Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

De unde pasiunea asta pentru comentariile prin Facebook?

Să batem fierul cât e cald …

De 2 zile ne chinuim să-l convingem pe Alex să nu închidă comentariile pe sistemul WordPress, în ideea lui de a trece pe cele gestionate exclusiv de Facebook. Marius a tras nişte semnale de alarmă cu toate chestiile tehnice necesare. Nu mă bag atât de tare în chestiile tehnice, că tot le-a acoperit Marius bine, prefer să vă ofer o părere extrem de personală.

Aud cu tristeţe că şi Bobby a făcut pasul ăsta. Ştiind că nu apucă mereu să scrie foarte des, blogul lui Bobby este într-un alt set de bookmarks (nu citesc bloguri prin RSS, am nişte colecţii de bookmarks), decât cele care sunt updatate foarte des, pentru a ţine pasul cu tempo-ul lui. Dar l-am mai stresat pe om cu comentarii, asta e clar, de câte ori am simţit nevoia.

Pe Alex îl ‘calc’ zilnic însă, pentru că suntem pe lungimi de undă similare de multe ori. Şi, dacă nu suntem de aceeaşi părere, măcar discutăm civilizat. Trecerea lui pe FB mi-ar face neplăcută comentarea pe blog.

1. Nu doresc să-mi aglomerez pagina de Facebook.

Spre deosebire de specialiştii în SM, Facebook pentru mine este PERSONAL. Acolo mai ţin legătura cu câte un prieten şi eventual mai dau un link de pe blog. Dacă-mi urmăriţi ‘evoluţia’ pe acolo, veţi observa că nu-s extrem de activă şi mai ales că am puţine interacţiuni. Nu stau să ‘hăhăi’ cu toată lumea, nu dau 1000 de likes sau shares. Când este o chestie care mi se pare importantă, atunci reacţionez.

2. Comentariile de pe Facebook sunt uneori idioate

Am mai văzut pe unele bloguri sistemul plasat alături de comentariile obişnuite din WordPress. Mai apar şi replici imbecile, puse doar aşa de hai să fie. Mulţi dintre cei care stau pe Facebook, NU AU EDUCAŢIA necesară unui asemenea discurs. Da, accept şuturile în dos. Printre amatori de pisicuţe şi alte bălării, mai greu să găseşti oameni care să discute serios despre economie sau nu ştiu ce subiect abordezi în articolul respectiv.

Eu dau câte un link pe FB şi intră oamenii care sunt interesaţi de discuţie. Nu intră ‘pisicuţe’ şi ‘motănei’, care-s pe lângă subiect, dar simt nevoia să se ‘vadă’ comentând.

Asta este una dintre chestiile de care unii doresc să scape prin sistemul acesta: comentariile aiuristice. Păi, dacă scapi de moderare la tine pe blog, tot ai de lucru cu cei care-s pe lângă gard de pe FB. Faptul că ai ‘externalizat’ sistemul, nu înseamnă că ai educat audienţa din start. Mai ales că cititorii tăi obişnuiţi teoretic sunt mai ‘educaţi’ pe subiectul tău, decât nişte necunoscuţi care văd o chestie pe facebook şi se trezesc scriind comentarii.

3. Munca de moderat comentarii intră în munca de blogging

Nu văd să se plângă de ‘trolling’ Arhi, Zoso sau Visu’. Şi sunt convinsă că primesc ZILNIC destulă carne cât să aibă familia pe 100 de ani. Sunt incomozi, uneori răi de gură, au ‘prieteni’ destui. Şi de obicei sunt vizaţi de tot felul de oameni supăraţi, care simt că, dacă înjură şi ameninţă, şi-au rezolvat problemele.

Mi-e greu să cred că Bobby era la fel de înjurat. Că este de obicei cunoscut ca băiat ‘gigea’, deci sigur are câte un supărat din an în paşte. Alex probabil mai calcă vreo bătătură, aşa cum facem cu toţii, dar iar vreau să cred că nu atrage prea multă ‘ură’.

Există metode de a face faţă agresiunii respective. Mai există condiţia de a dezvolta un şorice mai gros, care oricum se dezvoltă după ceva timp în online-ul românesc. Că e necesar. Şi, atât timp cât înveţi să nu mai pui totul la suflet, e mai uşor.

Poţi aplica o strategie simplă pentru a controla respectivele persoane. Da, este un articol despre măsuri anti-SPAM, dar absolut valabil pentru orice gen de comentarii nedorite. Poţi controla foarte bine cine şi ce comentează, poţi pune spre moderare ‘clienţii’ care ştii ca ar putea să-ţi facă probleme, poţi face multe chestii utile.

Pentru un blog care adună 20-50 de comentarii pe zi, munca de moderare înseamnă poate câteva minute, într-o zi ‘aglomerată’.

Mai am puţin şi ajungem la 20.000 de comentarii aici. Este puţin faţă de blogurile mari, poate mult pentru unele mai mici. Nu am avut probleme în 4 ani decât FOARTE RAR. Am banat 2 comentatori cred. În rest nu pot spune decât că în comunitatea noastră cea mică lumea respectă nişte reguli de bun simţ şi discută civilizat.

4. Ai stabilit o anumită conduită. Cine nu o respectă, nu are ce să caute aici

Pe dojoblog nu se înjură. Nu se acceptă jigniri etc. Dacă nu am dreptate într-un articol, poţi să mă contrazici. Uneori cititorii reuşesc să mă convingă de adevărul lor, altă dată sunt prea convinsă de adevărul meu, dar discuţia este civilizată şi articolul primeşte un PLUS pentru că ne spunem părerile. Atât timp cât se discută cu bun simţ, nu are nimeni pretenţia ca toţi cititorii să aducă osanale bloggerului iubit.

Cine vine să mă facă vacă, proastă sau cum mai doriţi, dispare din start. Dacă eu nu-mi fac comentatorii tâmpiţi, nici ei nu au dreptul să atace personal persoana mea sau alţi comentatori. Dacă eu nu înjur pe blog, aştept o conduită similară de la voi.

‘Comunitatea’ decide stilul. Este foarte interesant de văzut cum ştiu membrii unei comunităţi să se ‘muleze’ pe un stil. Am avut acum 10 ani primul forum de arte marţiale, ce stătea pe un free host. Au fost şi cele mai proaste momente ale noastre, când anumiţi sensei se batjocoreau ca la uşa cortului, iar eu credeam că trebuie să laşi libertate de exprimare.

Am dat afară membrii în cauză, am restartat comunitatea şi am impus nişte reguli serioase. Un set de reguli pe care se merge pe oricare dintre comunităţile mele. Dintr-o dată, membrii care se înjurau înainte (cei care nu primiseră ‘ban’) au început să discute civilizat. Am dat cîteva avertizări, le-am explicat să zboară planat de pe forum şi au înţeles mişcarea.

Cu toţi nervii mei cauzaţi de cât de ‘abrazivi’ sunt românii pe net în general, pe forumuri am pace. Mai sare unul calul, dar comunitate îl trage deja de mânecă.

La fel şi pe blog. Dacă ai cititori ce şi-au văzut comentariul şters sau editat pentru că au sărit calul, vor avea de ales: devin civilizaţi sau dispar. Dacă nu sunt dispuşi să discute ca oamenii, oricum nu ai pierdut nimic.

5. Oamenii vin ŞI pentru link

Ştiu că sună neplăcut, pentru că toţi trăim cu impresia că lumea ne adoră şi comentează de dragul nostru. De aia majoritatea pun link la numele lor. Nu există ‘free meal’. Nu cred că toţi comentatorii şi cititorii mei vin doar de dragul meu. Mi-ar plăcea ideea, dar nu este valabilă. Da, sunt oameni care iubesc blogul ăsta (mă înclin, săru’mâna) şi vin pentru a vedea ce mai scriu. Sunt destui care ştiu că este un blog destul de citit, că are trafic destul de OK, deci prind şi un vizitator.

CEEA CE ESTE OK!

De asta am posibilitatea de link la numele vostru. De asta dau loc de semnătură ÎN TOATE FORUMURILE MELE. Pentru că eu nu comentez pe blogurile ce nu-mi permit link sau forumurile ce nu mă lasă cu semnătură.

Sunt un spammer ordinar?

Posibil. Sunt de asemenea membru respectat în multe forumuri. Am scris MII de mesaje pe TheAdminZone, SitePoint, KarateForums etc. Am scris articole, am oferit ajutor. Încă fac asta. Pentru că ador comunităţile respective şi pentru că îmi pot şi eu promova situl prin asta. Petrec mult timp pe forumurile respective, petrec mult timp pe bloguri.

Intru zilnic pe 200+ bloguri româneşti şi străine. Comentez de câteva ori, unde simt că am ce spune. Îmi promovez dojoblog-ul ăsta şi pe cel internaţional.

În momentul în care un blog/forum nu-mi mai permite asta, îl şterg din bookmarks şi intru pe altul de genul acela.

Ştiu că sună aiurea şi veţi crede că vin să comentez pe blogurile voastre doar de ‘link’. Vin să comentez când am ceva de spus, vă citesc pentru că-mi place blogul vostru. Dar link-ul ăla este un mic avantaj pe care-l am pentru că sunt parte din comunitatea voastră. Atât timp cât lumea completează şi căsuţa de link, e clar că nu se supără de 2-3 vizitatori.

6. Concluzie? Că iar m-am lungit …

Consider că un lucru bun, trebuie lăsat în treaba lui. WordPress au un sistem bun de comentarii. Este o platformă solidă, uşor de folosit. Cu o minimă moderare, nu ai probleme. De ce aş face cadou conţinutul meu? De ce aş folosi o terţă parte pentru a gestiona ceva ce WP ştie să gestioneze de când l-a ‘fătat’ echipa de programatori?

Îmi place simplitatea comentariilor din WordPress, îmi place comunitatea pe care o pot construi pe blog. Este COMUNITATEA MEA, sunt discuţiile noastre.

Nu vreau ca toţi prietenii mei să aibă acces aici. Pentru că mulţi nu ştiu despre ce este vorba şi ar comenta doar să nu tacă. Sunt subiecte pe care nu le stăpânesc şi sunt chestii pe care le doresc separate.

Aici sunt Dojo, bloggeriţa, pe Facebook sunt Ramona Iftode: prietenă, verişoară etc. Nu-mi place să încurc borcanele şi nici nu doresc audienţa de acolo. Cei care ştiu să dea link pe un articol şi să vină aici, sunt mereu bineveniţi. Cei care nu sunt interesaţi de ce vreau eu să scriu aici, rămân pe FB şi ne dăm like pe poze cu bebeluşi, ne urăm La mulţi ani etc.

Mi-ar părea rău să văd bloguri excelente că sunt trecute pe comentariile de pe Facebook. Pentru că, deşi sunt logată pe cont şi mi-e chiar uşor să comentez, nu o voi face. E clar că nu moare nimeni, că nu mai comentează Dojo, sper doar să nu-i prindă pe toţi pasiunea asta 🙂

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

53 Comments

  1. Pe facebook ai extindere mai mare si acaparezi mai repede reactiile + ca impusti 2 iepuri cu un post. Parerea mea

  2. eu zic ca +1 pentru comentarii normale de pe WP, mi se pare o tampenie sa ai comentarii acolo pe facebook, in primul rand atunci nu ar mai avea nici un rost comentarii pe bloguri.. link nema,nu intra nimeni, sau ce? te ajuta cu ceva ca cineva iti intra pe pagina personala pe facebook? eu nu prea cred…

  3. Well, și-așa voiam să renunț la sportul de a comenta pe bloguri. În felul ăsta o să-mi fie mai ușor dat fiind că nu am (și nici n-o să am) cont Facebook.

  4. Nici eu nu sunt de acord cu tactica asta. Deși am văzut că exista acel butonaș de *do not publish* parcă tot nu mi se pare ok. Poate sunt eu foarte conservatoare, dar prefer stilul clasic. Mai ales că nu vreau să știe toți cei de pe facebook ce bloguri citesc și ce zic pe fiecare blog. Nu mi se pare ok.

  5. Eu nu am nici o problemă să comentez cu id-ul de Facebook, dar am remarcat că sunt mulți care chiar nu au cont de Facebook, surprinzător. Știi ce caută lumea foarte mult și ajunge la mine – cum să îți ștergi contul de Facebook. Cam 200 de căutări pe zi, în medie. Cred că asta spune multe.

    • He he, chiar ca spune multe. Mai ales ca trebuie smecherii suplimentare sa-l stergi cu adevarat. Inca o chestie care mi se pare de rahat. Pai, daca vreau sa dispara contul, il vreau sters, nu inactivat. Probabil strategia e buna sa le iasa miliardul la numaratoare 😀

  6. Eu nu cumentez cu ID de FB pentru ca la fel ca si tie FB meu este personal…
    Am o pagina creeata pentru blog si cm atat… dar cu pagina aia nu pot sa bag FB Coments pe Soacra.eu

    As fi interesat sa le ofer posibilitatea cititorilor sa comenteze si cu FB, insa nu sunt convins inca daca e bine sau e rau sa fac pasul asta… ramane de vazut.

  7. Blogul e una, facebook`ul e alta. Desi se pot intersecta, fiecare are rolul lui. Nu cred ca doare pe cineva mana sa comenteze si pe facebook si pe blog. Cand vine vorba de moderare nu cred ca e asa de greu sa`ti cureti mesajele. Intr`o oarecare masura trebuia sa te astepti la volumul mare/mic de comentarii.

  8. Nu am cont de FB si nici nu intentionez vreodata sa-mi fac. Alta e problema mea. Am lipsit o saptamana, timp in care am rupt partiile de schi din Azuga, bineinteles, fara laptop. La intoarcere am dat sa vad ce s-a mai intamplat in lipsa mea si am gasit raspunsul tau la postul cu “…lupta cu e-mail-ul”. Comentasem a treia sau a patra oara pe blogul tau deci, logic, nu aveai de unde sa stii, inca, ca sunt o persoana cu un simt al umorului, sa zicem, peste medie si ca, niciodata comntariile mele nu vor fi rautacioase, dure, acide, amenintatoare. Faza cu blacklistul era deci, o gluma. Mie daca nu-mi place un comerciant, nu mai cumpar de la el si cu asta, basta. Nu tin sa ii arunc in fata : Ba, eu de maine nu mai cumpar de la tine ! Chiar imi displace o astfel de abordare. As fi putut intelege ca nu ai “gustat” gluma pe motiv ca nu erai intr-o dispozitie corespunzatoare sau , pur si simpu, pentru ca poanta nu a fost suficient de vizibila sau explicita.
    Astfel ca, “…sa ameninti cu faze din astea e de prost gust.” , mi s-a parut un verdict taios,nemeritat. In plus, sunt un simplu comentator si deci,atata timp cat sunt decent in exprimare, nu imi sunt necesare rabdarea, calmul, moderatia si inteligenta in abordare a unui blogger. Imi permit deci sa pun etichete,dar cu toate astea o fac numai in limita bunului simt. Din perspectiva ta insa, ca mama de blog, catalogarea directa a unui comentariu ca fiind de prost gust este, cu indulgenta spus, grabita.

    • Cristian, ma bucur ca este o gluma. Acu’ m-am prins 🙂

      Am avut in anii astia, mai ales pe forumuri, ceea ce se cheama ‘drama queens’. Astia de obicei, cand nu mai au chef de stat, incep sa deschida un mic scandal cu faze de genul ‘m-am saturat’ si incepe circul. Am avut destui din astia. De asta ma inflamez repede, ca, desi nu s-a intamplat pe blog, am avut in 10 ani destule cazuri de oameni care nu stiu sa se retraga frumos. Imi cer scuze daca te-am ofensat, chiar nu era intentia.

      Acu’ astept povesti de la Azuga, ca probabil ai ce sa ne spui.
      Un an nou fericit 🙂

  9. Eu am avut la un moment dat un blog pe blogspot si era groaznic pentru ca nu puteam pune optiunea pentru comentatori sa puna un mail si un nume inainte sa comenteze. Erau doua optiuni: ori lasi pe toata lumea, ori trebuie sa-si faca cont. Un prieten mi-a spus ca el ar vrea sa comenteze, dar nu are chef de facut conturi, asa ca am fost nevoita sa las pe toata lumea. Partea proasta era ca primeam o gramada de comentarii de la “Anonim”, care pe langa dezavantajul ca nu ii mai puteai deosebi, nu prea aveau nici un simt de raspundere asupra a ceea ce spuneau. Adica, nu ma deranjeaza ca cineva nu e de acord cu mine, dar macar sa stiu si eu cu cine vorbesc, ca asa cu anonim oricine poate arunca cu rosii.

    Am trecut pe wordpress tocmai din motivul asta si mi se pare foarte bun sistemul lui de comentarii pe care poti sa-l personalizezi cum vrei. Nu inteleg de ce nu i-ar conveni cuiva. Plus ca eu pe Facebook sunt prietena doar cu oameni pe care ii cunosc in realitate, in timp ce blogul imi este citit si de altii, nu mi se pare normal sa le amesteci. Si vorba aia, nu toata lumea are Facebook, pe un blog nu-ti trebuie cont sa citesti sau sa comentezi.

  10. In plus fata de ce ai spus tu deja – multi nu folosesc facebook. De ce sa scoti comentariile prin wordpress? Acolo chiar poate scrie oricine. Si alta chestie – eu nu am chef sa pun pe facebook tot ce discut pe bloguri si presupun ca e valabil si pentru altii.

  11. Nici eu nu ineleg nevoia asta de a baga facebook comments.
    Daca moare facebook? O sa ramai fara comentarii? O sa ramai.

    Plus ca, daca o luam pe ideea ca se poate controla mai usor spam-ul acolo, nimic mai fals. Daca se apuca oricare se comenteze aiurea..stai sa il stergi pe fiecare de acolo? Cum iti detecteaza facebook ca un user face spam?

    Plus ca, argumentul care il spui tu, cu linkul inapoi spre blog din comentarii, este adevarat.

    Ah, plus ca unii comentatori, chiar daca nu trolleaza sau zic tampenii vor sa ramana anonimi.

    • Din seria ‘too big to fall’, si eu ma gandesc ca, daca se duce naibii sandramaua, se duce totul. Cam de asta nu-mi tin eu poze sau alte minuni pe ‘terte’ parti, ci pe siturile mele.

  12. nu ca as avea eu prea multe comentarii (cu exceptia unei pagini unde am sarit de 1021), dar ca sa ma asigur ca impac si capra si varza, am bagat pe langa cele clasice si facebook comments, dar am un plugin (facebook seo parca) care le “transforma” in comentarii native pe blog. Done!

  13. Argumentul link-ului cred ca e cel mai puternic pentru cei mai multi.
    Eu, de exemplu, vin de pe un “blogspot” cu 10-20 de oameni, in medie/zi; cum ar fi sa spun ca nu ma intereseaza 2-3 oameni noi adusi de linkul lasat pe un blog? Din contra, 3 oameni de la tine sunt “mana cereasca” 😀

    • Bun venit pe dojoblog. Un vizitator sigur ai prins, ca sunt curioasa ca o matza. Acu’ asteptam sa te muti de pe blogspot 😉

      • Mersi! Sper ca n-ai plecat total dezamagita. De pe blogspot nu ma mut, sau cel putin nu prea curand. Nu am planuri si nici pretentii in blogosfera asa ca acolo imi e destul de bine.

      • Io as recomanda trecerea pe wordpress.com. E mai misto. Si tot moca. Iar transferul nu-i greu de facut. Blogspot ii scoate pe multi din sarite (self included) 🙂

      • Inca sunt la nivelul la care mai confund mouse-ul cu aparatul de ras :D.
        Am incercat si platforma wordpress, insa pe blogspot mi s-a parut mai prietenoasa interfata.
        Mersi oricum de sfaturi!

  14. Nici eu nu sunt de acord cu comentariile prin FB, dar sunt curios ce parere ai despre moderearea comentariilor prin disqus?

    • Nici asta nu-mi place, asta e clar. Io-s mai de moda veche. Am o chestie gen wordpress? Pai asta folosesc. Orice chestie adaugata, pune ‘stres’ pe site. Am avut acu’ 2 zile de curatat o baza de date de 200 de mii de chestii la un meta_key. Am zis ca ma apuca dracii. Am dat io comanda in phpmyadmin si tot i-a luat vreo 20 de minute sa o execute. Noroc ca clientul e pe dedicat, ca altfel ii suspedau hosterii situl, la ce porcarii faceam noi. Si, dupa asta m-am apucat sa mai curat din rahaturile lui de pluginuri, ca-mi mare amator. Am scos vreo 3 si merge situl de zici ca nu-i acelasi 🙂

  15. Ai ridicat niste probleme corecte, la care eu ce-i drept nu ma gandisem. Cred totusi, in continuare ca acele comentarii care sunt asumate de un nume real si nu se ascund dupa un pseudonim sau dorinta de a se promova sunt de mai mare calitate decat celelalte. Cred ca ghidandu-te strict doar dupa ele poti sa-ti cunosti mai bine cititorii, sa te increzi in feed-back-ul lor si sa le livrezi continut mai bun.

  16. Mai bine disqus ca sistem de comentarii. Integrează akismet, permite punerea de link, nume, permite logarea cu facebook, twitter, google, etc.
    Dar facebook comments, nu, nici gand. Bine, pe un site de fun gen cocalari.com as baga facebook comments fara discutie.
    E vorba si de continut aici, de calitatea lui in special.

  17. Am citit cam toate valurile astea blogosferice cu comentariile prin FB.
    A fost o perioada, scurta ce-i drept, cand am vrut sa pun in paralel cu sistemul clasic WP si cmentariile prin FB dar am renuntat.
    Raman la sistemul wordpressului si nici nu ma logez pe FB ca sa pot comenta.

  18. Exista un vechi proverb romanesc:Apa trece,pietrele raman!Asa cred ca se va intampla si cu Fb-ul asta.Imi place sa citesc bloguri,din cand in cand mai comentez daca chiar am ce spune,nu intru pe bloguri pentru trafic pt ca nu tintesc acest lucru.Te-am descoperit de putin timp si mi-a placut stilul tau de a scrie clar,bine documentat si la obiect.Nu bati campii ca unii doar pentru a atrage vizitatori.Ai castigat un vizitator permanent!

  19. My comments for ever. Nu de alta, dar nu m-am mutat de pe wordpress.com ca sa imi las o parte din continutul blogului altcuiva. M-am mutat pentru ca am vrut sa fiu in control. Si de aia nu am sa bag alt sistem de comentarii. Cel de la WP e ok.

    Odata si odata tot pica Facebook, Twitter samd. Vor veni altele in loc, dar nu e bine sa iti imparti blogul in bucati pe care nu le controlezi. Si da, dulce e placerea sa stergi un comentariu aiurea. Nici un Facebook Comments nu iti da ocazia asta 😀

    • Asta nu-mi place nici mie prea mult. Odata era Digg, toata lumea era calare pe el pentru promovare. Am prins odata si Stumbleupon. Acu’ e Facebook si adevaru-i ca-s tepeni pe pozitie, dar nu se stie niciodata. Si myspace sau hi5 era mari. Avem si Twitter. Ma oboseste sa stau calare pe toate. E oricum mai uspor sa dau un like de pe blog, decat sa las comentariile spre o terta parte. Daca pica ceva, like-urile nu conteaza, dar, daca-mi pierd comentariile, e nasol.

      Valy a rezolvat problema portand comentariile si pe blog, macar asa esti acoperit in fata oricaror surprize.

    • @Manuel ai dreptate, retelele de socializare rezista de obicei 4-5 ani dupa care dipar, in cazul de fata dispar si comentariile tale sau nu mai au nici o valoare.

  20. Sa zicem ca fiecare is gestioneaza munca asa cum doreste, dar personal vad implementarea comentariilor de pe facebook doar ca metoda de promovare, nicidecum o metoda de a`ti usura moderarea.

  21. Total against, iata si motivele:

    Primo:Nu am si nici nu am de gand sa-mi fac cont pe facebook.Cochetez cu idea unui cont pe Google+ dar nu sunt foarte convins inca.

    Secundo:Si daca as avea cont de F.,asa cum bine s-a spus mai sus, nu sunt de parere ca trebuie sa incurcam borcanele.Asa cum am mai multe adrese de mail, spre exemplu, fiecare pentru o intrebuintare specifica, asa cum am mai multe bloguri, fiecare pe o alta felie, tot asa si cu Facebook, contul ar fi doar pentru chestii personale.Mai ales ca fac parte din categoria celor putin paranoici privind activitatea in online (pentru fiecare forum, site sau magazin online pe care am cont folosesc alt nickname si parole separate, nu salvez niciodata in calculator parolele etc)

    Tertio:Detest moda asta care te lasa sa te loghezi peste tot cu/prin contul de facebook, de parca ne-ar fi lene sa ne facem/accesam conturi separate.Si cum bine se zicea mai sus: daca se duce la naiba sandramaua de facebook?

    P.S. Comentez pentru prima oara pe blogul tau cu toate ca il urmaresc de mai multa vreme.Am dat de tine prin intermediul “soarelui” cum ii spui tu, cunoscandu-i activitatea de pe forumul numismatic, respectiv vechiul lui site de bani vechi (unde am dat pentru prima oara de “Dojo design”) si mai nou Numisfera.Scuze daca am fost prea labartat in exprimare si bafta in continuare.

    • Acu’ sa vezi ce-mi va scoate ochii ‘numisferul’, ca-mi aduce trafic 🙂

      Bun venit pe blog. Ma bucur ca sunt oameni noi care ies din ‘tacere’. Astept mereu cu drag asemenea comentarii. Bune motivele, toate trei.

  22. in primul rand, ma bucur ca ai rezolvat cu dns-urile 🙂
    in al doilea rand, ma bucur sa vad ca nu sunt singurul “a-social” 🙂 nu am facebook, nu am de ce sa imi fac facebook si nu gasesc nici un rost facebook-ului. Printre cunoscutii mei, cred ca sunt singurul fara facebook si ma simt bine ca nu am 🙂
    si daca chiar vreau sa te injur, mi-o fi greu sa-mi fac gramezi de adrese de email si sa imi fac gramezi de conturi de facebook, cu care sa te injur? Daca sunt pornit sa fac circoteca, n-o sa ma opreasca 2-3 minute de munca pentru a ma manifesta, asa ca argumentul cu controlul mi se pare derizoriu (mai ales venind din partea unor oameni care au ceva cunostinte de online si stiu ce usor e sa-ti faci un cont de email/facebook)

    • Claudiu, merci frumos de ajutor. Uite ca habar n-aveam de porcaria aia. Am sters fostul cont de hosting de pe hostgator si se pare ca poti sa vezi blogul. Super 🙂

      Nici nu stiu daca wordpress ‘simte’ daca ai sau nu o adresa de email valida. Deci probabil nici munca aia nu tre’ depusa.

      • nu la wordpress ma refeream, ci la a-mi usurinta de a-mi face un nou facebook (cu noua adresa de mail) pentru a face circoteca, daca tin mortis sa fac circoteca

  23. Si asa…o mirare personala: daca ar fi asa de bun ca sistem de filtrare anti-spam, de ce nu l-au implementat zoso, arhi, visurat?

  24. Eu pur si simplu nu am Facebook. Garantat, nu am tot timpul ceva important de zis, dar macar as dori sa mi se dea sansa de a comenta. Nu-mi asociez profilul cu FB si Twitter din motive evidente – o sa explodeze bula asta o data si o data. Dar ca blogger, cu ce te ajuta oamenii care comenteaza prin FB “Bravo, tine-o tot asa”? Ce aduc ei constructiv la discutie? Plus ca mie FB mi se pare un mijloc de promovare in mediul adolescentin, la limita inferioara a oamenilor care abia incep primul job. Cu ce ma intereseaza pe mine, ca blogger, ca Adriana X comenteaza pe blog si da linkul mai departe prietenilor ei, care o sa comenteze “Tu, ce fain e!”?

    • He he, deci nu doar eu consider ca ‘populatia’ de pe facebook nu are mereu treaba cu chestiile astea. FB-ul mi se pare ideal pentru a mai intra in legatura cu oameni pe care nu i-ai mai vazut de ani buni. Ieri chiar am dat de o doamna profesor de la faculta, de care mi-era tare dor. Deci la fazele astea, e bun.

      In rest .. blogu-i una, FB-i alta 🙂

  25. Sunt convins ca vrea sa fie in trend cu moda .. E ceva trecator,,,in momentul in care o sa observe ca o sa-i scada numarul de comentarii de calitate de la cititorii fideli, o sa revina la moderarea din wordpress.

  26. Sunt de “partea” ta ca sa ii zic. Mi se pare sincer, un fel de prostie chestiia cu comentariile prin facebook.

  27. Si eu am observat acelasi lucru la Facebook si as distinge la fel comentariile indiferent de programul in care se-ncadreaza ele.
    Majoritatea mea de prieteni FB, de ex. nu reactioneaza la linkurile blogurilor, ori de cate ori le pun si indiferent de temele interesante pe care le contin.

    Se doreste o alta atmosfera, mai usoara, relaxanta. Lumea se angajeaza in discutii mai degraba umoristice. Si de aceea cred ca e pacat sa orientezi comentariile doar spre taramul ‘high life’ :), obturandu-i pe ceilalti care si mie mi se par mai implicati.

  28. Revin.
    Doar comentarii de pe facebook nu, dar ambele (native + facebook)n-ar fi o problema. Nu toti pastreaza facebook-ul strict personal iar unii au chiar doua sau mai multe conturi. Si nu toti cei care scriu pe un blog au doar subiecte serioase. Daca tii in picioare un blog pe care postezi doar bancuri si clipuri de pe youtube deja nu te mai intereseaza nici calitatea comentariilor…

  29. Foarte adeavarat. Multi comenteaza pentru un link. Permiti orice text ancora? Bineinteles in limita bunului simt.

  30. M multumsc u comentarile venite in mosd claasic,ca sunt 6 sau 61 , macar stiu ca sunt salvate in WP…nu ma mai incurc sa dau numarul de telefon si alte bla bla-uri pe care FB le cere.

  31. inca nu am comentat prin facebook pana acum pt ca nu m-a atras ideea si nici nu vreau sa am comentarii prin facebook. Comentariile strict prin facebook mi se pare o chestie facuta la cererea patronilor…”daca esti social media manager atunci foloseste facebook-ul si pt comentarii pe blogul tau”. E posibil sa fie facuta si din propria vointa pentru a se consacra ca “om de social media” cei in cauza

  32. O mare problema la comentariile prin facebook este ca ele cresc timpul de incarcare a siteu-lui, codurile facebook si serverele lor din experienta mea nu au aceeasi calitate ca cele ale google. De exemplu yslow imi spune ca cele mai mari probleme cu timpul de incarcare este de js si cod facebook

  33. Buna Dojo, eu sunt un cititor de bloguri care nu comenteaza prea mult iar comentarile prin fb m-ar face sa nu mai comentez deloc.

  34. Of, ce m-am saturat de FB prin toate colturile! M-am bucurat sa-mi regasesc cunoscuti, dar am ajuns apoi la saturatie.Nu mai vreau sa fac parte,eu cel putin am senzatia ca incepe treptat sa devina precum fumatul, odata cool, acum e in dizgratie.Un blog legat de FB astfel m-ar indeparta.

  35. Detest comentariile prin Facebook pentru un singur motiv: ‘Ctrl +’ nu are nicio legatura cu el. Scrisul este foarte mic si am senzatia ca dioptriile imi cresc pe comentariu citit… Deci, ASA NU!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.