Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cea mai buna leguma-i porcu’

Asta-i vorba lui iubi, care sper că m-o ierta că-l plagiez. Nu aş spune că-s înnebunită după porc, în general îmi place mai mult puiul făcut cu tot felul de mirodenii, dar, din câte ştiu, consum carne şi nu prea am probleme cu niciuna. Mănânc şi miel şi vită, fără nazuri .. cu micul amendament că nu-mi place carnea în sânge. Ştiu că-i bună, dar, când o văd aşa roşiatică, simt că-mi doresc să devin vegetariană.

Pe lângă carnea de la care nu mă opresc, avem produsele lactate. Laptele dulce în special din care “scufund” măcar juma’ de litru pe zi (câte o ceaşcă de lapte cu Inka – adică un amestec pe bază de cicoare, că nu-s cafengie – dimineaţa şi seara). Nu zic nu la o brânză, uneori mai manânc şi iaurt. La fel şi oăle sau alte produse “animaliere”. De ce vă zic asta? Pentru că acum 5 minute am pozat următoarele senzaţionale produse:

Nişte combinaţii pe bază de frunze uscate, care chiar aşa au gust .. de frunze uscate. Cu nişte mirodenii să le dea ceva aromă. Mda, am gustat foarte puţin şi am scuipat minunea. Deci e clar că nu-i pentru mine.

Şi mă gândesc cu tristeţe ce mese anoste trebuie să aibă oamenii ăştia. OK, haleşti fructe, vegetale, astea-s bune şi-i indicat să nu lăsăm ziua să treacă fără să le avem în plan. Dar sincer, io, după o masă din asta “ierbivoră” aşa o foame îmi fac … Cum să trăiesc fără lapte? Fără oua? Fără carne? Nu manânc cantităţi mari de carne, nu sunt ahtiată după ea, dar nu cred că mi-aş dori o viaţă doar pe bază de ierburi.

Aş trăi mai mult? Probabil, cine ştie. Aş fi mai slabă? La fel de probabil că aş umbla mereu flămândă. Oricum nu am probleme de “ponderabilitate”, aşa că nu stă argumentul ăsta. Prefer să trăiesc 100 de ani pe o dietă vegană? No way, Jose. Mai bine scap la câte un grătărel sau un “pan fried chicken” cum doar eu ştiu să fac, decât să mestec frunze ca un canar.

E prea exagerată o asemenea dietă? Sau suntem noi prea întârziaţi pentru a înţelege chestii din astea?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

22 Comments

  1. Pai eu cred ca moderatia este cea mai buna. Ca sunt extremele alea – unii baga in ei munti de carne, aripioare, fast-food, cola si dulciuri – altii mananca doar doua frunze si 3 seminte. Nu zic ca nu e ok sa fii vegetarian, insa cred ca toate alimentele sunt bune pentru organism, daca le consumi cu moderatie. Si carnea, si laptele, si legumele, tot… de ce as manca numa’ verzaturi? Dar bineinteles, ii respect pe cei care pot sa o faca. Insa, intre noi fie vorba, nu cred ca se distreaza deloc:))))

  2. Mai, sa stii ca diferite organisme au nevoie de diferite chestii! Probabil depinde si de activitatea fizica si intelectuala pe care o depui si de etapa din viata in care esti, de bolile genetice la care esti predispus, daca esti femeie sau barbat! Eu de exemplu nu pot sa mananc carne mai mult de 1-2 ori pe saptamana. Nu e vorba de silueta, asa am fost de cand ma stiu, ai mei erau disperati cu mine cand eram mica! In schimb fructe, legume si ciorbe as balota cu tonele, cum esti tu cu laptele asa sunt eu cu sucurile facute in casa!

    Imaginatia joaca un rol foarte important in mancare. Nu pot sa mananc McDonalds pentru ca am imaginea unui vraf de gheare si ciocuri mixate :))) La fel, nu pot sa mananc carne de iepure sau de vanat pentru ca am in fata imaginea animalului. Stiu ca e foarte discriminatoriu din partea mea, dar parca o gaina nu are o mecluta asa dulce ca un iepuras =))

  3. “Est modus in rebus” – moderatie in toate – adevarat, dar eu ma intreb daca nu cumva ideea asta se refera mai mult la “temperare”, si mai putin la “ia din toate (cate un pic)” asa cum am vazut de multe ori.

    Daca este sa ma refer doar la carne, poti sa mananci carne toata viata sau poti sa renunti la orice fel de mancare pe baza de carne putand fi, si intr-un caz si in celalalt, cat se poate de “bien merci”.
    Importanta carnii consta in cantitatea de proteine pe care o contine iar proteinele pot fi obtinute si prin consumarea altor produse, “necarnoase” 🙂 – soia, cascavalul, fasolea.

    Ideea cu “Est modus in rebus” trebuie transformata in “Fii cu ochii pe tine”. Este important sa intelegi care sunt caracteristicile organismului tau pentru a putea sa intri in acea zona de “perfect”. Iar asta inseamna sa intelegi care este tipul de metabolism al organismului, sa tii seama de tipul de activitate pe care il desfasori, de sexul pe care il ai, de varsta pe care o ai, de starea pe care o ai (sanaos sau nu, insarcinata sau nu, etc.), sa tii seama de locul geografic in care te afli. Toate iti vor “spune” ce, cat si cand sa mananci.
    Si fiindca am pomenit de varsta, parintii TREBUIE sa inteleaga toate acestea pentru copiii lor (iar asta este un subiect cat se poate de bun pentru aiuritii care-si indoapa copii ca pe gaste sau ii lasa de capul lor sa manance tot felul de gunoaie). Pentru parinti ideea este “Fii cu ochii pe el”.

    Si in alimentatia zilnica – a sti ce, cat si cand sa mananci – se poate vedea daca stim ce inseamna calitate.
    Asa cum ziceam, viata este o problema de calitate, nu de cantitate.

  4. deci combinatii ca-n America nu am gasit nicaieri. Cred ca astia le-au luat n luate cite k si au facut tot ce era posibil … cam asa imi suna mie. Si se gaseste ceva popor pentru fiecare ciudatenie!!

  5. Frunze? Mai mâncam şi eu măcriş când eram mic, sau susan, dacă ştie cineva ce sunt alea, dar nu erau uscate şi aveau gust…

  6. :)))) Subscriu cu vârf și îndesat ! Nici eu nu consum carne în cantități industriale și mănânc cel mai mult pui ( sau curcan ) și pește, foarte rar porc, dar nici nu legumele nu stau prost. Viața gastronomică fără lapte, ouă și alte cele mi s-ar părea… neviață. Nu e ca și când trăiesc ca să mănânc, dar hey, o viață am ! Și asta nu înseamnă neapărat să fac excese.

  7. Decat sa fii vegetatian si sa stai toata ziua, mai bine omnivor si faci putina miscare. Cred ca esti mai castigat!

  8. Excluzand laptele subscriu la dieta ta. Si adaugand ciuperci, ardei iute in orice, chiar si in salata de rosii. Branza la fel, de oaie sa fie, si in orice: ciorba, tocanita, salata, TOT.

    Sunt cam … altfel, dar va zic ca este excelenta. 🙂

  9. Fiecare dintre noi e wired intr-un mod diferit. Cei care sunt vegetarien vegani au motivele lor; unii din mila pentru animale, altii din motive de sanatate, etc. Spre exemplu, Bill Clinton – un ahtiat dupa carne si mai ales fast food – e acum pe dieta vegetariana pt ca a avut bypass heart surgery si pana si noua vena incepuse sa aiba depuneri de grasime la ceva timp dupa operatie. Unii vor sa previna bolile cardiovasculare, diabetul, etc si atunci adopta o dieta vegetariana in care proteinele sunt suplimentate de soia, fasole, unele ciuperci samd. Vegetarienii tot cam 2000 de calorii mananca, insa caloriile lor provin din surse mult mai sanatoase.

  10. Cunosc vreo doi copii irlandezi, cam la 13-14 ani, care, de curand, s-au declarat vegetarieni. Nu cred ca parintii ar fi trebuit sa fie de acord cu asta, copiii inca sunt in crestere, organismul lor are nevoie de o mie de elemente nutritive care sa-i ajute sa se dezvolte normal, dar… asta e. In schimb, tatal unuia dintre ei era extrem de vesel cand ne-a povestit cum l-a prins el pe vegetarian dand pe gat o bere.
    In concluzie- eu cred ca a fi vegetarian este mai mult un moft (ca dovada ca ori nu poti fi vegetarian o viata, ori mananci pe ascuns :)) si ca, mai devreme sau mai tarziu, organismul uman are nevoie de carne.
    PS Am vazut la cantina portia unui vegetarian, va jur ca nu era nici o diferenta intre mancarea aia si laturile cu care sunt hraniti porcii.

  11. Porcul e cea mai bună legumă doar dacă e organic/bio/eco 🙂 Apropo, de obsesia americanilor pentru bacon nu te-ai lovit încă?

    Și mie mi se pare că se exagerează cu unele chestii „vegane”, dar un regim vegetarian calumea nu cred că e așa de nasol atât din punct de vedere al gustului cât și din punct de vedere nutritiv. Oricum sigur nu include tot felul de porcării precum pate vegetal sau șnițele de soia pline de monoglutamat de sodiu. Iar pe lângă iarbă și frunze există și tot felul de semințe gustoase și destul de sățioase. Eu consum cu plăcere nuci, alune de pădure, migdale (păcat că cele din California sunt pasteurizate), semințe de dovleac, cânepă (da, cânepă) și in. Ca să poți băga în tine mai mult de 5-6 linguri de cânepă sau in trebuie să fii tare fomist. Încearcă și n-o să regreți.

    Pentru că tot ai pomenit de lapte, deși are gust bun, din punct de vedere nutriv nu e atât de strălucit, mai ales cel obișnuit din comerț. Practic e mai mult apă cu gust, ba chiar e ușor controversat, deși eu am dubii în privința asta. Mai indicate sunt iaurtul și brânzeturile, preferata mea fiind telemeaua de oaie. Mă-ntreb dacă Becali n-o fi vânzând așa ceva.

    Miel nu mănânc, dar mai mânânc uneori pastramă de oaie. Iar de friptura de vită nici nu vreau să aud, deși când e sub formă de șnițele sau fiartă e bună. După pește nu mă omor, ba chiar nu prea îl suport, dar conserve cu ton mănânc cu mare plăcere. În ultimele luni am mai mâncat și sardine, macrou sau pangasius, dar mai multe ca pe medicamente 😀

    @Glass and Iron: problema cu sursele alea de proteine e că nu sunt la fel de grozave ca cele din carne. Iar soia se bănuiește că ar avea drept efect secundar feminizarea.

    @Ionela: sunt grăsimi și grăsimi. Inuiții cred că sunt cel mai bun contraexemplu. Chiar în NY Times am găsit un articol pe această temă – What if It’s All Been a Big Fat Lie?. E cam lung, eu necitind decât primele 4 pagini până acum, dar e cu siguranța interesant.

  12. Eu nu as putea sa fiu vegetariana sau sa ma hranesc raw nici intr-o mie de ani. Si nici nu mi se pare asa sanatos cum sustin cei care practica metodele astea de viata.

  13. incerc sa conving o pereche adventista de asta de vreun an de zile , da porcu’ e animal jegos si nu se consuma ;))

    • De ce oare simtim nevoia sa schimbam sistemul de valori si obiceiurile celor din jurul nostru, cand ar fi mult mai usor sa le acceptam ca atare? Cine poate spune ca tu ai dreptate si ei gresesc in felul in care gandesc si percep ei lucrurile?

  14. Comentariile de mai sus confirma evidentul: foarte multi oamni sunt dezinformati despre ce inseamna o dieta balansata. Si cad zic dieta nu ma refer la cura de slabire, ci la ce mancam zi de zi. O dieta balansata are, proportional vorbind, 45-65% carbohidrati (de preferat complexi din grau, porumb, legume smad), 20-35% grasimi (si aici ne uitam dupa grasimile nesaturate, adica cele care sunt in forma lichida la temperatura camerei aka nu slanina sau unt) and 10-35% proteine. Vegetarienii informati vor manca balansat. Spre exemplu pentru grasimi: avocado este perfect, maslinele si uleiul de masline la fel etc. Pentru proteine: o felie de paine integrala unsa cu unt de arahide ofera toti cei 9 aminoacizi esentiali, adica proteine, sau tofu, soia, laptele de soia, etc. Si pentru fiecare vitamina B pe care de regula o mancam din surse animale se gaseste cate un fruct sau o leguma care sa le contina. Sau cati dintre noi stim ca brocoli ofera si calciu, pe langa multe altele?

    Nu sunt vegetariana si nici nu ma lupt sa conving pe nimeni de nimic, ci vreau doar sa zic ca nu exista “ei gresesc si noi suntem perfecti”, ci voiam sa zic ca exista cale de mijloc. Ceva de genul si tu ai dreptate, si tu ai dreptate.

    Acum vreun an voiam sa fac un blog nutritionist, desi nu sunt nutritionista de profesie, ci doar pasionata de asa ceva (dupa ce am luat cateva cursuri de nutritie necesare pentru cariera me din doeniul medical), dar din lipsa de timp si m-am gandit ca nu vor fi multi interesati de asa ceva, am lasat balta proiectul.

  15. Nu vreau sa conving pe nimeni de nimic. Totul se reduce la conditia de sanatate, umana si spirituala a fiecaruia.
    Dar va sugerez ca ar merita sa vedeti documentarul aceste si nu, nu are legatura cu slabitul, ci cu sanatatea.
    https://www.youtube.com/watch?v=E8Jj0B6JrN0&feature=related

    Exista si cartea Dr. T. Colin Campbell. O gasiti aici:
    https://www.scribd.com/doc/43593635/Studiul-China

    Sincer, merita dat un ochi.

    Personal am fost o mare carnivora. Mare. A trebuit ca viata sa-mi dea un sut sanatos ca sa incep sa caut mai mult, sa citesc mai mult, sa lupt pentru viata mea si sa iau decizii in conditiile astea.

    Personal, pot spune ca toate studiile indica faptul ca proteina animala, carnea, este un dezastru pentru organism. Ca acum, pentru placere, fiecare are parte de putina otrava, bine, nici o problema, dar adunati-le cu grija. 🙂

    Si un ultim gand. Parintele Arsenie Boca spunea: Carnea este o otravă şi se mistuie tot cu ajutorul unei otrăvi care este fierea.
    Sanatate si gand bun!

  16. Eu auzit spunandu-se altfel: Nu e pasare ca porcul. Este adevarat caci gustul carnii de porc nu poate fi la fel ca cel al carnii de pasare.Eu cred caci gustul e dat si de modul in care este pregatita acea carne.Cum spuneati in randurile de mai sus, daca este mancata cu cumpatare nici porcul nici pasarea nu face rau, in combinatie cu garnituri si salate cu legume din abundenta.De trei ani am descoperit un altfel de porc: vietnamez.Ii cresc , consum si vand porci de acest fel.Se spune ca nu au colesterol, nici carnea nici grasimea.Ei…nu e …au colesterol:0,005%Am facut eu analiza carnii si a grasimi la un institut specializat.Pe langa cei din aceasta rasa mai cresc si porc olandez, de carne.Pasari crestem caci stam la curte si nu le dam nici n fel de concentrate caci normal contin hormoni de crestere.Crestem si animalele si pasarile numai cu cereale si iarba.E si munca destula dar si gustul mancarurilor e altfel decat al celor cumparate din magazine.Chiar daca crestem animale nu mancam in exces carne.Le alternam cu mese cu legume, daca un fel e cu legume, altul e cu carnita, dar nu …ca lupii…E adevarat caci cei care nu au posibilitatea de a creste animale , pasari trebuie sa cumpere din magazine, carmangerii.Nasol, caci nu stim ce cumparam si ce mancam…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.