Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cautați, întrebați, există soluții!

Îmi cer scuze pentru pauza de scris. Chiar nu era intenționată, dar am în acest moment 3 clienți de satisfăcut și un proiect la care lucrez de vreo 3 săptămâni. Momentan sunt cu gura pe indianul care-mi face programarea, sper ca în câteva zile să fie în stare să codeze ce am de pus pe site și să-i dau drumul.

Revenind la titlu … primesc tot mai des mesaje pe email de la cititori. Interesați să-și facă un blog ceva mai bun decât doar să facă un cont pe blogspot/wordpress.com, doritori de a începe să lucreze ca freelanceri. Am scris despre munca de „liber profesionist” de prin 2009 încoace, momentul trecerii mele de la viața de angajat la viața de omul orchestră, care face totul în afacerea sa, pentru că nu se poate altfel.

Este cel mai greu lucru pe care l-am făcut până acum, este cel mai plin de recompense mod de a lucra (pentru mine cel puțin). În acest moment afacerea mea de web design îmi finanțează totul, de la viața la zi cu zi la economiile pentru când mă voi pensiona. Nu pentru toți există această soluție, nu toți sunt amatori de o asemenea viață. Dar, chiar dacă nu faci asta ca job full time, poți prinde un mic venit rezidual, care nu strică.

Sunt bloggeri mai „mărunți” care mai plătesc o factură de pe reclamele de pe blog. Sau fac o călătorie. Oameni care oferă servicii de traduceri (nu ca job în sine), scriere de conținut sau design, doar cât să aibă un leu de un laptop nou sau de o cafea. Mărunțișuri, dacă e să le comparăm cu un salariu decent, dar bani care VIN, nu pleacă din buzunar. Și experiența nu a stricat nimănui.

1

Mă bucur că îmi scrieți. Nu sunt probabil cel mai tare din parcare în freelancing, dar am mâncat pâinea aia și știu cum este. Pot să dau niște detalii, pot da niște link-uri către situri pe care eu le-am folosit cu succes. Nimeni nu ia munca din ecuația voastră, pentru că, dacă dai aceeași rețetă unui număr de 10 oameni, vei avea 10 oameni cu rezultate diferite. Sunt mai multe „necunoscute”, decât doar să ai informația respectivă.

Am lucrat pe Elance.com o bună perioadă. Mi se pare cel mai OK site de freelancing pentru mine. De acolo mi-am pescuit clientul principal (cu care lucrez acum full time), de acolo am mai prins câte un client, când simțeam nevoia să-mi mai suplimentez veniturile. Mai sunt freelancer.com, odesk.com, guru.com. Nu am avut mare succes cu ele, probabil și pentru că pe Elance am deja un istoric de lucrări, 5 stele la reviews și mi-e mai ușor să pescuiesc clienți. Pentru voi poate alte sisteme vor funcționa, partea bună este că aveți de unde alege.

Întrebând, întrebând, ajungi și în Lună

Nu mai știu cine spunea asta, dar nu zicea rău. Eu nu întreb. Și e o prostie. Am avut noroc chior să dau de un freelancer de succes exact când doream să mă angajez chiar și ca junior designer la compania lor (care culmea că nu mai exista, fiecare era pe cont propriu). Aveam 7 ani de design în spate și visam să mă angajez ca ăl mai prost designer, doar să am un loc de muncă. Mi-a schimbat total ideile și șansele, când mi-a spus pe scurt: fă-ți repede o pagină gen portofoliu cu câteva dintre lucrările tale. Fă-ți cont pe vworker (fostul Rent-a-coder, actualmente înghițit de freelancer.com) sau alte situri de gen și licitează la joburi. Vei lucra pe bani puțini, apoi vei putea crește prețurile.

Așa am făcut. După un job mărunt pe vworker, mi-am dat seama că nu pot licita cot la cot cu indienii care cer 10 dolari pe un design de site. Așa că mi-am făcut cont pe Elance și se pare că ăla a fost locul pentru mine.

Dacă nu mă lua el de guler, probabil căutam un job prost plătit și cine știe ce se alegea de mine. Pentru că nu aveam încredere că pot face eu singură treabă, eram crescută cu ideea de a fi un salariat bun, nu un „patron”.

Repet, nu pentru toți merge treaba asta, dar sunt mulți cititori care pot face de o „măslină” în timpul liber. Am mulți cititori buni la engleză. Există o groază de joburi de traduceri, există multe pentru „content creation”. Nu vă limitați doar la a traduce, piața este bine deschisă pentru scris de articole, forum posts, cărți etc. Nu toate joburile vor fi plătite regește, dar sunt bani de câștigat. Chiar și 40-50 de euro pe lună sunt bani care intră în portofel și vă pot rezolva niște probleme. Plus că oricum timpul ăla era pierdut pe stat la televizor sau jucat pe calculator (cititul de dojoblog nu e pierdere de timp :D).

Nu fiți căpoși ca mine, că nu ajută. Întrebați, comentați, cereți detalii.Oamenii sunt în general deschiși la discuție și nu țin secret modul în care au reușit. Pentru că, și dacă vă dau mură în gură cum să faceți pentru a avea succes în freelancing, dacă serviciile pe care le oferiți sunt proaste și nu aveți chef de muncă, ne-am pierdut timpul degeaba.

Puneți-vă la punct cu engleza. Într-o economie globală, pentru că demult nu mai contează doar locul în care trăiești, să nu fiți în stare să scrieți „articulat” în engleză este un mare handicap. Investiți în educația voastră, luați un profesor să vă mai șlefuiască. Probabil cel mai mare secret pentru un român care se descurcă OK pe piața internațională (pe lângă faptul că știe ce servicii să ofere și e serios) este să știe o engleză sănătoasă. Clienții din SUA sau orice altă țară nu au interes să facă lecții de gramatică, doresc să discute cu oameni care îi înțeleg și sunt în stare să se exprime decent. Oricât de scârbiți sunteți de engleză (că mai știu și din ăștia), banii serioși nu se fac cu rusa, franceza sau spaniola. Pentru că, oricât vă displace, engleza se folosește în India, China, SUA, România … și puneți aici încă o listă lungă de țări.

Găsiți ceva ce vă place să faceți. Nu doar programatorii trăiesc bine din freelancing. Nici designerii sau consultanții SEO nu au secretul averilor pe internet. Dacă aruncați ochii pe situri de freelancing, veți rămâne șocați de ce multitudine de servicii se caută. Sunt convinsă că, dacă vă puneți mintea la contribuție, găsiți un job pe care să-l puteți oferi.

Nu așteptați minuni. Primele joburi nu vor fi de mii de dolari. Primii clienți vor fi cei mai dificili, pentru că trebuie să învățați să lucrați cu niște străini, care, spre deosebire de mama și de tata, nu au nicio investiție sentimentală în voi: ei dau banul, voi faceți treaba. E puțin ciudat pentru un individ obișnuit și cu partea socială a unui job normal, să realizeze că el personal NU înseamnă nimic pentru „angajator”.

Clientul nu vă dă bani pentru că-l înduioșează povestea voastră (indicat este să țineți relația fără chestii din astea), nu-i pasă că sunteți frumoși sau urâți. Pentru client contează să dea cât mai puțini bani pentru un job cât mai bun, iar interesul vostru este să faceți un job excelent pe un preț bun. Culmea, veți ajunge cu toții la un echilibru.

MUNCIȚI și fiți serioși. O țeapă vă aduce niște bani nemunciți, dar vă distruge șansa de a lua alți clienți. Veți vedea pe siturile de freelancing cât de important este să mulțumești clientul (și veți da și de cretini), cât contează să faceți un lucru de calitate. Tocmai pentru că nu există investiții „personale” în voi, clientul vă judecă doar prin munca și rezultatele oferite. Interesant este că sunt destui care știu să vă aprecieze și vor veni mereu la voi sau vor trimite prieteni și colegi, care au nevoie de servicii similare.

Puneți pe lista de „rezoluții” pe anul ăsta să vă deschideți mintea. Știu mulți oameni închistați în niște idei vechi și proaste, care se limitează singuri, pentru că nu doresc să privească lumea cu alți ochi. Nu e loc de rasism și de cretinisme de genul „io nu lucrez pentru un împuțit de american”. Am lucrat pentru americani, pentru nemți, austrieci și tot soiul de alte nații, banii CIRCULĂ fără probleme. Când eram puștoaică făceam meditații cu 2 copii de țigani (frate și soră). În general nu iubesc țiganii (știți voi care), dar ăștia plăteau cinstit și se purtau corect cu mine.

Dacă-l luați pe NU în brațe nu veți realiza nimic. 2013 va fi un an prost economic vorbind și eu cel puțin nu aștept nici ca următorii să fie prea buni. Pregătiți-vă mai multe posibilități, ECONOMISIȚI, fiți gata pentru ce va urma. Mândria prostească nu ajută pe nimeni. Ignoranța vă va transforma în datori vânduți. Găsiți soluții, munciți mai bine, fiți mai productivi, puneți bani deoparte. Ceea ce aveți între alea 2 urechi este cel mai de preț lucru, cea mai importantă investiție.

Să aveți succes în toate.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

16 Comments

  1. Deja m-am obisnuit sa citesc pe blogul tau articole bune si interesante. Nici acesta nu face exceptie. Un La multi ani! intarziat si un an peste asteptari.

  2. Interesanta povestea. Fara sa ma fi numarat printre ei, cred insa ca oamenii care ti s-au adresat direct pentru sfaturi asteptau ceva mai mult, in sensul de ceva mai concret, nu neaparat ceva mobilizator. De exemplu, cum iti inregistrezi afacerea, cum incasezi banii, cum/cand/cat platesti taxele si asa mai departe. Ma rog, poate ai abordat problema in alte articole, nu stiu asta. Spre deosebire de anii cand spui tu ca ai inceput, acum cam toata lumea a auzit de freelancing si stie cateva site-uri pe care se practica asta. Insa si concurenta pe aceste site-uri este cu totul alta, intre timp am aflat ca sunt oameni foarte talentati sau geniali in tari despre care nici nu stiam ca exista acum cativa ani, dispusi sa lucreze mai ieftin si poate chiar capabili sa lucreze mai bine decat noi si ca nu suntem cei mai grozavi programatori, designeri sau translatori din univers. Cred ca in momentul actual, cu o competite atat de dura pe aceasta piata si o lume intreaga cu acces la internet (mult deosebit fata de ce se intampla acum 10-12 ani), a castiga decent ca freelancer tine mai mult de noroc decat de stiinta. Si ma refer aici la cei care chiar stiu ceva meserie, nu la cei care viseaza ca o sa dea lumea buzna sa faca click pe reclamele de pe blogurile lor in care scriu despre vreme, despre cum si-au petrecut vacanta sau ce filme au mai vazut sau alte lucruri irelevante. Ar mai fi cred o cale spre succes, pe langa noroc: sa fii in primii unu la mie din lume pe domeniul tau. Altfel, varianta unui job normal nu trebuie ignorata deloc.

  3. Ti-am citit articolul dintr-o suflare. Chiar daca nu sunt blogger, te sustin in totul. Munca este porunca de la Dumnezeu si lege fundamentala a vietii omenesti, existand ca atare de cand exista si omul…

  4. Marisa, iti voi raspunde punctual:

    1. PFA, SRL, offshore. Discuta cu un contabil. Taxele vor fi destule, e bine sa discuti asta cu oameni specializati. Eu sunt genul de prostan caruia contabilul ii spune: fa asta si aialalta. Ca nu ma duce capul. Si pana la urma nu e treaba mea. Daca poti face PFA, ti-e mai usor in unele cazuri. Daca nu, SRL. Daca nu tii neaparat sa platesti taxe peste taxe, faci offshore.

    2. Oameni talentati exista PESTE TOT. Faptul ca eu de pilda fac web design mai ieftin decat un american (mai ieftin de cateva ori decat ei), nu inseamna ca ei mor de foame. Pentru ca exista clienti care doresc sa lucreze doar cu americani, plus ca si piata de outsourcing pe net este uriasa. O groaza de companii americane iau bani de la clienti la pret american si platesc un indian sau roman sa le faca treaba pe o fractiune din bani. Avantajul nostru este ca suntem intr-o tara suficient de saraca incat sa ne permitem sa lucram la preturi mai mici si totusi sa traim foarte bine.

    Problema pentru un client nu o reprezinta doar pretul. Eu de pilda lucrez cu un indian sa-mi programeze niste smecherii pentru un site. Am schimbat 3 deja. Da, m-am uitat la pret, pentru ca nu am in momentul asta sute de dolari de investit, asa ca am incercat sa-mi rezolv problemele cat mai ieftin, cat sa pornesc situl. Dupa ce incepe sa produca, voi alege foarte probabil un programator o idee mai scump, dar care sa fie prompt si sa-l duca mintea cum doresc.

    CALITATEA si seriozitatea conteaza si ele. Vei observa ca sunt oameni dispusi sa-ti dea mai mult, daca stiu ca nu-ti bati joc de ei.

    Faza asta cu ‘e plin de altii ca mine’ din punctul meu de vedere e o prostie. IN ORICE domeniu sunt oameni mai buni ca tine. Faptul ca e plin de doctori destepti (ca nu-s toti imbecili), profesori cu cap sau oameni de succes intr-un domeniu, nu inseamna nimic. Cand am dat la liceu am fost 9 pe un loc pe 60 de locuri (specialitatea pe care o doream). Am intrat. Cand am dat concurs pentru postul de la radio am fost 200 de oameni. Am fost singura acceptata si chiar eram total incepatoare.

    Am prostul obicei sa nu cred in limite. Daca-mi pun ceva in cap, trec prin foc si obtin. Este loc de oameni buni. Piata este supra-saturata de freelanceri. Asta nu inseamna ca toti sunt mai buni decat tine. Intra pe orice domeniu si vei fi socata cat de cretini sunt unii. Si naiba stie cum, lumea ii si angajeaza.

    Am avut zeci de clienti de peste tot si erau frustrati ca e greu sa gasesti un om de incredere. Partea buna cu siturile astea de freelancing este ca sistemul de escrow nu-ti permite sa tepuiesti clientul, dar nici el nu poate sa ti-o traga. Asta nu inseamna ca toti freelancerii fac treaba OK.

    Cum imi acopar partea de design singura, am avut nevoie doar de content creation (din cand in cand) si, acum, de programator. E greu sa gasesti oameni OK. Am avut parte de tot felul de imbecili, partea buna este ca stiu ce vreau de la ei si nu ma pot fraieri. Te-ar soca sa stii ca un indian imi cerea bani pe 30 de ore de programare sa scrie 2 linii de cod. Pe care aproape ca le puteam eu dicta, daca stiam sintaxa.

    Deci, daca ai intentii serioase, da-i bataie. Este mereu loc de un om care ofera servicii de calitate. Si sunt oameni care te vor plati cu mare drag, mai ales dupa ce au parte de tot felul de loaze (si cam au) 🙂

    • Te-ar soca sa stii ca un indian imi cerea bani pe 30 de ore de programare sa scrie 2 linii de cod. Pe care aproape ca le puteam eu dicta, daca stiam sintaxa.

      Dacă știam sintaxa… În fine, dacă se poate, dă te rog niște detalii că m-ai făcut curios.

      Eu am făcut odată pe #trilema un progămel și au început să spună Mircea Popescu și cu beneficiarul că ar trebui să ofer consultanță șamd. Probabil c-o ziceau la mișto având în vedere ce minunăție creasem, dar dacă nu făceau mișto și lumea chiar cere așa ceva? Bine, eu n-am făcut în 30 de ore ca indianul ăla, ci în câteva minute.

      Apropo, experiența mea foarte, foarte limitată cu saiturile de „freelancing” a fost cam dezamăgitoare. Concurență mare inclusiv din țări mai tari precum Bulgaria, Ucraina, Rusia, prețuri mici de la indieni și vecinii lor și poate cel mai enervant lucru că nu poți pune o întrebare fără a licita. Și pe deasupra pe ce știu eu nu prea găsesc. Sunt multe proiecte care cer tot tacâmul adică și design la care-s anti-talent și alte proiecte care vor niște chestii tare specifice încât ori ai experiență cu ele ori n-ai. În câteva din cazurile în care n-ai experiență ai mai putea să zicem licita în ideea (a se citi speranța) că te vei descurca… și asta în timp util.

      • Am facut greseala ca primul job sa-l fac pe ore, nu ‘flat rate’. Asa ca am stat cu o loaza 2 ore si facea multi-tasking (deci lucra cu altii), iar eu plateam fiecare ora. Asa ca l-am trimis la plimbare.

        Nu iti poti spune chiar acum despre ce sintaxa e vorba, situl va fi lansat zilele astea si il vei vedea. Este bazat pe smarty, asa ca pana si php-ul pe care-l puteam io scrie, trebuia trecut prin smarty si io asta chiar nu stiu.

        L-am intrebat pe gagiu CINSTIT cat crede ca-i ia sa listeze niste category si niste keywords. Cam cum e si la wordpress, pui o linie-doua si ti-ai facut treaba. Urma sa facem niste chestii mai complexe in admin si doream sa-mi dau seama cum incearca sau nu sa mi-o traga. In momentul in care mi-a spus ca-i ia 30 de ore sa faca munca de 10 minute, imi puteam imagina cate saptamani voi plati aiurea pentru ceva mai complex.

        Asa ca l-am trimis la plimbare si am angajat pe ‘flat rate’. Buget 50 de dolari. Am gasit deja omul, mai are o chestie de facut si e gata. A lucrat bine, repede, e politicos si-i merge mintea. Va primi inca 20 de dolari bonus (pentru cum a lucrat si pentru ca a facut inca o chestie pe care nu o convenisem, desi probabil ca nu se supara sa o faca gratis – era o chestie de 5 minute). Daca am convenit insa la un pret si apoi i-am cerut ceva in plus, e clar ca nu-s nesimtita sa-l las neplatit.

        Ma tot gandeam si eu sa invat ca lumea php, dar sincer imi dau seama ca nu merita. Pot gasi la orice ora un om care sa lucreze pe un pret bun si care va sti la orice ora mai multa programare decat pot eu sa bag la tartacuta …

        Da, e greu pe sectorul asta. Cred ca pe design ii o idee mai usor, ca se pot vedea rezultatele muncii, pe cand un cod bine scris e inteles de tine si eventual de un client mai destept (care, daca intelege, probabil si-l face singur).

      • Mi-ai luat vorbele din gură cu ultima frază. Fix aia am dat să zic și eu în comentariul inițial, dar nu prea știam unde s-o pun, iar lenea a învins ca de obicei 🙂

    • Dacă tot ai pomenit de calitate, vezi că TopAdmin scârțâie rău de tot la partea de DNS . Citez dintr-un test cu Pingdom:

      Superfluous name server listed at parent: ns1.topadmin.net

      A name server listed at the parent, but not at the child, was found. This is most likely an administrative error. You should update the parent to match the name servers at the child as soon as possible.
      ━━━━━━━━━━━━━━
      Superfluous name server listed at parent: ns2.topadmin.net

      A name server listed at the parent, but not at the child, was found. This is most likely an administrative error. You should update the parent to match the name servers at the child as soon as possible.
      ━━━━━━━━━━━━━━
      Total parent/child glue mismatch.

      The parent lists name servers that the child doesnt know about, see details in advanced. This configuration could actually work but breaks very easily if one of these zones change slightly.
      ━━━━━━━━━━━━━━
      Too few IPv4 name servers (1).

      Only one IPv4 name server was found for the zone. You should always have at least two IPv4 name servers for a zone to be able to handle transient connectivity problems.
      ━━━━━━━━━━━━━━
      Missing glue at child: ns1.topadmin.net

      The IP address of the name servers was not found at the child. This is a configuration error and should be corrected as soon as possible.
      ━━━━━━━━━━━━━━
      Missing glue at child: ns2.topadmin.net

      The IP address of the name servers was not found at the child. This is a configuration error and should be corrected as soon as possible.

      Știu că iarăși am vorbit străineză, așa că pasează direct linkul/erorile celor responsabili (de la hosting bănuiesc).

      P.S. Alte unelte de testare: intoDNS (făcut de românii noștri de la Elvsoft/IntoVPS), DNSCheck, DNSsy.

      • Si ce face chestia asta de scartaie? Situl e pe server de aproape un an se misca minunat. E grava chestia asta sau e la categoria ‘cand ai timp sa rezolvi?’
        Daca e in al doilea caz poate sa mai stea asa. Ma gandesc ca nu-i asa problema 🙂

      • Mie de exemplu nu-mi mergea azi-noapte, deși acum în mod spectaculos merge. La fel zicea și serviciul Down for everyone or just me? la un moment dat (acum merge). E greu de zis cât de problematic este din cauza cache-ului. Unii s-ar putea să aibă adresa în cache și să le meargă bine mersi, altora însă… De asemenea câțiva pot folosi GoogleDNS care văd că se descurcă momentan.

        Legat de urgență, eu sunt mai maniac cu unele lucruri și-mi place să le fac ca la carte mai ales că e vorba de ceva de bază (accesul chior la sait) așa că aș începe să rezolv problema imediat. Pe de altă parte există și varianta merge și așa ceea e pare să fie adevărat cel puțin acum 🙂

  5. Intai, pt ca e primul meu comnetariu pe anul acesta, iti doresc
    An Nou bun si sanatos !
    Super articolul ! Am sa o pun si pe fiica-mea (adolescenta) sa o citeasca 🙂
    Si, am blog, in acest nou an 🙂 Deocamdata studiez ce si cum, ma pregatesc sa iau permisul de condus blog. Cand am ceva ceva, te anunt.

  6. Intr-un fel, sfaturile tale pot fi folosite cu succes in orice domeniu de activitate, indiferent daca este in online sau in offline. Banii nu cad din cer si hotiile nu pot asigura o viata decenta, in care sa mergi oriunde cu fruntea sus.

  7. Dacă ar funcţiona după aceste principii şi firmele mari,cred că am avea o viaţă economică mai corectă şi mai bună.Din păcate,principiul de bază al economiei-pieţei:”Peştele mare înghite peştele mic şi i se pare normal.”
    Pentru mine sunt nişte explicaţii noi şi interesante;nu înţeleg cum de mai ai răbdare să le explici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.