Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Bal de liceu cu manele

Florin Salam cere 7000 euro/ora asa scrie Neo in blog-ul sau. Nu stau sa verific informatia, ca nu are rost. Este clar ca stie el ce spune. Si nu asta este problema mea ci faptul ca UN LICEU AR FI DISPUS SA PLATEASCA SI 1 EURO PENTRU MANELE.

Mi se pare strigator la cer.

Cui ii pasa ca multi elevi sunt atat de needucati de parintii lor (alti manelisti) si nu au avut ocazia sa asculte acasa decat rahaturi muzicale? Si daca sunt prea putini cei care stiu ca Mozart nu a fost centralul de la meciul Danemarca-Romania, macar ii ducem la scoala sa se EDUCE.

Sau poate eu sunt in alta lume, cand astept ca la scoala un copil sa invete naibii ceva.

De ce ne mai obosim tinerii cu Bacovia? Cu estetica uratului la Arghezi? Cu sonetele lui Shakespeare? De ce? Daca tot le aducem la Balul Bobocilor muzica SUB-calitativa. Nu stau neaparat sa va explic in detaliu considerentele mele fata de muzica asta de unica folosinta ca si hartia igienica. Nici sa ma isterizez pe vechea tema ca laturile astea fac bani pe piese furate si lalaite intr-o combinatie de muzica arabeasca, hituri din ’80 si texte de ti se ofileste neuronul.

Nici nu mai discut despre artistii care chiar compun piese din mintea lor, nu “imprumuta” cum stie romanu’ nostru dragul de el, despre muzicienii cu studii de specialitate sau un talent urias (vorba aia, Hendrix nu a facut Conservatorul, dar stia ce sa bibileasca la chitara aia), care traiesc la limita .. unii reusesc sa castige un ban destul de bun (Iris, Holograf, Phoenix), altii mor in mizerie.

Ceea ce ma racaie pana la iritare cumplita este ideea ca un asezamant de educatie si invatamant isi baga picioarele in toata ideea de educatie si angajeaza manelisti sa cante si sa incante auditoriul bovin de la Bal.

Este inadmisibil sa se intample asa. Si daca un manelist ar canta moca pentru un Bal, NU ARE CE SA CAUTE. Daca unii doresc neaparat sa isi traiasca viata in bezna cu care s-au obisnuit, treaba lor. Ar putea incerca sa iasa din rahatul in care ii pun parintii fara nicio cultura muzicala si sa mai asculte si altceva. Le plac liceenilor manelele? Foarte rau. N-au decat sa asculte acasa si pe telefoanele lor mobile. La scoala au venit sa isi destupe creierii. Este pana la urma sansa lor ca scoala in care invata sa nu ii ajute sa se indobitoceasca de tot.

Si iata insa ca scoala asta face.

Lasand la o parte apasarile cu salariile mici si rahaturile Ministerului de resort, multi dascali au acceasi cultura muzicala a ultimului gunoier. Sunt tot felul de semidocti cu catedra, care cred ca Porumbescu este numai asa un nume de strada si ca Enescu asta probabil ca a lucrat pe la Ministerul de Finante acum cativa ani. Sau de fapt, who cares .. ca ei arvunesc manelisti. Pentru ca ei insisi asculta manele si iti dau peste bot cu superioritate ca rock-ul este “evil” si satanic, folk-ul o tampenie flower-power si jazz-ul cea mai mare tampenie. “Cine dracu’ intelege muzica asta?”

Exista si dascali care isi merita numele de dascali. Poate la ei trebuie sa facem acum apel. La acesti oameni putini, dar minunati, care simt ca zboara cand asculta Primavara lui Vivaldi, care au plans pe Pink Floyd, au dansat pe Led Zeppelin (da, s-a mai si dansat pe muzica lor) si care au iubit pe baladele rock ale celor de la Rainbow.

Acesti dascali ar mai putea oferi o alternativa. Nu tin mortis sa bag in gatul nimanui muzica buna. Pentru asta ai nevoie de sensibilitate, inteligenta si de o mare doza de “acceptare”. Intai trebuie sa DORESTI sa asculti ceva si sa incerci sa intelegi ce se intampla. Exista multi elevi care inca nu sunt pierduti. Au auzit exclusiv manele, pentru ca parintii lor, spre deosebire de ai mei, care mi-au dat liber la Phoenix, Deep Purple si Joan Baez, nu stiu altceva decat Salam, Minune si Vijelie. Nu este neaparat vina copilului ca sta in casa cu asemenea oameni inculti din punct de vedere muzical. El insa poate avea acces la altfel de muzica. Poate va ramane la manele, daca nu il tine creierul la mai mult. Poate insa va accepta muzica mai ‘grea’ si se va indeparta de ce este inferior. Dascalii ar trebui sa faca asta .. sa le ofere o alternativa.

N-au decat elevii sa ramana la manele, daca mai mult nu pot. Dar trebuie sa li se ofere o alternativa.

Si asta NU se face chemand la bairam-ul bobocilor toti manelistii. Este scoala, pentru numele Alui de sus.

Sunt snoaba? Oh da .. cat cuprinde.

Stiu muzica? You bet your fat ass.

Mi-as scoate copilul de la scoala care ar intentiona sa il cheme pe Salam la Bal? Oh yeah. Si as tranti un scandal mediatic cat casa si as face de rahat retardatul de director care ar accepta asa ceva.

Mi-este o scarba cat casa …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

13 Comments

  1. E la moda Dojo :). Am asistat la o discutie intre 4 persoane in care un manelist s-au hai sa numesc o persoana povestea cu mandrie ca a fost la Lepa Brena, a dansat, a baut Red Bull cu whisky si a spart 2 milioane de lei. E la moda :), se vor trezi la realitate odata si odata, asa cum se vor trezi si “house-rii” astia ce au toti freze la fel!

  2. Prea penibil ca la un bal sa cante un lautar, acum ma intreb cine e vinovat, “artistul” sau cei care dau banii ?

  3. Da-i incolo de retardati. Noi sa fim sanatosi. Eu demult m-am indepartat de colegii care asculta rahaturile alea. Fie ei destepti si fie ei cu bun simt, nu merita atentia mea.

  4. Traim intr-o tara de rahat.
    ce e mai rau e ca usor usor ne transformam si noi in niste rahati. si mai tragic e ca multi dintre noi nu suntem constienti de lucrul acesta.

  5. ok …hais a fem o comparatie, notez ca eu nu fac diferente si ascult orice , daca maneaua e pentru needucati si ca inpun un nivel scazut al IQ-ului , atunci rapp-ul sau hip hop-ul care impun consumarea de droguri si viata de cartier alea la ce categorie se mai baga … nu tot de cei fara cultura e facuta , daca stam sa ne gandim toata muzica e asa , maneaua , hip hop-ul, rapp-ul , hard rock-ul frate aia nu e muzica , gen Mariln Manson fara pic de muzicalitate voce si asa mai departe … ar trebui sa te gandesti si de ce Florin Salam cere atatia bani , nu e logic , lumea il palce si il solicita iar el a crescut pretul 😉

  6. Ok… Ai in titlu “bal” si “manele”, asa ca – scuza-ma, dar – n-am avut rabdare sa citesc tot articolul. Imi displac ambele… 🙄 😡

  7. E certa informatia. Liceul care vroia sa-l aduca pe Florin Salam la bal (‘Gheorghe Asachi’, Galati) s-au razgandit dupa ce i-au cerut 7000 euro/ora iar acum baietii de la Asachi ii cheama pe cei de la Activ.
    Liceul de Marina din Galati ii aduc pe Liviu Guta si Daniela Gyorfy 😉 .
    Un bal nu mai tine de educatie si muzica buna, cultura muzicala ci de bani: manelistii cumpara invitatii in masa pentru a vedea si asculta alti manelisti 😉

  8. Adryana cum poti spune ca nu merita atentia ta? Sunt tot oameni, tot colegi doar ca gusturile difera, tu poate asculti rock si mie nu imi place atunci ce sa fac? sa te ignor? Priveste altfel lucrurile, nu te gandi la manea, gandeste`te ca ala asculta pop si tu raggae, ceva de genul asta!

  9. 1. As dori sa va rog sa va mai ganditi o data cand asociati “lautarii” cu “manelistii”.

    2. Problema se poate sa fie parintii, totusi stimabilii nu au decat o mica parte din vina inculturii de care dau dovada plozii lor. Ei doar planteaza samanta de prostie cand nu ii obliga pe copiii lor sa invete cand se duc la scoala, tin sa pun accentul pe “oblige”.

    Acea samanta este mai departe crescuta de viitorul incult ce se va naste din saracul copil a carui vina este doar din simplul fapt ca nu a fost nimeni alaturi sa ii spuna ca nu e ok sa nu stii sa vorbesti limba materna, sa ii spuna ca nu este ok sa dea la 14 ani banii pe gel, in speranta ca o sa arate destul de bine cat sa primeasca si el niste pi*da de la o alta inculta care la 14 ani jumatate se crede cool, vrea pierce in buric care pierce automat va duce la descoperirea hainelor care nu acopera buricul.

    Dar las de o parte vestimentatia, oricum nu o sa le scoata nici o data nimeni din cap acelor copii ca ei nu au dreptate cu toate ca asa au impresia.

    Trec la mentalitatea pe care o dezvolta in timpul scolii, o mentalitate demna de sters cu ea pe jos si o mentalitate castigata doar prin ignoranta, din motivul ca ei au dreptate si ala de la catedra este un prost care vrea doar sa ii faca probleme (bine, sa fim seriosi, sunt si prosti la catedra, uitati-va putin la profesorii de informatica din generala, o sa va dati seama la ce ma refer).

    Acesti copii nu isi dau seama ca singurul lucru care nu conteaza in viata asta, este cum mori, nu isi dau seama ca ziua de maine se bazeaza pe ziua de azi si azi pe ziua de ieri. Nu reusesc sa conceapa la ce ii poate ajuta scoala .. “eu oricum nu vreau sa ma fac fotbalist, pentru ce sa fac sport?”, te inteleg ca esti prost asa ca iti explic: ai nevoie sa te duci la ora de sport pentru ca daca nu o faci, o sa ramai o leguma si la cea mai mica lovitura o sa stai la pat 2 zile, ai nevoie de ora de sport pentru ca inca esti la o varsta la care te dezvolti, incheieturile au nevoie de miscare, daca nu ma crezi, astept un mail de la tine peste 10 ani cand o sa stai 10 ore in fata unui computer si o sa te intrebi dimineata de ce te dor genunchii.

    Dar si mai important este ca scoala iti ofera cultura generala, te face sa fi capabil sa gandesti si sa iti folosesti creierul, nu toate chestiile de la scoala o sa le sti mai in colo in viata, oricat de bine ai invata, dar asta nu inseamna ca nu te ajuta.

    Muzica este aleasa de fiecare om in functie de gradul sau de inteligente si de cat de bine se regaseste in acel gen de muzica, o sa observati ca manelistii nu stiu sa vorbeasca limba materna cum trebuie, chestie care se regaseste si in manele foarte mult. Un copil care are ca scop in viata sa aiba ultimul model de masina, multi bani fara sa faca nimic si multe “pi**e” in jurul lui, are toate sansele sa asculte manele, pentru ca asta inveti din acest gen, ca in viata trebuie sa ai bani, masini si femei si ca astea 3 sunt reteta spre o viata roz. Roz de la droguri si alcool probabil, sau roz pentru ca erai cu o gagica in masina si ai vrut sa ii arati ce scula de sofer esti tu si ce poate masina ta, ai intrat in pom si acum esti plin de sange.

    Este un subiect interminabil. Concluzia mea din acest subiect (incultura, nu manele), de care aud in fiecare zi de multi ani, este ca oameni prosti au fost, sunt si o sa ramana printre noi pana o sa dispara specia noastra. Ne nastem prosti (in caz ca nu ne nastem genii, chestie care se intampla mai rar), de noi depinde daca numele nostru o sa ramana in istorie sau nu, de noi depinde daca vom fi subiectul de discutie al celor cu un grad mai inalt de inteligenta sau nu. De noi depinde daca la 20 de ani o sa mancam seminte in fata blocului si o sa tipam “fata fata, vrei niste salam barbos” sau o sa avem un servici bun.

    Astea sunt unele dintre ideile mele despre incultura, daca gresesc undeva, astept sa ma corectati.

    P.S: @Dojo, mareste si tu textarea-ul asta, a trebuit sa scriu comentariul intr-un notepad si dupa aceea sa il copiez aici 🙂

  10. Hi hi .. pai Adrei mama, majoritatea nu se omoara sa scrie atat 😀

    Hai ca ma duc la setari. Excelent comentariu 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.