred ca asta vrei nici tu.

  30. cred ca de dragul polemicii prea ne-am situat fiecare la cate o extrema. oricum, in football and politics everyone’s a critic. si noroc ca nu dau doi bani pe media, ca altfel as crede tot ce se spune in southpark despre canada:D

    • mno, in south park, canadienii sunt prezentati cu mandibula detasabila. daca asta vrei tu sa crezi despre canada (sau orice altceva), go ahead, nu ma deranjeaza catusi de putin. 🙂

  31. Pipal, sincer, cu toata dragostea pentru cei ce ii iubesc pe domnii astia, va rog eu luati-i cu voi, in tarile alea civilizate. PROMIT SOLEMN sa platesc EU biletul de avion DUS unui tigan care nu se va mai intoarce NICIODATA in tara. Nu din astia care isi vad de treaba, gasesc sigur la prima iesire pe strada cel putin 1 care nu stie ce inseamna carte de munca, impozite sau munca efectiva de fapt. Il ajut pe tiganul ala si la impachetat si ii duc eu bagajele cu masina mea la Aeroport. 😀

    • Cu asta ai ramas dupa ce ti-am scris? pacat, mare pacat 🙂
      nu ai nimic de raspuns la argumente?…de ce refuzi sa gandesti/vezi complexitatea lucrurilor? si ca discriminarea perpetueaza o stare de fapte care astazi nemultumeste profund? vrei ca maine sa fie la fel?

      cel mai rau lucru, pe langa discriminare este combinatia de lipsa de actiune, delasarea, complacerea si fatalismul majoritatii care are la indemana atatea si atatea resurse!

      Si daca il pui in avion TOT cetatenie romana va avea si TOT un produs al societatii romanesti va fi. Si, vorba lui Hitler, de ce ai da banii pe avion cand e mai ieftin sa-i bagi in lagare la munca ori pur si simplu sa-i ardeti? Mult mai ieftin!

  32. Bre, eu tot nu inteleg. Ce actiune vrei? Sa ii dau pe mana politiei? Sa le ofer loc de munca la firma mea de web design? Zi-mi si mie, ca mi-s in urma. Eu zic ca prestez destula actiune ca privat, incercand in disperare sa imi castig o paine si sa platesc la stat toate rahaturile cerute. Plus asigurari de sanatate, pentru a afla acum ca, daca am chef sa nu ma mutileze cine stie ce medic, tre’ sa scot gros din buzunar. Ca asa e frumos la noi.

    Nu intelegi ca nu ii vreau sapun? I don’t give a shit, sincer. Sa umble pe unde vor. Sa se duca toti in Franta sau pe unde is ‘unionistii” astia mai iubitori de multiculturalitate, sa vad cat se bucura aia. Ca de asta ni-i trimit francezii pachet de cateva ori pe an, ca le plac indivizii astia, ca sunt harnici si seriosi.

    Eu zic ca sa ii platesti unuia biletul dus unde vrea sufletelul lui, este o chestie de mare actiune pana la urma 😀

    Partea nasoala este ca se intorc aici, pentru ca in rest politia isi mai face treaba. Fura de pe dincolo si revin aici pentru ca viata e linistita. Astept si eu cu mare interes sa ii vad pe vecinii mei venind cu busul si parciurile cu numar de Franta de la “munca”. Acum e inca sezon turistic in Paris si au niste ‘contracte’.

    Din pacate, orice ai comenta nu imi schimbi ideile. Care sunt zic eu destul de “lejere’, in conditiile in care nu am spus ca le-as dori raul. Mi-ar placea doar sa ma mai scuteasca aia cativa oameni care ii adora de comentariile astea “partizane’. Atat timp cat eu muncesc cinstit, sunt civilizata si imi vad de treaba, nu cred ca eu sunt cea de blamat.

    • Ba esti de blamat. Cum sa nu iti pui tu un rahat de stampila pe blog pentru a ii ajuta pe saracii discriminati. Eventual din 10 in zece minute mai dai si pe twitter cate un mesaj umanitar.
      btw, initiez si eu o campanie de-asta. Pentru mine, ca sunt discriminat, ma pun porcii astia de la finante sa le platesc impozit, nu pot sa deduc mai nimic. Nu se gaseste vreo baba sau vreun stirist sa ma dea la tembelizor, poata ma ajuta si pe mine lumea, sa mananca si gura mea (niste caviar, ca doar nu o sa mananc eugenii) 🙂

    • Eu vorbeam de actiune indreptata impotriva cauzelor nemultumirii tale : te deranjeaza de ex ca au construit palate, atunci intreaba-te si intreaba-ti parintii ce ati facut voi cand arhitectul a aprobat asemenea constructii ptr ca banuiesc ca nu se incadreaza in stilul arhitectonic al orasului. Ati votat persoanele care au permis asa ceva? Daca ati facut tot ce va statea in putinta gen campanii si proteste si n-ati reusit nimic, iti inteleg frustrarea. Daca nu faci nimic si te plangi pe blog ptr ca asa e “romaneste”, atunci iti meriti soarta si tu si ceilalti locuitori ai orasului tau care sunt nemultumiti de tigani.

      Ma insulti si ii insulti pe ceilalti cititori ai tai cu oarecare discernamant cu “il urc in avion”. “platesti unuia biletul dus unde vrea sufletelul lui, este o chestie de mare actiune pana la urma”?!?!? wtf? You’re wasting my time!
      Nu mi-am dat seama ca tu vrei sa faci misto de timpul meu, altfel nu ma deranjam sa scriu ce am scris.
      Adica tu avansezi ca solutie deportarea tiganilor din Romania si platesti biletul unuia?:)))) Daca de asta esti capabila atunci nu mai scrie despre acest subiect ptr ca nu ai discernamant si nu stii despre ce vorbesti! In orice caz, nu trebuie sa rezolvi tu problemele integrarii tiganilor.
      Tu, ca blogger poti sa decizi sa nu alimentezi discriminarea tiganilor. Mai mult nu iti cere nimeni, nu stiu de ce imi dai argumentele legate de ocupatia ta, e irelevant cu ce te ocupi, nu iti cere nimeni sa angajezi pe nimeni la firma ta! Discriminarea nu a adus pana acum nici un beneficiu, tiganii nu au fost tratati cum trebuie si surpriza, nu au plecat nicaieri, in cateva sute de ani!!! Daca tu si cititorii tai veti alege sa nu perpetuati discriminarea, veti face un serviciu generatiilor viitoare de romani si tigani.

      Nu ii “adora” nimeni pe tigani, despre ce vb? Sunt o categorie care are deja multe dezavantaje: https://www.hotnews.ro/stiri-international-6039547-financial-times-tiganii-sunt-ultimii-angajati-primii-concediati.htm Atunci de ce sa contribui si tu la perpetuarea stereotipurilor negative legate de ei?Repet, gandeste-te la generatiile viitoare, pentru ele e facuta aceasta campanie nu ptr tiganii care au acumulat o avere din ilegalitati. Daca ii pui in aceeasi oala, think again!
      SI daca ai pune pe blog stampila, nu ar insemna ca esti de acord cu ilegalitatile comise de tigani si nici ca ele nu exista. Faci o confuzie daca tu crezi ca asta inseamna si ca asta ti se cere. Dimpotriva, atunci cand vb de actiune spuneam ca daca te deranjeaza o stare de fapt trebuie sa actionezi si nu sa stai pe margine /pe blog si sa emiti generalizari.
      Daca ai afisa stampila pe blog nu inseamna ca “sustii tiganii” :)) cum vad ca ai inteles, ci ca nu vei discrimina pe baza apartenentei la aceasta etnie. Iar cand te vei referi la un tigan/rom nu vei scrie “ciordeles” “cioara” etc. Daca a facut ceva ilegal care te afecteaza, scrie o reclamatie. Daca nu faci nimic si te plangi pe blog, atunci alegi sa perpetuezi o stare de fapte si ca refuzi sa faci minimul pe care putem sa-l facem fiecare dintre noi pentru a schimba societatea in bine.

      Asta daca intr-adevar te-ai gandit vreo clipa serios la aceasta problema. Dar dupa solutia cu “avionul” si argumentele din articol, cel mai probabil esti total pe dinafara si nici nu vrei sa faci vreun efort sa intelegi complexitatea situatiei.

    • Si multumesc totusi ptr sansa unui dialog, multi bloggeri de top au maniere mai infioratoare decat ale tiganilor care nu au mers nici 1 zi la scoala: pur si simplu ii injura pe cei care au pareri contrare.

      • Dialog va exista oricand. Atat timp cat este decent. Si, chiar daca suntem pe baricade diferite, vad ca ne-am descurcat OK 🙂

  33. […] vine cu destul de multe exemple. Arhi e cu noi. Dojo, subiectiv, joe. Zamolxis, nu-s nebun mane. Sau nu sunt singurul. Si posturile astea sunt doar pe […]

  34. […] de discriminare? Pai sa vorbim de discriminare… Dojo a spus-o deja, iar reactiile nu au intarziat sa apara pe blogul ei. Si nu numai ea. La urma urmei, […]

  35. La mine in oras, la liceele mari. Sunt intotdeauna doua locuri pentru oamenii de etnie rroma. Adica, daca tu ai media 6 iar liceul este cel mai tare din oras, unul in care se intra cu medii peste 9.20, dar dovedesti ca esti rrom, intri. Eu muncesc 4 ani pentru o medie la cel mai bun liceu, dupa care vine ala care a frecat menta pana acum, cu pretentii de liceul Unirea sau Cuza si cade in clasa cu mine. Mai mult, e tratat cu aceleasi drepturi .. chira daca el a terminat cu 6 iar eu am muncit pentru un 9.53

  36. varianta scurta, nu cum i-am transmis la Bucurenci: Cand va fi organizata de catre tigani (nu rromi sau romi sau cum mai vor ei) o campanie pe tema “Hai sa nu mai facem Romania de kkt” poate devin mai ingaduitor (daca apr si efecte bineinteles). Pana la o initiativa de genu’ ma declar clar impotriva campaniilor “miloase” dar si a lor (tiganilor) in general.

  37. Stimabililor (Dragos, Zamolxis &co.) sper sa nu cunoasteti niciodata pe acesti “minunati oameni” in felul in care i-am cunoscut eu. Presupun ca stati la periferia unui oras… fiindca centrele marilor orase sunt impanzite de case ale rromilor, iar putinii dintre noi care mai traim in zone centrale suntem fortati (tortura psihologica e mai oribila decat cea fizica, v-o gatantez!) sa le vindem.

    Am fost batut atat eu, cat si batrani, nevinovati, pe strada de acesti “oameni”. Nu contest ca exista si tigani cinstiti, singura problema e ca nu i-am cunoscut niciodata! Si cat timp terorizeaza (lucru la care sunt asi) oameni nevinovati, sincer, nu ii vreau langa mine. Ma puteti considera rasist pentru asta, dar va doresc sa cunoasteti si voi mai intim persoanele pe care le aparati cu atata ardoare. Poate, astfel, o sa considerati si voi adevarat proverbul “cu o floare nu se face primavara”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.