Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Membru activ, cu mesaje fara calitate

Astazi discutam dragi cititori despre forum management si iata inca o situatie ce se transforma intr-un nou articol pentru voi.

Ai un nou membru pe forum. Nu conteaza varsta pana la urma. El este deosebit de activ. Scrie mult, dar din pacate foarte prost: mesaje de genul lol, cool etc. Iti place ca este activ, dar de fapt nu te prea ajuta in ceea ce priveste calitatea continutului. CUM PROCEDEZI?

Pornesc in acest articol de la o situatie punctuala pana la urma. Situatia dateaza din 2005, anul in care mi-am transferat situl Webmaster Tips & Tricks de pe un subdomeniu la dhost pe wtricks.com ..

Eram deja cantonata serios pe partea de forum a sitului si incercam sa construiesc o comunitate. Este clar ca fiecare nou membru era o bucurie pentru mine. Asa a fost si inca un baiat, ce a intrat pe forum, a postat vreo 20 de mesaje din start … cand am citit insa mesajele sale, m-am luat cu mainile de cap. Calitatea lor era clar sub ceea ce imi doream acolo.

Ce poti sa ii faci?

Ii dai warning? In momentul acela insa este clar ca l-ai indepartat. Si pierzi un potential membru de calitate, un “noob” care poate se va dovedi mai bun. Daca nu, macar stii ca ai incercat.

Prima miscare a fost sa discut cu moderatorii mei de atunci si sa ii rog sa nu intervina sub nici o forma. Stiam de mesajele lui “subcalitative”, doream insa eu personal sa rezolv problema.

Momentul cel mai delicat este insa cel al contactarii utilizatorului in cauza.

Am ales sa discut in privat cu el (asa se face pana la urma, ca nu este circ). L-am contactat printr-un private message care a inceput cu un salut si multumiri pentru activitatea sa de pana acum in forum. Este clar ca orice comunitate are nevoie de utilizatori activi, iar el dovedea deja disponibilitate in acest domeniu.

Am trecut apoi la a-i explica de ce tinem noi la mesaje elaborate si de calitate. Un motiv ar fi ca pana la urma suntem in concurenta cu orice alt forum de specialitate. Si este clar ca omul doreste informatie de mare calitate si asta poate sa reprezinte pentru noi un avantaj in urmatoarea perioada, asa cum mesaje de genul “lol” ne pot “ingropa”.

Nu trebuie sa ignoram motoarele de cautare: cu cat este mai mult continut, cu atat sansele ca noi sa iesim la cautari cresc. Nimeni nu cauta “cool” pe net de pilda, dar daca elaboram putin respunsurile noastre este mare sansa ca unele cuvinte sa fie cautate si noi sa aparem mai bine in trafic.

Am reusit sa ii canalizez astfel energia (clara pana la urma) si sa il implic si mai mult in crearea de continut. Este din pacate un lucru destul de complicat, pentru ca tonul din mesajul in cauza trebuie sa fie foarte diplomatic. Nu trebuie sa fie certat pentru mesajele fara calitate, trebuie sa inteleaga de ce dorim sa le elaboreze mai atent si cum poate ajuta astfel si mai mult comunitatea.

Ca orice poveste .. avem si noi aici un end. Un happy end.

Utilizatorul in cauza a primit bine mesajul (redactat oricum cu multa blandete si cu laude la adresa lui si a contributiei sale). Am primit un reply frumos in care a promis si mai multa atentie, remarcand ca nu se gandise pana acum la faptul ca fiecare contributie pana la urma poate avea importanta in comunitate.

Au trecut cateva saptamani. A scris mult si foarte bine. Am reusit sa captam atentia altor membri care erau atrasi de continutul de calitate. Membrul meu cu “lolz” in mesaje era printre primii care scriau mesaje de “welcome” si care ii invita sa participe la discutiile atat de interesante. Se mandrea ca avem continut de calitate si facea tot posibilul sa fie la inaltime.

Peste alte cateva saptamani am ales sa il trec in echipa administrativa. Este moderator de mult timp, unul dintre oamenii mei de baza.

Chiar daca primul imbold a fost sa il strang de gat, consider ca am facut mai bine cu blandetea. Am reusit sa NU pierd un membru, am castigat unul exceptional. Uneori oamenii nostri au nevoie doar de un imbold.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

6 Comments

  1. Intr-un forum in care nu doresti mesaje monosilabice sau monosmilie-ice, poti pur si simplu sa trimiti un mesaj de genul urmator: “Salut. Iti multumim pentru activitatea pe forum. Te rog sa citesti regulamentul. Mesajele fara continut serios din abundenta nu sunt apreciate. Regulamentul e regulament. Daca nu il respecti, ai avertisment”. Legea e dura, dar e lege, dojo. Un forum e condus de reguli, ca si in viata. Nimeni nu o sa te scuteasca de consecinte, daca le incalci.

  2. Un mesaj ca ala indeparteaza membrul, Prosero. Eu una am baga forumul ala (sau administratorul) undeva si mi-as baga picioarele.

    Ramona are dreptate. Un membru trebuie lat cu frumosul, trebuie sa ii explici frumos si cat mai cu bun simt cu putinta ca nu face bine ce face si daca intelege – voila – ai un membru ‘perfect’. 🙂

  3. Foarte bun articol, felicitari 😀 Intr-adevar, sunt multi moderatori/admini care mai rau indeparteaza potentialii useri de calitate, prin trimiteri la ‘reguli’…

    Si eu am grija de destule forumuri si am invatat in timp ca cel mai bine pentru toti e sa faci astfel de useri sa-si doreasca sa se implice, sa fie parte activa si de calitate a comunitatii, ca sa te ajute sa o construiesti in continuare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.