Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

De ce sunt copiii nostri atat de obositi?

Citesc deja pe mai multe bloguri ale unor pusti de pana in 18 ani cat de obositi si de “rupti” sunt si ma sochez. Cum doamne sfinte sa fii atat de lovit de nesomn? Chiar atat de mult se invata la scoala? Chiar aveti 2 job-uri si viata de familie?

Trecand la faza “pe vremea mea” .. chiar nu imi amintesc sa fi suferit vreodata de extenuarea asta de care se plange tanara generatie. Am facut liceul la “peda”, asta insemna ca avem si 24 de materii pe trimestru (da, am prins trimestre). Aveam tot felul de metodici, tot felul de ore de predat, planse de facut, materiale didactice, carti de citit (da, dragilor, noi mai si citeam carti), comentarii de facut (si nu furate de pe internet) etc. Stiu ca la chestii din alea mari (Baltagul, Luceafarul, Ion) scriam 30-50 de pagini de comentariu. Nu stiu sa fi avut vreun comentariu de mai putin de 10 pagini. Aveam cateva carti de critica (printre care si Istoria Literaturii Romane a lui Calinescu, aia mare) si notitele de la scoala si lucram pana la 12 noaptea.

Nu stiu cum am reusit sa si avem medii de peste 9.50, sa invatam pentru Bac, pentru facultate, sa citim pe langa chestiile de scoala tot felul de alte chestii (eram in faza Sartre, Camus, Eco), sa predam saptamanal la gradi’ sau la scoala, sa mai iesim in oras cu iubitul si sa ne trezim dimineata la 7 fresh.

Ceva sigur nu functioneaza corect in situatia voastra. In mod normal NU ar trebui sa fiti atat de obositi. In mod normal ar trebui sa aveti un program de viata corect, parinti care sa se mai ocupe un pic de voi si de faptul ca va culcati la 3 noaptea, dupa un WOW sau prea mult hi5.

Asemenea extenuare ar trebui sa apara la voi dupa ce intrati la faculta si probabil mai duceti si un job. Abia atunci am inceput si eu sa simt ca “e greu”. Aveam job si de la 5 dimineata (matinalul), mergeam la facultate de la pranz pana seara, iar la 8 seara mergeam la Karate. Imi caram “kimono-ul” dupa mine toata ziua si ajungeam acasa la 11 noaptea. Mancam repede si somn.

Daca nu sunteti in asa o situatie, atunci programul vostru istovitor nu se justifica. Oricat de mult este de invatat, mi se pare imposibil sa cred ca nu puteti dormi sufiecient. Stiu ca este nebunie in sistemul de invatamant, stiu ca sunt multe sute de subiecte, dar totusi oboseala de care voi va plangeti este un lucru ce ar trebui rezolvat. Daca de acum sunteti atat de extenuati, e de rau 🙂

Si uite ca inca nu am gasit explicatii pentru aceasta uriasa oboseala a tinerilor nostri. Haideti, povestiti-mi voi care este situatia voastra. Ce considerati voi ca va “termina” atat de mult? Cum vedeti voi rezolvarea?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

16 Comments

  1. eu sunt obosit pentru ca ma culc tarziu seara…este si cu invatatul chestia de oboseala dar nici cum exagereaza unii pentru ca nu prea poti sa inveti de dimineata pana seara(hard) pentru ca obosesti si nu te mai poti concentra si este deja totul inutil daca inveti in continuare…si faza cu culcatul… nu ma culc la 3 ci pe la 12 … pentru ca mircea badea este prea genial pentru a-l putea rata(nu ma uit in fiecare zi da’ de maine scap si de ultima teza pe semestrul acesta si sunt free)

  2. P.S.La karate in ultima vreme am stat pe tusa fiindca nu am timp…in zilele in care aveam programat antrenament…trebuia sa merg la meditatie si ce mai ramanea mai invatam

  3. In mod sigur nu scoala ne istoveste. Asta cred ca se aplica la majoritatea. Acum scoala a devenit monotona, stii ca o sa treci, nu ai nici un stres. Cel putin in cazul meu, dupa scoala ma ocup de un magazin online, de trimitere de colete, de drumuri la banca, de sunat clienti, si asta iti cam ia suflul. Nu prea ma joc pentru ca pur si simplu nu am timp. Oricum nu scoala este sursa oboselii

  4. Îmi aduc aminte atât de bine de anii din pedagogic, nu am cum să uit așa ceva.Lecții, proiecte, consultații la profi și educatoare sau învățătoare, planșe, lucrări… Și totuși, nimeni nu se plângea de atâta oboseala.

    • … Si macar de-ar folosi Internetul la ceva care le-ar aduce niscaiva foloase. Dar de pe internet culeg doar… jocuri si iar jocuri, care de care mai violente… Basca ca la asta se mai adauga si televizorul, cu aceleasi gen de emisiuni idioate pe toate canalele pur comerciale la care nimeresc pustii … Nu ma mira faptul ca se indobitocesc pe zi ce trece…

  5. Ascultati la mine ca am vasta experienta in acest domeniu … statul degeaba oboseste cel mai tare 😀

    Plus ca in Romania in prezent a aterizat un curent pe cat de interesant pe atat de enervant. Tinerii romani se coc prea repede, sau mai exact au impresia si vor sa se maturizeze cat mai repede. Astfel simuleaza pe cat posibil simptomele maturitatii, una dintre cele mai cunoscute fiind oboseala sfarsitului de zi. Nimic nu da impresia ca ai avut o zi importanta, plina de evenimente decat o oboseala zdravana seara de care poti sa povestesti pe blog / contul de hi5, myspace, clopotel.ro etc etc.

  6. Doro un caiet are 100 de FILE adica 200 de pagini. Nu aveam rahatele din astea de 36, ca se consumau repede. Nu stiu daca mai am caietele pe undeva printre vechituri, ti le pot arata. Da, aveam cateva caiete “mancate” pe an, chiar ma distra ca e a naibii de costisitoare scoala asta 🙂

    Nu va bag pe toti in oala, Doro. Am mai scris despre faptul ca sunt multi copii exceptionali. Majoritatea insa sunt sub orice critica. Spune-mi cate carti citesc colegii tai intr-o saptamana. Nu veniti cu scuze ca nu puteti de cata scoala aveti, ca nu “pluteste”. Si noi aveam scoala si prindeam 3-6 carti pe saptamana. De obicei daca inca de mic te-ai obisnuit sa citesti mult, incepi sa citesti si ceva mai repede.

    Sunt convinsa ca exista multi adolescenti minunati, va citesc pe unii, lucreaza unii cu mine pe proiectele mele, dar multi sunt atat de idioti incat te apuca groaza. Si asta nu o spun eu, ci voi va plangeti pe blogurile voastre despre cat de imbecili sunt colegii vostri.

    Pe cand eram in faculta si intrase “netu” si peste mine puternic, stateam si citeam multe chestii pe net, carti pentru lite. engleza (dupa care altfel stateam multe zile la biblioteca. Spune-mi drept acum, cati dintre colegii tai se omoara sa caute pe net cartile pe care nu le gasesc in biblioteca? Nu-i asa ca majoritatea rup serverele de wow piratate si hi5-ul?

    Dupa cum vezi de pe comentariile de aici, opinia ca nu prea se omoara multi cu “truda” este generalizata.

    Nu sunteti inapoiati, cel putin nu exceptiile care iesiti in fata prin inteligenta si cultura. Cei care invatati ca si chiorii si nu va dati cu fundul de pamant ca “mama cate subiecte avem”. Noi invatam manuale intregi si ne rugam sa nu aiba vreun prof un “bad hair day”, ca d-zeu stie ce ne mai dadeau. Subiectele, chiar multe, sunt OK pentru ca STITI ce invatati. Noi invatam la gramada toate rahaturile si speram sa ne descurcam.

    Nu vorbesc despre manuale. Cauta pe la un anticariat manualele de acum 15 ani .. din alea am invatat noi .. istoria de liceu era pe 2 carti mari si late (chiar iti recomand sa inveti din ele, daca dai bacul din istorie, ca e materia ca lumea acolo)

    Nu stiu cum e la voi, eu NU stateam ca leguma in banca. De fiecare data cand eram in clasa, se stia ca sunt acolo. Raspundeam, comentam, ma bagam la “munca”. Pe albumul de final de liceu toti cei care mi-au scris (colegele si profesorii) m-au laudat ca am fost un elev ce s-a remarcat .. mai aberau ei pe acolo si de “o adevarata enciclopedie” blah-blah. Nu am fost prima din clasa, dar am fost printre primii.

    Si noi am avut puslamalele noastre, nu crede ca toti am fost cu stea in frunte. Adevarul este insa ca se invata mai mult, profii aveau mai mult chef, noi aveam pofta sa stim mai multe etc.

  7. Dojo, ţi s-a întâmplat vreodată să stai la coadă în picioare câteva ore după ceva, fără să te mişti de acolo? E mai obositor decât să te mişti, să alergi. La fel şi la şcoală: e mai obositor să dormi 7 ore în bancă, decât să participi activ la discuţie, să fi atent, să urmăreşti o chestie. E mai obositor să stai în bancă şi să numeri minutele până se sună, decât să mai vorbeşti, să-ţi mai citeşti tema, să mai ieşi la tablă la o formulă.. Pe lângă asta.. mai vine şi internetul, căruia îi sacrificăm cu toţii nişte timp.
    Însă faza asta “Stiu ca la chestii din alea mari (Baltagul, Luceafarul, Ion) scriam 30-50 de pagini de comentariu. Nu stiu sa fi avut vreun comentariu de mai putin de 10 pagini. Aveam cateva carti de critica (printre care si Istoria Literaturii Romane a lui Calinescu, aia mare) si notitele de la scoala si lucram pana la 12 noaptea.” n-am pur şi simplu cum să fiu de acord. Zici că scriai comentarii de 30-50 de pagini. Sorry dar 36 de pagini înseamnă un caiet, ce vrei să zici că scriai 100 de caiete pe semestru doar la limba şi literatura română?
    “carti de citit (da, dragilor, noi mai si citeam carti), comentarii de facut (si nu furate de pe internet)”
    Iar asta e o afirmaţie dură de tot şi nedreaptă, să bagi pe toţi în aceaşi ciorbă. Ce crezi că toată lumea fură acum referate de pe net? Ce crezi că profesorii ăia proşti ai noştrii nu ştiu şi ei de existenţa internetului? S-a terminat de mult vremea când cu demonstraţiile şi caracterizările de pe net. Şi nu suntem chiar atât de înapoiaţi, noi ăştia.. “adolecenţii”, ştim şi noi ce e aia comentariu, caracterizare, demonstraţie.. carte! Şi mai citim şi noi cărţi, mai multe decât ai zis tu..

  8. Doro, nu am chef sa ma cert cu tine. Ar fi si culmea.

    Va bateti sa il faceti pe profesor sa se simta prost? De ce? Pentru ca incearca sa va invete ceva? Pentru ca inca munceste pe un salariu de rahat, in timp ce pe voi va doare in dos de el? Nu ai citit cartea pentru profa, ai citit-o pentru tine.

    Majoritatea cartilor pe care le-am bagat sub nas au fost chestii cerute la scoala plus o groaza de chestii recomandate de “dira’ de romana, careia si azi ii multumesc pentru asta. Facea comentarii de genul “na, daca tot suntem la Eliade, poate aveti chef sa va bagati nasu’ in “Romanul adolescentului miop” si poate si in “Un om sfarsit” de Eco .. Avea mereu un stil “bitchy” de a fi, dar recomandarile si cerintele ei le-am luat ca pe chestii dumnezeiesti.

    Crezi ca va puteti razboi cu sistemul? Ai impresia ca numai la voi e rahatul mare? Fiecare sistem are plusuri si minusuri. Cei care se vor lupta puternic cu profii si cu “sistemul” vezi doamne vor ajunge sa termine (poate) liceul cu note vai de capul lor si poate au noroc sa lucreze ca necalificati cine stie pe unde.

    Nu este rusine sa muncesti in joburi “grele” si neplacute, dar este pacat sa ajungi asa pentru ca vezi maretie mare, te-ai “luptat” cu sistemul. Cui crezi ca ii pasa ca voi refuzati sa va respectati profesorii? Pe ce considerente nu ii respectati? Ca nu sunt misto imbracati ca voi? Ca vin cu autobuzul? Ca va mai numesc uneori idioti? Stai linistita, ca nu e nimic sub soare. Si pe noi ne-au mai numit asa, am mai puscat si noi note din alea “bune”, s-au mai facut si la noi mici “revolutii” cu cate un prof.

    Astea sunt copilarii Doro si esti un copil prea destept ca sa pici victima. Tu si inca vreo cativa “revolutionari” veti reusi in viata pentru ca sunteti destul de destepti incat sa va mai stiti si interesul. Altii insa vor face in continuare pe “vitejii” si isi vor rata viata pe prostii de adolescent. Si eu am colegi care si-au bagat picioarele in scoala. Si acum ne intalnim si se plang ca lucreaza naiba stie in ce conditii tampite, pe un salariu pentru care eu nu m-as misca de acasa. Si fac ochii cat cepele cand isi dau seama ca veniturile mele sunt sensibil peste ce castiga ei in cateva luni, nu mai vorbim de job-ul in sine.

    E bine ca stai si ca citesti. Asta este secretul sa stii. Scoala NU te invata nimic in cele din urma, iti deschide ochii, iti da niste instrumente, iti dezvolta eventual niste calitati si “skills”. In rest faci tu, prin munca ta …

    Chiar ma distreaza faza cu revolta voastra.

    Ma gandesc ca nu toti profii sunt atat de “naspa”. Ati incercat ceva la directorat? Inspectorat? Vreo anonima la TV? Hai ca sunt multe metode a mai rezolva.

    Daca nu, supravietuiti numai cum puteti, ca nu tine liceul o vesnicie 😉

  9. “Nu veniti cu scuze ca nu puteti de cata scoala aveti, ca nu “pluteste”.”
    Nu, din potrivă. Dacă vrei poţi să ne împarţi în două categorii: ăia care citesc şi ăia care nu citesc. Cei ce nu citesc.. fac maxim 3-4 cărţi pe an. iar cei “culţi” merg cel puţin o dată pe săptămână la o bibliotecă/librărie şi-şi iau de-acolo tot ce vor.
    “voi va plangeti pe blogurile voastre despre cat de imbecili sunt colegii vostri.” care NOI? Iar mă bagi pe mine într-o oală comună?
    “Nu-i asa ca majoritatea rup serverele de wow piratate si hi5-ul?” -Nu majoritatea, ci raportul stă cam la 50%. 50% din noi suntem cu cărţile; 50% sunt cei cu hi5urile şi toate alea..
    “Nu stiu cum e la voi, eu NU stateam ca leguma in banca. De fiecare data cand eram in clasa, se stia ca sunt acolo. ” Ei bine dă-mi voie să-ţi spun cum e situaţia la noi azi. Toţi ăştia 50% care avem grijă de cultura noastră suntem nişte adolescenţi miopi. Exemplu: citesc 10 cărţi acasă că am io chef să le citesc. Dacă îmi dă profesoara să le citesc, nu o fac. Un exemplu şi mai concret: anul trecut a tras profesoara de mine ca naiba să citesc Maytreyi. N-am avut chef să o citesc pentru ea. Am citit-o vara asta când nu mai aveam nevoie să citesc pentru profa de română. Suntem revoltaţi împotriva sistemului, înţelegi? La noi nu e bătaie pe note, la noi e bătaie pe a îl face pe profesor să se simtă prost, să-i fie jenă de ce face cu noi la oră, pe a îi da peste nas profesorului. …s-au schimbat atâtea..

  10. Aşa e în majoritatea şcolilor,n-avem ce să ne plângem, şi pe lângă asta ne e şi lene. Mai mult facem pe revolutionarii din plictiseală, că n-avem ce face.
    Nu, Dojo, noi nu îl batem pentru că vrea să ne înveţe ceva, îl batem pentru că o face cu tot sictirul sau nu o face deloc. Un exemplu actual, miercuri m-am simţit ca naiba, răcită, febră blablabla şi tot am zis hai să mă duc la şcoală pentru că a zis cel de geogra că tre să fim ca să împartă proiectele pe ora viitoare. Deasemenea la franceză a anunţat test, aşa că hai să mă duc şi pentru test. Şi pe urmă mai era ora de Structuri Euro care e una din puţinele ore interesante. Supriză!!! Cel de geografie n-a venit la şcoală şi nu ne-a anunţat nimeni, profa de franceză a amânat testul, iar cel de structuri euro iar n-a venit fără să fim anunţaţi!
    Amu… el are voie să chiulească şi eu nu?!

    Nu vreau nici eu să ne certăm.. chiar sunt diferenţe între sistemul tău de învăţământ şi ăsta din ziua de azi.. însă ce putem noi face că e de căcat?! Nimica..

  11. this is hot.
    E foarte obositor Dojo sa mergi la scoala si sa nu iti capteze nimic atentia. Prea putine ore sunt interesante, prea multe nu se tin. Poate la tine era altfel. Si sunt convins ca cel mai obositor e sa stai degeaba. Stam la scoala, ajungem acasa plictisiti, nu avem chef de nimic, stam pe net… In vacanta e total diferit. In vacanta reusesc sa fac o groaza de chestii, si sunt convins ca as putea in vacanta sa parcurg toata materia unui an scolar. Pacat ca nu se poate sa termin scoala in felul asta.

    • Nu stiu…. poate ca uneori e mai bine sa mai inveti si de unul singur.
      Am cunoscut pe net un tip, proaspat elev de liceu (acum ar putea fi printr-a zecea…), care, sictirit de materia impusa la scoala pentru a fi invatata, a inceput sa devoreze, de unul singur, carti imprumutate de la biblioteca. Si nu carti tocmai usurele, ci carti “grele”, pe care nici eu nu m-as incumeta sa le citesc decat in momentele in care am mintea suficient de limpede si e destul de multa liniste in jur pentru a le putea patrunde intelesul: Balzac, Kafka, Camus… si multi altii asemenea… Deci se pare ca se poate sa mai inveti si de unul singur.

  12. Legat de ura noastră faţă de şcoală, s-ar putea s-o înţelegi în scrisoarea ce-am publicat-o acuma pe blog. Sau poate o să crezi că suntem nişte răsculaţi proşti. Însă astea sunt căile prin care noi încercăm să schimbăm ceva, să-i provocăm pe profi la discuţii acolo unde noi suntem Headmasteri şi nu ei, căci la şcoală n-ai nici o şansă că-ţi aruncă în cap cu regulamentul şcolar.. pe net nu poate şi dacă se simte atacat e nevoit să se apere tot pe net.

  13. Si mai rau e ca o sa devina si mai obositi in viitorul apropiat.:)Avand in vedere ca apar situri peste noapte in cautare de vizitatori…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.