Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Desktop vs. Laptop

Zic să mergem pe un subiect mai lejer azi, că doar îi duminică şi nici iarba nu creşte cum trebuie (bun, o fi şi de la zăpadă, dar înţelegeţi unde bat) …

Azi povestim despre ce ne place mai mult: un comp “normal” sau un laptop. Ideea mi-a venit săptămâna trecută, când “soarele” a concluzionat că ar trebui să pună de un upgrade pentru compul lui, iar eu am aruncat aşa ca din tren “pai ia-ţi şi tu un laptop”. Fază la care şi el şi cumnatu’ au replicat că nu suportă un asemenea trocarici şi că le place la orice oră să aibă un PC “tradiţional”.

Culmea e că eu n-aş renunţa la laptop nici pe bani. Am avut primul acum 6 ani şi a ţinut săracu vreo 5 ani fără prea multe discuţii. Pe vremea aia era o diferenţă destul de mare şi de preţ şi de performanţă, dar mi-am foarte făcut treaba cu el. Mi-a plăcut faptul că dintr-o dată aveam mai puţine “maţe” pe masă, ocupă mai puţin spaţiu decât un turn plus monitor, chiar şi “flat screen”, plus că mobilitate îl face absolut util.

Atât de îndrăgostită am fost, că am luat după vreo 4 ani şi unul mic, un Acer Aspire One, ceea ce nu recomand nimănui (Acer-ul în cauză nu-l recomand, un mini-notebook e mişto la orice oră). Dacă tot am fost în Obamaland, la preţuri pe bulectrice de genul ăsta de vreo 2-3 ori mai mici decât la noi, m-am cadorisit cu un HP de 17.3 inchi, o bijuterie de tractor, plus un mini-notebook de la Dell, când trebuie să am vreo întâlnire şi nu aş căra 5 kile de laptop după mine.

Între timp diferenţele de performanţă s-au redus, laptopul meu principal stă umăr la umăr cu un “sistem” fără prea multe greţuri, preţurile se cam apropie. Dacă acum 6 ani mi se părea lux să iei un laptop, acum e probabil chiar o idee bună, măcar nu se mai umple masa de tot felul de chestii, nu mai dai cu piciorul în unitatea centrală etc.

E clar votul meu. Voi cum votaţi?

[poll id=”27″]

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

105 Comments

  1. Desktop. Începând de la tastatură și trackpad până la ecranul prea mic pentru ochii mei chiori.

    Da, îi pot atașa periferice, dar… devine un soi de unitate centrală, după aia, nu?

    Plus, paranoia mea nu o să mai aibe farmec dacă nu pot pune hdd-uri în RAID 1… 😀

  2. Daca as fi avut desktop, la cat m-am plimbat in ultimii 2 ani, as fi adunat cel putin 3 luni de impachetat/despachetat la desktop. 🙂
    Sau cam 1 an si 7-8 luni fara acces la desktop…

    Nu as renunta la laptop nici pentru 2 desktopuri.

  3. Pentru cei care au nevoie de pixeli mai multi, va ramane desktop-ul. Eu una prefer laptop-ul, pentru ceea ce fac eu. Sotul meu care face webdesign ar prefera un patop cu un monitor de apple. Acum fiecare cu doleantele sale… 😀

  4. Desktop pentru ca nu am nevoie de computer in alta parte decat camaruta mea. Si pentru ca imi place sa stau cu picioarele pe unitate, ceea ce e greu sa faca orice posesor de laptop 😉 .

    • Ei bine, eu am laptop, dar stau cu picioarele pe raftul de sub masa… care e mai spatios si mai comod. 😀

  5. E complicat, 90% desktop cred, dar am si un laptop Dell verde pe nume Kermit care mi-e tare drag, dar daca nu plec pe undeva, sta uneori si cu lunile in ghiozdan. Dar nu as putea fara el.

  6. Acum ceva timp era scump un leptop, acum il are tot omu, insa eu prefer calculatorul deoarece sunt destul de dependent de tehnologiile astea moderne si daca tot plec intr-o vacanta, nu vreau sa mai am nimic inafara de telefon si aparat de fotografiat, deja e prea mult ca sunt la dieta digitala :)).

  7. Greu de spus… Sunt avantaje si dezavantaje. Desktopul iti ofera performanta, avand, general vorbind, o capacitate de memorie ceva mai mare. In schimb, laptopul castiga prin dimensiunile ceva mai reduse, ceea ce face sa incapa si intr-un spatiu mai mic si prin mobilitate. Deci optiunea pentru laptop sau desktop depinde foarte mult de ceea ce vrei sa obtii de la unealta respectiva…

  8. Laptop – no strings attached. Iar pentru ca nu-mi plac ecranele mici mi-am cuparat unul de 17″. Da, e mare, ocupa mult spatiu, e greu, dar tot nu stau sa ma incurc in cabluri plus ca este foarte silentios. (comparativ cu ultimul meu desktop, nu stiu in acest moment cat de zgomotoase sunt desktop-urile si nici nu ma mai intereseaza).

  9. Eu sunt fanul desktopurilor, dar nu mi-ar strica şi un laptop pentru zilele în care sunt plecat acasă, zile în care tre să fug pe ici pe colo pentru a intra în posesia internetului mult drag mie.

  10. Eu aș opta pentru varianta desktop. Nu știu poate că m-am deprins cu el sau mii mai comod să lucrez pe un monitor mai mare, dar mai aproape de suflet este desktop.

  11. E simplu: desktop, pentru ca e mai bun. Pot sa spun ca ar merge un laptop numa’ daca as pleca des de pe acasa si mi-ar trebui pentru afaceri, ceva… oricum imi cam trebuie o achizitie: atat a unui laptop cat si a unui nou desktop…

  12. cred ca depinde de jobul pe care il ai. Eu, de pilda, am nevoie si de un desktop si imi place cand plec sa iau cu mine o scula micuta. Prin urmare, prefer ambele solutii. Astept anul asta sa ma cadorisesc de ziua mea, mai in toamna acolo, cu un IMac.Si nu mai am rabdare!:)

  13. Oh, buna!

    Multi dintre voi ati zis ca alegeti Desktop, pentru ca ar fi mai performant. Dar asta nu mai este la fel de corect cum era acum niste ani…

    Adica… definiti performanta, va rog. Daca prin performanta spuneti procesor, sunt destul de usor de gasit in ziua de azi, la preturi rezonabile, laptopuri cu Intel Core Duo de 2.66+ GHz. Frumos, zic eu.

    Apoi, daca ziceti RAM… un laptop in general suporta cam cat suporta si un Desktop. Uneori Desktop-ul ar putea avea mai multe locuri de RAM, si totusi… ar umbla cineva cu 12GB? 8GB e maximum pe laptopurile de acum, dar 2GB e standard iar 4GB ideal.

    Ce sa mai fie, placa grafica? N-o sa intru in detalii, dar sunt extraordinar de bune si astea. Unele din cele mai bune placi le gasiti pe laptopuri.

    Daca va referiti la spatiul de pe disk… calculatoarele vin cu pana la 1TB (ok, merge si mai mult, dar totusi…). Laptopurile tin cam 320GB mai nou. Dar HDD-urile externe sunt atat de ieftine si usor de folosit… gasiti usor 1TB la vreo 300RON, modelele mai mari, nu cele de buzunar.

    Cu ecranul… ok, aveti ceva dreptate. Majoritatea au ecran decent, dar daca laptopul tau sta intr-un loc mult timp, poti sa-l conectezi la un monitor extern pentru gaming / grafica precisa. Bonusul acestei practici este ca o sa aveti dual screen. 😀

    Pentru a-mi creste sansa la niste flame-uri, o sa spun ca am un MacBook (nu Air, nu Pro, doar unul normal). 4GB RAM, procesor Intel Core 2 Duo de 2.13 GHz. Merge extraordinar si rapid, nu se incalzeste, e usurel, ecranul este suficient de mare, datorita placii video pot sa fac grafica digitala, si alte lucruri pe care la gasesti la orice laptop din 2010 incoace (al meu a fost luat in 2009).

    Nu mai exista niciun motiv pentru care PC-urile sa fie mai performante decat laptopurile. Si daca inca aveti impresia asta si nu acceptati produsele Apple ca exemple, uitati-va la laptopurile Alienware.

    • Niciodata un laptop nu se va apropia ca performanta de un desktop. Mobilitatea adusa de un laptop e un compromis al performantei. Spui ca placile grafice de pe laptopuri sint bune? Incearca sa joci unul din ultimele jocuri lansate pe un laptop cu toate setarile la maxim si daca poate, se va incalzi de poti praji oua pe el.
      Laptopul e bun pentru internet, editare de text sa mai vezi un film si maruntisuri.

    • După ce am folosit Visual Studio .NET (2003) pe un laptop acum 3 ani și jumătate nici nu mai vreau să aud de laptop-uri. Uneori sunt ceva de groază la capitolul performanță. Noroc că au apărut SSD-urile și asta mai salvează situația, dar momentan costă prea mult pentru ca un muritor de rând să-și permită așa ceva.

      calculatoarele vin cu pana la 1TB (ok, merge si mai mult, dar totusi…).

      Da, te asigur eu că merge și mai mult. Chiar zilele astea am dat de unul care se întreba cum poate conecta 20-24 de hard-disk-uri la un server.

      Dar HDD-urile externe sunt atat de ieftine si usor de folosit… gasiti usor 1TB la vreo 300RON, modelele mai mari, nu cele de buzunar.

      Iar o testare riguroasă de bad-uri durează aproape 2 săptămâni pentru un hard-disk de 2 TB conectat pe USB. De halul în care s-a încălzit nu mai vorbesc. A ajuns la 58-59 de grade Celsius, iar limita era 60. Cu Fireware ar fi mers ceva mai repede și nici n-ar fi încărcat procesorul la fel de mult, dar cele cu Firewire nu sunt la fel de ieftine.

      Cât despre RAM, se pare că celor de la Google de-abia le mai ajung 12 GB pentru compilarea Android-ului. Sigur nu toată lumea stă să compileze Android-ul, dar e un aspect demn de luat de în considerare. De asemenea ce te faci dacă vrei să rulezi mai multe mașini virtuale?

      Oricum cel mai nasol lucru la laptop-uri și care nu cred c-o să dispară prea curând este ergonomia. Multe au o tastatură varză, iar poziția ecranului față de cap nu este cea mai fericită.

      Acestea fiind zise, dacă aș avea nevoie de mobilitate pentru că mă mut sau mă plimb des, da mi-aș lua și eu un laptop.

  14. Desktopul este mult mai performant, am observat și eu de mult chestia asta. Mă tentează totuși ideea să folosesc un laptop ca server dedicat pt. că este comod de ținut aprins, chiar și cu carcasa închisă.
    Totuși, votul meu merge la Desktop!

  15. nu poti trasa asa problema, daca ma-ntrebi pe mine. Pentru ca daca vrei performanta de top la mod constant pe termen lung, un desktop e indicat pentru ca ii poti schimba piesele sa-l upgradezi.

    La laptop poti upgrada doar ramii si bateria. Cu restu’ ramai asa cum l-ai luat, forever and ever. In schimb, un laptop e mai usor de carat de colo-colo si-ti ofera si o exploatare temporara prin faptul ca pentru cateva ore poti sa-l manuiesti si fara sa trebuiasca sa ai o priza la care sa fii legat in continuu 🙂

  16. Procesor “dual” 2,2GHz, 4DDRAM, 320 HDD, display de 17.3 rezolutie 1600/900, ca nu-mi place mai puchinoasa. Ma indoiesc ca este asa un laptop prost. Ruleaza fara jena Oblivion, pentru care acum cativa ani trebuia sa fac upgrade de sistem. Nu ma omor dupa prea multe jocuri. Ruleaza editoarele grafice si ma hraneste luna de luna.

    Plus ca, il pun in rucsacul lui si pleaca din nou peste ocean. Nu trebuie sa ma adaptez, nu plec cu hardul incercand sa ma leg la altii, pur si simplu il deschid si lucrez ca acasa.

    Mobilitatea e probabil cea mai mare calitate, desi se misca exceptional in rest. Nu am simtit acum 6 ani nevoia sa mai iau un desktop, cand vechiul laptop era de cateva ori mai prost (1.6 proc, 512 SDRAM etc.) acum chiar nu simt nevoia de aglomeratie pentru 2 giga in plus de RAM sau vreun joc.

    Nu as mai cumpara desktop nici daca mi-ar fi facut cadou 😀

    • Slabut laptop. Banuiesc ca HDD (destul de mic) e la 5400RPM si procesorul are un cache de 1M. Ca sa nu mai spun ca integrated video card e imposibila pentru jocuri decente. Dar daca tie iti place e ok.
      Cite battery cells are: 6 sau 9? Desi daca spui HP tare am impresia ca doar 6.

      Faptul ca te hraneste pe tine nu e un argument. Eu am instrumente de aproape $60000 care sint controlate de computer de 10 ani vechime asta pentru ca are interfata ISA.

      • Mihai, am nevoie pentru a rula Photoshop, Corel Draw si un editor text in care-mi scriu codul pentru layouturi. Asa cum am precizat, am 2-3 jocuri max. instalate, pe care le pot juca o data la 3-4 luni, ca nu am timp in rest.

        Nu se incalzeste atat de mult (Siemens-ul vechi putea frige oua), nu s-a blocat niciodata (o fi si Windows 7 bun la ceva, sfantul stie),e clar ca nu e la fel de tare ca un desktop din ala pe care dai 4000 de dolari, dar sta bine merci la egalitate cu destule sisteme pe care le cumpara lumea de obicei.

        Si cel mai important este ca-si face treaba minunat, iar mobilitatea asta e intradevar foarte importanta pentru mine, in conditiile in care nu stam mai nou prea mult acasa. Iti dai seama ce draci as avea sa plec 6 luni din tara si sa nu am un asemenea device, incat sa umblu ca tiganu’ cu hardul dupa mine si sa cumpar si dincolo un comp, ca am nevoie.

        Asa ca il impachetez si merge bine merci.

        Ce poate el acum este deja usor peste nevoile mele reale. Mi-am facut treaba destul de OK cu sistemul vechi, pe care l-am schimbat dupa 5 ani doar pentru ca incepea sa scartie jucaria in chestiile importante. Altfel, cred ca tineam vechiul laptop 10 ani daca se putea.

        Asta de acum este arhisuficient pentru nevoile mele (nu sunt gamer si nu am timp de asa ceva) si sper sa-l tin macar 4 ani. 🙂

      • Eu cred ca glumesti. E un laptop mai mult decat decent…

        Cui ii pasa ca are doar 320GB pe HDD? Tu iti tii filmele si galeriile de zeci de mii de poze pe HDD-ul intern? Daca da, inseamna ca TU ai o problema…

        5400rpm e bine.

        Si daca zici ca o placa video integrata nu e cel putin decenta pentru gaming, inseamna ca n-ai pus mana pe vreun laptop din 2010/2011…

        Din nou, cui ii pasa de baterie? Aia poate fi schimbata. Iar Desktop-urile nici macar nu au asa ceva. A cazut curentul? Pai… nasol. Nu mai merge jocul in cazul asta nici ca pe laptop…

      • La partea cu desktop de $4000 e umflata rau de tot. Eu zic ca un desktop de $1000 e superior.

    • @mihai
      MERGE. GTA IV merge la detalii maxime, am un prieten care l-a jucat pe un laptop cumparat pe la mijlocul lui 2010, merge perfect. Are un model de ATI HD, nu mai stiu care, dar merge.

      Laptopul merge la orice, chiar si editare video sau 3D.

      @Cristian
      Da. Acum 3 ani jumate.

      Nici nu ma indoiesc ca merge un HDD mai mare de 1TB pe Desktop… dar si la laptop poti conecta 3 de cate 1TB…

      Al meu nu prea se incalzeste… are temperatura constanta, un pic mai sus de cea a camerei.

      @Raka
      Asta e un alt mit despre laptopuri… laptopurile SUNT upgradabile. RAM-ul, procesorul, si Hard Diskul intern. Ce-ai mai vrea sa schimbi?

      Dojo are un laptop puternic… sa ne zica ea daca merge vreodata incet. Oblivion merge la detalii maxime? Eu as zice ca da, dar nu stiu ce placa video ai…

      • Oh, si auziti la surprize Kinder… HDD-uri de laptop de 1TB pe eMag. Si, evident, au aparut si de 7200rpm… 🙂

      • De exemplu placa grafica si procesorul. Si poate as vrea sa adaug un SSD si eventual un nou wireless card cind apar standarde noi de viteza/encription. Nu poti face niciuna din cele de mai sus.
        Daca 5400 rpm e destul inseamna ca habar nu ai ce inseamna viteza de transfer.

        Iar daca spui ca poti juca orice pe laptop atunci incearca un BF2 Bad company setari video la maxim si apoi spune ce FPS si ce temperatura are.
        Si inca ceva numarul de celule in baterie de timpul cit functioneaza fara legare la alimentare.
        Una e sa fi multumit de un laptop dar e aberant sa pretinzi ca poate inlocui un desktop fara probleme.

      • @3dy: Merge Oblivion de pusca, n-are nici pe naiba. Nici io nu ma asteptam sa mearga asa OK, mai ales ca scula momentan e mai mult pentru munca decat pentru ‘loisir’. In plus, daca am chef sa ard gazul, exista jocuri online 😀

      • @mihai
        Placa grafica si procesorul sunt tot excelente, oricum ai intoarce-o. Intel Core i7 940XM nu e un procesor bun? Sau Intel Core Quad Q9400S (2.66 GHz, 6M Cache)? Eu zic ca da. Si le-am gasit la laptopuri top-end, si cu pret bun.

        Placa NVIDIA 460M GTX cum e? La unele gasesti si “NVIDIA and ATI Dual Graphics Capable”.

        Nu inteleg unde bati cu toate astea… daca te astepti ca laptopul sa inlocuiasca fara probleme un sistem ca acelea de la televiziuni si cu periferice de $60.000 de care ai mentionat tu, nu o sa poata. Dar ala deja nu mai e nici Desktop.

        @dojo
        Ok, bine de stiut. Sper sa te bucuri de el! 🙂

      • @3dy: scrie sau citește de pe hard-disk-ul ăla extern la viteză maximă preț de câteva ore (sau chiar zile) și abia după aia să-mi spui cât de rece e. De minunata performanță oferită de USB nici nu mai vreau să zic ceva. Pe lângă asta am impresia că majoritatea hard-disk-urilor utilizate nu sunt cele mai strălucite: număr mic de rotații pe minut și timp de acces mare. Am fost nevoit de curând să-mi mut sistemul pe un hard-disk extern (Seagate ST32000540AS) și nu se compară cu cel intern. În unele clipe latența e groaznică.

  17. Desktop vs laptop cred ca este o problema falsa. In general fiecare are avantajele si dezavantajele sale si il vei alege pe cel care iti ofera cele mai multe avantaje.
    Iar enumerarile facute de oameni mai sus nu prea mai sunt valabile:
    – exista laptop cu RAID
    – uitati-va pe EMAG, exista HDD de laptop de 1TB
    – HDD-urile de laptop au ajuns si ele la 7200rpm
    – se poate face upgrade si la HDD la laptop. Doar placa grafica e mai greu de schimbat.

    Avantajele incontestabile ale laptopului:
    – mobilitate
    – spatiul mic ocupat si faptul ca se poate strange (ideal in locurile un spatiul e greu de gasit, in camin, garsoniera, etc)
    – mai putine matze
    – nu are nevoie de UPS, daca iti pica curentul n-ai pierdut ce-ai lucrat
    – e mai ieftin decat un desktop (da, da, ati auzit bine, un laptop e mai ieftin decat un desktop+monitor in aceleasi conditii de performanta si calitate).

    Dezavantaje (sau avantaje desktop):
    – monitorul mic (da, si 17″ e mic si oricum vine cu o gramada de compromisuri)
    – se incalzeste de-ti transpira palmele vara
    – dificil de upgradat (in alte parti decat memoria, HDD-ul si bateria)
    – nu-ti poti lua un monitor mai mare (doar extern, dar tai alte avantaje)
    – se poate fura usor
    – se strica mai usor si se repara mai greu

    si or mai fi… mai ziceti si voi.

    • Banuiesc ca nu ai vazut desktop fara cabluri:
      Apple imac sau cauta pe google all-in-one computer.

  18. laptop si atit. Ca sa nu ma pierd in sincronizari, sa nu mai stiu unde mi-am pus hangaralele, pe laptop sau pe desktop … Iar laptopul cit mai mare si cit mai usor! 🙂

  19. “nu-ti poti lua un monitor mai mare (doar extern, dar tai alte avantaje)”
    Ah, si eu care voiam monitor intern. Am auzit ca ala rupe.

    “e mai ieftin decat un desktop” – cu ceva noroc, eventual.

    Intrebarea laptop vs desktop are un singur raspuns: “Pentru?”

    – chestii office + internet + filme: ajunge laptop
    – jocuri + chestii grafice 3d + editari serioase + programare: desktop (desi la programare ajunge si varianta laptop+ ecran extern + tastatura externa)

  20. le recomand pe amandoua 🙂
    pentru portabilitate – un laptop ieftin, iar pentru putere – un desktop puternic, care costa de 3-4 ori mai putin decat varianta lui mobila
    iar “hangaralele” cred ca stau tare bine pe un hard disc mobil de 2,5″, acum capacitatea poate sa difere in functie de necesitati 🙂

    • Abia astept sa ajung peste garla cea mare, ca am ochit deja un HDD extern de “macar” 2 terra. Desi cred ca ma scrofolesc si pun gheara pe unul mai mare. Ca la preturile lor …

  21. eu imi tot screm creierii cum sa-mi redecorez camera si mereu cand enumar piesele de mobilier, printre ele se strecoara si un birou. Insa chiar ieri discutand cu Iubi am concluzionat ca nu-mi mai trebuie birou daca am laptop, ca oricum la altceva nu folosesc biroul. Deci aleg si eu laptopul din aceleasi motive ca si tine.

  22. Un dezavantaj al laptopului de care nu discuta nimeni: pret mare, volum mic ideal pentru furat.

    Altul: apa/lichid pe tastatura unui dektop se rezolva cu 10$. La un laptop e mult mai complicat si mai scump. Nu va doresc sa ajungeti sa desfaceti laptopuri pentru diferite motive insa este necesar, cel putin pentru curatarea aerisirilor blocate cu praf. Asta dupa 4-5 ani de folosire cind incepe sa se incalzeasa si nu stii de ce.

    • La faza cu furatul, mi-s de acord cu tine, stau cu ochii pe el ca pe butelie 😀

      Am varsat lapte (din bolul in care-l haleam cu “corn flakes”, deci niscaiva cantitate) pe ala vechiul. Nu a avut nici pe naiba, din fericire. L-am oprit, curat si uscat.

      Am deschis deja vechiul “ala micu” (Acer Aspire One), ca-i crapase BIOS-ul, dupa cum mi se parea. Nu am zis prost, doar ca se “asta” “softul”, nu crapase bateria. Nu e nimic senzational in asta. Casti ochii la suruburi, sa nu le pierzi si ai grija sa nu busesti componentele. Initial l-a deschis prietenul nostru, sa puna bateria noua, ca doar e specialist IT, dupa aia l-am redeschis eu si repus la loc cum trebuie, plus ca i-am “reflashuit” BIOS-ul de pe un USB, dupa un tutorial pe net. Daca io ca gagica am putut face asta …

      E drept ca la desktop e mai usor sa-i scoti matzele, dar nu e nimic imposibil 😀

      • Vrei sa deschizi un mac de $3000 iar daca-l busesti scoti banul? Sa vezi ca e alta senzatie fata de un Acer.

  23. Laptop bineinteles pentru lucru, filme in pat.
    Daca tresa stau la birou desktop…

  24. Nici nu-mi mai amintesc cand am folosit ultima data un desktop. Posed un laptop pe care-l folosesc si pe post de desktop replacement. Cand sunt acasa ma conectez la el cu o tastatura, mouse si monitor. Pentru ce-mi trebuie mie este mai mult decat suficient avand ram si putere de calcul atat cat trebuie. Daca vreau sa vad un film ma duc cu laptopnu langa TV ma conectez la el si vad filmele lejer din pat.

  25. Nu inteleg unde e controversa, serios. Laptopurile au castigat de ceva vreme (peste 70% cota de piata), iar desktopurile se retrag incet spre sectorul business/prosumer. Disputa ar fi fost faina acum 3-4 ani, dar in momentul asta nu mai are sens.

    Desktopurile nu mai au viitor pentru consumatorul tipic pentru ca nu mai ai niciun avantaj real. Daca esti dispus sa scoti un 3000 RON din buzunar pentru un laptop bun (cat ai scoate si pentru un desktop, incluzand monitor si altele), ai cam tot ce vrei, daca nu te arunci ca bolovanul in pocnitori de la Quanta (Toshiba, HP, etc). Serios, am de un an jumate un laptop care face in continuare fata la ultimele jocuri, e excelent racit si-l car cam pe unde am chef sa bag un film, prezentare, editare sau joc (adica in orasul natal, in deplasari, la casa din Buc sau munca). Cum m-ar convinge cineva sa iau o hurdugaie cu X cabluri si cu performante ”putin” mai bune?

    Cat timp stii ce sa alegi si nu mergi pe ”the cheapest there is”, laptop vs. desktop e o falsa problema. Laptopuri de gaming bune exista, laptopuri cu racire excelenta exista si la fel exista si ultra-slimuri si laptopuri cu autonomie mare. Pe moment desktopurile vin in doua variante: greu si plin cabluri vs. greut si cu mai putine cabluri (nettop nu e o solutie).

    • Si care ar fi “ultimele jocuri” care merg pe laptop? Ca m-am saturat de cei care vorbesc fara acoperire.
      Deci ce joc nou merge pe laptop, ce rezolutie si ce FPS are. Hai fara rusine ca nu va taie nimeni capul.
      Pentru cei care spun ca HDD de 5400 e bun pot downloada Hd Tune si sa scrie care e rata maxima de transfer obtinuta:
      https://www.hdtune.com/
      As vrea date reale si nu vorbe de popa de tara.

      Desigur e mai greu masurat impresia pe care o au dusmanii/prietenii cind scoti laptopul dar trebuie sa va spun ca aici (Canada) mai toti studentii au laptop pe care-l cara cu ei in mereu si sincer nu impresionezi pe nimeni cu asa ceva.

      In plus cu 3000 de lei apoi cumperi desktop serios. In canadieni inseamna ~$950. La pretul asta cumperi un sistem foarte bun. Dar desigur ca nu te poti da mare cu el.

      • 1.HDD-ul meu nu e pe 5400 🙂

        2.Ultimele chestii jucate DA, New Vegas & Black Ops.

        Ti-am raspuns mai jos intr-un comentariu, dar vad ca nu s-a aprobat. Desktop serios = Desktop de producator serios? Nu, comparatia ”desktop facut din parti de la x magazine” vs. laptop nu e dreapta.

    • Cind spui ca produsele Quanta sint pocnitori inseamna ca mai toate laptopurile sint pocnitori incluzind branduri ca Apple, HP, Dell, Sony, Toshiba. Banuiesc ca ai un motiv foarte solid cind spui ca sint pocnitori.

      P.S. Ca un fapt divers, am pus prima data mina pe laptop acum vreo 23-24 de ani, Toshiba T1000 cu MS_DOS 2.11. De atunci am lucrat constant cu computere. Asa ca as spune ca am ceva experienta si nu vorbesc din arici-pogonici.

      • Produsele low-level Quanta sunt pocnitori. Nu toata modelele, de la toti producatorii sunt facute de Quanta.

        Am avut Toshiba Satellite L100-120 (o mizerie), am vazut vreo 3-4 busite in service-ul unui amic si l-am desfacut pe-al meu de doua ori. Niste mizerii.

        HP are o rata imensa a retururilor, Sony sunt ok, dar la un suprapret iritant.

        Personal am un Asus (cauciuc+aluminiu) si voi ramane cu ei cat timp pot miza pe modelele fabricate de Pegatron, nu de Compal sau Clevo. Fata de Toshiba, Acer sau Dell, diferenta de calitate (de la aspect , la racire si imbinare) este monstruoasa.

        Apple nu foloseste un singur producator. Sa lasam Wikipedia la o parte. Am comparat modele barebone Clevo cu Quanta si Compal, deci stiu ce vorbesc (asta pe langa faptul ca am colaborat si colaborez cu siteuri pe zona notebook).

        Daca e sa iei un laptop, sugestia mea e sa nu te opresti la primul model de 20 de milioane pe care scrie HP sau Toshiba. Ai sanse sa fie o mizerie.

      • Deci daca tu ai avut un Toshiba care s-a stricat inseamna ca totul e prost. Cam extrema concluzia ta.
        Colaboratul cu un site nu inseamna nimic atita vreme cit ele sint slabe. Daca macar te laudai cu un site de calibrul Anandtech sau Tomshardware erai mai credibil.

        Pretul ca singur criteriu de comparare a unui laptop e complet gresit.
        Nu stiu cum e in Romania dar aici lumea care cunoaste discuta despre specificatii iar cei care habar nu au vorbesc de preturi. Tu in care categorie esti?

        Inca mai astept raspuns la intrebarile mele:
        Ce joc recent poti juca pe laptop, ce setare la partea grafica si ce FPS ai la el.
        Multumesc

  26. Laptop din “n” motive : portabilitate (pot sa-l iau oriunde), ocupa putin spatiu, pret egal sau mai mic decat un desktop, performante foarte bune, nu ma intereseaza jocurile …

  27. Se pare ca diferenta de scor nu este asa mare. Sunt multi cei care inca mai prefera camputerul traditional, interesant.
    Un laptop iti ofera libertate de miscare, mai ales daca ai wireless pe el.

  28. Desktopul o sa fie mereu mai bun, mai performant. Un laptop e mai cool si mai comod pentru deplasari

  29. clar laptop, nu renunt la el. este mult, mult, mult mai silentios decta un pc normal. Eu am laptopul de 3 ani si nici nu as dori sa ma despart de el

  30. Apropos de recomandari….nu recomand nimanui ASUS X71A …. am cumparat unul acum vre-o 2 ani (daca nu ma insel) bunicel la vremea lui a fost in jur de 1000 euro nu mai stiu exact….problemele au inceput dupa 2 luni cand au crapat boxele incorporate acum merge sunetul doar daca bag casti sau boxe….dupa inca vre-o 2-3 luni a inceput sa scoata zgomote… cred ca putrezeste pe interior….In schimb merge totul bine …. specific ca a cazut de pe o masa destul de inalta cand a fost daramata de cei 2 “catelusi” ai mei 1 boxer de 45 kg si un dog de bordeaux de vre-o 60kg … Dupa ceva timp am gasit pe net un articol cum ca toate problemele astea sunt foarte comune la acest model de laptop deci in concluzie nu il recomand

    • Eu in general recomand Asus ca producator, dar cel mai ok e sa te uiti exact pe specificatiile de care ai nevoie si sa alegi in consecinta. Oricum, n-as recomanda nici laptop sub 25-27 milioane, daca vrei sa-l folosesti pentru altceva decat browsing & office (nu ca n-ai gasi la specificatii bunicele, dar cu racirea stau prost). Cam mult 1000 de euro pentru modelul ala, chiar si cu 2 ani in urma…

      https://www.notebro.ro/2010/09/03/introducere/ – Niste ghiduri step-by-step pentru a intelege componentele.

      Problema raportata de tine n-are nicio treaba cu ”puterzitul” pe interior. Daca nu ma insel, e o problema care tine nu de boxe in sine, ci de un conector de pe placa de baza. Stiu ca aparea si la Fujitsu.

  31. Sa ma bag si eu in seama.
    Am votat desktopul pentru ca de 4000 de ron iei desktop de rupe in doua orice laptop de banii aia. In special pentru jocuri si programare. For everything else there is laptop.
    Ca dimensiune laptopul e bun daca are ecran de 14, maxim 15. La 17″ ala nu mai e de carat in spate zilnic. Vorbesc din experienta proprie.

    • Nu, nu-ti iei. Ia in considerare tot, de la monitor, la tastatura si ai sa vezi ca nu-ti iei, daca stii exact dupa ce te uiti. Sigur ca-ti poti face din bucati o hurdugaie sub 30 de milioane care sa fie mai ok decat un laptop de 40, dar in termeni de fiabilitate, esti departe. Diferenta va exista, dar de-aici pana la ”rupe in doua”, e cale lunga. Sunt laptopuri de gaming excelente, cu racire asemenea.

      https://www.emag.ro/laptopuri/laptop-asus-n73jf-ty084d-cu-procesor-intel-174-coretm-i5-460m-253ghz-4gb-1tb-nvidia-geforce-gt-425m-1gb-freedos–pN73JF-TY084D – Asta de exemplu, nu e axat pe gaming, dar la rezolutia lui face fata. Designul si greutatea il recomanda oricarei hurdugai de desktop.

      • Laptopul care il recomanzi aici vine fara sistem de operare? Asta inseamna ca la pretul asta mai adaugi si licenta unui sistem de operare pentru a avea un laptop functional?
        Mi se pare ciudat pentru ca impresia mea este ca e mai ieftin sa cumperi un computer cu sistem de operare instalat decit separat. Habar nu am cit e licenta de win7 in lei.

  32. Salutare Dojo.
    Nu ma asteptam sa fi fan Laptop :). Mie unul mi se par 2 lucruri total diferite. Laptop-ul este sa mergi cu el pe tren, in oras la vreun clint sa-i arati ceva etc, dar nu de lucrat pe el.
    Oricat de mare ar fi display-ul tot mai mare e monitorul meu :).
    Oricat de OK ar fi tastatura la laptop, tot mai buna e a mea de la PC ;). Oricat de performant ar fi Laptop-ul, tot mai performant e PC-ul meu cu 10 coolere pe el care il pot lasa aprins si 2 ani (asta daca platesc factura la enel la zi ;)).
    Am si eu laptop, un acer destul de vechi (vreo 2 ani) si este ok ptr cat il folosesc eu. Insa, nu as putea sa lucrez pe laptop… in primul rand ca nu prea e OK sa ti un laptop aprins 16 ore pe zi daca nu 24 din 24.

  33. Am votat desktopul. Acasa le utilizez zilnic pe ambele, dar laptopul(Acer Aspire) se incalzeste foarte tare, iar acest aspect e deranjant cand il folosesc in pat(desi am si cooler). In plus, m-am obisnuit cu desktopul, monitorul este mai mare, parca e alta viata cand scriu la el.

  34. indiferent cum ai lua-o, nu ai cum sa compari o jucarie mica cu una mai mare.
    Desktopul poate sa manance mai mult ram, placa video mai performanta, harduri mai multe, unitati optice mai colorate.

    Daca ai nevoie de ele, nu poti sa le inlocuiesti cu un laptop.

    • Ba da, poti, doar ca scoti mai multicel din buzunar, atata tot. Laptopurile de gaming au o cota de piata suficient de mare incat sa demonstreze si punctul asta de vedere.

      P.S: Vad ca la orice link, commentul intra in moderare 🙁

  35. Laptopul este pentru deplasari, proiecte, prezentari etc unde ai nevoie de ceva ce poti cara usor pt tine. Desktopul este pt acasa, este mai ok dpdv medical(pt pozitia capului/corpului)

  36. Mihai: Erau mai sus
    https://www.fudzilla.com/home/item/21513-70-percent-of-market-in-eu-are-notebook

    https://www.computerweekly.com/Articles/2010/03/04/240502/Mobile-computing-reignites-PC-market.htm

    https://www.techperk.com/computers/desktop-laptop/10-best-gaming-laptops/ – Cum stateau lucrurile acum jumatate de an pe sectorul gaming

    Licenta pentru Home Premium e vreo 3-4 milioane. Gasesti oricum si laptop cu OS in banii aia. E oricum irelevant, pentru ca OS-ul il cumperi si pe desktop si pe laptop cu aceiasi bani(eu am dat in jur de 3200 pe-al meu, cu Home Premium pe 64 bit, Blu Ray, 220M GT la 1GB DDR3, Core 2 Duo 2.3, 4 GB RAM – rezolutia wide micuta m-a lasat sa joc cam orice cu setari pe high)

    Oricum, gasesc ilare opiniile de tip: Laptopurile sunt pentru deplasari, desktopurile sunt pentru jocuri. Decat sa scoti inutil de multi bani pe un desktop bun si pe un laptop mediocru, mai bine iei direct un laptop foarte bun si s-a terminat controversa. Exista un scop pentru categoria ”desktop replacement”.

  37. krossule: avand in vedere ca limitarile actuale tin de racire, cam cum imi poti explica tu ca intr-un laptop exista suficienta racire pentru a face fata?

    cotele de piata se misca spre laptop pentru ca majoritatea oamenilor nu au nevoie de mai mult.
    Eu am laptop si pentru starcraft la detalii minime este aproape ok. Daca mai dadeam vreo 15-20 de mil stateam chiar decent.
    dar asta nu inseamna ca diferentele nu exista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.