Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Dar tara asta se vrea schimbata?

Până acum 20 de ani ieşeam din ţară cu ţârâita şi ni se tot băga între urechi că România este cea mai cea, că numai la noi există munţi şi mare, noi am inventat pădurile şi nimic pe lumea asta nu se compară cu minunata noastră ţărişoară, in formă de buchet de flori, cu Dunărea ca o panglică (dacă aţi prins manualele alea de primară de pe vremea odiosului, probabil ştiţi despre ce lecţie vorbesc).

Şi ieşim deja ceva mai mult peste graniţe, având surpriza neplăcută de a observa că au şi alţii mare, unii chiar ocean, că există, doamne iartă-mă ce blasfemie, munţi mai ceva ca Carpaţii, că unii nu doar visează şosele suspendate ci le au, iar trenurile de mare viteză nu se târăsc cu 40 de km la oră. Am scris despre patriotism şi cum văd eu situaţia aici, aici şi aici. Nu mă bat cu pumnul că sunt româncă, dar nu ascund asta niciodată şi fac tot posibilul ca, acolo unde merg, cei care mă cunosc să vadă că suntem spălaţi şi de bun simţ.

Este clar că, odată ce ai ieşit din “matcă”, dacă ai ceva între urechi, începi să înveţi una-alta. M-au educat enorm ieşirile noastre din ţară şi am avut norocul să fiu dusă de “soare” prin multe locuri frumoase. Şi am învăţat multe de peste tot, am văzut ce este bun acolo şi cum se mai poate aplica la noi.

Probabil de asta se tot vehiculează ideea că poate ăia ce au văzut şi altceva decât ţigănia de zi cu zi să poată aduce un plus în ţară. Sau cei plecaţi, ce poate revin după ani buni, să aducă un plus de civilizaţie de pe unde au umblat. Pentru că este clar că avem nevoie de asta şi că mai avem mult de crescut ca societate.

Se pun însă nişte probleme: una ar fi că nu toţi cei care se întorc vin cu chestii bune. Sunt enşpe cazuri de români care se comportă ca-n cărţile de bune maniere, când sunt plecaţi din ţară, şi redevin nişte bizoni, imediat ce au păşit pe pământ românesc. Că şi aşa e murdar pe jos, de ce să umble juma’ de kilometru cu doza de Pepsi în mână.

De la ăştia nu ai ce pretenţii să emiţi, că nu pot mai mult. Nu le poţi explica să nu arunce DIN PRINCIPIU şi că nu le cade mâna, dacă se plimbă puţin cu doza respectivă. Că nu le pică galoanele, dacă sunt civilizaţi în trafic sau vorbesc frumos. E şi problemă de 7 ani de acasă, nu poate face străinătatea chiar minuni.

Dar să zicem că ai băgat ceva la tărtăcuţă şi ai devenit un monument de civilizaţie, dorind să radiezi bună creştere şi frumuseţe interioară peste tot pe unde mergi. Şi, exact ţara aia care cică are nevoie de aceste influenţe pozitive, are aşa o mare durere dorsală, de s-a încheiat. Pentru că ăia care ar avea ce să facă exact cu influenţa asta pozitivă, sunt mulţi. Gunoaiele cu care ne delectăm zilnic nu sunt acolo din cauza unui dobitoc. Umplem ţara de jeg în număr mare, că de aia şi arată cum arată. Nu avem un şofer care circulă ca un bezmetic şi nici un singur şpăgar.

Vorbim de un număr ţeapăn de “cetăţeni”, superiori în prostia lor. Eu asta nu înţeleg. Dacă văd că-s proastă, mă apuc de studiat, citit. Dacă m-am făcut de baftă, când m-am angajat la radio, că aveam cultura muzicală a majorităţii românilor, m-am pus de am mâncat muzică pe pâine luni întregi şi am băgat la cap cât alţii în 20 de ani. Şi nu mi-a mai fost NICIODATĂ ruşine că-s pe lângă subiect.

Dar românul “verde” e mândru de ce nu ştie. Habar n-ar de muzică? Păi nu-i vina lui că-i vorbeşti de altceva decât de manele. Aveam nuş’ câţi prostani din ăştia care, dacă le spuneai unde lucrezi, îţi replicau “păi cine să asculte dom’le muzica voastră? Daţi şi voi o Stana Izbaşa”. Unde să stai să raţionezi cu omul că muzica “aia” nu e chiar atât de grea pentru un om cu o MINIMĂ cultură muzicală, tu erai suspectul că asculţi ceva mai greu decât poate mintea lui să perceapă. Nu el avea o problemă şi nici măcar nu se omora cu ideea că poate ar fi cazul să-şi mai lărgească puţin arealul.

La fel cu orice altceva. Dacă am povestit că-mi place X chestie din ţara nuş’ care s-a zîmbit. Cum adică prietenul nostru din NY îşi curăţă trotuarul din faţa casei? Hă hă, mare fraier. Cum adică să nu-i rupi copilului o lalea de pe stradă? Păi vrea şi copilul o floare. Şi ce dacă nu arunci tu pe jos? Oricum îs alţii, plus că şi aşa primarul ăsta nu face nimic.

Asta e partea “soft” a rezistenţei, există şi rânjetele superioare sau chiar comentarii de genul “dar ia mai dă-i naibii pe nemţii ăştia. Ce dom’le, ţara noastră nu mai este bună?”. Asta chiar dacă nu te legai de “ţara asta”, doar prezentai o metodă de a o face mai curată, mai frumoasă etc.

Declarativ este nevoie ca românii să nu plece din ţară, că nu mai are cine să plătească pensiile şi ajutoarele sociale. Declarativ este trist că ne pleacă tinerii pe unde apucă şi că pierdem anual “creiere” ce sunt valorificate în ţări în care calităţile lor sunt recunoscute şi răsplătite decent. Declarativ ar fi tare mişto dacă s-ar întoarce milioane de români care de pe unde, români care s-au civilizat în câţiva ani pe unde s-a putut şi care ar aduce bani (că ăştia contează iniţial), plus un alt mod de viaţă, asta dacă nu se îndobitocesc subit, când pun piciorul înapoi în ţară.

Asta e aşa declarativ. În rest sunt nişte căpşunari penibili, duşi să-i şteargă pe alţii la fund (de parcă ar fi o ruşine să trăieşti din această muncă), în loc să stea să mănânce soia cu noi. De fapt nu soia, că nu ne-o mai permitem, de când e cică la modă. Nu ar trebui să aibă drept de vot, că doar nu sunt în ţară, nu ar trebui să aibă nimic, doar să trimită bani înapoi, că ştim noi ce facem.

Iar dacă vedem exemple de cum ar trebui cică să fim, hai să-i luăm la mişto, că mare fraieri mai sunt. Într-o ţară în care respectul în general e o chestie la care toată lumea are pretenţie, dar nu ar oferi, ferească-i cerurile, în care exemplele adulate de populaţie sunt interlopi, semi-docţi, târfuliţe şi ţigani (sau combinaţii, că iese mai bine), noi trăim cu pretenţia că vezi doamne, poţi schimba ceva. Ce să schimbi şi unde? Pentru că românul sadea e al naibii de confortabil în mocirla lui şi te scuipă dacă încerci să schimbi ceva. Că doar nu vii tu, fanfaronul cu pretenţii, să-i spui LUI cum să trăiască.

 

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

19 Comments

  1. Păi tu, nici nu se schimbă lumea din vorbe, nuş’ cum să-ţi povestesc. Vita o iei şi-o pui la jug, dup-aia o întrebi cum vrea staulul: cu fân proaspăt sau cu fânul de acum două săptămâni.

    Lumea nu se schimbă prin muzică, poţi fi olimpic la mate şi dacă asculţi Stana Izbaşa. Lumea se schimbă cu bani şi cu coloană vertebrală. Cândva o să funcţioneze şi justiţia la noi, iar atunci toate nevertebratele care fac învârteli vor dispărea la marginea societăţii, acolo unde le e locul. Iar când va dispărea şmecheria şi va răsări în locul ei respectul vom avea şi bani şi timp să ascultăm muzică bună.

    Până atunci …

  2. Ai spus multe şi le-ai spus bine. Nu vreau să aduc decât o mică completare. Se întâmplă să mergi pe unele străzi bucureştene câte un km cu o sticlă goală în mână şi nu ai unde s-o arunci. Gospodarii, cei mai interesaţi, teoretic, pentru civilizarea cetăţeanului, nu fac tot ce trebuie pentru asta. Nu e mare lucru să presari coşuri de gunoi din loc în loc, dar ele trebuie să fie protejate de vandali şi curăţate la timp şi asta e o problemă. E mai simplu şi mai “rentabil” să pui borduri noi în fiecare an…

  3. Eu din pacate nu mai am rabdarea sa reformez alti romani. Imi intreb un amic deseori daca a ramas doar la stadiul de a citi Click si Libertatea si daca nu i s-ar parea mai pretabil un ziar mai de calitate. Ii trag doua dupa ceafa cand vad ca arunca chistocul pe jos cand cosul de gunoi e la 2 m de el si il intreb de ce face asta. Raspunsul e tipic romanesc: mai sunt cateva pe jos, e degradabil, fac altii curatenie, la cat e de murdar pe jos chiar nu se vede.

    Imi fac curat in curte si in 2 zile ma trezesc cu pet-uri aruncate peste gard, cu pungi si te mai miri ce. Degeaba ma tot chinui sa intretin ceva, ma “bate” prostimea.

    Prefer sa nu mai depun efort si sa plec.

    • lol, peturile sunt primavara pe langa experientele mele! Ai patit vreodata sa te pomenesti cu oameni care isi fac nevoile fiziologice in curtea ta pentru ca deh, e practic in natura, plus ca nu exista nici o buda prin zona? 😀

      • Din noroc (nu mi-am pus nici o data asa problema) curtea mea are un gard de beton inalt de 1.5 m, si jumate din ea e betonata, deci nu m-a astept sa vad oameni cracanati cu pantalonii in vine in curtea mea, cand ies pe usa casei 😀

  4. Ahaha, ce gand in gand am fost, si eu pregatesc un articol pe tema asta. Nu, tara nu se vrea schimbata si eu personal n-am de gand sa-mi petrec viata in mod patriotic pentru a forta aceasta schimbare. Eu personal ascund ca sunt romanca. Nu e o actiune de care sunt mandra, dar pentru mine e important sa fiu judecata in functie de ce sunt eu si nu in functie de nationalitate, iar asta nu se intampla in anumite tari europene, mai ales daca te duci la ei ca localnic si nu ca turist.

  5. “Probabil de asta se tot vehiculează ideea că poate ăia ce au văzut şi altceva decât ţigănia de zi cu zi să poată aduce un plus în ţară.”

    “Pentru că românul sadea e al naibii de confortabil în mocirla lui şi te scuipă dacă încerci să schimbi ceva. Că doar nu vii tu, fanfaronul cu pretenţii, să-i spui LUI cum să trăiască.”

    Ce am vazut in alta tara sunt urmatoarele:

    1.Atitudinea nu este specifica doar “romanului sadea”, ci oricarui/ei oras/sat/tara in care nu se iau masuri active pentru combaterea ei(cauta pe net “Broken Window phenomenon”)

    2. Fa o plimbare sambata dimineata pe la 7 prin Dorobanti/Centrul vechi in Bucuresti. Daca poti, fa acelasi lucru in Berlin/Friedrichshain sau Hamburg/Reeperbahn in aceeasi zi, la aceeasi ora. Rezultatul va fi surprinzator. Pe la 10 insa Dorobantiul arata la fel iar Reeperbahnul e luna.Ce inseamna asta?Serviciu de salubritate competent si cam atat. Adica multi bani.

    3. Consecinta directa de la 1:a fi civilizat presupune un minim de efort si disciplina. Iar acest lucru trebuie sa se intoarca prin beneficii(si altii sunt civilizati cu mine, am o strada mai curata, am un parc unde pot iesi la aer curat etc). Cand efortul de a fi civilizat nu e recompensat,pentru mine ,ca individ, acest lucru se reduce la un efort inutil si,logic, voi incepe sa ma adaptez la mediul in care traiesc.

  6. In mare parte ai dreptate… insa mai sunt si unele chestii care eu le vad putin altfel. De exemplu aruncatul pe jos. Am vazut tario unde se arunca absolut orice pe jos. Iar dimineata e bec, pentru ca niste oameni care muncesc la treaba asta isi fac datoria si sunt platiti pentru munca lor.

    • Ce tari is alea, ca io nu am vazut decat eventual la unele evenimente. Oricum nu este “lucrativ” sa faci asta. Mai bine educi populatia sa nu arunce, decat sa platesti bani grei sa tot strangi dupa ei. Adica si io in casa mai bine fac flama cand se tot face dezordine, decat sa pierd ore bune tot strangand.

  7. Ce ne trebuie noua? O alta mentalitate adica, una care sa se gandeasca si la CONSECINTE. De facut o chestie, buna sau rea nu e mare inginerie, insa la consecinte se gandeste cineva?

    De exemplu acum la bugetari, li s-a luat norma de hrana cica pentru 1 luna. Ce ma face sa cred ca luna viitor vor avea bani sa-i dea inapoi + banii de pe luna curenta.. Trebuie sa gandim logic.

  8. Acest subiect ar putea fi dezbatut pe foarte multe pagini si mult timp de acum incolo.
    Eu am vaga impresie ca se scapa din vedere esentialul.
    Ce am facut/facem fiecare dintre noi pentru a infaptui schimbarea.
    Voi relata un episod din viata mea mea absolut neinteresanta,dar care,cred ca a fost un mic pas spre civilizatie.Anul trecut am amenajat,cu miinile mele,pe spatiul public,un mic parculet.Am indurat umilinta furtului pomilor plantati,apoi distrugerea,doar pentru distractie,a florilor,am suportat cu stoicism indiferenta autoritatilor,respectiv a politistilor,a primarului,etc.
    Astazi gradina este plina de viata si de oameni care se racoresc la umbra salciei pletoase si isi servesc cafeaua,dimineata,in parfum de trandafiri.Nu am renuntat si rezultatele se vad.Oamenii s-au invatat sa nu mai depoziteze gunoiul in parculet,au inceput sa foloseasca cosurile pe care le-am pus la dispozitia lor si atunci cind trec 3-4 saptamini fara ca serviciul de salubritate al comunei sa le goleasca,imi pun manusile si o fac eu.
    Sa nu credeti ca exemplul imi este urmat,dar cel putin am reusit sa transform un maidan plin de gunoie intr-un petec de curatenie.
    Oamenii se transforma greu,mai ales cei din mediul rural pentru care singura preocupare este asigurarea hranei zilnice,dar pot fi schimbati cu conditia sa le cistigi respectul,dupa care te vor urma si sprijini in tot ceea ce faci.
    Concluzia mea este ca inainte de a cere trebuie sa oferi.

  9. Cine are sperante ca ne putem schimba sa reciteasca orice pagina din Momentele lui nea Caragiale, Ciocoii lui Filimon sau, si mai bine, descrierea necenzurata a dacilor facuta de Parintele Istoriei. Ai senzatia ca sunt scrise AZI.;)
    Pe de alta parte am vazut tron de buda aruncat in Bruxelles intr-o intersectie din centru, elvetian neaos pisandu-se cu nonsalanta in fata hotelului Suisse in Zurich, neamt scuipind pe strada in Elm, un orasel mic din Germania… Numai ca la ei e riscant sa faci asa ceva, te poate costa scump!

  10. Multi nu gandesc ca nu le-ar lua mult timp sa respecte anumite reguli de comportament. Cred ca o mare vina o au si parintii ca nu-si invata copiii si nu-i obliga sa se poarte corect. Vina au si autoritatile ca nu impun masuri severe de respectare a acestor reguli. E si o delasare totala a tuturor, multa din lipsa educatiei. E greu de schimbat mentalitatea oamenilor. Poate cu timpul …

  11. Schimbarea in bine sa va face incet dar treptat. Eu unul voi pleca la studii in strainatate si poate voi reveni in Romania daca nu reusesc sa imi gasesc de lucru acolo.
    Si germanii la un moment dat in istoria lor au fost niste barbari, dar cu diverse metode au ajuns foarte civilizati.
    Daca maine ar iesi 500 de politisti in Bucuresti si ar amenda fiecare persoana care arunca pe jos gunoiul, sunt sigur ca in maxim 3 luni nu mai arunca aproape nimeni chiar daca pe strada au mai ramas doar 50 de politisti.
    Mama a fost in Malaysia si pedeapsa pentru a arunca ceva pe jos era 50 de dolari. Daca scriau cu graffiti sau distrugeai in alt fel un bun public erai biciuit intr-un loc public.
    Nu a vazut pe nimeni care era biciuit sau amendat, dar nu era gunoi pe jos. Mi-a placut o faza pe care a zis-o un primar la noi: “Toata lumea da vina pe primaria ca nu strange gunoaiele de pe jos, dar cei care le-au aruncat pe jos si nu in tomberon sunt cei care se plang”.
    Totusi nu se va face nimic din frica de a impune masuri nepopulare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.