Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Una dintre marile probleme ale Romaniei in acest moment (si cred ca se reflecta de fapt cam in toata lumea) este faptul ca generatia cea noua, spre deosebire de cei mai batrani, are deja alte scopuri in viata, este in unele situatii mai superficiala si mai interesata de domenii care nu interesau pe cei mai “copti” in acest moment.
In multe cazuri “pustii” de 12-17 ani sunt preocupati de gaming (poate prea mult, ca deh, si noi astia batranii mai tragem cate o tura), de SMS, mIRC si altele similare. Stilul lor de comunicare este tragic de-a dreptul .. nici macar nu ne mai distram pe tema asta, ca e trist.
Sunt multi care recunosc ca inca nu au citit o carte de la cap la coada, in conditiile in care noi, tocilarii (ca asa eram numiti) citeam cate una pe zi. Imi amintesc ca la 13-14 ani (cand nu eram prin curtea blocului la batut baietii si mingea d efotbal) citeam dupa-masa sute de pagini. La ce mi-a folosit? Pai cam peste tot. Trecem peste partea cu invatatul mai usor (cand ai mai multe idei din atata citit retii mai usor, faci analogii destepte, iei note mari, chiar si cand nu prea ai invatat lectia .. ca nici eu nu am fost o sfanta).
Multi copii din generatia asta sunt pierduti in spatiu. O mare vina o are Ministerul Educatie care (in opinia mea) isi bate joc de copiii astia, exista si destule distractii: computer, internet, jocurile bata-le vina, discoteci etc. Ei au o viata sociala mult mai bine pusa la punct decat am avut-o noi, pustani de moda veche.
Noi pierdeam zeci de ore scriind eseuri, ei le gasesc gata facute pe net sau li se dicteaza de catre meditator (been there, done that .. ca si meditator of course). Limbajul multora este sarac si in general o parte din aceasta generatie poate trece ca aproape idioata.
Si totusi din fericire nu este chiar asa.
Inca de 3-4 ani, de cand am intrat serios pe partea de forum management, am intalnit copiii (pentru mine sunt copii) de 12-13 ani, deosebit de seriosi si de maturi. Am avut moderatori pe unul dintre cele mai importante proiecte ale mele, Webamster Tips & Tricks, care m-au surpins placut cu maturitatea reactiilor si stilul bun de scris. Copii care au crescut odata cu situl meu. Si care se comportau ca un adult in orice problema administrativa.
A venit momentul sa incep proiecte si pe .ro in diferite domenii si din nou am dat peste “pustime”. Din masa de copii interesati de proiectele in cauza si de subiectele dezbatute in comunitati, s-au afirmat repede cativa absolut uimitori. Tineri la final de gimnaziu – inceput de liceu, absolut magnifici. Cu proiecte web deosebite (care dau lectii oricarui veteran), cu talent la grafica de iti taie respiratia sau cunostinte de coding atat de avansate incat iti vine greu sa crezi ca mintea lor de copii poate atatea.
Pe Morrowind.ro de pilda m-am asteptat la SMS talk si la mesaje imbecile. Recunosc ca l-am deschis cu rezerve. Urasc stilul neingrijit de exprimare si mi-era groaza de cate prostii se vor posta acolo, numai pentru ca unii sa se afle in treaba. Este clar si ce “demographic” am pe acest site, adolescenti in cele mai multe cazuri, pasionati de RPG, Seria Elder Scrolls in special.
Acum cateva zile s-a implinit un an de cand este proiectul online. Culmea este ca ai mei “copii” au postat niste mesaje neverosimil de “inteligente”, unii stiu atatea despre stilul de gaming RPG, incat te sochezi. Cu toate ca sunt niste pusti, scriu foarte bine si se incurajeaza prin puterea exemplului.
Nu este o generatie de idioti, desi ne place uneori sa credem asta, poate din frustrarea ca nu mai sunt cu totii atat de preocupati de valorile care ne-au condus noua viata. Ne place sa le spunem prosti sau inculti, uitand ca, desi multi merg pe alte principii decat am mers noi, exista destui tineri remarcabili. Si este atat de placut sa ii descoperi si sa ii respecti pentru ce pot. Traiesc intr-un secol al super-vitezei, stiu sa fie “cool” si sa se distreze, dar stiu deja sa munceasca plini de pasiune. Pe ei ii admiram .. si ne dorim sa fim ca si ei, cand “crestem”
Been there, done/seen that.
De la forumuri pline de copii care ştiu doar Fifa şi CS, până la elevi de gimnaziu care sunt experţi în chichiţele sistemelor de operare.
Eu deja sunt destul de “mare” (15 ani 😀 ), ma joc destul de rar (şi joc nethack, că-s linuxist), programez php (mai bine zis, “scriptez”) ca freelancer sau pe cont propriu şi scriu pe blog (chiar dacă nu prea “le am” cu blogging-ul) , citesc câte o carte foarte rar spre deloc şi îmi fac singur eseurile.
Iar cu Ministerul Educaţiei … mai bine nu. În liceele de mate-info se face o oră de informatică pe săptămână ( într-a 9-a) şi se mai dă şi teză. Chiar dacă se predau noţiunile de bază (operatori, tipuri de date, condiţionale şi blucle şi aplicaţii cu ele), nimeni nu înţelege nimic, cu excepţia câtorva elevi care au învăţat acasă, de pe net.
Şi mai şi aud destul de des: “O să fiţi o generatie doar de programatori!” Fals! Chiar dacă aproape jumătate din clasele de liceu sunt cu profil “mate-info”, foarte puţini sunt cu adevărat interesaţi de programare sau “Sistemul de învăţământ e bun, nu auziţi de câţi olimpici sunt !?” Fals! Olimpicii sunt pentru că ei sunt interesaţi de domeniu, şi nu din cauza Învăţământului din România.
Eu cred ca elevii/copii de azi au niste “plusuri” fata de cei de ieri: o tara libera, sanse de reusita mai mari, acces la o cantiate imensa de informatii, poate chiar si materie cenusie mai multa! (asta e discutabil- dar s-a dovedit ca IQ-ul copiilor a crescut in ultimul secol). Partea proasta e ca in general nu profita de aceste avantaje. Nu e vina lor… Institutia care ar trebui sa se ocupe de formare lor este evident – scoala.
Oricum, in orice caz, oricine ce ar zice despre scoala, eu sunt de parere ca un elev care “sta cu burta pe carte” are sanse mai mari de reusita dupa ce termina scoala. E adevarat, scoala nu te invata muuulte din lucrurile de care ai nevoie, si te invata si o gramada de lucruri care nu le vei utiliza niciodata. Cel mai bun exemplu- domeniul I.T. Cand am intrat la liceu, nu stiam exact cum sa inchid sau sa deschid un calculator (probabil o sa radeti de mine 😳 ). Nu ma descurc in photoshop sau HTML, pentru ca NU am invatat asta. Eu cred ca “noua generatie” are o particularitate foarte valoroasa, si anume capacitatea de autoinvatare, in principal cu ajutorul computerului. Astfel, scoala te ajuta, dar daca vrei cu adevarat sa realizezi ceva, trebuie sa te descurci pe cont propriu.
In tara asta, exista atatia tineri sclipitori, si un numar enorm de tineri cu potential ridicat. Problema e ca ei nu sunt motivati, sau nu au de ce sa ‘invete’ in modul conventional-scoala de toate zilele. Pentru ca lumea e in continua schimbare, nu putem gasi solutii pentru a valorifica eficient potentialul ‘noii generatii’. dar eu am incredere ca noua generatie si-l va valorifica singura. Sau cel putin, asta cred eu ca e singura cale…
Cat de mult imi place asta: “Nu este o generatie de idioti, desi ne place uneori sa credem asta, poate din frustrarea ca nu mai sunt cu totii atat de preocupati de valorile care ne-au condus noua viata. Ne place sa le spunem prosti sau inculti, uitand ca, desi multi merg pe alte principii decat am mers noi, exista destui tineri remarcabili. Si este atat de placut sa ii descoperi si sa ii respecti pentru ce pot. Traiesc intr-un secol al super-vitezei, stiu sa fie “cool” si sa se distreze, dar stiu deja sa munceasca plini de pasiune. Pe ei ii admiram .. si ne dorim sa fim ca si ei, cand “crestem”” Mai bine de atat nu cred ca se putea spune.
[…] Este un moment de bucurie pentru mine (ca doar e ‘copilul’ meu), dar si pentru minunatii mei membri, majoritatea adolescenti, care imi dovedesc clar, ce ziceam acum cateva zile: ca nu sunt o generatie de idioti. […]