Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Nu scriem doar pentru noi. De asta avem secţiune de comentarii pe blog şi aşteptăm cu interes orice mesaj din partea voastră, a celor care ne citiţi. Că sunteţi aici doar pentru că vă place scriitura noastră sau doriţi să vă ‘înfigeţi’ un link, nu cred că e atât de important.
Contează cum comentaţi şi câtă valoare aveţi astfel în comunitate. Absolut orice blogger care pune şi link în căsuţa de ‘site’ se gândeşte şi să primească o vizită-două (că altfel ar pune doar numele), deci nimeni nu vă ia gâtul pentru că numele vostru duce şi la situl pe care-l promovaţi.
Comentariile pe bloguri rămân un mod excelent de a te promova şi de a atrage atenţia asupra sitului tău, în condiţiile în care mulţi vizitatori vor da click pe numele tău, să vadă ce ‘hram’ porţi. Dacă tot suntem deci la faza asta, hai măcar s-o facem cum trebuie (am scris acum 1000 de ani şi un articol la mişto: Comentarii pe blog – cum sa il scoti din sarite pe blogger), dar acum cică suntem serioşi.
Nu sunt mereu de acord cu cei pe care-i citesc. Sunt momente în care citesc un articol şi singura reacţie pe care o am este ‘mamă, ce prostii spune’. Ei bine, la faza asta tac din gură. Pentru că ştiu că aş comenta cu răutate şi e păcat. Mă mai scapă câte una din când în când şi-mi regret reacţia. Nu sunt un om ranchiunos şi e aiurea când printr-un comentariu repezit chiar asta este imaginea pe care şi-o fac alţii despre mine.
Dacă sunt atât de pornită din cauza unui articol, decât să mă iau de păr cu toată lumea, mai bine ‘tac’. E uşor să comentezi agresiv, chiar şi să înjuri, dar nu foloseşte nimănui faza asta.
La fel în cazurile în care nu ai prea prins ideea articolului sau nu te prea atrage. Decât un comentariu ilogic şi de ‘umplutură’, mai bine alegem alt articol care să ne provoace o reacţie.
Nu e nimic mai aiurea decât să vorbeşti pe lângă subiect. Dacă un articol este prea lung, lasă-l pentru când ai nişte minute libere. Sau scanează-l măcar pentru a-ţi face o idee. aruncă un ochi şi peste comentariile anterioare, de multe ori chestia care te intrigă pe tine a fost DEJA discutată. E aiurea pentru un blogger să repete de 5 ori predica pentru fiecare babă surdă.
Am avut comentatori ce s-au luat în clonţ cu Arhi. Sau cu Zoso. Mai am oameni pe învăţăm.net, turbaţi pe câte un moderator de pe SEOpedia. Cui îi pasă? Ai o problemă cu X? Du-te şi înjură-te la el pe site, nu la mine. În 10 ani de când am situri pe net, am învăţat 1. să-mi ţin gura şi 2. să ignor rahaturile altora. Deci, dacă tot e concurs de înjurături, nu este la mine pe site.
Aici recunosc că am derapaje, pentru că sunt destui comentatori care scriu să nu tacă. Sau care trec la atacuri personale, pentru că nu le iese mereu să fie civilizaţi, iar zen-ul meu are nişte limite. Îmi dau şuturi de fiecare dată, dar nu pot tot timpul să ignor chestiile astea. Poate să o trec şi pe asta la planurile pentru anul ăsta …
Raluxa şi Nebu făceu mişto de mine că scriu romane în câte un comentariu. Se întâmplă să scriu un comentariu de 3 propoziţii sau de 5 fraze, iar, dacă am ceva de spus, scriu şi nu mă joc. Este clar că-mi pot face linkul cu un comentariu de 2 propoziţii dar, dacă pot oferi o informaţie sau un alt punct de vedere, nu mă voi limita.
Nu trebuie să baţi câmpii doar să ai cel mai lung comentariu, dar nici să-ţi grăbeşti ideile doar să te încadrezi în 2 rânduri. Nu ştiu niciun blogger care să şteargă asemenea comentarii, mai ales când oferi informaţii decente.
Există mulţi comentatori care duc auto-promovarea la cote neplăcute. Nu-ţi şterge nimeni un link relevant pentru un subiect, dar, când trozneşti un link în comentariu doar aşa amboulea, sigur vei călca nişte bătături. Poţi oferi un mic sumar de idei pentru un articol şi eventual plasa link către tot articolul tău relevant pentru acel subiect.
Se plângea un membru pe un forum acum câteva săptămâni, că nu-i apar comentariile pe bloguri şi că-i văzut ca spammer. Nu semna ca ‘adidaşi originali’ dar tot ceva de genul ăsta. Normal că era marcat de mulţi la spam (uneori e mai simplu decât să pui pe trash) şi sunt destui bloggeri care cer măcar acest favor: să discute cu OAMENI nu cu nişte cuvinte cheie pentru o campanie SEO.
Dacă m-aş semna Ramona Iftode prin comentarii, probabil că nu ar şti prea mulţi cine-s, dar, pentru că am un nick simpatic (şi destul de vechi), sunt Dojo. Culmea, total nepotrivit pentru o campanie SEO, decât dacă promovez situl de karate, ceea ce nu prea fac.
E incredibil de idiot ca blogger să comunici cu asemenea keywords. Unii sunt mai lejeri în cerinţe, alţii şterg comentariile.
Bloggerul îţi trimite ceva trafic prin linkul pe care-l setezi la comentarii, tu ajuţi blogul prin comentarii, construind astfel o comunitate frumoasă. Putem să ne batem joc unii de alţii sau putem să ne bucurăm împreună de acest fenomen interesant. Eu scriu articole care sper să-ţi placă, tu, comentatorul, îmi respecţi munca şi-mi oferi ideile tale. Poate mă înveţi ceva nou sau poate descoperim împreună idei valabile pentru subiectul respectiv.
Am pornit dojoblog-ul acum 4 ani şi ceva DE LA ZERO. Nu conoşteam pe nimeni, eram nimeni pentru toţi. Am atras atenţia multor cititori sau colegi bloggeri exact prin nişte comentarii de calitate, chiar dacă mai dau şi eu cu mucii în fasole, că om sunt. Descopăr mulţi bloggeri noi exact din ce scriu pe la alţii, îmi fac o impresie despre ei.Şi de cele mai multe ori .. este o impresie bună.
PS: pentru a nu exista spaime că încep să fur idei de la Cetin ..
frumos articol, l-ai cam completat pe nea arhi, ca si el a facut un articol de genul,doar ca mai la subiect:D.. sunt multi care lasa comentarii si se cearta si injura intre ei,urasc oamenii aia..mai bine vorbesti frumos si iti dai cu parerea daca ai ceva de spus,decat sa te iei la injuraturi..
Oarecum related – https://mariussescu.ro/2010/10/cum-sa-iti-incurajezi-bloggerul-preferat/
True, și eu am ajuns la tine pe blog datorită comentariilor inteligente lăsate de tine pe alte bloguri.
Eu sincer intru pe bloguri cand ma plictisesc, da tragic…
Iar in momentul in care gasesc ceva subiect interesant imi bag si eu nasul.
Ramona, sfaturile sunt de nota 10+, insa cine va tine cont de ele? Spammerii nu vor disparea prea curand. In plus, exista si mentalitatea: “Lasa ma ca eu tot ce stiu fac”, si desi citesc acest articol probabil, degeaba. Pe o ureche le intra, pe cealalta le iese, fara a ramane nimic acolo sus.
Mike, din fericire is destui care se mai si schimba. Pana la urma e bine sa se vorbeasca de treaba asta si poate unii mai si invata 🙂
Daca n-as fi comentat pe alte bloguri, n-as fi dus blogul unde e. Si intotdeauna comentam si comentez la subiect. n-am lasat linkuri in comentarii decat de vreo cateva ori, cand mi se pasa o leapsa pe care am facut-o deja sau daca aveam un articol asemanator.multi nu inteleg cat de important e sa comentezi, dar se asteapta sa fie cunoscuti.
Asta cam asa este. Eu cel putin dau click cam pe toate ‘numele’ care-mi atrag atentia prin diverse bloguri si asa am descoperit multe bloguri interesante. E pacat sa scrii bine si sa ajunga lumea mai greu la tine. Cateva comentarii LA SUBIECT si de bun simt pot face diferenta intre a avea cateva vizite sau cateva zeci.
Nu sunt de acord cu regula aia conform căreia nu ar trebui să te iei de blogger sau de alți oameni care au comentat la acel articol. Iar argumentele mele sunt următoarele:
1. Oricât de răutăcios sau chiar vulgar ar fi acel comentator, dacă are un punct de vedere sau ceva de spus pe subiect, mi se pare normal să-l lași să spună ce vrea așa cum poate. La fel cum și eu transpun ce-mi trece prin minte într-un articol în limita posibilităților pe care vocabularul dobândit mi le oferă. Desigur, comentariile gen “Mă-ta-i curvă” ies din discuție.
2. Comentariile negative înseamnă tot reacții. Dacă multe dintre ele sunt de acest gen, ar trebui să te pună pe tine, ca blogger pe gânduri. Nu scrii pentru tine, ci scrii pentru un public. Dacă atragi comentatori arțăgoși, ăsta e publicul căruia ai ales să te adresezi. Ăștia sunt oamenii care rezonează la subiectele alese de tine.
Dacă nu îi vrei, poți să scrii articole despre care știi sigur că trolii nu au nimic de spus.
3. Comentatorii care se iau de alți comentatori, generează trafic, activitate și abonări la comentarii. Eu nu sunt mama tuturor răniților de pe internet să-i apăr pe cei care nu o pot face singuri.
4. Comentatorul căruia i-ai șters un comentariu n-o să revină pe blog, chiar dacă poate fi un om valoros. O să se simtă oprimat, iar tu vrei ca opinia publică despre blogul tău să fie pozitivă. Altfel, o să meargă să te înjure în comentariile altor bloguri.
Andrei, eu nu injur pe blog. Ce te face sa crezi ca iti permit tie sa injuri? Deci nu limbaj licentios. Si uite ca poti sa nu ai aceleasi idei ca mine, fara sa te iei de familia mea si de alte chestii. Deci nici atacuri personale nu accept. Stiu ce inseamna asta, am fost destul de balacarita pe forumurile pe care le conduc, doar pentru ca si acolo tin la o anumita eticheta. De la injurii la amenintari le-am cam testat pe toate.
Traficul mi-l fac prin munca si pasiunea de a scrie, nu prin mizerii. Nu am inceput in blogosfera injurand-ul pe Zoso si nici nu-mi consolidez traficul luandu-ma de altii. Fiecare isi cladeste ‘brandul’ cum simte, eu nu doresc ca numele meu sa fie alaturat unor mizerii.
Comentatorul care scrie cu ‘adidasi originali’ in titlu nu mai poate de dragul blogului meu … mda, sigur. Astia au target de 50 de linkuri pe zi pe unde se poate, lasa de obicei 2 propozitii aprox. logice si cam atat. Sunt cativa carora le-am editat numele pana s-au prins de faza si sunt acum printre cei mai activi comentatori. Acolo unde stiu ca merita, mai fac si eu un efort. 🙂
Ma bucur sa te revad pe blog. La multi ani si cat mai multe comentarii pe aici 😉
La mulți ani, Ramona!
Sunt aici tot timpul. De fapt, ești la mine în reader tot timpul, numai că nu prea comentez decât preajma sărbătorilor legale 😀
aha, pai tre’ sa cer mai multe sarbatori. 🙂
In primul rand, La multi ani 🙂
Referitor la modul in care ar trebui sa comentam pe bloage, multi cetitori nu stiu cand sa taca si tin mortis sa demonstreze tuturor ca vorba aia cu “daca taceai…” e complet adevarata. Apoi se supara cand proprietarul blogului sau alti comentatori il iau la misto. Si mai sunt aia care chiar nu stiu saracii sa exprime o idee decat in opozitie (eventual cat mai violenta) cu ideea altuia, pe principiul “nu sunt in stare sa scot o idee a mea, dar a ta sigur este proasta”. Din pacate, aia care comenteaza asa, se comporta similar si in offline.
Cata, la multi ani 🙂
Pana si un gica-contra e OK, atat timp cat scrie de bun simt si nu se apuca de injurat. Pana la urma nu gandim la fel, oricat se straduieste un anumit brand sa impuna ‘zicala’ 😀
Sunt de acord cu ce zici, mai putin prima idee. Adica, cum vine asta? Daca nu esti de acord cu un punct de vedere mai bine taci sa nu-l superi pe blogger? Ma rog, tu de fapt ai dreptate, chit ca unul scrie tampenii si greseste crunt in rationament, daca-i spui asta o ia ca pe o insulta, ceea ce nu e bine dar asta nu inseamna ca e normal si ok sa comentezi numai cand ai ceva bun de spus.
Am vazut de prea multe ori comportamentul asta si sincer nu sunt de acord cu el, “Daca e de bine, scrie, daca e de rau, taci din gura.”
Vlad, tu tocmai nu esti de acord cu mine. Ai scris un comentariu bun si interesant. Hai sa zicem ca singura ta reactie la articolul meu era ‘ba, ce vaca si asta’. Aici zic ca tre’ sa te abtii, ca nu iese nimic daca ma bagi in regnul respectiv 😉
Daca gasesti argumente pentru a sublinia unde gresesc, e misto de tot. Daca singura reactie pe care o ai este una de puternic ‘avant’, atunci e mai sanatos sa treci peste articol, decat sa te apuci sa ataci personal bloggerul.
Comentariile pe bloguri sunt relative. Multi scriu ca au ceva de spus vis-a-vis de articol sau de alte comentarii…multi scriu pentru acel link…si mai multi scriu pentru ca ceilalti sa dea click pe numele lor. Oricum ar fi, comentariile on-topic sunt bune…din punctul meu de vedere. Daca accepti sau nu un comentariu cu nume precum “cartofi prajiti” sau “lapte batut” e numai la latitudinea ta. Mai sunt persoane care comenteaza cu adresa de email gen “eu@eu.ro”. La fel…Proprietarul blogului decide daca le aproba sau nu. Pana la urma, un comentariu on-topic inseamna continut pe acel blog (mici exceptii).
Unii folosesc limbaj licentios pentru ca si proprietarul blogului foloseste acest limbaj. Chestia naspa e atunci cand le permiti prea multe vizitatorilor si, la un moment dat, si-o iau in cap. Trebuie sa stii cand sa le-o retezi (diplomatic).
E o intreaga discutie pe tema asta. Fiecare blogger isi fixeaza niste reguli pe care vizitatorii trebuie sa le respecte.
Sa inteleg ca e mama la butoane 😉
Pana la urma depinde enorm si de regulile casei, asa cum spui. Daca eu ca blogger permit mai multe sau limitez, comentatorul e indicat sa se ‘muleze’ pe regulile in cauza. Partea buna-i ca nu-s chiar atatea 😀
Tre sa recunosc…ca te citesc de ceva timp si impusc doi iepuri de-o data….dar o fac cu palcere si apreciez pasiunea ta pt fotografie…chiar imi face placere sa citesc/comentez pe al tau blog….este unu din putinele pe care o fac every day:)!
Dap…sunt cu my mother…
Bineinteles ca depinde de regulile casei…e casa “mea”…nu iti convine, esti liber sa te duci in alta parte.
Românul se pricepe la toate … la politică, la fotbal și deci a-și da cu părerea, e natural. Având în vedere că nu sunt reguli scrise general valabile, fiecare owner își impune propriile limite sau standarde.
Consider că orice comentariu de bun simț și argumentat este binevenit.
Carmen, bine ai venit pe dojoblog 😉
Bine v-am găsit … sunteți mulți 🙂
He he, sper ca nu ca in vorba lui Lapusneanu 😀
Te astept oricand cu drag pe aici.
Comentatorii care isi lasa link sunt mai apreciati. Spre exemplu, eu am un blog, la care nu prea dau link, dar cand comentez pe la arhi sau zoso (rar, pentru ca de obicei e deja murdar la comentarii cand ajung eu), faptul ca in dreptul meu scrie doar Andreea si n-am poza, genereaza niste comportamente de-a dreptul turbate, desi nu las comentarii doar ca sa nu tac. De vreo 2 zile, am zis sa fac experiment si sa las si linkul la blog. Surpriza, nu m-a injurat nimeni. Ok, poate n-am avut mereu dreptate, dar atata virulenta n-am primit in astia 3 ani de blog never ever. Si asta doar pentru ca am nume de fata, pentru ca imi plac anumite branduri si experienta in utilizarea lor imi da voie sa am o parere. Ok, now I’ll go back in the kitchen. 🙂
Hmm .. interesant experiment. Da, sunt unii care au impresia ca un comentator ‘fara blog’ nu are valoare. Mi-o mai iau si eu in dinti, desi ma semnez cu link, deci probabil ca nu e doar faza asta. 😉
Nu este vorba de valoare in cazul unui comentator fara blog. Pura coincidenta, din cei ce injura extem de putini au un link sau macar un avatar, de regula sunt nick-uri anonime, daca pot spune asa. Nu sunt de acord musai cu adaugarea de continut, prin comentariu iti spui parerea, poate corectezi sau argumentezi o parere, nu e musai sa adaugi continut. Eu de exemplu sunt platit pentru comentariile ce depasesc 4 fraze.
Io recunosc ca ma iau “de guler” cu alti comentatori :))) Dar nu la modul agresiv, ar fi o prostie. Suntem doar oameni care schimba pareri, de asta iubesc si sistemul de comment reply al wordpressului!
La mulţi ani în primul rând, că aşa-i frumos! 🙂
Cred că recomandările tale sunt foarte bune. Părerea mea este că dacă dai dovadă de bun simţ, această atitudine ţi se va întoarce, şi cred că este normal să fie aşa.
Eu n-am prea avut nici spammeri, nici tipi care să comenteze aiurea, dar cred că sunt într-o situaţie mai specială, datorită nişei pe care scriu, că sunt mulţi care fug când încep să citească. Dar mi s-a întâmplat de multe ori ca unele răspunsuri la comentariile făcute să depăşească serios lungimea articolului. Am avut şi situaţii în care, în urma unui răspuns am avut contribuţii ale cititorilor pe care le-am considerat valoroase pentru subiectul abordat.
Cred că despre subiect s-ar mai putea spune multe, dar mai cred că cea mai bună metodă ca să nu dai cu oiştea-n gard e să comentezi pe alte bloguri şi să vezi reacţiile. Aşa înveţi. Eu unul îi apreciez foarte mult pe cei care se întorc să-mi vadă reacţia în urma comentariului lor. Şi mi-am făcut o regulă din a-i răspunde fiecăruia.
La multi ani 🙂
Buna si strategia asta. Si pana la urma bunul simt e cea mai buna tactica.
aide bre. Adica ai vrea sa fie numa pace si hipioteala pe bloguri? Pai in doua minute s-ar plictisi lumea.
E amuzant sa te mai certi cu un gigel necunoscut pe blog. E nestresant, e degeaba, dar majoritatea timpului de pe net e petrecut degeaba.
Stii ce imi place cel mai mult la blogul tau….de fapt la tine….faptul ca avem destul de multe in comun…amandoi am practicat artele martiale ..amandoi facem fotografie din pasiune….faptul ca am invatat cateva chestii de aici!
[…] 8 moduri de a fi un bun comentator pe bloguri […]
Pai, mai intai: “La multi ani!”. Dupa aceea.. articolu’ este mult prea lung si semana a provocare pentru … un motor de cautare. 🙂 Dar, de acesta imi place blogul tau! Un an nou plin de sperante iti doresc! Robert.
Robert, asemenea 🙂
Las’ ca nu-i asa de lung. In max 2-3 minute l-ai terminat.
citat din pagina cu reguli de pe blog
“Puteţi comenta orice articol, puteţi să fiţi sau să nu fiţi deacord cu opinia mea, nu-i nicio supărare dar faceţi-o decent, cu argumente şi fără expresii triviale, fără înjurături şi fără jigniri. Ironia fină este permisă. (nu miştocăreala)”
Bune regulile. 🙂
Ce mi se pare genial este că ai comentarii relevante şi mişto la articol 🙂 M-am bucurat mult că l-ai scris, am şi dat articolul mai departe şi am simţit că era nevoie de el.
Aş completa, din punctul meu de vedere, primul punct. Mă bucur să citesc contraargumente în urma unui articol, uneori chiar mai mult decât alte tipuri de comentarii. Atenţie, nu “spui o prostie”, ci ceva de bun simţ şi structurat, care poate naşte un debate. De cele mai multe ori, comentariile pozitive nici nu ajung pe blog, pentru că astfel toată lumea ar scrie “subscriu, bravo, de acord, frumos” etc.
Monica, bun venit pe dojoblog. Ma bucur sa te vad si pe aici, ca pe mail ne-am mai intalnit 😉
Da, e cam pacat ca alea pozitive nu sunt mereu postate. Chiar daca multi comentatori au impresia ca sunt ‘inutile’, atat timp cat un articol le-a placut, ne-am bucura si noi sa stim.
Bine te-am găsit! 🙂
Nu stiu daca e vorba despre faptul ca cele pozitive sunt inutile sau nu. Cred ca de fapt subestimarea comentariilor pozitive se face din cauza spam-ului. E cel mai usor si mai rapid comment care poate fi pus langa un link, sa fie legat de subiect si sa aiba logica, de genul: un articol super tare! ai mare dreptate! am mai intalnit aceasta tema dar nicaieri atat de bine exprimata! etc. Ca sa nu mai zic de laudele in engleza pentru articole scrise in romana pe site-uri si blog-uri romanesti. Cred ca valoarea comentariilor pozitive se opreste undeva la nivelul cititorilor fideli, de la care bloggerul stie ca vin ca o apreciere sincera. Si nu in ultimul rand la comentariile pozitive argumentate. In ceea ce priveste comentariile negative, eu unul sunt de parere ca atat timp cat se pastreaza buna cuviinta din orice dezbatere avem cu totii de castigat. Pana la urma asta e scopul blogginului, de a impartasi experiente, idei, de a ne intalni si discuta online in “grupuri” sau “locuri” care inseamna preocupari si pasiuni comune.
Eu unul am “prostul obicei” de a lua uneori de guler anumiti comentatori, genul acela de oameni autotstiutori care, daca nu esti deacord cu ideea lor te considera dusman de moarte. Bineinteles, niciodata nu depasesc barierele impuse de bunul simt, caci nu vreau sa transform blogurile oamenilor in circoteca. Referitor la comentariile semnate “Baterii de masina” in loc de Gigel … unii chiar nu inteleg ca linkurile provenite din comentarii nu mai au impactul pe care il aveau odata. Ok, linkul e link, chiar si eu mai scap cateodata cate un cuvant cheie in comentarii, dar strict doar pe blogurile care stiu ca permit acest lucru, dar nu ma apuc ca disperatul sa spamez omul.
[…] 8 moduri de a fi un bun comentator pe bloguri. Da, aștept comentariile. […]
Foarte bun articolul si foarte bine venite clarificarile pe care le-ai facut aici. Multumim.
Din punctul meu de vedere completarile sunt cele mai bune comentarii, apoi cei care raspund unei intrebari din articol sau a unui alt comentator, si “adidasii” sunt si ei oameni, eu am ceva bloguri dar sunt fara comentari si nu stiu cum este din perspectiva unui bloger sa ii comenteze “adidasii”
Ramona, sunt alături de tine în promovarea bunul-simț pe bloguri, atât în articole, cât și în comentarii, nick-uri sau link-uri. Cu aceia care au comentat vulgar și agresiv am procedat așa: prima oară am răspuns foarte civilizat, dar arătându-mi clar dezacordul cu stilul respectiv; a doua oară am trecut IP-ul respectivului la indezirabili și gata !
buna asta cu “nu te promova cu nesimtire” 🙂 sunt cativa cunoscuti care spameaza toate blogurile la noi cu comentarii pt backlink-uri 🙂 ce frumos ar fi sa scoata pt o sapt toti bloggerii field-ul pt “URL” de la formul de comentarii. Sunt convins ca va scadea nr comentariilor cu 80% la nivel global :))
Mai ideea este ,,ca toti vrem si un backlink..ideea este cand o facem de placere si cand doar pt promovare….bunu simt tre sa primeze….cared eu! eu am cateva bloguri pe care o fac cu mare placere…asta e unu din ele!
Corina, nici eu nu comentez pe bloguri doar de drag. Citesc cu placere blogurile respective, intru ZILNIC pe ele, comentez cat pot de bine. Dar am in vedere si linkul in cauza.
Nici eu nu am probleme ca oamenii isi pun link. Atat timp cat este un comentariu pertinent
@Corina, nu cred ca Ramona asta a vrut sa zica asta. Sunt cei care, dupa cum am vazut pe unele bloguri cu dofollow, scriu tot felul de minuni care nu au nicio legatura cu articolul. La fel de bine articolul de mai sus se putea numi “8 reguli ale bunului simt pe bloguri” . Si da, stiu din proprie experienta, un site pe care aveam dofollow la comentarii de la 40-50 comentarii pe zi a scazut dupa circa un an la 4-5 pe zi, chiar la 0 in unele zile.
Sa speram ca i-ai atins pe cei “vizati” la inima:).
No chance 🙂
Unde e bun simt, e, unde nu… nu
[…] si sa scriu “bine zis, asa gandesc si eu” nu prea intra in manualul de utilizare al comentatorului 🙂 si atunci cel mult dau like sau tweet/retweet, ca daca sunt deacord cu omul ce sa fac […]
nu stiu altii cum sunt dar ..
Daca nu crezi ca poti scrie ceva OK, nu comenta
gresit. daca ai ceva de pus in boxul de comment pune. exceptand tampeniile dar titlul regulei are lacune.
Nu te lua de guler cu alti comentatori
gresit. un blog este un spatiu virtual si atata timp cat ai comentariile deschise pentru altii atunci asuma-ti riscul de a vedea raspunsuri la comentarii.
chiar daca relevanta la subiectul postului devine mica tot este un bonus pentru blog. (vad ca pui tare mult accent pe cat de mult aduce orice la un blog)
nu este o discutie privata intre comentator si autor asa ca poate interveni oricine. uneori te scuteste pe tine ca autor de raspunsuri in cazul in care comentatorul ulterior vede greseala celuilalt.
Încearca sa aduci un plus articolului, chiar daca scrii un comentariu la fel de lung
Asta aduce cumva cu prima regula, care mi se pare la fel de gresit. Again, e vorba de interactiune ca de asta ai folosit o platforma online si un o bucata de hartie.
Un comentariu bine punctat poate pune in genunchi articolul, daca e scris prost si fara nici un subiect.
Priveste totul ca pe o colaborare
aici revin la paranteza din punctul doi.
de ce m-ar interesa o colaborare? este o discutie, nu-i da mai multa importanta decat e nevoie. Iti comentez daca imi place sau daca nu sunt deacord cu ceea ce sustii in post.
Nu e nici un fel de interes in vreo colaborare in comenturile mele.
Ovidiu, pierzi niste nuante:
Daca reactia ta la articolul meu este: vai, dar vaca mai esti, daca scrii asta, intra la sectiunea :daca nu credi ca poti scrie ceva OK. Atunci cand un articol nu-ti trezeste decat o injuratura, e momentul sa te abtii.
Faza cu luatul de guler, iar nu ai inteles-o. Iti pot raspunde la mesaj (ceea ce fac), frumos si incercand sa-mi prezint ideile. Sunt convinsa ca nu am reusit sa-ti transmit exact ce am vrut sa spun, altfel nu aveam discutia asta 🙂
Pot sa o fac si pe sistemul: esti un tampit si ai un blog de rahat, tu ma faci increzuta si proasta si ne distram asa. Asta inseamna la mine ‘sa te iei de altcineva’. Atat timp cat tu iti prezinti argumentele POLITICOS, nu are nimeni treaba ta.
Da, chiar si comentariul tau aduce un plus la articol, pentru ca este o alta viziune. Nu cred ca are nimeni treaba ca scrii un comentariu excelent. Scrie cat mai multe 😉
In alta ordine de idei .. bine ai venit pe blog 😉
Problema (pe care nu ai sesizat-o) e cu titlurile.
In mod normal, cand prezinti niste reguli, ele trebuie sa fie autosuficiente. Explicatiile aditionale doar sa dezvolte mai mult ideea de baza.
Ceea ce tu nu ai facut. Doar ai extras keywordurile si le-ai pus ca titlu. Induc in eroare. Daca ai observat, eu m-am legat doar de ‘bold’ pentru ca da, ai explicat ce vroiai sa spui in descriere. Dar nu cred ca asa ar fi trebuit scrise.
[…] sunt conştientă că cititorii altor bloguri nu sunt mereu în targetul blogului meu. Şi, la fel cum zice Dojo, nu mă interesează să-mi construiesc brandul prin înjurături sau prin răutaţi. Mai bine stau […]
[…] Dojoblog – 8 moduri de a fi un bun comentator pe bloguri […]