Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Temeri in freelancing: voi muri de foame

De câte ori vorbesc despre munca pe cont propriu, interlocutorul aduce imediat niște obiecții. Și este normal.

Freelancingul este destul de complicat la prima vedere, ai o groaza de chestii la care trebuie sa te gândești, nu ai absolut niciun punct de sprijin, mai ales când ești la început.

Ca și salariat (chiar pe salariu mic, cu probleme la job etc.) există alții care-ți plătesc taxele (o parte din ele), alții care-ți dau de lucru (deci caută clienții pentru serviciile/produsele oferite), care se ocupă de problemele de la locul de muncă și așa mai departe.

Ca și freelancer ești pe cont propriu. Și asta este o chestie de care mulți se tem, pentru că ia ceva timp să realizezi că exact faza asta cu contul propriu e cel mai mare avantaj al antreprenorului: tu decizi, tu alegi, tu lucrezi. Și nimeni nu știe mai bine decât tine în ce excelezi, cum să fii mai eficient și să te ‘vinzi’ mai bine.

Dar, pentru un începător, toată responsabilitatea asta este un coșmar.

Cea mai mare temere (întemeiată) până la urmă, când e vorba despre freelancing, este că nu vei putea să supraviețuiești financiar cu banii câștigați.

Pentru că da, există așa numitul feast & famine cycle, care exact asta înseamnă: perioade de abundență, urmate de perioade când nu câștigi mai nimic.

Și, când ai rate, familie, nevoi personale, parcă nu prea te încântă ideea de a sta pe tușă săptămâni bune, când afacerea merge o idee mai slab.

Exact din cauza asta am decis să aloc o „lecție” întreagă în cursul meu de freelancing acestui cash-flow și să încerc să explic niște strategii care să te ajute să treci ușor peste lunile mai grele.

Voi aminti aici doar 5 asemenea tactici (restul se pot afla din curs):

Nu te arunca la cheltuieli nebunești, când începi să câștigi mai bine

bani pe netUndeva prin 2011, am prins un contract gras cu un american și am trecut la niște câștiguri lunare suficient de serioase, încât să nu-mi vină să spun nimănui de ele. Plus încă 2-3 contracte separate, care mi-au adus și ele bani frumoși.

Ghici ce a făcut Ramonica, imediat ce a dat de dolarii în cauză?

A decis că atunci trebuie să aibă un DSLR, un camcorder și alte baliverne. Ah, și o tabletă, că murea de ficați altfel.

Plus tot felul de prostioare, că doar era om cu venituri, nu te joci.

Ah, asta-mi amintește de altă prostie făcută chiar în 2007, când mi-am deschis oficial SRL-ul: ca orice om de afaceri prosper (deși abia avem un client la lună, poate), trebuia să am o multi-funcțională. Am dat aproape 700 de lei pe una (pe vremea aia erau o cârcă de bani, nu că acum ar fi gratis), deși aveam acces la radio la scule de genul și nu-mi bătea nimeni obrazul dacă printam și eu un contract la an.

Dar nu te pui cu noul om de afaceri cu SRL.

A stat porcăria aia pe dulap la ai mei încă vreo 5 ani, de s-a uscat și cartușul în ea.

Am folosit-o din 2012, când s-a făcut și soțu’ patron, dar ne-a terminat cu costurile de reîncărcare de cartuș.

Acum 2 ani, cu toate înjurăturile mele că dă banii aiurea, partenerul de afaceri a decis să luăm o imprimantă laser, care a costat cu o sută de lei mai mult decât anterioara (crăpase într-un final apoteotic). Am printat mii de hârtii, de ne-am săturat de ea, abia acum ne așteaptă bucuria reîncărcării.

Concluzie: nu te arunca la cheltuieli amboulea, doar pentru că ai o lună bună. E posibil să vină vreo 3-4 proaste și ăla ești.

Cam așa s-au fript urât de tot mulți proaspăt îmbogățiți care s-au aruncat la tot felul de împrumuturi babane, și-au luat limuzine și au pornit construcții de castele. După care i-a troznit criza (mai ales pe „imobiliari”, de nu au știut cum să mai respire).

Chiar și când e vorba de mica ta afacere, nu doar de chestii personale, investește câte puțin și nu te arunca la nimic ce te-ar putea destabiliza financiar.

Economisește

Bun, și asta sună de parcă te-ar sfătui babacii.

Dar ei știu ce zic, iar unii dintre noi am aflat asta pe barba noastră.

Dacă am convenit deja că nu aruncăm cu banii în stânga și în dreapta din secunda în care pare că ne vor da afară din casă, pasul următor este să-i pui la relaxare într-un cont. Sau să-i schimbi în Euro. Sau ce faci tu, când economisești.

Și, când vor veni lunile alea proaste (că vor veni, stai pe pace), ești mai relaxat, având puși deoparte bani pentru 3-4 luni măcar. Facturile vor fi plătite la timp, taxele la fel (că nu scapi de ele), eventualele rate sau ce mai ai de acoperit, plus ce-ți trebuie ție și familiei în fiecare lună.

Am avut noroc că, deși am mai cheltuit ca Rockefeller uneori, am și economisit în lunile bune. Și, pentru că ambii depindem exclusiv de veniturile noastre din micile afaceri, a fost taaare bine când am avut niște bani pentru mâncare, scutece, haine pentru copil, taxe și altele de genul.

Crește-ți prețurile constant

Aici am și eu mult de lucrat, pentru că m-am obișnuit cu un anumit preț, care a funcționat OK pentru mine.

Dar greșesc.

Nu se poate ca, după 14 ani de muncă online (12 ani de freelancing) să cer pe un site tot atât cât ceream în 2006, de pildă.

În orice domeniu în care experiența contează (cam peste tot, aș spune) este normal să dorești să ai un salariu mai mare.

Majoritatea celor care au un job, după 10 ani câștigă (măcar în teorie) mai mult. Sau au alte pretenții financiare.

Și totuși mulți freelanceri se tem să ceară mai mulți bani, chiar dacă au deja experiența și portofoliul ce le permit alte prețuri.

Chiar și un 5% anual cu care-ți ajustezi prețurile ar trebui să te aducă după 10 ani de pildă spre alte valori.

Deci, nu te teme – odată cu dezvoltarea ta într-o anumită specialitate, începe să ceri mai mult.

Cere bani înainte de a începe munca (sau folosește escrow)

Aici avem 2 probleme de rezolvat: să ai un cash-flow constant și să nu primești câte o țeapă.

Ideea este simplă: odată ce ai discutat cu un client să lucrați pe un proiect, cere niște bani: 20%, 50% etc.

Așa clientul nu va avea prea multă tragere de inimă să caute pe altcineva să facă treaba (pentru că a plătit deja) și nici tu nu stai să te gândești cum să-l forțezi să te plătească.

Nu, prietenii NU trebuie să aibă parte de un tratament preferențial.

Dacă ai decis că le iei banii (chiar la preț mic), mergi pe același sistem – plăți în avans.

Până acum, cele foarte puține țepe mi-au fost date de persoane pe care le credeam prietene. Unele dau lecții de deontologie pe net, dar asta este viața. Dacă ți-e lene să facturezi în avans, stai pe minus.

Escrow este un sistem senzațional care funcționează pe siturile mari de freelancing (Guru, Upwork, Freelancer etc.)

Probabil că majoritatea celor care fac deja muncă de freelancing știu, dar explic pentru cei care încă nu știu clar ce face: eu decid să te angajez pentru x lucrare. Discutăm un deadline, un preț, condiții etc. În acest moment eu achit contravaloarea lucrării în cauză.

Pentru că nu ne cunoaștem și e posibil ca tu să nu fii de bună credință, situl respectiv BLOCHEAZĂ banii respectivi în escrow.

Tu îți faci treaba, vedem ce modificări se fac și ajungem la comun-acord că totul e OK. Atunci eu, clientul, „eliberez” banii și ești plătit.

Pe fostul Elance de pildă, dacă eu, clientul, nu făceam treaba asta, dar nici nu aduceam dovadă că nu ți-ai făcut treaba, sistemul făcea automat plata către freelancer după 14 zile (parcă așa era).

Am avut o dată ocazia să testez treaba asta, când unui client i-a murit tatăl. E clar că nu a mai avut timp de mine, mai ales că a călătorit juma’ de Glob să ajungă acasă. Am primit banii automat și, după alte câteva săptămâni a apărut și clientul meu să-mi dea un review și să-și ceară scuze, deși nu era cazul, știam de problema respectivă.

Dacă nu lucrezi pe escrow, atunci ia bani înainte.

Ține-ți contabilitatea

Bun, asta e un fel de-a spune.

În mod normal, dacă ai o entitate juridică pentru mica ta afacere online, ai pe cineva cu conțopăria.

Dar, așa cum recomand și pentru bani tăi personali, încearcă să-ți notezi pe ce dai banii și cât câștigi din freelancing.

Vei avea o imagine FOARTE clară asupra principalelor costuri (plus cam care este bugetul lunar pe care trebuie să-l acoperi), cât câștigi, dacă există unele luni care în general aduc mai mulți bani, mai puțini etc.

Odată ce ai niște luni bine calculate, e ușor să dezvolți afacerea pe baza datelor respective, să faci niște previziuni, eventual să pregătești unele investiții etc.


Acestea ar fi 5 strategii cât se poate de simple pentru a nu muri de foame, cu freelancing-ul de gât.

Dacă dorești să înveți pas cu pas cum se poate lucra LEGAL de acasă, pe net, te poți înscrie la cursul meu de freelancing. Muncesc pe net din 2002, cu clienți din 2004. Am pus acolo spre 50 de lecții care să te ajute (vor fi tot mai multe, pe măsură ce le scriu). Prețurile pentru curs (acces pe viață) încep de la 50 de dolari (200 de lei). În mod normal, ar trebui să-ți scoți investiția din primul job pe care-l faci ca freelancer.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

15 Comments

  • Perfect. Odata ce ai o plasa de siguranta, iti este mai usor. Acum avantajul este ca poti incepe munca de freelancing si cand inca nu ai renuntat la job, trebuie doar sa mai sacrifici 1-2 ore pe zi. In timp se vede efortul.

 1. Nu ar strica , dar nici nu iti poti pune baza pe asta . Vrand sa fii propriul sef , cateodata nu e benefic pe termen lung . Acum … fiecare cu norocul lui .

  • Depinde.

   Eu fac asta de 7 ani.

   Imi castig existenta muncind de acasa, 2-3 ore pe zi, dupa ce-mi vad de copil si de sot.

   Sigur ca nu e o regula ca oricine sa reuseasca, dar se poate trai si asa 🙂

 2. As mai adauga un lucru: daca te hotarasti sa iei calea freelancing-ului, ai grija sa nu pici in capcana delasarii. Desigur, iti faci programul cum vrei, poti fura o ora de somn in plus, dar cand ai de munca …. pai pune mana si munceste. Nu lasa pe maine, sau mai rau, pe poimaine. Este o regula de aur pe care trebuie sa o respecti. Nu gasi scuze, pentru ca nu faci decat sa te minti pe tine insuti!

  • Robert, ca de obicei un raspuns excelent 😉

   Asa este, exista cam 2 mari riscuri: sa muncesti pana pici in nas (ceea ce afecteaza sanatatea) sau sa arzi gazul, ceea ce afecteaza bugetul. Acum partea a doua se rezolva mai usor, ca-ti arde buza si trebuie sa pui o paine pe masa

 3. Ramona, nu stiu daca tona de linkuri catre pftoday o pui manual sau au vreun plugin care transforma in link anumite expresii cheie, dar … e cea mai rapida cale catre o penalizare… Nu mai face asta daca tii la siteul tau 🙂

 4. Am sa pun si eu o intrebare, ca ma roade curiozitatea. Sunt web dev full stack de mai mult de 10 ani si am fost mereu curios cum merge partea cu freelancingul de cand au aparut siteurile de asa ceva (desi niciodata nu am lucrat in felul asta). Acum ceva ani mi-am creat conturi pe freelancer si elance pentru a vedea cum functioneaza. Nu m-a atras, asa ca am lasat balta pierdutul de timp pe aceste siteuri. Citind acest articol, am zis ca poate s-a schimbat ceva intre timp si am decis sa mai dau o tura pe freelancer. Asa ca am mai pierdut doua ore pe acolo, constatand ca mare lucru nu s-a schimbat intre timp. Foarte multe proiecte in care clientii par ca nici n-au habar ce vor, sau daca au, nu stiu sa articuleze ce vor. Altii care articuleaza cam ce-ar vrea, in general de genul vreau o copie a siteului airbnb sau uber, dar fara a preciza exact care parte etc. Apoi arunca acolo un buget de 25-300 dolari si gata. Si vin oamenii si liciteaza: unii 50 de dolari si fac treaba in 2 zile, altii peste 10000 de dolari si ca fac treaba in 6 luni. Si eu ce ar trebui sa inteleg de aici?? Odata ca ala care vrea treaba sigur e nebun, daca el crede ca se poate clona un site ca amazon cu 50 de dolari intr-o zi, cei care liciteaza, si ei liciteaza doar sa se afle in treaba. Tu cum te descurci sa gesesti ceea ce e relevant si cat timp pierzi facand asta?
  Multumesc.

  • Multe joburi is de rahat,pentru ca multi clienti nu stiu pe ce lume traiesc. Altii sunt inactivi.

   Exista insa si clienti care nu stiu despre ce vorbesc, dar is OK apoi. Adica vii si-i explici ce si cum, il inveti cum se foloseste situl in cauza (am facut ceva ‘tutoring’ si pe Elance cu oameni noi acolo) si le faci treaba buna. Si esti platit OK.

   Eu am lucrat exclusiv pe elance, cat a fost activ, de acolo am prins si proiecte la bani putini, dar am prins si un contract de 3 ani, la care am castigat foarte mult.

   Acum is un pic sceptica pe upwork, pentru ca nu-mi place faptul ca nu poti ascunde preturile pe care le-ai avut pe proiecte si asta mi se pare ca-ti cam buseste planurile de crescut preturile (normale, odata ce creste portofoliul si experienta). Momentan muncesc pe un site mult mai nisat ca servicii, plus ca-mi vin clienti de pe ‘network-ul’ actual (facebook, dojoblog, oameni cu care am lucrat in trecut etc.).

   Siturile de freelancing is misto de folosit daca vrei niste munca rapida si, cu ceva planificare si experienta poti gasi si joburi misto de tot (si platite ca atare). E drept insa ca multi clienti is acolo sa ia ceva ieftinache, dar sunt si oameni care platesc decent.

   Sfatul meu insa este ca intotdeauna sa iti faci un portofoliu personal si pe ala sa-l promovezi, nu sa te bazezi pe profilul de pe siturile de freelancing. Pentru ca, la urma urmei, ai control 100% doar pe situl tau. Si, daca se duce pe copca un site, portofoliul tau e intact (exemplu cu Elance, care, desi au migrat aprox. complet profilurile, nu au migrat si rezultatele de la testari – deci, stai fain-frumos si da-le inca o data).

 5. E foarte greu sa lucrezi pentru prieteni. ”Frate, frate, da’ branza-i pe bani” nu e valabila si in cazul meu. Pur si simplu nu pot. Cat despre economii, daca nu ii schimbi in euro si nu ii bagi intr-un cont in banca, fara a-ti face card, nu reusesti sa economisesti, cel putin nu in cazul meu. Aveam 2 conturi deschise, cel in lei s-a dus pe rochii…

  Dar oricata bataie de cap ar fi, sa fii freelancer e mai fain decat angajat 🙂

 6. Mie cel mai greu mi s-a parut pana am reusit sa adun cateva review-uri pe fiverr (acolo am un cont unde chiar merge treaba, pe freelancer nu am prins nimic). In momentul in care nu ai niciun review e foarte greu sa atragi un om sa iti ofere de lucru ceva. Dintr-o intamplare am reusit sa adun cateva review-uri pe niste lucruri foarte usoare si acum e mult mai ok, oamenii iti cer oferte, te cauta.

 7. O chestie pe care o cunosc toti soferii: de cand am permis de conducere am o fobie sa merg cu autobuzul sau microbuzul. Pur si simplu mi se duce piciorul drept pe “frana” invizibila la fiecare situatie de trafic, nu ma pot relaxa, nu pot dormi, nu pot citi, simt nevoia sa fiu mereu atenta la drum in locul soferului. Nu e ceva ce fac constient, pur si simplu nu mai am tupeu sa-mi incredintez viata in mainile altuia de cand am aflat ca dansa (adica viata mea) sta foarte bine si confortabil in mainile mele. Cam asa e si cu freelancingul. E echivalentul permisului de conducere in campul muncii. Din momentul in care iti dai seama ca nivelul de trai depinde de tine si ti-l poti asigura, pur si simplu nu mai ai curajul sa te lasi pe mainile unei alte persoane (seful, agentul de vanzari al firmei etc).

 8. Oare este ok pentru inceput sa fac pentru 2-3 prieteni cateva proiecte probono pentru a acumula lucrari in portofolio ? Oricum am nevoie de timp si intelegere pentru a realiza ceva cat de bine pot eu, dar care sa imi aduca un start in domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.