Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Blogosfera romaneasca in fierbere?

Sunt un blogger nou in Romania. Am un blog mai vechi pe “international”, dar pana acum am stat departe de “blogosfera” romaneasca. De ce? Pentru ca nu m-a interesat inca aceasta problema.

De 2 saptamani insa, de cand am inceput Dojo Blog aici de fata, am inceput sa citesc mai atent si bloguri romanesti. Nu va mai plictisesc cu faptul ca sunt prea multe de calitate indoielnica, fara continut original etc. Stiti si voi asta. Si nu este un fenomen pur romanesc, ca e plin netul de balarii de blogs si pe engleza, don’t worry.

Atunci ce m-a apucat?

Am cititi multe bloguri in ultima perioada. Am o listuta mica de blogs pe care le citesc cu placere si culmea este ca nu toate din primele pozitii de trafic ma intereseaza. Sunt multe mai “obscure” care m-au surprins placut prin mesajele lor si imi face placere sa trec pe acolo, sa mai arunc un comentariu ca omu’ si sa ma bucur de articole atat de bine scrise.

Citesc si marile blogs de afara: ProBlogger si CopyBlogger (trec rar pe la JohnChow, ShoeMoney sau Tech Crunch pentru ca nu imi plac toate articolele). Ceea ce am observat la ei, nu prea observ de multe ori la noi: majoritatea se respecta. Chiar daca ar mai avea cate ceva de impartit, marii bloggeri de peste mari si tari au ceea ce se poate numi “respect profesional”.

La noi insa .. e foc.

Nu a trebuit sa stau prea mult pe blogs romanesti pentru a afla ca x-ulescu s-a “caftit” virtual cu y-ulescu (hai ca asta e o denumire noua), ca s-au facut tabere, s-au bagat altii in ciorba care nu fierbea pentru ei, de s-a facut spectacol ca la Circul de Stat.

Imi vine sa spun ca asa suntem noi romanii si mi-e teama ca, desi este o generalizare ciudata, as avea dreptate.

Ceea ce nu pot eu sa inteleg este “ce naiba avem unii cu altii?”. Mi-am desfasurat activitatea in competitie cu alte comunitati pe plan international. Am beneficiat de respect si cordialitate, asa cum am oferit si eu altor competitori. Am facut forum in romana si m-am trezit trecuta prin cocina a 10 porci de catre unii si altii. Normal ca am dat un “ignore” urias si mi-am vazut de ale mele, in timp ce “detractorii” se scufundau.

Situatia asta rusinoasa pana la urma o “miros” si la nivelul blogging-ului romanesc. Abia incepem si noi romanii sa “bloguim”, sa invatam cum se creeaza un blog de calitate, ce sa evitam, cum sa construim un continut de calitate, ca ne si luam de guler.

Si daca nu ne luam unii de altii, ne implicam in lupta altora. O lupta care NU ne priveste, din care nu avem nimic de castigat, decat eventual niste farame de trafic si o imagine sifonata.

Blogosfera romaneasca este in fierbere. Din pacate insa este o agitatie destructiva. O agitatie pentru nume si renume, o lupta de orgolii, in care aruncam ce avem mai urat din noi.

Mi-ar placea sa cred ca este in fierbere din motive pozitive. Poate mai reusim sa schimbam ceva sa fie in fierbere pentru ca:

  1. tot mai multi blogger-i de calitate apar, care isi doresc sa se impuna prin continut util si de calitate
  2. se creeza tot mai multe legaturi de calitate, promovare reciproca si colaborari fructoase
  3. ne preocupam sa scriem multe articole, originale si de mare calitate.
  4. incercam sa intram intr-o competitie cavalereasca, in care sa recunoastem valorile si sa ne autodepasim.

Oare este chiar utopie? Reusim sa facem blogosfera sa fiarba de continut de calitate prin omeni de valoare? Sau ramanem la faza plasarii de invective la adresa unora pe care poate ii admiram, dar nu suntem suficient de “barbati” incat sa acceptam asta?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

4 Comments

  1. U esti noua in blogosfera romaneasca. Nu ai prins certurile intre cei mai mari bloggeri romani. Atunci aveai despre ce sa scri!

  2. E specialitatea românului să se adune în bisericuţe, dintr-un punct de vedere românul e prost, pentru că în loc să se uite în ograda vecinului englez, sau a vecinului mai experimentat, se uită în ograda românului care e la fel de prost ca el, nu îl ia ca model pe englez ci pe vecinul la fel de prost ca el, se ia la întrecere, trage după el un cârd de admiratori şi începe… să fiarbă ciorba..

  3. Acea idee de “tabere”, interminabilele discutii legatura de bani (“x castiga atata, y atata”) si disputele dintre ei imi creaza senzatia de “lume politica” si nu imi place.

    Aparitia tv a celor mai “castigati” blogeri accentueaza senzatia de “politica” si disputa legata de bani. Chiar imaginea promovata de presa este cea a blogului ca “instrument de influentare (presa)” si mijloc de a castiga bani.

    De asta nu prea agrez multe bloguri romanesti.

  4. Eu sunt convinsă că după cele câteva apariţii la tv ale bloggerilor mari în care au prezentat sume de bani câştigate, mulţi copii visători şi-au fcut blog zicând ”e floare la ureche. Pun în fiecare zi un clip, o melodie, o poză, un articol când plec la şcoală, unul când mă trezesc, unul că acum mpnânc so DND” etc. Wrong copii! Atât de greşit…
    Dar acestea apar ca ciupercile după ploaie şi trec la fel de repede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.