Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ce vremuri …

Tocmai am curăţat de spam socialwebadmins.com (deci spam, nu glumă, sta-le-ar o tastă in gât de nesimţiţi) şi am instalat un plugin de SEO. Am de postat nişte subiecte să pornesc discutia, după care încep să văd cum il promovez. Bun, nu desprea asta vreau să vă plictisesc …

Am postat un subiect în forum şi am văzut căsuţa aia de “quick reply”, care se poate seta din admin să apară sau să nu. Şi mi-am amintit cum am instalat prima dată un plugin care făcea darabaua asta în PhpBB, acum 6 ani şi ceva. Ba, chiar şase …

Aveam un forum pe scriptul ăsta (nu erau bani de VB sau IPB, mi-aş dori să nu fi avut vreodată) şi el, dragul, venea destul de goluţ pe vremea aia. Zicem deci de 2004, pe când era phpBB 2.x nu varianta asta futuristică de acum. Şi primul “hack” pe care îl puneam pe un forum era ăla de quick reply. Care însemna ceva de genul:

  1. descarcă arhiva – unzip
  2. urcă fişierele astea şi alea acolo şi acolo (căscai ochii bine, că se ducea pe soartă tot forumul, de buşeai instalarea). Normal, făceai şi backup de bază de date.
  3. deschide fişierul x … caută codul y, înlocuieşte sau modifică …

Şi făceai asta până căpiai. Partea mişto era că se dădeau codurile ca la proşti, că nu sunt programator, partea nasoală era că şi cea mai simplă facilitate, însemna măcar 10 minute de bibilit fişiere. Dacă instalai vreun shop sau plugin complicat, stăteai şi 2 ore să tot cauţi şi să înlocuieşti cod.

Acum dai click în wordpress şi ţi se instalează automat ce doreşti. Am vBulletin, am MyBB (cam tot am mutat pe el), nici nu mai folosesc vechiul script de când s-a lansat noua versiune, deşi l-am adorat pe vremea aia. Mă gândesc că, dacă nu era minunea aia de phpBB la care să schimbi totul “manual”, nu aş fi învăţat niciodată să fac skinning de teme şi să ajung să mă descurc pe aproape orice platformă. Timp pierdeai în prostie, dar şi învăţai ceva.

Am setat quick reply în 2 secunde şi uite că mi-am amintit de alte după-amieze pierdute cu tot felul de instalări. Pe când spammerii erau mai puţini şi lumea stătea pe forumuri, nu pe facebook …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

3 Comments

  1. Tin minte ca mai bibileam si eu pe la forumuri de phpBB si myBB si numai eu stiu cati draci imi mai faceam cand vedeam ca nu merge un „hack”, iar eu uitam sa-mi fac backup. Trebuia sa iau totul pas cu pas, dar in sens invers. Si eram atat de entuziasmat…

  2. Un curs bun de programator iti arata (si te pune sa faci intai in) calea mai grea. Pe urma vin si automatizarile si metodele foarte usoare. Fara asta n-ar intelege multi de ce trebuie facut asa, doar ca trebuie facut asa.
    Si multi ar ajunge doar un fel de script-kiddies fara prea mari sanse de succes 😀

  3. Eu aş zice că mai curând paradigma “good old days” ţine de fiecare. Şi astăzi ai la dispoziţie soluţia de a instala PHPBB “Manual” şi să faci studiu pe cod. Cred eu că e parttea cea mai grozavă a web-ului. Aici, pe web, am reuşit să “gust” (aia e… “taste the the look and feel”) din lumea FOSS, să descopăr “pe viu” ce înseamnă GNU, în fine, multe. Cred că peste 90% din ce ştiu despre PC, am învăţat din materiale FREE. Ori din documentaţii linux, ori altele, similare ca licenţă. Acum de când web-ul a explodat în lume (mă rog, o anumită parte a ei, zic eu destul de mare), posibilităţile de învăţare cred că ies din discuţie şi ceea ce e important este să creăm cadrul necesar ORIENTĂRII fiecăruia. E stupid să credem că pe toţi îi poate interesa programarea. Dintre cei interesaţi, cert, vom acvea mai multe categorii, cu nivele diferite de profunzime a interesului.
    Mi se pare însă important să ne publicăm ideile, întrbările, soluţiile, să COMINICĂM. Îmi place acest blog. Cine are răbdare, poate să îşi facă o imagine bună privitoare la munca de freelancer, de admin şi încă multe altele.
    Cu bine şi succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.