Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

In vesnica lupta cu email-ul

Recunosc că am o mare durere cu email-ul, aşa că folosesc zilele astea să-mi mai pun una-alta la punct. Folosesc de câţiva ani gmail şi prin el directez şi restul de conturi. Problema este că oricum mă învârt nu scap de mesaje (multe dorite şi destule fără care aş putea trăi fericită) şi am de multe ori stres serios pe tema asta. Drept este că, fiind şi mare ‘artistă’, uit să mai răspund, aşa că se întâmplă să ignor unele persoane doar pentru că sunt atât de ameţită.

Dacă tot e anul nou şi cică mi-am planificat să fac maximale modificări în modul în care prestez, uite cum cuget eu să-mi rezolv problemele şi poate să fiu mai relaxată în viitor:

  • dacă e ceva scurt (max. 2 minute) trebuie să răspund imediat. Asta pe sistemul lui Davin Allen (Getting Things Done). Aici am mari lacune că, deşi uneori durează 20 de secunde să dau un răspuns, atât de sictirită sunt uneori, că nu fac asta. Dar mesajul apare marcat ca şi citit şi după aia se pun altele peste el.
  • arhivăm chestii şi ţinem inbox-ul curat. Am sters 2500 de mesaje. Mda, mult mai aerisit. Cele cateva care merita tinute sunt arhivate, restul ..
  • nu călărim email-ul toată ziua. Când lucrez cu clientul meu e necesar să stau cu gmail-ul deschis, că nu ştiu ce-i mai fată mintea. Aşa că 8 ore nu prea am de ales. După aia însă l-am închis şi adio nene. În zilele de pauză, deschid mail-ul dimineaţa şi eventual seara şi din nou .. adio. Nu pot să-i înţeleg pe cei care-l verifică non-stop pe telefon, eu sunt atât de sătulă de el, că abia aştept să scap de tot ce înseamnă mesajele respective.
  • orice vine trebuie sortat IMEDIAT: ce vine de la client, se aplica, restul vedem dacă necesită răspuns sau ştergere. Sper sincer să nu mai ajung la 2500 de mesaje prea curând.

Cam aşa sper să pot privi faza cu email-urile ceva mai relaxat, pentru că, la câteva zeci pe zi, nu e deloc plăcut. Şi nu pot spune că majoritatea-s spam, că alea oricum intră în folderul bine meritat ..

Voi ce ‘şmecherii’ aplicaţi pentru a scăpa de stresul acesta? Sau nu aveţi niciun stres?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

19 Comments

  1. Eu răspund imediat la mailuri, nu le las să se strângă că altfel mă trezesc cu un milion de chestii la care nu am chef veci să răspund. Așa că răspund rapid, înainte să apuc să mă enervez :))).

  2. deocamdata nu ma pot lauda cu nu stiu ce stres.. inafara de cel de la faculta,ca imi umple aia emailul cu mesaje idioate la care s-au mai raspund de n ori.. dar bine ca emailul meu pentru faculta e yahoo..asa ca emailul personal adica GMAIL il las curat.. eu totusi daca deschid gmailul si vad un mesaj,il citesc si raspund daca e ceva de raspuns..nu il las asa doar citit.

  3. Decat sa stai 8 ore cu Gmail-ul pornit mai bine folosesti Thunderbird sau vreun programel mic ce sta pe bara langa ceas si te anunta cand primesti mail.

    • Nu-mi place sa am mail-urile descarcate in comp. Am Outlook express si tot am redirectat mailurile pe gmail pe browser. Mai ‘elegant’ asa 😀

      • Eu pe Ubuntu am un mic tool in bara care imi verifica mailul din 5 in 5 minute si ma anunta daca primesc ceva nou, nu salveaza nimic in PC. Mai mult ca sigur exista o aplicatie pentru Windows care face acelasi lucru.

  4. Fata, acum am priceput io de ce aveai nevoie de planificare… La tine-i varza rau situatia ! Varianta pentru care am optat eu este o a doua adresa de e-mail (preferabil pe Yahoo de data asta) fiecare directionata catre un scop precis : una for fun&friends, cealalta strict in scopuri profesionale. Daca arunci in oala ingrediente atat pentru felul 2 cat si pentru ciorba, e posibil sa poti manca “rezultatul”. Dar la digestie vor fi probleme mari ! Plus ca numai simti, distinct, gustul unora dintre “componente” si-aici de pot pierde lucruri importante.Sunt tot numai o metafora in dimineata asta. Chestie de mahmureala…

    • Pentru client trebuie sa fiu online non-stop alea 8 ore. Ca de aia ma plateste. In rest… l-as deschide o data pe luna 😀

      Am noroc de putini prieteni, asa ca nu ma inghesuie pe gmail. Aia care se tin de funny pics si chestii din astea au fost invitati sa ma scoata din lista, sa intra in spam. Asa ca i-am linistit. In rest cam 95% is chestii ‘oficioase’

      • Pot accepta o propozitie gen : “Am putini prieteni”. Desi trista, este 100% corecta, atat sintactic cat si morfologic. Insa o constructie de tipul “Am noroc de foarte putini prieteni” nu exista in niciuna din limbile pamantului. Este o alaturare de cuvinte care se resping cu putere, ca doi magneti de pol opus si care nu pot exista impreuna, oricat ai forta barierele de ordin stilistic ale limbii. Poti spune, de exemplu : “Am noroc ca am un singur picior pentru ca pot parca pe locurile handicapatilor”, riscand o impresie incerta (in cel mai bun caz) asupra celor ce te asculta. Dar nu poti spune, in absolute nici o imprejurare : “Am noroc de putini prieteni”. Daca ai vrut sa ma provoci, ti-a iesit. Dar, te rog eu, nu mai incerca cu chestii atat de dure, ca te trec de urgenta pe blacklist !

      • Cristian, e treaba ta pe cine treci pe blacklist. si sa ameninti cu faze din astea e de prost gust.

        Da, am noroc DE PUTINI PRIETENI, pentru ca sunt satula de ‘lacuste’ care stiu ca existi doar cand au nevoie. Am incercat si faza asta ani buni si cand am ramas fara job, au disparut si ei. Deh, cand nu mai are cine sa-ti imprumute bani sau sa te plimble gratis cu masina ..

        Acum am o mana de prieteni care chiar conteaza. restul sunt amici 🙂

  5. As vrea eu sa pot face oridine in mailuri dar am renuntat de mult la lupta cu ele.
    Daca lucrezi intr-o organizatie in care fiecare cum are o problema adauga in CC tot restul organizatiei doar pentru ca asa crede el ca se remarca si arata lumii ca munceste, vei fi invins de cele aproape 200 mailuri pe care le primesti zilnic.

    Asa ca metoda mea de abordare este urmatoare:
    – raspund doar la mailurile in care apar la To: . Pe acestea le sortez in functie de cine mi le trimite si de urgenta lor.
    La finalul zilei, incerc sa nu mai am nimic in inbox ci totul sa fie arhivat. Chiar si asa imi raman cateva mailuri la care zic eu ca voi raspunde a doua zi. Dar , dupa primele 5 minute din a doua zi, ma iau cu alte probleme si uit de el, motiv pt care raman in inbox.

    Celor care raman in inboxle aplic un alt principiu: daca in termen de 30 de zile nu revine nimeni la ele, inseamna ca nu sunt importante sau au fost rezolvate fara implicarea mea, asa ca le arhivez linistit fara sa le mai raspund.

  6. hehe, eu am toate mailurile redirectionate catre o singura adresa, caci ar fi chiar culmea sa stau conectat simultan pe n’spe conturi.
    Si incerc sa raspund instant, pentru ca altfel, ma iau cu altele si sayonara, am uitat. 🙂

  7. Nu călărim email-ul toată ziua – good point. In ultimii ani, din cauza unui flux constant de mailuri, mi-am dezvoltat un tic groaznic sa imi verific mailul de 15-20 de ori pe zi (cu logari separate – dau log-out tot timpul ca sa imi afirm ca nu mai trag cu ochiul). Intotdeauna raspund la prima deschidere a mailului, nu aman niciodata.

    Abia in ultimul an mi-am dat seama ca din moment ce raspund in decurs de maxim 8 ore (rareori este vorba de urgente), nu are rost sa ma loghez de 20 de ori pe zi. Asa ca intru o data dimineata si seara si cu asta basta.

  8. Eu nu am niciun stres. Cand vine un e-mail il citesc de pe telefon sau laptop. Daca eu consider ca e necesar sa raspund, o fac. Daca nu, las pe mai incolo si revin.

  9. Eu imi citesc totul prin thunderbird (bine si pe telefon cel de lucru); totul e structurat pe conturi, iar un search e mult mai rapid decat pe gmail (pe incercate, ca am si din ala). Am incercat sa imi citesc mailul de firma prin gmail dar ma enerveaza ca toate mailurile intra in aceeasi oala; in thunderbird e totul structurat, e mai usor de utilizat; in plus, gmail nu stie sa lucreze cu conturi externe decat cu pop3, iar eu vreau imap(acelasi cont de mail e setat si pe telefon si pe laptop si pe calculatorul de la birou si pe gmail era pus; daca e setat pe pop3, totul se salveaza local, iar daca am nevoie de un mail trimis, trebuie sa stau sa ma gandesc de unde l-am trimis; pe cand cu imap, totul se sincronizeaza cu serverul si am acces de pe oricare dispozitiv la toate maillurile primite si trimise); in plus, gmail are si lag la citirea mailurilor de pe alte conturi prin pop3; ce primesc acum pe mailul de firma, primesc cam in 30 – 45 minute (in cel mai bun caz) in gmail. Incearca thunderbird si cred ca o sa iti fie mai usor sa ai o imagine de ansamblu asupra mailurilor ce le primesti, in primul rand si sa le raspunzi, sortezi, stergi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.