Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cine are sub 8 la purtare?

Mă “distrează” cum se găsesc tot mai multe “idei” de a se mai tăia de pe aici- de pe acolo alocaţii, pensii, ajutoare.  Ultima găselniţă ar fi ca familiile ai căror copii au sub 8 la purtare să “scape” de grija alocaţiilor.

Ca fost tocilar sadea şi copil nesănătos de cuminte, nu ştiu să fi avut altceva decât 10 la purtare. Şi nici nu am avut colegi sau prieteni cu mai puţin de 10. Pe vremea aia cel puţin, să ai 9 la purtare însemna să fi făcut o nefăcută nasoală ori să ai nesănătos de multe absenţe.

Ce ar trebui deci să facă un elev acum să-şi spargă nota de la purtare? Absenţe? Ce fel de “năzbâtii” îţi aduc o asemenea bucurie?

Dacă e să judec după realităţile şcolare de pe când aveam eu carnet de note, un asemenea elev, cu mai puţin de 8 la purtare era aproape repetent sau cu probleme nasoale de tot. Şi în cele mai multe cazuri merita nişte şuturi bune de la părinţi. Aşa că mi-s uşor tentată să zic “dacă nu te ţii de şcoală, nasol moment”, dar nu e chiar atât de simplu. Încă o măsură numai bună de umplut populaţia de draci şi de revoltă.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

35 Comments

  1. Eu am numai 10 la purtare şi nu am făcut peste 25 de absenţe (nemotivate) pe an.

  2. Daca alocatia asta ar fi vreo avere, as intelege rostul unor conditii suplimentare pentru a o obtine. Dar avand in vedere ca nu reprezinta decat cateva zeci de lei pe luna, mi se pare deplasat sa apara astfel de gaselnite. E alocatie, nu bursa de merit!
    Desi, avand in vedere ca nota la purtare se poate scade din cauza absentelor, probabil ca statul incearca sa’i oblige pe copii sa calce mai des pe la scoala…

  3. da si profesoru care ii scade nota la purtare cred ca se gandeste de 2 ori inainte sa o scada…totusi nu da numai in elev da si in parinti cand face asta

  4. Mi se pare aberant sa pedepsesti parintele financiar pentru comportamentul elevului. Pentru ca, asa cum se intimpla in Romania, cind cineva are puterea va abuza de ea. Aceasta regula sau lege (habar nu am ce e) ar fi trebuit completata cu penalizarea cu 10% din salar a profesorului care abuzeaza.

  5. Interesantă opinia ta despre notele la purtare. Eu am terminat anul trecut liceul, iar principiul era simplu: la a 10-a absență nemotivată 1 punct la purtare. Acum nah, dacă veneai din capătul celălalt al bucureștiului și se nimerea să îți întârzie de câteva ori autobuzul sau să fie aglomerat erai deja asigurat.

    Dacă te mai prindea și fumând, mai scădeai două puncte la purtare pe lângă amendă. Ca să nu mai vorbim de vreun profesor pensionar nevoit să vină la școală pentru că nu îi ajunge pensia și care hotărăște să pedepsească neatenția sau vorbitul în timpul orelor cu câte un punct scăzut la purtare.

    Dar da, vreau ca toți părinții care au ieșit la vot să fie lipsiți de niște drepturi fără vreun temei rațional, ca să înțeleagă cum ne simțim noi, restul.

    • Andrei, faceam o ora pana la soala. Pe jos, schimbam 2 mijloace de transport, pe jos din nou. Nu am intarziat decat 1 data. Nu am fumat niciodata, nu am baut, nu m-am drogat. 10 absente nemotivate e enorm. esti la scoala sa inveti, nu sa umbli prin baruri 😀

  6. Tin minte ca datorita bunei medii “de intrare” am beneficiat de bursa. De care am profitat din plin :). Pana cand am facut maaaaaarea gresala sa nu imi placa chimia … si asa am “ramas” la chimie si am ramas si fara bursa.
    Si cu gandul la vremurile frumoase cand aveam bani de buzunar, am “halit chimie pe paine” pana la revenirea la statutul de bursier.

    Poate fi o foarte buna metoda de cointeresare. Dar numai cand “impricinatul” pricepe cum vine de se leaga, altfel … nu este buna nici un fel de metoda de cointeresare ci numai una de coercitie – cateva suturi indesate in partea dorsala a celui care nu pricepe cum se castiga banul – cu munca si cu atitudine corecta.

    Da’ kum mai toti stie k banu’ se face frate si fara krte da’ tre’ sa ai doar atitudine bengoasa ji sa fi jmeker … 🙂 🙂

  7. @Mihai: “Mi se pare aberant sa pedepsesti parintele financiar pentru comportamentul elevului.” Dar parintele ala de ce nu isi supravegheaza progenitura, de ce nu mai trece si el pe la scoala sa vada ce face, ce note are, cand a chiulit? Am elevi de liceu la meditatie ai caror parinti nu ii cunosc. Atat interes isi dau. Eu m-as intreba daca ajunge copilul la ore, daca nu toaca banii pe drum. Asa ca da, parintele trebuie fortat cumva sa stie de boacanele odraslei!

    • Poate “parintele ala” lucreaza in doua locuri sa cistige bani si nu are timp de trecut pe la scoala. De ce crezi ca nu se intereseaza?

  8. crede-ma, niciun elev dintre cei cu absente multe nu e interesat de faptul ca pierde cei 10 euro ce-i primeste datorita alocatiei.

    doua intrebari : ce crezi ca rezolva un diriginte daca scade un punct la purtare pentru 10 absente? ce satisfactie poate simti?

    eu unul nu am gasit nici in ziua de azi un raspuns, desi am intrebat-o pe diriginta mea la fiecare final de semestru. doar afisa un ranjet malefic si ma trimitea la loc. nu spun ca ar avea ceva cu mine, la fel sunt tratati si ceilalti colegi ai mei care prefera sa doarma o ora in plus decat sa fie obligati sa-i suporte frustrarile si nervii descarcati pe spatele nostru.

  9. Cine are 8 la purtare? Cine vrea. Cine are 10 la purtare? Iarasi cine vrea. Aia cu 8 is “baietasii” care vor sa scrie “istorie” in scoala aia, cei cu 10 se gandesc deja la viitoarea scoala.
    Acuma depinde si de ciclul scolar – un elev de gimnaziu va avea medie scazuta in alte circumstante decat unul de liceu, dar oricum nu cred ca se vor cuminti ei peste noapte, doar ca ce faceau inainte vor face altfel. Si fiindca suntem in Ro, negocierea si interventiile parintilor rezolva astfel de situatii delicate. Ca “delicte” ar putea fi agresarea unui profesor – sub 8 clar, la fete nasterea unui copil – intre 7 si 9 depinde de caz, prezenta la scoala in stare de ebrietate, fumigene/petarde/etc cu dedicatie pt. profesori (vezi cazul din Mincu de anul trecut) eventual un “mure Base, mure Boc, afine Funeriu” pe site-ul ISJ, drifturi in curtea scolii, d-astea. Pentru absente nu cred ca te mai ia cineva in vizor, ba chiar se bucura ca nu-l mai deranjezi.

    Altfel “masura” asta s-ar putea sa dea o idee mai multa putere profesorilor care aveau nevoie de asa ceva, unii mai mult decat altii. Un profesor bun stie sa impuna respect si rar e pus in situatia sa scada vreo nota la purtare. Altul nici daca ajunge pe net nu e in stare sa-si modifice atitudinea si sa-i controleze pe elevi. De obicei la gimnaziu tre` sa fii chiar obraznic ca sa te situezi sub 8 iar la liceu stii sa te ascunzi/feresti astfel incat sa n-ai probleme. Iar aia care nu se sinchisesc oricum nu au problema alocatiei. (Btw, am auzit zilele trecute o mama care se rastea prin tel la un profesor ca ea nu vrea uniforma si ca daca ea vrea sa-si trimita copilul la scoala cu iPhone 4 profesorii nu-i pot interzice copilului sa foloseasca telefonul.Dap, “noi” (astia nascuti inainte de `89) am crescut in cu totul alte timpuri.)

    Dupa bugetari, pensionari, mame, pensionari militari era si timpul elevilor. Cine mai urmeaza: tinerii necasatoriti? intretinatorii de persoane cu handicap? asistentele maternale? Anul asta abia a inceput, pana se termina toata lumea o sa beneficieze de vreo cifra taiata sau “ajustata”.

    • Sunt total de acord, Ovidiu – sa le puna nu 7 ci 4, mama lor de bagaboande, asa le trebuie daca au ales sa faca copchilu si nu sa-l avorteze ca fetele normale si cool :)) Iti dai seama ce penibil suna, nu? Auzi, da tatal copilului, daca e si el de varsta scolara, nu are nota scazuta la purtare? Sau el e baiat, nu e datoria lui sa se protejeze?

      • Cand vorbim de elevi ne referim la clasele I-XII, respectiv in medie varstele 7-19 ani. N-are nimeni nicio treaba cu fata care a decis la 18 ani ca singurul ei rost pe lume e sa fie sotie si/sau mama sau doreste sa amane studiile superioare pe mai tarziu.
        Imi dau seama ce penibil suna sa spui ca e penibil sa spui ca o fata de 13-14 ani, fertila dpdv fizic are cu totul alta treaba decat sa fie atat de activa din punct de vedere sexual incat sa contribuie la sporul natural. Sau sa spui ca ele “au ales sa faca copchilu” din moment ce ele is in custodia parintilor. Cu alte cuvinte “eu nu am voie sa-mi scot banii de alocatie dar am voie sa le daruiesc parintilor un nepot.”

        Cand am scris comentariul ala mi-am adus aminte de cazul unei fete de la ceva liceu industrial din Tm, minora, care a nascut si apoi a aruncat fatul la tomberon de frica sa nu aiba probleme. Si ce crezi ca s-a intamplat:copilul a fost gasit, apoi si ea,a fost arestata, urmarita penal pentru tentativa de omor si evident ca i s-a scazut nota la purtare. Avea sanse mari sa faca si un pic de puscarie si cred ca acolo e la ora asta. La cazuri din astea ma refeream nu la eleve de 18 ani care n-au chef de scoala si vor sa fie mame. Si ma ierti ca n-am vrut sa fac referire la cazul asta din prima, nu tineam sa-i “decorez” lui Dojo blogul cu asa ceva, dar nah, cand ai ceva de zis tre` s-o zici. Din fericire copilu` ala era inca in viata cand a fost gasit, a fost dus la spital si acum e bine dar ideea ca de obicei e sa previi. Daca nu sanctionezi cumva genul asta de prostie atunci n-ai cum sa te astepti de la unii sa respecte niste norme de baza de convietuire sociala. Iar nasterea unui copil tu minora fiind nu prea se incadreaza la capitolul acceptabil in secolul asta in societatea noastra.

        Fetele normale si cool nu ajung in situatia de a face avort pentru ca ele is normale si cool si stiu sa se protejeze si stiu ca daca n-o fac n-o sa mai fie normale si cool. Tatal copilului daca e identificat/bil evident ca are si el parte de nota lui, daca e major e usor penala faza iar daca e minor parintii se pot astepta sa cotizeze pensie alimentara. Datoria amandurora e sa se protejeze, dar in momentul in care cei doi consimt sa faca sex neprotejat, cine e mai probabil sa iasa sifonat mai rau din situatie? El ca e posibil sa ia o BTS sau ea ca e posibil sa ia o BTS SI sa faca si un copil? Faptul ca si tatal e vinovat nu o face pe mama mai putin vinovata. Din contra, o invinovateste si mai tare pentru ca daca ea a fost suficient de “desteapta” incat sa si-o puna cu unul ca el atunci ea isi merita soarta. El e vinovat si are 8, ea e vinovata si are 7; el pastreaza alocatia, isi continua scoala, isi gaseste o meserie si-i plateste pensie alimentara; ea pierde alocatia, pierde anul de scoala, creste un copil pe care nu si l-a dorit(pentru ca avortul inseamna pruncucidere si nu se face) si se vaita ce ghinion a avut in viata. Misto start in viata, nu?

        Am vazut cateva materiale despre situatia mamelor la 16 ani din SUA, majoritatea erau incluse in niste programe ale ONG de femei si cresteau copilul mergand si la o scoala speciala pentru ele (in sens de orar cu pauze de alaptat si alte asemenea) si foarte putine ramaneau la vechea scoala. Eu zic ca e o confirmare a faptului ca se recunoaste ca is putine fete de treaba care au facut o prostie (sau n-au ales cea mai buna decizie in materie de sex) si is mai multe fete (mai) proaste care au luat o decizie proasta. Aia cu “n-are cum sa mi se intample mie” si oricum “e datoria lui de baiat sa se protejeze”.

      • Da, e regretabil faptul ca avem minori si minore care sunt parinti la o varsta la care altii se joaca cu papusile. Dar asta nu inseamna ca sunt de acord cu scaderea notei la purtare. Scoala nu are absolut nici o treaba cu viata personala a copilului. Cu asta au treaba parintii. Cand ii scazi nota la purtare pentru ca a nascut la 15 ani e o pedeapsa si drept urmare e absolut natural ca fata respectiva sa se gandeasca “vai baga-mi-as, daca il avortam nu mai pateam asta”.

        O asemenea masura nu incurajeaza moralitatea si nici viata. In loc sa le scazi nota la purtare, mai bine le-ai tine educatie sexuala in scoli, dar educatie din aia reala, nu pus prezervativ pe o banana si gata, te-ai spalat pe maini (asta a fost ora de educatie sexuala pe “vremea mea”) – nu crezi? Da, stiu ca e muuuuuuuult mai simplu sa pedepsesti decat sa previi (prevenirea necesita planificare anticipata si romanii nu sunt buni la d-astea).

  10. @ robbie: Te-ai gândit vreodată că şi diriginta e un om şi ar prefera să doarmă o oră în plus decât să vină să găsească o sală pe jumătate goală ?…

  11. dojo, in principiu ai dreptate. dar, “pe vremea noastra, maica” 🙂 (in de jur de 30 de ani, nu?!) sa ai nota scazuta la purtare insemna ca ai facut o chestia nasoala de tot. chiar aseara discutam despre chestia asta cu o colega, ce-mi povestea…. m-a luat cu friguri. acu’ se scade nota la purtare pentru chestii pentru care “pe vremea noastra/a mea” primeai asa, o cearta zdravana de la dirigu’/diriga, poate chemat mama/tata la scoala, maaaaaaaxim o discutie cu directorul, dar in niciun caz nota scazuta la purtare.
    iar 10 absente nemotivate se pot face repede si usor. fetita colegei mele are si zile cu 7 ore. nu-i trebuie 2 zile de absenta sa faca cele 10 ore. se poate intampla sa lipsesti de la scoala, fara sa poti motiva.
    si eu vorbesc acum ca o fosta eleva/studenta care a avut numa’ 10 la purtare, care se ducea la scoala in fiecare zi la absolut toate orele/cursurile,( inclusiv la alea economie, filosofie, sau alta balarie care se facea 1 ora pe saptamana, si care incepeau la 7.30; acum, cand muncesc ca sa traiesc, la 7.30 inca n-am inceput sa ma imbrac pt serviciu), care a avut maxim 5 note mai mici (si sunt 99,99% sigura ca le pot identifica) de 8 (care nici ele n-au fost prea multe) in cei 12 ani de invatamant preuniversitar, care era “ciuma” clasei alaturi de ale 1-2 fete pentru ca refuza sa participe la chiulelile cu clasa. (se purtau la voi d-astea?) (o tocilara si dupa definitiile de atunci si de acum, numa’ eu nu ma consideram asa 🙂 ) si tot au mai fost in cei 4 ani de liceu, posibil si in generala, sa mai fi fost accidente care azi mi-ar fi adus o nota scazuta la purtare.
    in mod sigur au fost in facultate. 10 ore insemnau 5 cursuri si/sau seminarii, 2 zile. sigur am avut 10 absente/semestru pe care nu le-as fi putut motiva in fiecare afurisit de semestru, in fiecare din cei 4 ani.
    mie masura mi se pare abuziva.

  12. aaaaa, ma scuzati, de ce fetele care nasc ar trebui sa aiba nota scazuta la purtare musai si neaparat? daca fata aia vine la scoala, isi face temele, invata, isi vede si de datoria ei de eleva, care-i treaba? poate fata aia a fost violata dar nu vrea sa avorteze.
    poate e maritata si vrea un copil. daca legea (legea romana, nu aia tiganeasca, Codul Familiei, da?!) spune ca cetateanu roman se poate casatori de la 18 ani (multi sunt inca in liceu la ora aia), iar femeia-cetatean roman se poate casatori la 16 ani, si chiar la 15 in anumite cazuri si cu acordul parintelui, cine-i directorul scolii, ministeru’ lu peste sau mai stiu eu cine, care sa ingradeasca unui cetatean drepturile sale recunoscute de lege.
    maine-poimaine ne zic astia la job “n-aveti voie sa faceti copii pana la x ani/x ani de munca”. hm, nu cred ca ne-ar placea.
    daca vom considera ca job-ul elevului e scoala, de ce am amesteca viata particulara cu cea de la job, daca el reuseste sa le impace pe amandoua.
    ok, bun, nu e un model de urmat, nu e o chestie buna, dar totusi, din aproape in aproape se poate ajunge la niste incalcari ale drepturilor omului de “lumea a treia” o sa fie parfum.

    • ady, la faza asta mi-s un pic de acord cu tine, chiar daca nu dau pe spate de incantare cu fete in liceu care nasc. Dar cam ai ceva dreptate. Eu am terminat liceul la 19 ani jumate (5 ani de liceu), deci la 19, in trimestrul al doilea, puteam sa am deja bebe si sa fiu maritata. Legal chiar.

      Daca-mi vad de acareturile mele, sunt la scoala (pe cat e posibil pentru o proaspata mama) si invat, nu vad de ce as fi pedepsita.

      Acu’ e drept ca multe dintre fatutele astea nu ajung in situatia asta ca s-au indragostit nasol de tot, s-au maritat repede si au facut copil, majoritatea il fac de “destepte” ce sunt.

      • nici eu n-am zis ca ma dau pe spate de incantare si nici nu dau de exemplu de urmat situatiile astea, nici nu sustin ca majoritatea alora care fac un copil in liceu/scoala generala chiar nu l-ar de “destepte” ce sunt (mai degraba de lipsa de educatie, plus diverse situatii familiale), dar voiam doar sa dau niste exemple de situatii care la prima vedere par ok, dar daca le purici bine nu mai sunt chiar ok.
        eu aveam 20 de ani cand am terminat liceul. doar 4 ani de liceu, dar aveam 7 si ceva cand m-am dus la scoala, plus 1 an amanat din motive medicale intre a VII-a si a VIII-a. am implinit 18 ani la sfarsitul clasei a X-a. (total pe langa subiect: in anul ala a fost si o greva a profesorilor luuuuuunga de ziceau ca amana anul; ma vedeam terminand liceul la o varsta la care altii mai au putin si termina facultatea. 🙂 )

  13. Mi se pare o idee buna. Nu inteleg de ce sustineti ca prin asta e pedepsit parintele sau copilul. E foarte simplu: alocatia e un ajutor (da, asa mica cum e) iar daca tanarul nu e interesat de scoala, mai bine e dat altcuiva. Nota la purtare nu tine de capacitatea de a invata sau de inteligenta copilului, ci de interes si bun simt. Cei ce isi permit luxul de a incalca diverse regulamente sunt privati de acel ajutor.

  14. dam167, problema este ca acu’ nota la purtarea poate fi scazuta abuziv sau in situatii accidentale. asta e problema.

  15. “Încă o măsură numai bună de umplut populaţia de draci şi de revoltă.”

    care populatie? din ferentari?

    come on, mi se pare normala masura, de ce naiba sa dam bani tuturor parazitilor care nici macar sa-si educa odrasla si s-o trimita la scoala nu-s in stare?!

  16. Nu stiu daca e o masura abuziva… Dar ceva trebuie facut…
    Sunt perfect de acord ca statul nu se va imbogati de pe urma taierii alocatiilor pentru asemenea criterii… Recunosc ca elevii de acum devin din ce in ce mai dificili: impertinenti, dezinteresati fata de scoala, se lucreaza din ce in ce mai greu cu ei, colaboreaza extrem de greoi cu adultii… Dar trebuie gasite si cauzele acestui mod de comportament: poate ca vad orice in jurul lor, si nu neaparat lucruri bune, poate ca nu se orienteaza tocmai corect in jungla in care traiesc…

  17. In cazul meu cind am inceput scoala (nu eu ci copilul) am primit regulamentul scolii care trebuia ca parinte sa-l explic copilului si apoi sa-l semnam amindoi. Acolo scria clar care sint regulile si care sint consecintele. Scria acolo frumusel ce se intimpla daca copilul lipseste de la scoala. Nu respecti regulile ei te dau afara. Si au semnatura ta ca ai inteles ce scrie acolo. Mi se pare mai civilizat. Desigur ca nu se intimpla in Romania.

    • aha, si daca cineva nu semneaza o hartie atunci persoana respectiva nu stie ca scoala e facuta ca sa te duci la ore si sa inveti, nu sa absentezi, sa te bati sau mai stiu ce…

      e o chestie de bun simt, nu de proceduri sau de civilizatie 😉

      sa fim seriosi si sa analizam la modul cel mai realist: cunoasteti un singur elev care are nota scazuta la purtare din cauza unui abuz sau a unei nedreptati?!?!

      nici eu!!

  18. Au sub 8 la purtare cei care nu dau pe la scoala, nu au pile, nu au parinti bogati si nu au diriginti care motiveaza absente fara motiv… deci, cativa elevi.

  19. […] nu mi-am incheiat-o. Si totusi, simt ca imbatranesc… de ce? pai citeam un articol de la dojo despre un proiect de lege. Cica, elevii care reusesc performata obtinerii unei medii mai mici  de […]

  20. Eu am avut 10 la purtare doar in clasa a XII-a. In rest 8-9.
    cam in fiecare semestru la 20 absente (defapt chiar de la 15) ni se trimitea preaviz de exmatriculare.
    Si nu, nu aveam probleme cu repetentia.
    Pur si simplu, la 10 absente – un punct la purtare. Nu conta ca eram navetist, etc.

    Din pacate, regulile astea se respecta in muuult prea putine locuri.

  21. Pe vremea mea, la fel cum scria si Dojo mai sus, elevii nu lipseau de la ore, nu intarziau, nu stateau prin baruri, nu fumau prin toalete …
    Nota 9 la purtare era mai rau si mai rusinos decat o corijenta. Acum, atat corijentele cat si notele scazute la purtare sunt ceva firesc.

  22. pai eu n-am stat prin baruri(des) n-am facut multe tampenii, n-am lipsit aiurea, dar 10 la purtare n-am avut din clasa a5a si pana la terminarea liceului.
    am avut o gura mare si o ura impotriva lui “asa trebuie” , pe care o pastrez inca, incat i-am disperat pe toti si ei pe mine.
    eeee noi sa fim sanatosi :))

    • dar nu e nici o problema daca ai nota scazuta la purtare, nu e obligatoriu sa avem toti 10 la purtare 😉

      doar sa fii constient (tu si parintii tai) ca in acest caz nu se mai acorda venitul minim garantat, that`s all

    • Eu sunt adeptul intrebari ” De ce ?” . Imi palce sa stiu de ce se intampla un lucru si din ce cauza s-a facut acel lucru . Acest lucru m-a dezavantajat din clasa a-5-a . Am fost de multe ori taxat la note 1 , 2 sau chiar 3 puncte datorita guri mele mari , dar niciodata nu am avut punct scazut la purtare sau macar sa fiu avertizat.
      PS:Sunt clasa a-9-a .

  23. Guvernul e in forma cand vine vorba de astfel de masuri. Imediat o sa se ia si de restul pensionarilor … eventual de someri, ca nu a vorbit inca nimeni despre ei.

  24. Nota la purtare? Problemă grea. Este reglementată de ROFUIP dar, de multe ori, acesta este departe de a fixa ceva peste tot valabil. Ba chiar multe prevederi devin „apă de ploaie” atunci când elevul se străduiește să demonstreze că poate face doar ce vrea. Și totuși… diferența o fac cei care se pot încadra în regulamentul școlar. Și dacă există elevi care pot, alții de ce nu ar putea? Sigur că în firea tinerilor stă de multe ori „rebeliunea” și spiritul de frondă și chiar cred că e bine să fie așa. Ce ne-am face dacă totul ar încremeni în tipare? Pe de altă parte ce bine te simți când poți sta de vorbă cu tineri, politicoși, neostentativi, comunicativi și care pe deasupra sunt educați. În fond nota la purtare este relevantă și pentru părinți fiindcă părinții sunt responsabili, cel puțin până la majorat, pentru copiii pe care i-au adus pe lume și pe care, teoretic, trebuie să-i îndrume și educe, să-i supravecheze și să-i protejeze, să-i iubească și să le permită să devină independenți fără să le sufoce personalitatea. Dar… trebuie să recunoaștem că asta e o muncă atât de grea că se desfășoară 25/24 și e plină de greutăți, uneori insurmontabile. Părinții nu au voie să abdice, ei trebuie să continue. Cuvintele „eu nu am știut că a lipsit, a fumat, a fost violent,a…orice” ar trebui să lipsească din vocabularul părinților. Aici ar trebui să avem sprijinul comunității sau al societății în ansamblul ei. Din păcate comunitatea și chiar societatea în care treăim tinde să se …dilueze și să se individualizeze. Normele nu sunt clar statuate și de multe ori câștigă teren aroganța și tupeul în detrimentul celor 7 ani de acasă.

  25. Mi se pare o prostie treaba asta cu taiatul alocatiei.Dupa ce ca e mica,sa o taie de tot? Absentele se fac atat de usor,la 10 absente deja ai un punct scazut.In ultimii ani am avut la putare numai 7,si 8 semestrul trecut.Am chiulit maxim de 10 ori,in rest intarzieri pentru ca autobuzul vine cand vrea el,traficul e ingreunat cand ti-e lumea mai draga.Am medii aproape numai de 9 si 10,si totusi 7 la purtare pentru intarzieri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.