Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Un articol de 2 lei de pe realitatea, scris de o nef… sau de un bărbat probabil, că nu pot înțelege furia proletară la adresa damelor care … șoc și groază .. aleg să-și nască pruncii prin cezariană. Pe lângă amuzamentul pe care mi-l provoacă „grija” Statului ca damele să nască așa cum a lăsat Dumnezeu, mă irită tonalitatea și jignirile voalate din articol, că altfel oricum nu mă afectează treaba cu nimic. Nu voi naște în sistemul de stat și până acum același minunat „tătuc” nu mi-a decontat aproape nimic din costurile medicale de multe mii de lei pe care le-am avut în ultimii ani (deși sunt în categoria boilor – mă iertați, dar suntem – care plătesc taxe de le ies pe nas).
Acum să luăm la discutat mirobolantul articol și să încercăm să gândim mai mult decât o vită neînțărcată.
Ceea ce uită autorul (că nu-i semnat articolul) este că probabil un travaliu de 20 de ore nu-i a mai bună chestie nici pentru mama eroină și nici pentru puradel, zic io, ca ne-specialist în domeniu. Plus că, dacă tot dorim să le facem pe c… astea să sufere (că le-a plăcut când s-au f… – treabă pe care o mai aud unele de la câte o asistentă ce nu a fost „unsă” suficient), zic că am pierdut trenul. Există o minunată treabă de se cheamă peridurală, deci, dacă femeia nu vrea să urle o zi până dărâmă tencuiala din spital, tot nu o va face. Așa, de-a dracului.
Se discută apoi despre lumea civilizată, unde se face și se drege. Așa este. La fel cum în lumea civilizată, în spitalele plătite de „sistem” nu ard copiii de vii, nu-ți împrospătezi insectarul cu noi specii de gândaci și nici nu dai mită în stânga și dreapta. Plus că în sistemele din țările alea cu apă caldă nu vii la spital cu absorbantele de lăuzie în plasă, cu trusa de peridurală, vată și medicamente.
Să nu mai spunem că în țările alea la care ne uităm doar când ne convine, un asigurat care a plătit ca tâmpitul ani buni nu ajunge de disperare să se trateze în privat (sau să nască acolo), pentru că mersul la spitalul de stat este o adevărată loterie: poți da de servicii excepționale, prestate de niște oameni plătiți ca niște gunoieri, sau te poate lua dracu, zis așa mai pe șleau.
Urmează să plângem apoi pe umerii Statului, care, sărmanul, a cheltuit peste 4,5 milioane de dolari în ultimul cincinal, din cauza jigodiilor ăstora de femei, care aleg, ferească Preafericitul, să nască prin cezariană. E bine să înțeleagă și scribălăul de a postat articolul că Statul nu este un nenea care dă din bunătatea inimii lui, banii ăia sunt dați bine merci de contribuabili (asta când nu ne gândim că oricum în cele mai multe cazuri femeile în cauză plătesc șpăgi de le ies pe ochi, de la portar la doctor și anesteziști – din nou, hai să nu discutăm excepțiile, că știm cum merge treaba).
Deci ce bani dă Statul, dacă eu, în caz că-mi ia ăl de sus mințile și nasc la stat, plătesc TOTUL de la seringă la absorbante și trebuie să am grijă ca fiecare domn/doamnă cu care am contact să fie „mulțumit”?
Foarte interesant este că, dacă ne luăm după statisticile invocate de autor, exact „beneficiarele” cezarienei sunt și cele care probabil au cotizat cel mai abitir, deci teoretic nu-și fac damblaua pe gratis. Mă gândesc că nu vine țața Florea să ceară cezariană, ci probabil o gagică ceva mai informată, care are un anumit nivel de trai și o altă atitudine, de-și permite să discute asemenea probleme cu medicul ei și să aibă pretenții. Dama în cauză poate a mai citit una-alta, s-a sfătuit cu medicul, s-a mai învârtit de 10 ori și apoi a decis să aibă pretenții.
Clasa asta de femei cuget că nu stau pe șomaj și nici nu au contribuții la stat de 10 lei pe lună. Dar, normal, nu e normal să aibă pretenții de un tratament „preferențial”, când sute de mii de țigănci care în viața lor nu au cotizat un leu la Stat, primesc servicii medicale fără prea multe comentarii (că nu-și pune nimeni mintea cu ei). Deci, zic io în gândul meu, că femeile astea și-au plătit cu vârf și îndesat „alegerea”, plus că, dacă vor naște în sistem, vor plăti cu vârf și îndesat nașterea care este, zice autorul, decontată de Stat.
Articolul se termină cu o adevărată lecție de obstetrică, aflând noi cât de nasoală este cezariana și cum o naștere „normală” este totalmente lipsită de riscuri, totul decurge perfect nimeni nu suferă nimic, nu se pierde sânge, nu se taie nimic, nu se rupe nimic.
Revenind la oile noastre, ce mă scoate mai tare din balamale, este eterna grijă a altuia pentru binele celorlalți. Mă distrează cum îl/o f… grija pe autor/autoare de fițele româncelor, când această decizie, ca și cea de avort de fapt, este o chestie PERSONALĂ, pe care gravida ar trebui să o ia alături de medicul ei (eventual și de soț).
Foarte interesant este că până și în cazul meu (probabil se va merge pe cezariană, dar din fericire nu trebuie să tremure autorul, nu-i mănânc banii de pensie), această discuție am avut-o EXCLUSIV cu medicul meu. Împreună am tot pus în balanță toate informațiile și ne tot sfătuim de vreo 2 luni deja. Soțul (deci tatăl copilului, nu un lachete de pe net) nu a spus altceva decât că îmi este alături orice s-ar decide și nu a comentat măcar o dată că așa sau pe dincolo.
Este alegerea mamei și a medicului care se ocupă de ea, nu este decizia lui x și y de pe stradă, care știu ei că acum 100 de ani se năștea pe câmp și că ne-am domnit deja prea tare cu spitale și acareturi din astea.
În concluzie .. hai să mai facem niște valuri și să le mai punem un pic lațul de gât „contribuabililor”, că s-au domnit deja să aibă pretenții pe banii lor. Mă gândesc că pentru multe doamne din țară, toate aceste costuri suplimentare (aici în Timișoara știu că se plătea extra dacă alegeai să naști cu medicul care ți-a urmărit sarcina), condițiile proaste din spitale și eternele șicane din sistem încep să le împingă tot mai mult spre sectorul privat, unde plătești destul de serios, dar în general scapi de mizeriile în cauză.
Mai ales că și costurile la stat (cu materialele medicale, „amenzile de genul acesteia”, plus șpăgile plătite) încep să se cam apropie de prețul plătit pe factură la o clinică privată.
Vom vedea …
Bai, parca le-a luat Dumnezeu mintile astora! Sunt din ce in ce mai multi imbecili, cu idei din ce in ce mai tampite! Chiar nu inteleg, vor sa impinga populatia sa se revolte cu furci si pari din gard? Pentru ca intr-acolo se indreapta lucrurile, dupa cum vad.
Iar neica-nimenii astia care isi dau cu parerea dar omit sa se semneze, sunt doar niste onanisti nefericiti, cu par in palma si ochelari tip sifon.
Decizia de a trece printr-o cezariana poti sa o iei la rece, impreuna cu medicul, sau sa trebuiasca sa o accepti in ultima clipa, ca pe solutia salvatoare pentru mama si copil. Nu poti incepe sa arunci cu rahat in femeile care trec prin asa ceva, doar pentru ca te-ai trezit de dimineata cu fata la cearceaf. Mai ales ca- asa cum spuneai si tu- serviciile astea sunt platite prin taxe, nu sunt scosi bani din buzunarul statului asa, de fitze si figuri, ca doar nu te duci sa-ti bagi botox.
I-as recomanda si persoanei care a scris articolul sa treaca printr-o asemenea operatie, sa vada ca nu-i o fitza, e dureroasa, lasa urme, insa uneori este singura solutie.
Tu nu-ti mai bate capul cu toti tampitii, ai grija de tine si de bebelina in primul rand. Fiind atat de micuta in solduri, o nastere normala ar fi destul de problematica pentru tine si galusca mica, deci nu ma mira ca ati ajuns pana la urma la concluzia ca o cezariana ar fi mai indicata.
Eu va tin pumnii sa treceti cat mai bine prin operatie!
Articolul e din seria “scolarizat la Spiru”.
Facand abstractie de continut si comentand asupra temei ar fi de spus urmatoarele:
– cu cezariana sau pe cale naturala costurile unui spital public sunt aproape aceleasi (un strop mai mari la cezariana) iar statul deconteaza fix aceeasi suma de bani; deci toata povestea cu economia e un mare bullshit – aici ar fi un amendament legat de ICM si de gradul de operabilitate al sectiei dar asta e alta poveste si oricum impactul financiar nu e senzational.
– din punct de vedere medical, daca nu exista indicatie cf ghidurilor, nasterea ar trebui sa aiba loc pe cale naturala; in RO, din comoditate se opteaza pentru cezariana (comoditate si pentru personalul medical si pentru pacienta & co.) – exista o serie de avantaje si dezavantaje atat pentru varianta cu nastere naturala cat si pentru cezariana dar alegerea ar trebui sa fie facuta de pacienta dupa consultarea cu medicul curant (+/- sot).
Bottom line: doar o alta fumigena pentru a distrage atentia de la alte aspecte continute in mirobolantul pachet de baza.
Tu sigur stii mai multe in domeniu, cam care-s ‘goangele’ pe care incearca onor domnii sa le ascunda in pachetul de baza? E clar ca-i inca o diversiune, dar noi astia ‘civilii’ suntem clar pe langa subiectul principal.
dojo, dar stii ca si nascand la privat tot o sa te afecteze treaba asta, ca si ei deconteaza de la stat (daca esti asigurata) o suma pt. fiecare nastere, indiferent cum nasti…scrie pe site ca daca nu esti asigurata mai platesti 1300 lei (asa scria la Athena ultima data cand m-am uitat), plus ca-ti cer trimitere de la medicul de familie+adeverinta de asigurat…deeeci, tatucul stat ne-a tras-o oricum, si la privat o sa fie probleme cu cezariana la cerere. tu poate scapi, ca am inteles ca doar din martie intra in vigoare, dar eu am DPN pe 15 martie 🙁
Oh, nasol. Io clar ca nu intru in ‘calcul’, ca nasc cu 3 saptamani inainte. Sa speram ca nu te ard pe tine. Is chiar curioasa ce vor face Athena.
Acu’ fie vorba intre noi, daca medicul zice ‘a trebuit cezariana’, ce o sa faca nenea Statu’, vine sa te caute de oua sa vada daca nu era indicata? 😀
Pe la sfarsitul lunii tre’ sa merg la ei sa-mi faca niste analize/consulturi, as putea sa intreb la receptie ce fac in cazul asta. Daca aflu ceva, te anunt.
Nu-i suficient sa zica nenea doctoru’. Tre’ sa blindeze dosarul medical cu dovezi.
Inca rumeg propunerea legislativa.
Momentan am gasit doar doua surse majore de sifonat banii publici … mai sap.
Mentalitatea acestui popor este:”…nu pot sa-mi faca astia cat pot eu duce!”.
dacă tot dorim să le facem pe c… astea să sufere (că le-a plăcut când s-au f… – treabă pe care o mai aud unele de la câte o asistentă ce nu a fost „unsă” suficient)
sute de mii de țigănci care în viața lor nu au cotizat un leu la Stat, primesc servicii medicale fără prea multe comentarii (că nu-și pune nimeni mintea cu ei)
O auzi de la asistente care nu au fost unse suficient fiindca numai cu ele intri in contact, din randul celor care o spun.
In ultimii ani ai lui nea Ceasca ai fi auzit-o din mai multe surse, in special femei de toate conditiile sociale, de la maturatoare la doctorita. In vremurile repartitiei la tara si ale “buletinului de Bucuresti”, ale ratiilor si cozilor, pentru multe femei ideea de “a forta pe cineva mai avut intr-o casatorie facand un copil” sau de “a dobandi apartament de la Stat sau promovare la serviciu fiindca ai copil” era o forma de salvare, de iesire din mizerie. O poarta de scapare de la noroaiele de la tara. Deci trezea o invidie la fel de otravita ca si cum ar fi castigat la Loto.
In zilele noastre tigancile urmaresc aproximativ acelasi obiectiv, cu metode ceva-ceva mai barbare si deci mai vizibile, pe masura nivelului lor de educatie si a saraciei in care au crescut.
Comunicatul MS: https://www.ms.ro/?pag=62&id=13064&pg=1
Mi se pare foarte decent și corect comunicatul Ministerului Sănătății. Acuma… considerațiile unuia sau altuia pe seama lui depind doar de gradul de inteligență și de bun simț al lor.
la cat de rau stam cu natalitatea in Romania de ani de zile, sa zica mersi ca se naste, nu conteaza pe unde si cum iese copilul.
nu inteleg care e problema, in general, cand cineva cauta o cale mai usoara. esti mai femeie sau mai mama daca nasti natural si fara medicamente? ai simtit mai bine durerile facerii si asta iti da o oarecare superioritate in fata altora care au ales cezariana din diverse motive, de la comoditate la sfatul medicului?
oricum si dupa cezariana o sa fie o portie considerabila de durere, ca totusi e o operatie, nu te coase si apoi zburzi pe campii.
tonul articolului nu merita comentat, e scris ca sa judece, nu ca sa ofere informatii utile. pana una alta treaba fiecaruia ce face.
1. Modificarea nu va avea niciun efect asupra sporului natural.
2. Spre deosebire de nasterea pe ale naturala cezariana este o interventie chirurgicala cu destul de multe riscuri.
Eu nu inteleg de ce ar opta o femeie fara probleme medicale care sa necesite cezariana sa:
Fie taiata, caci vorbim de o operatie
Sa fie anesteziata, afectand astfel copilul si pierzand totodata momentul nasterii
Sa faca pipi prin sonda uterina care in unele cazuri a produs infectii urinare, aka pielonefrite care distrug rinichiul in timp.
Sa nu aiba lactatie decat mult dupa nastere, ceea ce poate duce la intarcarea copilului.
Sa fie dependenta de altii pt o perioada incerta de timp, datorita operatiei…
Daca femeia are probleme medicale, inteleg de ce se supune riscurilor. Altfel…nu inteleg.
1. multi medici opteaza pentru epiziotomie. Care este tot o taietura, dar, in loc sa fie ‘mai sus’ este exact ACOLO. Si ai placerea de a te distra cu lohiile absolut normale dupa nastere, plus taietura in cauza, care sta mereu ‘pe ud’. Sa nu zic ca, daca ai ghinion sa fii usor mai constipata (sau eventual doar sa faci .. mai tare), zic io ca nu-ti pica bine. Deci in multe cazuri se lasa cu ‘taietura’ si, daca este sa aleg intre cele doua, prefer sa-mi despice burta si sa nu-mi fac bucurii pe altundeva.
Sa nu vorbim de faptul ca, daca nu esti chiar ‘incapatoare’ si ai noroc de un testos de copil, nu doar epiziotomia iti va face nasterea placuta, poate ai noroc sa se mai ‘rupa’ una-alta. Am destule prietene care-si blestema zilele ca au nascut ‘natural’ si au tras dupa asta macar cateva luni.
Nasterea ‘naturala’ nu inseamna neaparat ca scapi de taietura si ca totul merge ca uns. Sigur ca is gagici destule care au trecut prin asta ca niste campioane, dar sunt si multe care, daca ar avea de ales, ar alege cezariana fara sa clipeasca.
2. Anestezia nu e totala (cel putin io asa stiu) in majoritatea cazurilor. Asa ca nu ai ce moment sa pierzi, ca esti acolo, TREAZA si atenta. Ti se face o anestezie de la brau in jos. Faptul ca anestezia se face in coloana si NU in sange nu afecteaza copilul. Mai ales ca ala iese in 3-5 minute, nu sta cu orele sa il impingi. 🙂
3. Infectii urinare facem cu totii. Io deja m-am distrat cu una, chiar in sarcina. Nu am crapat. la fel cum am supravietuit si unei pietre destul de mari acum vreo 4 ani.
4. Faza cu lactatia iar e discutabila. Sunt destule gagigi care au nascut pe cale normala si au avut probleme (unele cateva zile, altele nu au alaptat niciodata) si altele care n-au avut nicio treaba cu cezariana. Nici asta nu este o regula clara, depinde de multe chestii, nu doar ca ai scos copilul pe ‘burta’ sa nu.
5. Dependenta esti poate 1-2 zile, dupa aia esti pe picioarele tale. Iar e discutabil, ca stiu gagigi care s-au ridicat repede si altele care, dupa nastere normala au fost praf cateva zile. Dracu’ stie cum mai reactioneaza organismul asta. Depinde mult si de dama in sine, nu doar de metoda in cauza.
Riscuri exista pe ambele parti, nicio metoda nu-i perfecta din pacate. Poate sa dea cu virgula pe cezariana, poate sa iasa nasol de tot cu nasterea normala. Am discutat deja cu destule gagigi, tot citesc etc. Nu-i deloc o decizie usoara si nici nu e nimic perfect stabilit sau usor de previzionat.
Poate tocmai de aia ma irita faptul ca toa’rsii de la Minister isi baga botul in treburile astea, pentru ca discutia asta si toate intrebarile in cauza nu-i privesc. Atat timp cat platesc ani buni contributii sociale, as putea sa scot copilul si pe gura, daca mi se arata. Oricum nu e singura magarie pe care o face Statul in ultima perioada, asa ca noi sa fim sanatosi sa ne putem plati nasterile pe unde vedem cu ochii 🙂
În mod curios, “nişte unii care fac multă gălăgie” cu ceva argumente medicale / tehnice pe care le-au reţinut de la pagina de Sfatul Medicului din Libertatea, fie că era vorba de vaccinuri toxice, de vaccinul HPV, de medicamente, de mâncarea vegană sau de radiaţiile telefonului mobil, fac ce fac şi după câtva timp mai dau cu nasul şi pe la conservatorismul ortodox tradiţional.
Anul trecut îşi găsiseră altă distracţie, cu interzicerea avortului sau condiţionarea lui de nişte bariere birocratice cum era consilierea psihologică obligatorie.
Cezariana din cate stiu necesita anestezie totala. Anestezia epidurala este cea care iti permite sa fii constienta, dar sa nu simti durerile facerii. Epidurala nu te scuteste de epiziotomie. Si tot asa.
Si eu de fapt eram convinsa ca prefer cezariana dar cu 2 zile inainte de nastere a murit una in timpul operatiei pt ca medicul i-a atins un vas de sange. Si m-am speriat rau.
Imdiferent de metoda eu iti doresc nastere usoara. Si eu stiu pe cineva care inca are dureri de la operatia de cezariana, desi au trecut 1 an si 4 luni. Si epiziotomia doare, dar maximul auzit a fost de 1 an si doar la contact sexual.
Nu se face anestezie generala la cezariana, cel putin io asa am citit si discutat cu aia de fac asta sau au trecut prin ea. Peridurala e suficienta cat sa te amorteasca. Am facut 3 anestezii generale deja, oricum ar fi nu mi-e teama 🙂
“c… astea să sufere (că le-a plăcut când s-au f…”
Am mai auzit expresia asta în spitalele din Iași și Galați. Sunt bărbat, dar o asemenea expresie aș pedepsi-o cu aceeași suferință. Nu-mi vine să cred că încă se folosește.
Plus aia cu “ți-a plăcut când te-ai f…, suferă acum”. În sistemul de sănătate de stat avem uneori niște mizerii umane (nu generalizez, de aceea am zis uneori).
Mizeriilor respective nu le convine să naști prin cezariană pentru că dacă o faci la stat (nu într-o clinică privată unde treaba e ok) va trebui să dai mai mulți bani la doctor și la anestezist, nu lor (și știi că spun asta din proprie experiență – chiar dacă Sar are acum 1 an și 6 luni, tot nu i-am uitat).
Mai există şi varianta: “de ce o angajezi p-aia!? o să aibă ea grijă să stea cu cracii-n sus până rămâne gravidă, şi după aia pula, mai vine peste 2 ani” 😛
*Sara, fiica mea, am mâncat un a, scuze
Am citit comentariile după ce am comentat deja :). Mulți o fac, don’t blame me :).
Nu știu cât de mult te încurajează, dar la cezariană doare nasol după ce anestezia nu mai are efect. Totuși, din două mame care au născut prin cezariană (una soția mea și alta nașa mea), una ar mai vrea un copil (soția mea :)) și cealaltă nu mai vrea niciodată să treacă prin asta :). Depinde foarte mult de rezistența la durere și diverse conjucturi “operaționale”.
Eu îți doresc mult succes și sunt alături de tine chiar dacă nu mă “simți” prea des pe la tine pe blog.
Adica astia zic ca daca mie risca sa-mi iasa ochiii din cap si sa orbesc daca nasc normal trebuie sa platesc cezariana? (asta in ideea absurda ca as naste la stat). Io stiu de pe la 20 de ani de cand o considerat medicu oftalmolog sa-mi zica ca sa nu ma prea gandesc sa nasc natural daca vreu sa fac copiii ca e cam risc de orbire. Jesus, ce oameni, nu au cu ce-si mai bate capu
Ce mai conteaza ochii tai, fitoasa mica ce esti 😀
Din ce am înţeles, nu sunt moka operaţiile fără motiv concret, indicat de medic.
Concluzia? Vor creşte şpăgile la dofori.
Nu ştiu unde o să se ajungă cu inteligenţii ăştia de sus…
nu se pune problema nasterii normale cand mama are diferite afectiuni si ii este pusa in pericol viata/sanatatea prin nastere normala. Dar mi se pare foarte corecta hotararea ca, daca esti sanatoasa, sa nasti normal. Vrei cezariana, c-asa ai tu chef, desi medicul considera ca esti perfect sanatoasa si poti naste normal, PLATESTE! Stiu ca o sa-mi sara multi in cap, dar cezariana a ajuns o fitza. In ziua de azi, nasterea normala nu implica “chinurile facerii” de acum 100 de ani. Poti face epidurala sau poti naste in apa.
… sau poti naste folosind un gel (dispozitiv medical) de lubrefiere care scade frictiunea si reduce cu mai mult de 50% riscurile, durata travaliului & others. Da’ pentru asta e nevoie de: pacienti informati, medici cu un pic de aplecare spre noutati tehnologie, etc.
Cris, multe dintre mamicile astea fitoase au platit ZECI DE MII DE LEI deja in taxe. Deci nu stiu cum sa-ti spun, ca nu-i o fita pe banii statului, asa cum nu mi se pare o fita sa ai pretentia sa nasti cu medicul care te-a urmarit toata sarcina. In Timisoara, pentru ‘luxul’ asta platesti 200 de lei (daca medicul nu e de garda), desi medicul iti vine la un simplu apel telefonic, dar spitalul trebuie sa mai ia ceva de pe tine. Si, daca intri in majoritatea maternitatilor din Romania, iti dai seama ca nici macar banii aia de fite nu au folosit sa imbunatateasca serviciile sau conditiile in care sunt tinute lauzele, macar asa as zice ‘puii mei, de banii astia s-a mai renovat ceva, poate altora le va fi mai bine’.
Oricum, daca o femeie doreste cezariana, poti sa stai in cap ca o va primi. Chiar daca asta inseamna sa plateasca mai mult, pentru ca nu se face nicio campanie ‘de informare’, pur si simplu se cer bani in plus.
Sa nu mai vorbim ca nici la ora actuala nu poti baga mana in foc ca una dintre metode este infailibila. Daca ar fi asa, alegerea ar fi usoara. Exista rateuri in ambele cazuri, asa cum exista nasteri ce au mers ca la carte.
Io cel putin, inainte sa iau decizia pe care am luat-o, am stat sa citesc peste tot, am discutat cu femei, medici etc. Mi-am cantarit TOATE optiunile, am studiat ce ar merge gresit, care-mi sunt avantajele pe fiecare metoda, care sunt avantajele/dezavantajele pentru copil etc. Am avut 9 luni la dispozitie sa tot discut, am din fericire un medic cu mintea extrem de deschisa, este si mama (deci a trecut si ea prin tot acest proces), ne-am sfatuit cat in lung si in lat.
Deci nu as numi-o neaparat fita, este o decizie indelung cantarita.
Asta este, dupa cum ziceam, sa fim sanatosi si sa adunam banii in cauza. Pentru ca pe Stat nu-l intereseaza neaparat ca am lua sau nu o decizie gresita (desi pe viata copilului meu si a mea NU decide statul), il intereseaza sa mai mulga de niste bani anumite persoane care sunt in faza de ‘nu am incotro’.
Daca macar banii astia suplimentari ce se platesc pentru fitele noastre (desi platesti de la vladica la opinca TOT in spital, vii cu trusoul de acasa, aduci medicatie/consumabile etc.) s-ar folosi pentru ca in spitale sa fie mai OK, mai ca nu m-as oftica. Dar nu sunt folositi, asa cum nu au fost folosite nici ‘suplimentele’ de se platesc acum pentru ca-ti chemi medicul de acasa etc.
Am ales sistemul privat pentru o nastere prin cezariana si chiar daca a costat ceva banuti, nu vom regreta niciodata. Ma p.s pe statul asta, care nu stie altceva decat sa isi bata joc de noi.
am mai scris-o pe undeva, eu cand aud de ‘asa au nascut femeile de cand lumea si pamantu’ si nu s-a mai intamplat nimic rau” m-apuca spumele. nimic, doar miliarde de femei moarte la nastere, uneori impreuna cu pruncii lor (in istoria omenirii). cred ca pana pe la 1950 (acu’ depinde si de tara) pentru fiecare femeie moarta din cauze “naturale”, erau minim 2 moarte la nastere.
si nu se vor gasi nicaieri statistici pentru ca pana mai ieri-alalteieri in istorie, femeile nu aveau niciun fel de drepturi, nu contau, erau sursa de venit (zestre) sau forta de munca si iepe de prasila (scuze pentru limbaj). pe cine sa intereseze cate mureau si din ce cauze.
cred ca in istorie au murit mai multe femei la nastere (sau cauze asociate) decat barbati in razboaie.
nu-s mama, si daca o fie sa fie, va fi cezariana din aceleasi motive ca si schumitza, plus alte cateva.
si asa, ca idee, de ce ar avea partenerul un cuvant de spus in ceea ce priveste modul cum nasc?! naste el?! (ok, in caz de avort, da, e si copilul lui). m-am enervat de una singura ca proasta cand am citit cum tom cruise i-a impus nevesti-si sa nu scoata un sunet (tipat, geamat, orice) la nastere (naturala). ha! iar ma enervez.
ma scuzati.
“si nu se vor gasi nicaieri statistici pentru ca pana mai ieri-alalteieri in istorie, femeile nu aveau niciun fel de drepturi, nu contau, erau sursa de venit (zestre) sau forta de munca si iepe de prasila (scuze pentru limbaj). pe cine sa intereseze cate mureau si din ce cauze.”
Aşa sunt şi în zilele noastre nevestele de maniaci religioşi (nu neapărat musulmani fanatici. Pot să fie şi ortodocşi de Tanacu sau redneci evanghelişti).
Numai că, în mod ciudat, maniacii ăştia religioşi sunt cei mai căutaţi ca soţi sau parteneri de lungă durată, cu toate discursurile lor de genul “femeia e păcătoasă, dezgustătoare, murdară şi curvă, în afară de nevastă-mea, dar ea nu e fiindcă o altoiesc când trebuie” 😀 😛
Exista pe wiki statistici. Si ele chiar spun totul despre cat de buna era nasterea in camp, naturala.. si cat de rea e nasterea in spitale, cu fitze..
Ce surpriza, un trend puternic descrescator al mortalitatii infantile 🙂
https://en.wikipedia.org/wiki/Infant_mortality#Comparing_infant_mortality_rates
Bine, aici sunt incluse si efectele cercetarilor stiintifice care ne-au mai desteptat si in privinta cresterii copilului, si care ne-au mai invatat cum sa nu il omoram cu diverse “traditii”, alimente, tratamente. 🙂
Sotia mea a nascut acum cateva luni prin cezariana. Nu i-a fost facuta anestezie generala ci doar una locala. Deci a fost constienta to timpul ce se intampla dar nu a simtit durerile respective.
S-a refacut foarte repede, a doua zi deja mergea ok iar la o saptamana nu prea mai resimtea mare lucru.
Deja dupa o luna nu mai avea chiar nici o problema.
Dupa ce ma impreuna am studiat problema la momentul respective am ajuns la concluzia ferma ca doar convingerile religioase sau ignoranta totala te pot face sa iti doresti nasterea naturala, cu durerile aferente.
Cezariana nu este o fita, ar trebui sa fie o normalitate.
In Romania este din ce in ce mai rau.
Sa fiu sincera, vreau sa fac un copil, dar ma ingrozeste ideea de a naste in tara asta in care sistemul de sanatate este pe duca pentru ca au plecat toti medicii buni.
Acum sunte cu vorba aia: “Dumnezeu cu mila”!
nu trebuie sa fii asa prapastioasa, medici buni sunt. daca nu`ti place ideea de spital de stat sunt clinici particulare unde totul arata ca in filme. intreaba prietene care au nascut si mergi pe recomandari, e cel mai sigur.
Ma mai apuca uneori teama. Dar o sa fie bine pana la urma. 🙂
Andreea, stai linistita ca nu au plecat toti medicii buni. Pe specialitatea asta cel putin zic ca stam aprox. OK, pentru ca sunt multe clinici/cabinete private FOARTE BUNE.
Eu m-am dus in 2009 de pilda cu coada cam intre picioare la un asemenea medic si iti spun sincer ca respectivul consult este aproape o placere, atat de minunata este doctorita mea. Si sa te duci la ginecolog cu zambetul pe buze e chiar ceva.
Am avut parte de un ‘tratament’ prenatal senzational, ma simt tratata ca o printesa si am trecut peste aproape toata sarcina relaxata si fericita. In aprox. o luna nasc la o clinica privata din oras (Athena pentru timisoreni) si, oricum va fi pana la urma, sunt si in cazul asta relaxata si increzatoare ca va fi OK. O voi avea alaturi pe doctorita mea, plus ca, din ce am citit/auzit, se face treaba buna acolo.
Singura problema in cazul cand pleci in privat o reprezinta costurile. Pe noi ne asteapta o factura de vreo 2500 de euro (cu tot cu prelevarea de celule stem care-i cam juma’ din suma), chestie care ne va durea al naibii de mult la portofel, dar eu cel putin zic ca merita.
Deci nu-i atat de negru dracu’, singura problema este ca serviciile astea costa al naibii de mult 🙁
Ai dreptate! Trebuie sa gasesti medicul care ti se potriveste si in care ai incredere … si portofelul pregatit :))
In alta ordine de idei, felicitari pentru bebelus si sa ai o nastere usoara!
Ne mai auzim!
0.3% din cezarienele de anul trecut au fost “la cerere”.
Atata zic 🙂
Hmmm… deci nu-s romancele atat de nazuroase 😀
hai ca raspund cu intarziere 😀
Nu. nu se complica doctorul sa treaca in acte altceva. Si nici acum nu o sa se 😀
Din pacate aceasta “frumoasa” idee cred ca poate doar sa incurajeze – din nou – spagile! Pentru ca exista riscul sa nu vrea medicul sa te incadreze la nastere prin cezariana, chiar daca ai nevoie din motive medicale, doar pentru ca nu ai cotizat cat astepta!
Si sa fim seriosi ca medici de genul asta sunt suficienti in Romania si nu poti sa bagi mana in foc pentru nimeni – iar cand vine vorba de viata ta si viata copilului nu stiu cat mai poti sa risti sa ai incredere 100% in medici.
Si mai incurajeaza si “migrarea” catre serviciile private – unde oricum platesti si atunci alegi ce anume vrei sa platesti.
Iti dai seama ca, daca vrei cezariana, o vei avea oricat se da statul cu c… de pamant. La noi in Timisoara de cativa ani platesti 200 de lei in plus, daca ai ‘pretentia’ ca la maternitate sa te nasca medicul tau. ceea ce mi se pare o chestie de maxim bun simt. Adica omul ala mi-a urmarit sarcina in toate lunile, imi stie cel mai bine ‘parcursul’, de ce sa risc sa fiu nascuta de cine stie ce rezident care acum invata pe mine?
Asa ca, desi toata lumea a comentat la vremea respectiva, cine are chef sa nu riste, isi aduce medicul de acasa si dau spitatului banii sa se spele pe cap cu ei. In cazul respectiv, se pare ca nici influxul ala de bani nu a folosit la nimic, ca e mizerie si-ti aduci oricum toate de acasa. Dar deh, ne-au mai tras-o cumva.
Cat pesimism dom’le …
De ceva vreme au inceput o serie de controale mai amanuntite ale serviciilor decontate de casa de asigurari.
Cu siguranta ca vor exista medici dispusi sa inchida ochii si sa incaseze niscaiva foloase necuvenite de la pacientele care vor musai C-section dar … asta se va intampla doar pana la primul val de medici amendati / scosi din contract cu casa.
Jegul din spitale tine de calitatea actului de management si de cei 7 ani de-acasa ai personalului medical, nemedical & pacientilor.
Pai atunci tot mai multe gagici vor merge in clinici private si gata. Ca acolo nasti cum vrei tu si, la cat deja platesti prin spitale pentru diverse, incepi sa te cam duci aproape de pretul pe factura la o clinica privata, unde mergi tu, burta si cu buletinul 😀
Inteleg ca decizia cu privire la nastere este deja luata, insa vreau sa aduc in atentie site-ul http://www.nastecumsimti.org pentru persoanele interesate si pentru cele care doresc sa aiba informatii din ambele parti (nastere naturala vs nastere cezariana).
In cazul in care consideri ca este reclama or something else publicarea comentariului, nu e bai daca nu-l publici 🙂
Precizez ca nu am nicio legatura cu cei de-acolo, insa, ca o persoana interesata, am citit mult si m-a pus pe ganduri problema…