Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ce inseamna Romania?

Planificam să scriu asta de când eram prin ţară şi făceam bagaje de zor. M-am luat cu tot felul de chestii însă şi am uitat. Azi, că este vremea care este, aloc 10 minute pentru a tranşa subiectul ce mi se învârte în minte de vreo 10 zile deja.

Ce înseamnă “ţara” pentru mine?

Nu, nu sunt o patrioată care consideră că România este miezul. Am mai comentat despre asta şi am concluzionat atunci că nu m-am ferit NICIODATĂ să spun de unde sunt, că am încercat mereu să prezint ţara mea ca pe una ce merită atenţie. Pentru că, deşi are şi ea păcatele ei, sunt totuşi convinsă că merită şi vorbe frumoase. Şi că e bine ca alţii să o vadă prin ochii mei şi poate să dorească să o viziteze.

România nu înseamnă locuri familiare. M-am plimbat acum 2 săptămâni prin Timişoara cu dojomobilul, pentru a rezolva tot felul de chestii. Am privit detaşată străzile, cu gropi sau clădiri părăginite, am privit clădirile renovate şi frumoase, oamenii care sunt civilizaţi sau nu prea.

Am regăsit mizerie şi drumuri proaste chiar şi în marea metropolă pe care avem şansa de a o vizita. M-a amuzat faptul că nici Big Apple nu este perfect. Poate suntem obişnuiţi cu ordinea germană, sfântul ştie. New York NU este un oraş curat, străzile nu sunt perfecte, aşa cum ne-am fi aşteptat. Normal că are destul farmec, că doar nu trage lumea aici ca musca la ştiţi voi ce degeaba. Sunt clădiri superbe de văzut şi locuri de bătut cu piciorul.

Încet-încet vom deveni familiari cu zona în care locuim. Începem să ştim unde e Atlas Park, Trader Joe’s, unde e intersecţia cu Queens Blvd. etc. Se va forma o anumita legătură şi cu locurile astea şi vom începe să ne simţim ca “acasă”.

Ceea ce ne va lega însă de oraşul nostru este că orice vedem comparăm cu el. România pentru mine nu este Timişoara, dar tot cu ea compar ce văd, chiar dacă, teoretic NY e altă mâncare de peşte.

România nu înseamnă munţii şi apele noastre.

Aş fi ipocrita ipocriţilor să cânt acum despre munţii noştri care aur poartă, când noi ne facem de nişte ani buni concediile în alte ţări. Am vizitat unele frumuseţi ale noastre şi sunt convinsă că avem zone de poveste. Le-am văzut şi iubit. La fel de conştientă sunt că totuşi nu suntem gaura de la macaroană şi că munţi sau mare frumoasă au şi alţii.

Din nou însă, am mereu tendinţa de a compara cu ce este acasă. Compar dinstanţele, altitudinile, imaginile. “Asta arată ca la Semenic”, comentam acum 2 zile, când am fost la ski în Pennsylvania. “Lacul ăsta este ca şi cel de la Crivaia” etc. Din nou revenim cu gândul la ce am văzut în ţară şi facem comparaţiile în cauză.

România nu înseamnă televiziunile sau ştirile din ţară.

Cu toate că am acces acum la ABC, NBC sau Fox, cu toate serialele pe care le vizionam în ţară, sunt mai puţin încântată de noua ipostază de a fi la curent cu totul. Mai arunc o privire aşa seara, înainte de culcare. Nu mi-am făcut însă program după ele şi probabil că voi recupera tot acasă zecile de episoade pe care acum le pierd cu voia mea.

Nu am căutat TVR Internaţional (nu ştiu dacă se prinde sau nu) şi nici nu am de gând să stau cu ochii pe ştirile din România. Aruncăm o privire pe net pe unele situri de ştiri, cât să ştim una-alta şi mai întreb familia dacă n-a căzut Guvernul eventual. Media românească nu m-a reprezentat niciodată, ar fi culmea să stau acum cu gura după talkshow-urile noastre, în condiţiile în care în ţară căscam ochii pe Discovery mai mult.

Am urmărit cu interes ştirea despre Mile şi mi-aş fi dorit să aud veşti bune. Din păcate altul i-a fost destinul. A fost o ştire care a contat şi este clar că, informaţiile cu adevărat importante, ne vor parveni. În rest, luăm pauză de la ţigănia zilnică, numită program TV de către tot felul de televiziuni.

România înseamnă nişte oameni.

După marile evenimente de anul trecut, când am trecut în “singurătate”, datorită pierderii jobului iniţial şi intrării pe felia personală, am realizat că am aproape o mână de oameni. Oameni care m-au sunat, când au ştiut că sunt în rahat, oameni cărora le pasă. Culmea, sunt şi bloggeri printre ei, pentru că întâlnirile noastre lunare m-au apropiat de unii.

România înseamnă familia mea şi a lui, mâna aia de prieteni, plus 2 suflete necuvântătoare. Îmi aloc ceva timp tot la 2-3 zile să povestesc cu ai mei. Aşa aflu ce mai e prin ţară şi dacă sunt OK. Nu pot face minuni de aici, dar îmi place să ştiu ce e pe acasă. Vorbim gratis pe Skype, deci nu văd motivul pentru care ne-am priva de bucuria asta.

Dacă stau bine să mă gândesc, cel mai mult îţi lipsesc oamenii dragi, atunci când nu eşti în apropierea lor. Nu pot vorbi acum de un dor uriaş, că suntem plecaţi doar de 10 zile, dar, dacă este să te gândeşti cu duioşie la ceva de “acasă”, cred că ei sunt acel lucru.

Ei sunt şi motivul pentru care încerc să ţin un jurnal de călătorie cât mai bine actualizat. Ştiu că ne citesc articolele şi că se bucură că e totul în ordine.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

7 Comments

  1. foarte frumos… si eu am spus de multe ori ca nu trebuie sa fi fanatic ca sa fi patriot… DA imi iubesc tara, si nu o iubesc pentru aurul din munti, pentru raurile care cutreiera dealurile, ci o o iubesc pentru oamenii care ma intampina cu o felie de “paine si sare”, un pahar de vin, pentru prietenii cu care ma intalnesc zi de zi, pentru soarele de dimineata care ma binedispune, pentru micile certuri pe care le am cu vecinii sau cu participantii in trafic … o iubesc pentru tot ce are bun in ea si rau… nu spun ca nu sunt constient de toti cocalarii, de lipsa de autostrazi, de drumuri proaste, de guvernanti incapabili … spun ca e tara in care am deschis ochii, in care aminvatat sa merg, in care mi-am legat primele prietenii, e Romania … si daca stau sa ma gandesc, de cate ori am fost si eu “pe afara”, defiecare data comparam, si in imbecilitatea mea, ma bucuram cand gaseam un neajuns… razand in sinea mea, la noi e mai bine 😉

  2. Pentru mine, Romania inseamna o mentalitate. Inseamna tara care m-a refuzat si mi-a dat in cap cand am incercat sa fac ceva bun pentru ea. Inseamna tara in care oamenii si animalele mor prosteste, in care oamenii nu te omoara pe strada pentru ca le este frica sa nu fie prinsi (nu pentru ca moralitatea/etica/bunul simt/religia le interzice). Inseamna singura tara din lume in care te duci in spital ca sa te imbolnavesti, te duci la un proces ca sa-l pierzi si platesti taxe ca sa primesti fix ciuciu. Inseamna o tara in care esti pedepsit pentru competenta si esti premiat pentru mediocritate (sau prostie)

    Si eu recunosc ca sunt romanca, asta e, asta e crucea. Doar ca nu recunosc decat daca ma intreaba cineva, si atunci doar cu voce scazuta, sa nu ma auda decat persoana care intreaba.

  3. 🙂 Patria este norodul. Si the empire state of mind, nu?

    La noi e totdeauna mai bine. Dar trebuie sa stii sa faci sa-ti fie bine.

  4. […] asta a fost inspirat de fapt de un articol scris de dojo. Si iata si comentariul meu la acel post: Pentru mine, Romania inseamna o mentalitate. Inseamna […]

  5. http://www.fight4romania.com
    http://www.guvernare.org
    Traiesc inca in romania. Imi este foarte greu sa plec. Lucrez in domeniul social si intalnesc tot felul de voluntari din europa si america veniti aici sa faca activitati pt ca da foarte bine in c.v.-ul lor. Nu pot suporta acel gen de oameni. Si pentru ca nu-i suport aici, vnenind ei la mine nu pot pleca sa-i vad la ei acasa si eu sa nu ma simt deloc acasa la mine.
    Dar da, este cumplit de dificil in romania. Si nu, nu se merita sa dai ceva acum pentru tara. Dar paradoxul este ca daca nu dai nimic, nici nu cred ca se va schimba ceva vreodata. Totusi, ceva trebuie facut. De exemplu diminuat monopolul statului ( insitutional, financiar, ideologic, de mentalitate ) prin crearea de alternative. Greu, dar nu imposibil.

  6. Mi s-ar fi părut penibil sa scrii ca iubesti Romania pentru muntii si marea sa, pentru ca nu trăiești in munţi si nici pe mare.

    Eu nu iubesc Romania, dar as fi putut-o iubi, pentru ca nu are cu nimic mai putin decât ce au vecinii noştri europeni, cu toate astea, modul in care fiecare dintre noi permite printr-o nepasare continua tratarea noastră ca societate, felul in care suntem tratati de cei putini, fără a lua atitudine, ne-a adus aici. O tara gri, murdara, plină de câini, bănci si farmacii, fără infrastructura, fără planuri de devoltare pe viitor, unde totul este construit haotic iar oamenii sunt rai, nesimtiti si prosti, unde salariile sunt o mizerie si unde a îţi trai viaţa este egal cu a te gândi la ziua de mâine, unde bătrânii nu danseaza in parcuri si muzicantii nu cânta pe străzi la flaut ca in alte părţi, unde se munceste ori se fura pe rupte, unde politicienii care ne reprezintă sunt in mod continuu cei mai mari hoti, si nici o instituţie nu face nimic, unde tinrii nu au alte preocupări decât sa stea in fata blocului si manaca seminte, unde toţi specialiştii se gândesc la a pleca, iar celor care rămân le este din ce in ce mai greu sa trăiască. Asta e România. Mă bucur ca voi puteţi sa o iubiti. Mie imi este scarba de ea.

  7. Dacă apar greseli gramaticale ca mai sus, e pentru ca telefonul autocompleteaza cuvintele. Trebuie sa adaug ca si eu îmi iubesc prietenii si familia. Dar le doresc binele, îmi doresc si pentru ei si pentru mine sa nu mai fim aici, ori acest aici sa se schimbe dramatic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.