Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Am blog .. acum ce fac?

Articolul apare in cadrul concursului Bloggeri.ro .. va multumesc anticipat pentru orice vot 😉

Nu cred ca are sens sa discutam despre faptul ca un blog este o experienta pozitiva. Majoritatea celor care ne ocupam de asta simtim deja beneficiile, fie ca este vorba despre cativa dolari de pe reclame, relatii de colaborare cu alti blogger-i pe care ii respectam sau pur si simplu faptul ca ne putem si noi descarca prin scris.

Teoretic nu as avea prea multe de scris aici, ca si sfat, pentru ca sunt “proaspata” in blogosfera romaneasca. Blog-ul meu are mai putin de 2 luni, sunt atatia implicati in acest domeniu de mai mult timp. Partea pozitiva in cazul meu este ca experienta redusa in blogging nu inseamna experienta redusa in ceea ce priveste site management-ul. De aceea imi permit si eu sa va plictisesc cu cateva idei.

In primul rand hai sa vedem cum am pus eu cate ceva in practica si mai ales rezultatele: dupa nici 2 luni proiectul are PR4, 2000+ unici pe luna dupa trafic.ro si 200+ vizite pe zi (awstats). In jur de 150 de articole si 600 de comentarii … Cum s-a ajuns pana aici?

1. CONTINUT UNICAT. Inainte chiar de a putea pune sus o modificare de skin care sa ii ofere un layout original, m-am aruncat pe scris. Articole despre forum management, blogging, tot felul de ciudatenii pe care le vad si le traiesc. Orice fel de blog ar fi, trebuie ca al sau continut sa fie original. Fara articole copiate, fara filmulete. Mai mult decat orice, un blog trebuie sa aiba continut original.

2. UPDATE FRECVENT. Un blog nou aparut nu isi permite luxul de a avea 2 mesaje pe saptamana. In primele saptamani de viata trebuie sa se posteze foarte mult (de calitate, dar si intr-o cantitate suficienta)

3. SEO on site si off site .. din momentul in care situl este sus cu layout cu tot, este normal sa se munceasca la optimizare. Exista o serie de hacks pentru scriptul de blog ce se vor instala.

4. ACTIVITATE IN FORUMS DE SPECIALITATE. Pentru mine in ultimii 5 ani una dintre cele mai importante surse de trafic a reprezentat-o activitatea in forums si link-ul din semnatura, care imi insoteste toate mesajele. Post-urile din forum vor fi si ele calitative, pana la urma se doreste stabilirea unui “brand”. Cu cat te impui ca si forumist, cu atat ai mai mari sanse ca altii sa fie curiosi de proiectele tale.

5. COMMENTS pe alte bloguri. Cauta cele mai vizitate bloguri si vezi daca te intereseaza continutul. Eu de pilda nu as putea comenta pe techcrunch, pentru ca ma plictiseste subiectul. Pe problogger sau copyblogger de pilda gasesc oricand ceva interesant. In Romania exista deja multe bloguri de succes. Unele au un continut subcalitativ (chiar ma mir ca au trafic), dar multe au articole bune la care chiar poti comenta. Fa asta cu atentie, din nou cu grija la exprimare. Un comment bun, iti poate aduce trafic suficient.

6. MyBlogLog si alte sisteme. Foloseste digg pentru promovare sau stumbleupon sau mybloglog. Intelege insa ca aceste ‘boosts” de traffic sunt “artificiale” si ca vor trece. Dupa ce efectele dispar, revii la 10 vizite pe zi .. poti insa folosi aceste cresteri pentru a te “consolida” totusi pe pozitie. Daca iti folosesti aceste mici cresteri in mod organizat, in timp cresterea va fi naturala si vizibila.

7. Eventuale scandaluri … nu este indicat sa iti implici numele in tot felul de mizerii, dar este de asemenea cunoscut ca un scandal te poate ridica. Dupa ce mi s-a copiat un articol, am facut niste comentarii in acest sens in cateva locatii. Un blog de succes (culmea, timisorean de al meu) a preluat scandalul si prin link-ul sau direct mi-a asigurat prima crestere de trafic mai vizibila. Am folosit-o pentru a urca si mai mult (articole multe, alte parteneriate tot mai valoroase) si, dupa stingerea scandalului, am reusit sa raman in noua pozitie, fara sa pierd sute de vizite …

8. Pana la urma calitatea primeaza … dupa cum am scris si in alte ocazii .. cei care citesc stiu clar ce doresc de la un blog. Majoritatea sunt satui de continut ne-original si asteapta ca un blog sa le ofere ceva ce nu se poate citi altundeva. Acesta este secretul. Informatia de calitate aduce oamenii si ii pastreaza. Se inscriu in feed-systems si asteapta cu sufletul la gura sa ma scrii ceva. Pe mine ma fascineaza aceasta noua postura si ma uimeste faptul ca sunt oameni care asteapta sa scriu ceva nou.

Cum se poate deci promova un blog nou in Romania? Absolut normal, asa cum se face oriunde: avand un continut cat mai bun posibil, updates dese, eventual mici “daruri” pentru cei care comenteaza (top de comentatori, link cu follow etc.), un layout unic si usor de navigat .. Un blog nu reuseste sa devina celebru peste noapte. Nu scapi cu 3 minute de munca pe zi. Scrie atent si bine, promoveaza-te si vei reusi. Cititorilor nostri le place un blog bun .. poate reusim sa le oferim asa ceva …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

14 Comments

  1. Te-am votat! Să nu mă trezesc cu un Ura Mawashi Tobi Geri după ceafă în cazul foarte improbabil în care voi trece prin Timişoara!

  2. Hi hi .. merci .. iti dadeam bataie daca nu votai 😀

    Cand vii prin TM, please let me know 😉

  3. Un ghid foarte bun, dar si greu de respectat.
    De aceea cele mai multe bloguri dispar si intr-un fel e bun si filtrul asta

  4. Chiar nu cred ca e greu de respectat. Important e ce doresti sa faci. Daca te limitezi la anumite lucruri nu vei reusi niciodata. Trebuie doar sa vrei, si sa-ti stabilesti un scop, pe care mai devreme sau mai tarziu il vei atinge cumva..

  5. De putinul timp de cand dau si eu pe aici, tot ce am citit mi-a placut foarte mult. Imi plac subiectele abordate si cum iti formulezi impresiile.
    Am dat si eu un mic vot, daca ajuta la ceva.

  6. Hombre bun venit. Ma bucur ca iti place; te mai astept.

    Multumesc tuturor for the vote. Nu’s pentru castigatu’ concursului, ca niciun premiu nu ma intereseaza, dar e o provocare interesanta 😉

  7. Faptul ca esti “proaspata” in blogosfera ar trebui sa n-aiba prea mare importanta, din moment ce te ocupi de cativa ani de site-uri, forumuri etc. Asa ca poti da sfaturi linistita.
    Daca mi-e permisa o critica mica: singura chestie care ma deranjeaza la tine e romgleza asta… “forums”, “comments” au traduceri in lb. romana.
    In rest… thumbs up!

  8. Buna,
    Dupa ce ti-am citit articolul n-am putut sa exclam, in gand, decat “Dumnezeule! Daca aveam atatea informatii cand m-a trasnit ideea cu blogul, nu cred ca-l mai faceam”. Am crezut ca blogul e o joaca, e un hobby,e o distractie,e o “fereastra”, dar cum spui tu pare un adevarat serviciu. Acum simt ca ma depaseste :))
    Utile informatiile in schimb pentru incepatorii ca mine, dar raman la parerea ca suntem ceea ce exprimam, adica un control exagerat asupra a ceea ce scriem ne transforma in ceea ce nu suntem de fapt. Dar, DA! sunt de acord cu exprimarea civilizata.
    (am ajuns la tine cautand “adevarul” despre ping 🙂 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.