Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Domnilor conducători, vă rog lăsați-mă să iau EU deciziile ce privesc uterul personal

Din nou se discută (cum altfel – în contradictoriu) despre cum să apară mai mulți omuleți în țara asta, de-populată puternic în ultimii ani. Și cea mai simplă metodă (pentru idioții care decid destinele țării) ar fi să nu le mai permitem, domnule, femeilor să avorteze. Unde ne trezim, în 2013 să avem pretenții ca o femeie (că în momentul în care face „sport” cu un bărbat femeie se numește) să ia decizia aia, atât de grea.

Pentru că NIMENI nu alege un avort cu zâmbetul pe buze, decât dacă are o problemă serioasă la țiglele de pe casă. Orice femeie cât de cât responsabilă înțelege că este o decizie incredibil de dificilă și că va lăsa urme.

prochoice_tile_coaster

A fost bine cu decrețeii?

Am auzit (ca adult, normal) povești despre femei care în perioada aia de tristă amintire rămâneau nenorocite pe viață sau mureau în urma diverselor metode suspecte de a întrerupe o sarcină.

Ceea ce trebuie să înțelegem cu toții este că, dacă o femeie nu dorește un copil, faptul că nu-i dai alegerea nu rezolvă nimic. Ori moare cu el de gât, încercând să scape de sarcină, ori îl aruncă la gunoi, ca pe un absorbant folosit. Nu poți impune instinctul matern peste cele care nu-l au în acel moment, poți doar să nenorocești niște vieți.

Cum de le-a venit ideea?

Cel puțin în teoria unor deștepți, trebuie să stopăm cumva sporul negativ de care ne „bucurăm” de ani buni. Ca de obicei, hai să tratăm efectele, că de cauze nu ne pasă.

Ce ne ține pe noi, femeile teoretic capabile de făcut copii, de la a ne înmulți?

  • costurile exagerate ale unei sarcini/nașteri – dacă nu vrei să naști ca vita printr-un spital mizer (deși chiar și asta costă, că șpaga e sfântă), plătești la privat mii de lei pentru o naștere cât de cât. Să nu vorbim de toate testele, analizele și consulturile care nu vin nici ele gratis. Eu mă gândesc că vreo 3000 de euro cel puțin dai în alea 9 luni (asta dacă nu ai „plăcerea” să fie necesare și tratamente pentru infertilitate, că nu știu la ce scoruri mai vin și ele). În condițiile „salariale” din România, nu e chiar de colo să scoți câteva mii de lei.
  • situația economică – în acest moment probabil multe femei capabile de a naște se gândesc că nu e chiar momentul. Poate nu au serviciu, poate soțul e șomer, poate au rate de achitat etc. Sunt destule familii care au zile în lună mai multe decât banii, cam greu să vii să-i ceri unei femei să-și mai asume încă o obligație, că are nevoie Statul de viitori plătitori de taxe.
  • costurile îngrijirii unui copil – știu că există vorba aia că, unde mănâncă 2 mai are loc și al treilea. Vorbă frumoasă și plină de sevă. Dar un copil nu doar consumă mâncare și nu stă ca o floare în ghiveci. Educația (aia gratis, cică) te costă amețitor de mult, mai vrei să-l îmbraci pe puradel, eventual să-l duci să viziteze și altceva decât maidanul din spatele blocului. Am stat la povești cu niște prietene ce au copii la școală. 1000 de lei pe lună le costă să ducă pruncul la after-school. Cam 2 sute de euro știu că erau prețurile la câte o grădiniță mai de doamne ajută (vorbesc de Timișoara, nu știu cât costă în București dar am o bănuială). Astea pentru mulți români sunt SALARIUL pe o lună de muncă, de unde iartă-mă sfântul să plătească asemenea sume exorbitante? OK. Nu-l duci la grădinițe „fancy”, nu-l duci la after-school. Nici traiul la o școală fără pretenții nu e ieftin, nici hainele nu pică din cer.

S-ar putea face altceva?

Este clar că Statul nu prea are ce să facă în ceea ce privește prețurile de la stabilimentele private. Ah, ar putea face sistemul de învățământ de stat să fie cu adevărat bine pus la punct, dar știm că le dă cu virgulă de vreo 20 de ani încoace. Dar ar putea face totuși ceva în a ajuta economia să se pună pe picioare. În acest moment orice inițiativă privată este pusă la podea de taxe uriașe, suntem ocoliți de investitori, pleacă tot mai mulți din România. Domnii de la conducere au afacerile lor, nu au treabă că populația în general trăiește din salarii de 300 de euro (max.) pe lună și plătește prețuri mai mari decât în alte țări.

Nu poți avea pretenții ca familiile să se grăbească să facă urmași (sau chiar să aibă mai mulți decât unul), când nimeni nu știe dacă mâine va mai avea ce să mănânce sau dacă nu-l scoate cumva banca din casă. În general familiile cele mai potrivite să aibă copii (și care-și permit să susțină financiar un urmaș, cu tot ce presupune asta) stau și se pregătesc atent, așteaptă o vârstă mai „coaptă” etc. Vârsta ideală pentru a naște și vârsta la care multe femei decid să facă pasul sunt 2 chestii destul de diferite și nu le poți considera pe toate damele niște jigodii fără inimă doar pentru că stau să pregătească acest pas.

În același timp, lipsite de educație, îmbrobodite de idei religioase sau doar abonate la diverse ajutoare sociale, alte femei produc pe bandă rulantă. Se pare că nu sunt încă destule, cât să acopere precauția celor din prima categorie.

Atât timp cât viața în România (și nu doar) va fi tot mai grea, cât criza asta încă nu se termină, chiar dacă ai noștri conducători nu prea s-au grăbit să recunoască faptul că ne confruntăm cu ea, nu se va schimba atitudinea adulților cât privește aducerea pe lume a unor copii. Când economia merge strună, când oamenii găsesc de lucru sau pot derula corect diverse afaceri, atunci te poți aștepta și ca populația să se gândească la viitor. Dar nu acum, când nimeni nu știe ce se va întâmpla mâine, dar bănuiește că va fi mai rău decât azi.

Ce am obține dintr-o asemenea lege?

Exact ce s-a obținut în urmă cu câteva zeci de ani. Nimic bun. Femei mutilate sau ucise, copii aruncați ca niște gunoaie, durere, corupție (deși avem deja destulă, să nu ne plictisim). Partea pozitivă este că  exact damele alea care-și planifică un copil spre ciuda conducătorilor  au acum libertate de mișcare prin lume și probabil pot aduna niște bani să-și rezolve problema. Că nu știe nimeni că eu am plecat la Budapesta să fac întrerupere de sarcină, nu să fac shopping pe Vaci Utca. Sau ar trebui să ne așteptăm să ni se facă un control gineco gratis la ieșirea din țară?

În acest moment sunt destule clinici private (și cabinete în spitalele de stat), unde se poate face o întrerupere de sarcină la cerere. Că sunt motive medicale, că este urmarea unui viol, că femeia pur și simplu nu-și dorește un copil .. nu contează. Ai acces civilizat la un serviciu de care nimeni nu speră să aibă vreodată nevoie.

Se venea cu ideea ca femeia să fie trecută prin jde întâlniri cu psihologi, poate-poate își schimbă ideea. O altă chestie care mi se pare futilă și chiar periculoasă. Dacă o femeie NU ARE cum să crească un copil, degeaba se uită la filmulețe cu avorturi și stă de vorbă și cu 1000 de psihologi. Că probabil în cazul ei tot asta e cea mai bună idee, să termine sarcina.

România nu este încă acolo unde trebuie în ceea ce privește adopțiile (cică nu poți iubi un copil decât dacă e sânge din sângele tău – excepțiile întăresc regula), orfelinatele nu sunt cea mai bună soluție pentru un copil. Nu e vorba de un câine pe care-l plimbi de colo-colo (orfelinat, foster etc.), e vorba de un OM care nu are casă, nu are familie, va fi marcat pe viață. În aceste condiții, dacă tot nu suntem siguri că poate avea o „destinație” fericită (și să trăiască 18 ani în orfelinat și printre străini nu este o situație ideală), oare nu este mai bine ca acel copil să nu se nască?

Educația asta pe care s-ar chinui să o facă gravidelor ce doresc să avorteze probabil trebuia făcută înainte ca femeile respective să deschidă picioarele largi, dacă-mi permiteți să fiu mai directă. Decât să-i spui unei femei că avortul e nasol în momentul în care a făcut deja boroboața, oare nu ar fi bine ca orice fată să fie bine educată deja în acest domeniu? Să știe ÎNAINTE să-i danseze hormonii prin vene că orice acțiune are și consecințe, să știe ce înseamnă un contraceptiv, ce se întâmplă dacă nu „are grijă”, că va avea de luat o decizie foarte grea: ori păstrază un copil pe care nu e pregătită să-l crească, ori va întrerupe un destin cu toate urmările psihologice pe care le știm sau le bănuim.

Mă gândesc că e mai ușor să spui „nu au voie să întrerupă sarcina” sau să duci femeile la psiholog și eventual să le sperii bine (încât să decidă să țină un copil pe care nu sunt pregătite să-l aibă), decât să pui osul la treabă, să lași furatul și să faci cu adevărat un plan să-ți scoți țara din rahat. Să educi tânăra generație, să încerci să scoți generațiile ce vin măcar din misticismul medieval în care se scufundă mulți, să oferi un climat economic stabil, încât micii și marii întreprinzători să producă, să ofere locuri de muncă și să aibă din ce-și plăti taxele. Dacă în România viața nu ar fi atât de grea, pe cum este în acest moment, probabil tot mai multe familii vor decide MAI DEVREME să aibă copii, poate nu se vor opri la unul etc. Până atunci însă fiecare este stăpân pe destinul său, iar femeile au și ar trebui să aibă ultimul cuvânt de spus.

Că nu este corect în opinia unora, că este un păcat, că se pierd vieți… decizia nu este a voastră. E a fiecărei femei.

Nu sunt pentru avortul ca metodă contraceptivă și nu ar fi această situație dacă tinerele AR FI EDUCATE. Dar sunt pentru ca fiecare dintre noi să avem dreptul să facem o asemenea alegere. Unele nu ne vom confrunta niciodată cu ea, altele au luat-o sau o vor lua. Dar este crucea lor de purtat, nu a unor oameni care iau decizii din „exterior”.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

25 Comments

  1. Pe langa interzicerea avorturilor ar mai putea sa:
    – invete femeile in ce pozitii sa faca sex pentru a ramane 100% insarcinate;
    – interzica comercializarea prezervativelor, anticonceptionalelor etc;
    – ieftineasca si sa sprijine consumul de vin rosu, telina si ciocolata.
    Lista poate continua, desigur. 🙂

  2. Aaa, în ţările care vor musai să îşi crească numeric populaţia,femeile prestatoare de sarcini sunt recompensate bine, cu alocaţii şi indemnizaţii demne de salariul unui neamţ(sau irlandez că pe acolo au o problemă în această direcţie).. Ba si case şi alte ajutoare sociale. In fine, discutia este economica de fapt. La baza acestei idei enunţată de oficiali stau calcule economice. O lege a interzicerii avorturilor obligă fără ca femeia să mai aibă un drept şi fără ca statul să se simtă responsabil economic.Dacă se procedează ca în Irlanda, atunci nu avem bani de asistenţă socială. Sigur nu avem, nici Irlanda nu este pe roze.Doar aceste două modalităţi pot duce la creşterea rapidă a populaţiei. Sau ar mai fi a treia. Să acceptăm populaţie multă asiatică, spor migratoriu pozitiv. Ne vom în mulţi rapid, doar că se vor modifica fenotipurile. Până într-un punct şi aceia implică costuri sociale uriaşe ca să nu mai zic de eventuale probleme.O astfel de lege interzice fundamental dreptul la proprietate căci ce este corpul meu… decât proprietatea mea.Şi cred că este un drept natural. Dacă mi-l încalcă plec din Ro sau dau acatiste la biserică să ajung mai repede la menopauză.

    • Ca să înțeleagă mai bine și restul lumii treaba cu Irlanda:

      Abortion in the Republic of Ireland is illegal unless it occurs as the result of a medical intervention performed to save the life of the mother. […] Abortion is a controversial issue in Irish politics and five national referendums have been held on the topic in the last 30 years.

    • Am mai deschis io discutii din astea ‘neplacute’. Ma bazez pe bunul simt al comentatorilor mei, nu m-au dezamagit niciodata. Se poate discuta si civilizat despre o chestie controversata si voi o dovediti in fiecare zi 😉

      • Să ştii că mi-e greu să plec din Ro deci rămâne varianta cu menopauza.

  3. Argumente pro/contra avortului sunt destule. Cum la noi religia e inca baza, majoritatea vor fi contra.
    Dar interzicerea avortului pentru a creste populatia este o mare prostie, in conditiile in care sunt atatea lucruri ce se pot face pentru a sustine nasterea.

    Din cate vad eu, motivele date de tine pentru sporul negativ se reduc toate la bani de fapt. Dar nu sunt singurele.
    Un exemplu rapid este că, desi statul roman ofera totusi un lucru foarte bun prin concediul de maternitate de 1-2 ani (fata de 3 luni in vest), nu iti ofera nimic dupa acea perioada.

    In momentul in care parintele se intoarce la serviciu nu are ce sa faca cu copilul. Nu exista crese, nu exista cadru legislativ pentru bone (ce sa mai vorbim de subventii pentru asta, cum se practica in afara)
    Asa ca iti pui intrebarea: ok, fac un copil. Dar cand trebuie sa ma intorc la serviciu ce fac?

    • Asa este, trebuie luat in atentie si faptul ca nu prea ai cu cine sa lasi copilul. Bonele sunt greu de gasit (ale decente) si costa de te indoaie. In cazul nostru nu ar fi o problema, pentru ca amandoi avem afaceri care nu ne scot din casa prea des (eu oricum de acasa lucrez), deci nu ar fi problema asta. Dar ramane problema banilor pana la urma.

  4. Nu are de ce sa fie cineva foarte pornit impotriva avortului cat timp nu e copilul/sarcina/femeia lui!
    Fiecare este liber sa faca ce doreste , fiecare stie daca e capabil sa aduca pe lume si sa creasca un copil. Iar daca nu e si s-a intamplat sa ajunga in situatia in care doreste un avort, e fix treaba ei.

  5. Am copii si cred ca la acest subiect nu se pot da sfaturi dar decizia trebuie sa fie doar a parintilor(responsabili),cu perpectiva in gandire.Nimeni,dar nimeni nu te ajuta,numai familia.

  6. Având în vedere că mulți dintre actualii noștri conducători sunt de meserie lăcătuși-mecanici, oare la ce ne-am putea aștepta din partea lor!? Ăștia-s genu ăla de oameni care și-au trăit prima dragoste pe vremea răposatului, oamenii care au agreat ideile vremii, oameni care acum le-ar aduce înapoi cu orice preț. E trist, dar e cât se poate de adevărat.

    Atât timp cât singura lor școală este școala profesională, nu ar trebui să ne mire ideile lor tâmpite. Legat strict de această problemă, domn’le trăim la 2013 ani de la nașterea lui Hristos, oare nu ar fi bine care fiecare să-și poată decide în voie ce face cu organismul lui și cu perpetuarea ADN-ului său?! Doar că după cum ziceam oamenii ăștia spălați pe creier nu pot concepe acest lucru. Stai să vezi ce susținere o să aibă din partea Patriarhiei Române… Cu ce își ocupă ei vremea în loc să se gândească cum să crească rata de absorție a fondurile europene, doar așa un exemplu de activitate care ne-ar face bine la toți românii…

  7. Interesant subiect,,, nu cred ca se pune problema ca religia e baza, este daca suntem sinceri cu noi,,, problema aici e de alta natura. Se zicea bine ca femeile trebuie educate,,, eu nu cred ca doar femeile ci toate societatea trebuie educata, cum? pentru cumpatare, echilibru in viata personala si atunci nu ai cum sa ajungi in situatii de acest gen. Din pacate, nu ne gandim la faptele noastre si consecintele lor pe termen lung, ne gandim doar la clipa de fata, iar viata nu se rezuma la asta,,,

    • Educatia ar rezolva FOARTE multe probleme.

      Imagineaza-ti ca aveam acum cativa ani o colega la un job, de varsta mea. Deci 25-26 de ani. Gagica avea deja un copil si facuse 6 avorturi pana la data in cauza. A aflat cu stupoare, de la mine, ca-s mai larga la gura, ca exista pastile de sa le iei zilnic, ca exista pastila de a doua zi (nu ca e indicat sa o folosesti prea des etc.)

      Ea stia una si buna, masculul nu suporta ‘cauciucul’, asa ca .. hai la noroc.

      Mai aveam o fatuca pe acolo (vreo 18 ani), ce avea un prieten si era gata sa faca pasul. I-am tinut prelegeri, am facut-o pachet de a discutat si cu un doctor de planning (ca nu sunt io specialista lu’ peste), apoi cu mine de mana s-a dus la farmacie si a luat pilulele (ii era putin rusine, deh, copila), apoi i-am mai tinut o data prelegere despre cum sa le ia si alte dracii de genul.

      Parintii sunt destul de ‘tacuti’ in unele cazuri, scoala are acum ore de religie, ca astea ne sunt necesare, iar pustimea isi simte hormonii ca dau in foc si nu prea cunosc toate datele problemei. Interesant este ca majoritatea stiu cum sa gaseasca un filmulet porn pe net, dar nu stiu sa se informeze despre corpul lor si ce urmari au distractiile in doi.

  8. Aha. Adica nu suntem destui in tara asta, nu ?! Avem conditii demne de Germania, salariu de 3000 de euro minimul, de ce sa nu facem copii ?! E Raiul pe Terra aici la noi, HAI SA NE F** !!!

      • Asa sunt eu cand sunt nervos : foarte amuzant. Eu inteleg, probabil si tu, de ce vor astia sa facem copii : sa aiba ei si mai multi prosti in tara, pe care sa ii manevreze cum vor !

        Dar inconstientii astia nu inteleg ca si pentru ei va fi mai rau daca suntem mai multi, fiindca nu li se dubleaza averile, daca noi ne dublam numarul ! Dar n-am ce sa ma astept de la niste comunisti analfabeti ca astia…

        In alta ordine de idei, daca tot ne indeamna sa dam la pompa nemurigii astia….tu ce zici Alice, vrei sa te f** cu mine ?! :)))

    • Alin tata… ai dreptate! Cei ca tine nici nu e indicat sa se inmulteasca. Si asa avem destui idioti pe metrul patrat. Ideal ar fi ca cei ca tine sa dispara si sa se perpetueze cei cu o minte si un spirit sanatos.

  9. “orice fată să fie bine educată deja în acest domeniu? Să știe ÎNAINTE să-i danseze hormonii prin vene că orice acțiune are și consecințe, să știe ce înseamnă un contraceptiv, ce se întâmplă dacă nu „are grijă”, că va avea de luat o decizie foarte grea: ori păstrază un copil pe care nu e pregătită să-l crească, ori va întrerupe un destin cu toate urmările psihologice pe care le știm sau le bănuim.”

    Acest comentariu stupid demonstrează de ce şi restul articolului este o bătaie a apei în piuă.

    Fetele în cauză (avort cu complicaţii, naştere şi abandon, naştere şi abandon pe câmp, şi toată lista de ticăloşii care umplu Ştirile de la Ora 5) ştiu foarte bine că acţiunea lor are consecinţe şi au luat deja decizia: dacă boul nu se însoară / nu are o relaţie de lungă durată cu (vaca de) mine, atunci o să-i forţez mâna făcând un copil. Aşa a fost şi în vremea când avortul era interzis, aşa a fost şi înainte să existe (co)mu(n)işti pe lume, înainte să existe Regatul, ba poate chiar şi înainte să existe neamul românilor. (Iar din câte spun postacii de forum anglofoni, se pare că nu numai la noi e aşa, că natura umană nu se schimbă de la un continent la altul.)

    Faptul că îi oferi “educaţie sexuală” şi “mijloace contraceptive” are la fel de multă importanţă pentru ea ca limba chineză antică.

    Atâta vreme cât tot ceea ce faci şi ce nu faci (de la creditul pe care îl poţi lua şi până la atitudinea judecătorului dacă eşti învinuit, de la posibilitatea de a promova la serviciu şi până la a avea o locuinţă) are o legătură într-un fel sau altul cu faptul că eşti sau nu căsătorit(ă) şi ai familie, “ea” o să facă tot posibilul să aibă situaţia cea mai favorabilă din punct de vedere social. Adică “să fie cu cineva” şi “să stea cu cineva”.

    Numai că trebuie să se bazeze în privinţa asta pe presiunea socială şi numai pe ea, fiindcă autorităţile nu îl pot obliga pe boul în cauză la nimic altceva decât la plata pensiei alimentare. Aşa încât, dacă boul e suficient de tare de cap încât să refuze căsătoria, ei nu îi mai rămâne nicio soluţie.

    Din punctul ăsta de vedere, “partizanii relaţiilor sociale şi familiale tradiţionale” (printre care se număra şi Răposatul Ceaşcă) au făcut o mişcare greşită cu interzicerea avortului.

    Adevăratul mod în care puteau pune definitiv publicul de ambele sexe în lanţuri ar fi fost să îi oblige pe cei implicaţi să se căsătorească 😀

    ~Nautilus

  10. “Pentru că NIMENI nu alege un avort cu zâmbetul pe buze” – imi permit sa te contrazic. Personal cunosc cel putin 2 femei care folosesc avortul ca mijloc de contraceptie. Una dintre femei are 10 clase primare, munceste in jermania si, in cuvintele ei “pai decat sa iau pastile si sa mi se faca rau, mai bine ma duc o data la 3-4 luni in romania sa-mi faca curetaj(!!)”. A doua femeie are 17 clase primare, ca are si masteratul, are firma ei si e in romania. Intr-adevar, mai da si cu pastile, dar cand uita cate o pastiluta sau n-are prezervativul la ea e ok, pentru ca, in cuvintele ei “cu un avort pe an nu se intampla nimic, e ca si cum ti-ai arde un neg, nu e ca si cum celulele alea au viata”

    Dar nu, nici eu nu sunt de acord cu interzicerea avortului, desi sunt 1000% total impotriva lui. Dar dupa parerea mea, cine e prea prost sa faca educatie se pune pe interzis chestii, ca e mai simplu, asa e si cu legea asta…

    • Asta e Romania, moldoveanco, n-avem ce face.. Daca asa am votat, acum sa si suferim ! Ne-am facut-o cu mana noastra !

      Suntem condusi de niste analfabeti prosti de bubuie, de aceea nu sunt capabili de nimic. EI NU STIU DECAT SA INTERZICA, SA TAIE, SA SPANZURE…. Doar oamenii retardati mintal au astfel de metode. Cei care gandesc, procedeaza altfel, gasesc solutii. Dar nu astia. Ne reprezinta pe noi, pe poporul roman. Care in proportie de 90% e la fel de retardat

    • Io zic ca astea-s exceptii (sper si vreau sa cred asta, ca altfel e nasol de noi :)). Misto faza cu arsul de negi. Au unele un creier … doar de forma 😀

    • Intr-adevar… cu interzisul nu merge. Toate masurile de succes s-au bazat pe scosul banilor din buzunar. Adica… vrei avort?! Intai trebuie sa fii consiliat pentru a sesiza ce crima oribila esti pe cale sa faci (educatie preventiva in care te adresezi sufletului / constiintei pentru cine o mai are) si, daca nu merge nici asa, platesti cu bani grei pana-ti piere cheful de prosteala. Este siiingura cale.

  11. Ăştia de câte ori se plictisesc o dau în avorturi. Oare ce se ascunde în spatele unui astfel de decret. Faza cu natalitatea nu mă convinge.

  12. Au văzut stăpânii de la bucureşti că li se împuţinează animalele de povară.
    Şi şi-au spus :
    Hai să dăm o lege să se înmulţească !
    Să avem grijă de ele, să le dăm de mâncare ?
    Fugi dom-le, dar ce, suntem proşti ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.