Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Dumnezeu vrea multi copii

“What God wants, God gets, God help us all”, cam asa zice Roger Waters in piesa “What God Wants” de pe “Amused to Death”. Lasam la o parte recomandarea subliminala si trecem la durerea mea.

Am o verisoara cu 10 ani mai mare ca mine. Acum vreo 15-18 ani s-a maritat un un nenea, moldovean si el si s-au gandit ca, asa saracuti cum sunt, sa intre la “pocaiti”, ca primesc ajutoare. Nu discutam despre scandalul din familiile lor ortodoxe. Nu puteau intelege mama si tata de la sat cum sa iti schimbi religia.

Au trecut peste asta si si-au vazut de viata. Dupa toate regulile in cauza. Si acum au familie mare: 7 copii, de care se bucura si nu prea. Adica sunt superbi, copiii sunt o binecuvantare, dar poate intr-un numar redus. Recunoaste ca s-ar fi oprit la 2-3, dar Biserica lor spune ca nu ai voie sa impiedici calea naturala. Daca Dumnezeu iti da copii, sa te bucuri si sa ii cresti.

Sunt destul de nevoiasi, s-ar descurca probabil cu 2 copii, dar au inca 5 peste numarul “de echilibru” financiar. Sunt unii marisori, altii tot mai mici. Au fetite de 17, 15, 13 ani, au si copil de 1-2 ani.

Acum vine prin Timisoara (locuiesc in Lugoj) .. este disperata. Cele 7 nasteri naturale aproape au distrus-o. La 39-40 de ani discutam despre histerectomie, isi pune problema daca nu este ceva si mai grav, in conditiile in care medicul pastreaza o tacere suspecta.

Cat de fericit va fi Dumnezeu al lor, daca raman 7 copii orfani? Cat de fericit este cand familiile astea abia au bani de paine si de un caiet? Cat de fericit este cand o femeie inca tanara se confrunta cu fibrom uterin sau poate chiar cancer?

De ce trebuie acest Dumnezeu sa isi bage nasul in intimitatea omului? In conditiile in care sunt atatea metode contraceptive eficiente, femeile acestea au “interdictie”. Nu vorbesc despre avort neaparat, pentru ca nu s-ar ajunge nici acolo, daca ar avea macar acces la o pilula contraceptiva de pilda.

Cat de corect este ce se intampla in acest caz?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

14 Comments

  1. Cred ca… daca viitoarea mea sotie ar putea sa faca 4-5 copii iar eu sa fiu sigur ca-i pot intretine, i-as face si eu dar cum probabil n-o sa pot,nu mi-ar placea de fiecare data cand ‘ma scap’, fac un copil din cauza religiei.

  2. chestia asta cu religiile multe e un mare rahat pe bat.. sincer. Daca ar fi una singura ar fi ok, dar “a existat” turnul ala mare si.. probabil ca de la scoala stiti povestea cu schisma..

    Intr-adevar acum 200 de ani nu existau pilule si alte masuri.. Unii nu au auzit de ele nici in ziua de azi iar unii le condamna.

    O fosta vecina are 8 copii! Si inca mai face! Sunt saraci lipiti, tata lor cauta prin gunoaie, vinde tot ce prinde din tomberoane, aduna sticle si fier si se bucura de 1 leu gasit pe jos ca il da pe bautura.. apropo – familia locuieste… in beci.

    Deci.. nu e neaparat religia de vina 😀 De vina sunt oamenii care cred. Imi pare rau de verisoara ta. Din cauza ca sefii bisericii (sau ine e ‘mare’ pe la ei..) se cred in stare sa comande pe altii ajung oamenii in starea asta.

    NU e ok nici sa te abtii de la viata sexuala.. sincer dar nu e in ordine sa le spui “enoriasilor” (sau cum le spune..) ce sa faca cu viata personala.

  3. Articolul acesta se bazează pe un sofism, dojo. Adică porneşti de la o premiză ,,schiopătândă căreia îi dai un aspect de adevăr pentru a demonstra ceva. Dumnezeu spune într-adevăr că metodele contraceptive constituie un păcat, însă promovează totodată moderaţia, evitarea exceselor şi abstinenţa adoptată în mod chibzuit. Nu pot să mă pronunţ în detaliu în privinţa unei religii ale cărei dogme nu le cunosc, însă presupun că are anumite sărbători, însoţite de anumite perioade de post, nu? Ortodoxismul are. Dacă s-ar respecta sfaturile divine, printre care şi abstineţa pe perioada posturilor, natalitatea într-un cuplu nu ar duce la probleme precum cele amintite de tine. Nu îi apreciez pentru că şi-au schimbat religia din simple nevoi materiale. Dumnezeu să le ierte acest păcat şi să le dea sănătate şi fericire!

  4. Nici o religie nu-ti spune sa faci copiii la fel cum nu-ti spune nici sa nu faci. Nici o religie crestina…
    Ca la “pocaiti” dupa cum le zici tu sunt persoane cu mai multi copiii e relativ…adica sunt si culte protestante unde nu sunt. Fiecare alege cati si cum si unde si ce sa faca…

  5. Problema e ca s-au dus la pocaiti dintr-un interes oarecum lumesc (ajutoare materiale), si culmea, s-au convertit pe bune si au respectat credinta adventista , care nu da voie folosirii metodelor contraceptive (puteau sa fenteze aceasta prevedere lejer, asa cum fac crstinii ortodocsi in multe cazuri).
    Acu stau si ma gandesc, noi ortodocsii, cu religia si popii nostri, marea majoritate business men-i de succes, cat de mult avem credinta si cat mult o mimam?

    Vad foarte multa lume inchinandu-se cand trece prin fata bisericii: e vreo problema? vrea sa transmita un mesaj celui de sus, precum ca e un om credincios? nu se gandeste ca cel de sus ii citeste gandurile, ii urmareste comportamentul? e nevoie de asemenea gesturi? mie in mare majoritate mi se par false aceste gesturi. Fiindca in afara de cruci cand vad o biserica la orizont, enoriasiul uita sa treca pe la biserica regulat, ca un bun credincios ce este.

    Dar vedeti voi, asa zisii pocaiti, nu prea agreati printre ortodocsi, priviti ca fiind niste ciudati, sunt un pic mai credinciosi si doamna respectiva risca acum probleme grave de sanatate tocmai fiindca respecta credinta pocaitilor.
    Si pentru ce? Pentru a respecta religia. Vedeti oare un crestin ortodox facand asemenea gesturi?

    PS Scuzati-mi exprimarea cam ambigua, dar presupun ca veti putea intelege ideea mea.

    PPS Sunt convins ca cel de sus ne supravegheaza si cine stie cat de mult se amuza pe seama noastra (cred ca ne citeste si pm-urile de pe forumuri, desi nu are parola); oare merge sa mimez credinta? sa fac gesturi publice?
    Nu este oare mai normal sa-mi exprim credinta printr-un comportament decent in societate? Cele nu stiu cate porunci: nu fura,nu minti, nu dusmani, nu si nu si nu: cred ca daca incercam sa respectam aceste reguli vom fi ceva mai curati si mai bine vazuti acolo sus…cu sau fara cruci atunci cand trecem prin fata unei biserici!?

    Ce ziceti, ma joc cu focul? Voi fi penalizat? Macar am spus ce am pe suflet…100% honest.

  6. Dumnezeu nu isi baga nasul in viata nimanui.Dumnezeu troneaza suveran si neinteles undeva.Oamenii sunt cei care provoaca asemenea necazuri.Care oameni?Pai ar fi desteptii care cred ca lui Dumnezeu ii pasa daca ei urmeaza niste reguli stupide(reguli care nu au venit din Rai prin fax),desteptii care au facut regulile astea, si desteptii care le urmeaza.Da.Pentru ca desteptii care le urmeaza o fac pentru ca cineva a inventat regulile si credintele astea intortocheate, si pentru ca exista o masa de oameni care cred in ele, deci, (isi zic desteptii in sinea lor)trebuie sa fie adevarate.
    Asa ca daca nu cumva ai vorbit Tu cu el si ti-o fi spus ca e de acord cu ce se intampla, lasa-L in afara problemei.
    Cat despre verisoara ta, o compatimesc si sper sa ii mearga mai bine!

  7. din pacate parerea bisericii este ca anticonceptionale=avort, avand in vedere ca ei considera ca exista un copil din momentul conceptiei. si daca anticonceptionalele nu lasa ovulul sa se fixeze pe uter inseamna ca faci avort. prezervativele probabil ca sunt tot evil, dupa rationamentul pe care l-ai spus si tu, ca ‘daca da dumnezeu’…

    mie personal mi se par niste prostii imense si imi pare rau pentru verisoara ta (si pentru altii in situatia ei). dar stiu ca mie, ca necredincioasa, mi-e usor sa vorbesc, pentru ca astea nu ma afecteaza deloc…

  8. Deci revenim la tema “fanatismul in credinta”. CE sa le faci frate daca atat vad ei. Insa oamenilor astora le dau ca tema de gandire urmatoare vorba romanesca:
    “DUMNEZEU ITI DA, DAR NU_TI BAGA SI’N SAC!”
    Ganditi ma un pic ca de aia v-a dat Doamne-Doamne cap si v-a pus vreier in el!
    😉

  9. Pocaitii si Martorii lui Iehova sunt unii dintre cei mai idioti. Il invoca pe D-zeu pt tampenii pe care le fac ei

  10. Dojo, cred ca este prima data cand nu sunt total de acord cu tine.

    Partial sunt de acord cu cele ce le-ai scris. Partial nu.

    Nu pot sa nu remarc faptul ca a fost decizia ei si a lui sa treaca la alta religie. A fost tot decizia ei sa ii urmeze in tocmai pe “restul”. Si tot decizia ei a fost sa nu foloseasca metode contraceptive. Nu vad ce legatura are bunul Dumnezeu cu asta.

  11. Părinţii trebuie să aibă în vedere, cu calm, ce pot face pentru copiii lor. Ei nu au dreptul să aducă pe lume copii care să fie o povară pentru alţii.
    Cât de puţin este luat în atenţie destinul copilului! Se are în vedere doar satisfacerea poftei, iar asupra soţiei şi mamei sunt aduse poveri care îi slăbesc vitalitatea şi îi paralizează puterea spirituală. Cu sănătatea distrusă şi spiritul descurajat, ea se trezeşte înconjurată de o turmă mică de care nu poate avea grijă aşa cum ar dori. Nebeneficiind de educaţia necesară, ei cresc dezonorând pe Dumnezeu şi transmiţând şi altora răul din propria lor fire şi astfel se ridică o armată de care Satana dispune după bunul său plac.
    ELLEN G. WHITE- o mare femeie la adventisti sunt total de acord

  12. draga dojo… sunt pocaita.. da, te-ai prins:D, am multi frati.am 3 frati shi 2 surori shi ma bucur de o viata minunata, fara probleme materiale.. recunosc, parintii mei nu cred ca au auzit in perioada conceperii mele sau a fratilor mei de metode contraceptive sau de prezervativ.. ma indoiesc insa ca l’ar fi folosit, daca ar fi auzit..
    1.da, sunt d acord ca “Dumnezeu vrea multi copii” e o afirmatie fara baza biblica, dar nu i poti baga p toti in aceeasi oala..
    2. metodele contraceptive sunt echivalente cu avortul dupa parerea mea. shi, in plus deregleaza intreg sistemul hormonal.
    3.Dumnezeu este intr-adevar Suveran peste toate,shi nu numai ca se ” baga in intimitatea ta”, ci iti shi coordoneaza toata viata.
    so, fiecare dupa incredintarea lui.
    p.s:daca esti pocait in adevaratul sens al cuvantului te asigur ca se va vedea asta in viata ta shi a familiei tale. sunt shi familii de nepocaiti care au multi copii.
    peace&love

  13. Intamplator…am dat de articolul asta si nu m-am putut abtine sa nu iti spun k esti nedreapta si neinformata in ceea ce ii priveste pe “pocaiti”…Mai intai, darling, “pocaitii” nu impun numarul de copii pe care trebuie sa il ai. Apoi, ramane la alegerea ta cati faci si cati nu…E adevarat ca in zonele rurale mai ales sau Moldova, asa cum bine punctai tu, pocainta a fost interpretata de oamenii de rand gresit…k de exemplu: verisoara ta care din pricina saraciei se “pocaieste”…Iata o mentalitate eronata care va produce mai tarziu consecintele pe care le-ai expus chiar tu…
    Inca ceva.. ori de cate ori va mai referiti la pocaiti ca fiind “idioti”…va rog mai uitati-va o data in oglinda..pentru ca prin intoleranta si necunoasterea voastra va transformati voi insiva in fiinte “idioate”…si nu asa v-a creat Dumnezeu..:D

  14. Addys bine ai venit. Aici nu vorbesc neaparat de pocaiti, se intampla sa fie pomeniti pentru ca verisoara in cauza a intrat in “aria” asta de credinciosi. Este vorba despre ceea ce eu consider o prostie: faptul ca religia te impiedica sa iti alegi tu drumul in viata.

    Eu sunt crestin ortodox, stai linistit, ca si la noi sunt destule cutume din astea pe care le privesc chiras.

    Sa iti spun ca primul ei nascut are Sindrom Down? Si ca nu a avortat, ca deh, ma intelegi. Cum sa avortezi si sa te mai si ierte dumnezeu? Cum sa folosesti pilule contraceptive, ca nici asta nu e bine?

    Cu asta am eu treaba. In rest, cu mici diferente, cam toate religiile se invart pe acolo.

    Faza cu “pocaitul’ pentru ajutoare este REALA. Am mai multe rude de la sat care au facut asta imediat dupa 90, ca veneau ajutoare pentru ei. Sincer, stiu ce vorbesc. Si acum se lauda ca e nemaipomenita comunitatea si ca se ajuta etc. Asta e o faza pozitiva, nimic de zis.

    Treaba mea inca din titlu este insa legata de acest dumnezeu sau cum i se zice la altii, care “spune” chestii ce mie mi se par demult trecute. Oi fi eu crestina dar nu inghit niste faze si gata:

    1. trait impreuna necasatoriti. Da, frate, traim in pacat. Mare branza. Asa am evitat 2 mariaje tragice (au fost relatii OK, pana nu au mai fost. Daca ne-am fi casatorit, sigur nu am fi fost fericiti, pentru ca au fost totusi diferente de opinie. Conform religiei trebuia sa ma marit de la 20 de ani, sa fac copii .. ca doar nici contraceptive nu e OK sa iau, ca stric marea oranduire cosmica .. si acum peste 10 ani, probabil ne scoteam ochii zi de zi). Asa macar am reusit sa invat ceva din relatiile astea si culmea este ca am dat si de cine trebuie.

    2. contraceptia este prost vazuta. Pai sa ma ierte al de sus, daca nu am de gand sa nasc o data pe an. Pentru ca sunt tanara si e normal sa imi iubesc omul. De preferat tandru si des.

    3. avortul nu e nici acum vazut bine, chiar daca e pe motive bine intemeiate. Sunt prima care blameaza tampitele ce folosesc avortul ca mijloc de contraceptie. Nu asa se face. dar, daca se intampla un “accident”, ti se pare normal sa nasti un copil cu dizabilitati? Sau sa il nasti la 16 ani? Sau dupa ce ai fost violata? Stii ce inseamna sa traiesti fara un parinte? Stie ala de sus ce viata are un copil handicapat sau in orfelinat?

    Cu fazele astea am eu probleme, nu ca esti ortodox, budist sau pocait. Sanatate, vorba aia, si sa ne ducem zilele. Am punctat in articol fazele care mi s-au parut deplasate, nu am atacat nicio religie, stai linistit 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.