Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cum sa readuci la viata un forum inactiv

Orice forum are o perioada de inceput, care poate sa fie activa sau nu. Din pacate insa, chiar daca ai ajuns sa ai cateva sute de oameni pe site si cateva mii de mesaje scrise inca exista pericolul ca acea comunitate sa “moara”. Este mult de munca pana cand reusesti sa aduci un forum in acel stadiu in care se sustine singur, fara sa mai fie nevoie de munca admin-ului atat de mult. Incerc sa va prezint cateva metode de a readuce la viata un forum inactiv.

1. Ne trebuie ceva nou .. sau poate ceva nu merge.

Stiu ca pare ciudat, dar mi s-a intamplat ca o perioada de cateva saptamani de inactivitate sa se datoreze faptului ca stricasem ceva in register si nici login-ul nu mergea atat de bine. Cum eu sunt locata cam tot timpul pe forum, este clar ca mi-a scapat problema in cauza. Pana am primit un e-mail, ma tot miram de una singura de ce nu merge treaba.

Asa ca prima “smecherie” este ca din cand in cand sa verificam login-ul si register-ul. Este indicat ca fiecare admin sa aiba si un cont de user normal. De multe ori permisiunile sunt super OK la nivel administrativ, dar se poate sa fie incorecte la nivel de utilizator.

Ceva nou? Poate ti-a picat cu tronc o facilitate noua si crezi ca le-ar placea oamenilor tai. De mare succes se bucura photo gallery-urile, shoutbox-urile (personal nu le instalez, nu mi se par “profesionale”), blogs pe forum. Incearca sa decizi ce place membrilor tai si instaleaza.

Poate faci modificari de tema. Pe vremea pe cand aveam mai mult timp decat am acum, imi placea sa refac tema periodic. Sau macar sa schimb cateva setari de CSS si ceva imagini si deja arata totul altfel. Noutatile plac, ele dovedesc comunitatii tale ca iti pasa si ca muncesti continuu pentru asta.

“Dedesubtul” acestei strategii (pentru ca despre strategii discutam aici) este ca poti anunta aceste modificari si updates printr-un mass email.

2. Anunta noutatile.

Discutam la punctul anterior despre Mass Email (o setare de admin panel care iti permite sa trimiti acelasi mesaj tuturor oamenilor tai din comunitate). In general lor nu prea le plac mesajele de genul asta. Asa ca, daca trimiti totusi un mesaj de genul, este bine ca acesta sa fie cu noutati.

Este o diferenta intre “salut, dojo, nu te-am vazut de ceva timp pe forum” si “Dojo, vino sa vezi noul nostru photo album.”

Ghici care gen de mesaj m-ar scoate din barlogul meu si m-ar aduce inapoi pe site?

Pregatesti deci modificarile de facilitati si eventual mici modificari de tema si anunti cu atentie acest lucru.

3. Pune niscaiva continut nou

Este clar ca mesajul tau cu the updates ii va face pe multi sa revina pe forum. Din curiozitate unii .. altii uitasera de el (se mai intampla) si vor reveni astfel pe forum. In momentul in care se intorc este bine sa ii astepti si cu niste mesaje noi. Creeaza noi topics si incearca sa le imparti in toate categoriile. In momentul in care un vizitator intra pe forum, exista pe index acele icons care marcheaza categoriile updatate cu new content si cele inca ramase neschimbate de la ultima vizita. Prin aceasta “smecherie” aratam ca active cat mai multe categorii.

4. Incepe sa promovezi mai serios

Este clar ca aici este buba. Daca tot ai facut modificari si ai deja o mica promovare prin acel mass email, incearca sa “storci” si mai mult din acest eveniment. Cum se poate promova si mai mult forumul?

  • SEO – ia vezi pe la meta tags ce nu este OK. Un pic mai multa munca de optimizare este buna. Poate nenea ‘gugal’ nu te vede inca bine. Studiaza articole de SEO pentru script-ul de forum pe care il folosesti. Nu uita de niste alt tags pentru imagini in care sa repeti “elegant” keyword-urile
  • forum review – exista multe situri in care se fac recenzii de site. Daca ai un forum cu default theme, nu te mai obosi. Daca insa ti-ai modificat tema incat sa existe suficiente chestiuni de admirat, nu te sfii. Cauta feed-back si asa te mai si promovezi. Daca layout-ul este atat de reusit, te trezesti cu tot felul de awards sau link-ul prezentat in colectii de situri reusite.
  • post exchange – sunt si locatii in care te poti intalni cu alti administratori (cu aceeasi durere ca si tine, un pic prea putin activitate fata de ce isi doreau). Faceti schimb de mesaje si asa cresteti impreuna
  • link in semnatura – cauta forumuri care iti permit sa pui link-ul in semnatura. Posteaza mesaje foarte de calitate si vei avea un trafic deloc de neglijat din asta. O mare parte din traficul meu in anumite proiecte vine in continuare de pe mesaje postate in alte forums.
  • link exchange – cauta in forumuri de webmasteri alte persoane interesate de link exchange. Atentie: sa fie link “curat” (fara “nofollow” pe link) si de preferat este ca partenerul sa nu aiba inca 100 de alte links partenere, ca te pierzi in multime.
  • directory submission -cand simti ca nu prea mai merge cu promovarea, gandeste-te si la niste directoare. Majoritatea sunt inutile, dar in timp este posibil ca unele sa se ridice si sa castigi si ceva trafic si un PR mai bun. Voi discuta in alt articol care sunt directoarele in care merita sa faci submission, acum iti spun pe scurt (de preferat free, no link back .. adica fara reciprocal link, si link curat, care sa transfere PR).
  • ready to pay for some traffic? – daca ai si un leu disponibil, intra intr-un sistem de trafic platit. Se poate folosi cu incredere Google Adwords de pilda ..daca te misti bine, este posibil sa castigi niscaiva trafic si membri si de acolo. In general se considera ca Adwords nu este atat de bun pentru forums, eu insa am avut oameni care au recunoscut ca au venit de pe o reclama google si uite ca s-au si inscris.

Mai sunt si alte metode de promovare, aceastea sunt sa zicem doar cateva asa de “gust”.

5. Keep up the good work.

In mare parte faptul ca forumul tau incepe sa “scartaie” se datoreaza inactivitatii tale de admin. Poate nu ai avut timp sa te mai ocupi de el, ai avut alte probleme etc. Daca te-ai apucat de toata nebunia “prescrisa” mai sus, sfatul meu este sa pastrezi activitatea in cauza.

Vino in fiecare zi cu noi mesaje sau subiecte, posteaza in alte forumuri similare si promoveaza-te furibund. Fa-ti un program de posting de pilda: 5 new topics / zi sau 5 raspunsuri / zi .. vezi daca poti readuce la viata niste topics relevante. Posteaza in forumuri pe nisa ta si fa-o serios de tot. Fii un membru deosebit de activ si acolo, iar membrii comunitatii in cauza vor incepe sa te respecte si vor intra pe forum-ul tau. Unii vor ramane poate …

Secretul succesului unui forum il reprezinta munca sustinuta, CONSTANTA. Asta este problema noastra in momentul in care avem prea multe proiecte sau avem pretentia sa mai avem si viata personala: nu ne putem ocupa constant de un forum, iar acest lucru se vede in timp.

Bafta cu forumul tau, sper ca aceasta reteta te va ajuta 🙂

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

5 Comments

  1. Consistent articol, felicitari.

    Ai uitat insa sa mentionezi ca toate aceste lucruri necesita muuult timp, cel putin la inceput.

  2. Orice forum necesita mult timp. Am mii de ore lucrate pe unele proiecte si inca alte mii in viitor, pana sa fiu “linistita” 😉

  3. Nu pot sa zic ca am mii de ore lucrate la el, desi am depasit de mult 1 mie.

    Problema e ca inainte de te apuca de un forum trebuie sa ai ceva bine pus la punct, un plan bine facut, care sa includa si promovarea, si continutul. Apoi cand deschizi forumul sa nu mai ramana de pus in practica si studiat evolutia.

    De munca e oricum, dar atunci cand inveti din mers e mult mai multa si e mai greu 😀

  4. Felicitări.Articolul este foarte bun.Păcat că nu sunt mulţi interesaţi de a le citi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.