Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
O parte sensibilă din vizitatorii dojoblog vin aici pentru a citi despre cum poți să lucrezi ca freelancer în România. Primesc periodic mesaje pe email cu întrebări de la ei, la care din păcate nu răspund mereu suficient de repede (îmi cer scuze ÎNCĂ O DATĂ). Mă gândesc deci că nu strică să avem un loc „oficial” pe blog (în afara articolelor dedicate) în care să întrebați și să vi se răspundă.
Avantajul în acest caz este că nu doar eu primesc întrebarea, deci, dacă sunt într-o pasă mai slabă de timp, alți cititori/freelanceri prezenți aici vă pot îndruma imediat.
Vă invit deci ca, după ce studiați pagina despre freelancing (și parcurgeți articolele respective), să puneți întrebările în comentariu, aici. Veți primi detalii de la mine și de la alți membri ai comunității, plus că îmi pot pregăti astfel articole dedicate problemelor respective, în cadrul cărora să vă ofer detalii chiar mai bine puse la punct.
Vă mulțumesc tuturor pentru vizită și vă doresc baftă în munca voastră 🙂
Cum pot evalua munca pe o luna ca freelancing?Adica daca e primul proiect, si mi se cere sa spun o suma lunara cum fac?
Stai ca nu te-am inteles … pentru cine faci evaluarea? E vorba despre un job de genul administrare lunara si trebuie sa-ti faci o idee despre cat timp va lua? Sau?
Daca e vorba sa lucrezi cu un client si sa primesti bani lunar, e important de stiut CATE ore va lua munca in cauza (bazat pe lista de ‘to do’ de la client). Apoi cugeti la pretul tau orar si iti faci calculele.
Sper ca am intelesc OK. Daca nu, da-mi detalii si ii dam de capat 😉
Jobul e ceva genul de lucru part-time, 20 de ore pe saptamana, pe partea de programare a unui site. Dar raspunsul ma ajutat . Multumesc pentru amandoua raspunsuri 🙂
Atunci e simplu: pornesti de la un hourly rate dorit de tine. Inmultesti cu 20. Iti iese ‘salariul’ pe saptamana.
Cu placere 😉
Mai am o curiozitate din punct de vedere legal. Dupa ce muncesc si primesc bani pe card, eu ce obligati legale am daca nu am lucrat pe contract?
La faza asta e bine sa discuti cu un contabil. In mod normal poti declara banii in cauza si platesti impozit pe ei. Daca ai mai multe joburi, va trebui sa te gandesti la un mod de organizare juridica. Dar asta o discuti cu un contabil, ca e atat de incurcat sistemul, incat doar un om specializat te poate sfatui cel mai bine. Indicat este sa iti achiti obligatiile cetatenesti, dar exista diverse avantaje/dezavantaje pentru fiecare varianta, de asta zic sa discuti cu cineva specializat.
Chiar si una ca mine, cu teama de esec inca dinainte de dubut, ar putea sa reuseasca?
M-ai inspirat cat pentru un articol intreg. Sper sa-ti raspunda la intrebare 😉
https://dojoblog.ro/2013/09/02/freelancing-ce-inseamna-esec-ce-inseamna-reusita/
Multumesc, l-am pus la favorite pana deseara. 🙂
[…] tot despre freelancing discutăm, pornind de la o întrebare excelentă, lansată aici pe […]
Abia mi-am creat un cont pe freelancer…..si am citit diferite sfaturi de la cei care au experienta in asa ceva…..as dori sa imi fac si eu profilul cu poza….eventuale testari si portofoliu….pt admin support…data entry….sau altceva ce as putea face eu…..V-as ruga sa imi spuneti si mie…unde, cum sa procedez pt a-mi crea un profil…pe ce site?….si apoi pe unde caut job-uri potrivite….aptitidinilor mele?
Multumesc anticipat, probabil par cam nestitutoare….dar mentionez…abia m-am inregistrat…..cunosc destul de bine limba engleza…si sunt dispusa sa ma perfectionez…daca este cazul….
Am 14 ani si de când ma stiu m-au fascinat limbile străine poate si datorită oamenilor si a educației din țările respective.Din păcate am reușit pana acum sa stapanesc limba engleză destul de bine cu toate ca învăț germana la școala de 2 ani.Am citit mai multe articole despre tineri care traduc diverse bloguri,texte din româna in engleză si invers(mai puțin).Deocamdata nu ma preocupa banii,dar mi-ar plăcea sa experimentez un astfel de “job” “just for fun” cine știe poate o sa dea bine la un dosar.Intrebarea mea este: este posibil sa fac asta la aceasta vârsta? Si daca da,unde?
[…] mi-ar place sa fiu freelancer, vad ca e foarte cool din ce am inteles de la Ana Maria, Dojo, insa din nefericire nu sunt un […]
[…] Este luni, zic să fim productivi și plini de idei mărețe, deci astăzi discutăm despre 5 mituri legate de freelancing și vedem cum stau de fapt lucrurile. Dacă aveți întrebări despre freelancing, le puteți pune aici. […]
Buna Dojo. In prezent lucrez la o redactie in Italia, unde ma ocup de partea online…Deocamdata lucrez 3 zile pe saptamana, iar salariul este mizerabil. Sunt in Italia datorita unor probleme medicale in familie, ce trebuiesc rezolvate aici.
Skill-urile mele ar fi: HTML, CSS, Responsive Design, jQuery (mediu – still learning), Photoshop, CMS-uri (wordpress, joomla, etc.). In prezent, pe langa job-ul actual mai imi administrez siteuri proprii unde aduc trafic din social media (facebook, youtube – pentru ca inca incerc sa invat SEO) si combinate cu CPA, reusesc sa mai imi aduca intre 200-500$ lunar…
Ca limbi straine stiu Italiana si Engleza.
Ca minusuri, stau prost cu creativitatea… 🙂
Crezi ca as avea vreo sansa sa ma apuc de freelancing?
Multumesc mult, multa sanatate.
Am inteles ca nu prea esti fana 99designs, uneori inteleg ideea de ce nu esti alteori consider ca site-ul este relativ ok.
Adevarat, lucrezi can free deseori, poate postezi si 12-15 exemple de template-uri la un singur concurs si tot nu iese nimic. Sau nici CH nu prea te sustine daca vede a te dedici.
Uneori parca incet incet devine un site cam “vip” .. si cei noi nu prea mai au loc, insa poate nu e chiar asa 🙂
Cat de fantasy e sa traiesti din freelancing cand esti mama?
Sa fiu mai explicita: am o fetita de 1 an si 4 luni, acusi 5, iar maternul ma mai tine pana in decembrie. Ai mei zic ca e timpul sa ma trezesc la realitate si sa imi caut un job normal, k am nevoie de un venit stabil. (chiar daca cu totii stim ca un venit stabil in general in Romanica e, daca esti norocos, pe la 1500 ron mai ales inafara domeniului IT (k ne-a lovit pitorescul si ne-am mutat la tara in fundul lumii k doar yo freelancing pot face de oriunde *rolling eyes* si sa aibe pitik copilarie frumoasa cu verisorii) In fine, deja bat campii!
Nu sunt absurda. Stiu ca am nevoie de stabilitate si sincer, ma ingrozeste cat de putin timp am pt lucru… Pe de-alta parte, ma descurc cu vreo 5 limbaje de programare, am facut si administrat cateva site-uri, ma descurc cu WP-ul si invat repede! Ma intreb de ce sa nu-mi fac viata usoara? Cu ce e mai ok sa fiu plecata de acasa 8 ore pe zi, plus o ora-doua naveta, decat sa lucrez online poate 5-6?
Cred ca ce vroiam de fapt sa intreb inainte sa o iau pe aratura e de cate ore de lucru pe saptamana sau pe zi e nevoie ca sa poti trai din freelancing? Sa castigi sa zicem 600-800$/luna. Vorbind despre ELance, de exemplu. Tu te gandesti sa te mai intorci la freelancing dupa o perioada? (Apropo, felicitari pt fetita, sa-ti traiasca.)
Aparent, pare jobul ideal pentru o mama, dar oare chiar e? Sunteti sau stiti mame care o fac?
Axy as avea si eu o intrebare cu al carui raspuns sper sa ma poti ajuta: sunt in concediu de crestere copil (mai am aproximativ 1 an) si as vrea sa incerc freelancing-ul pe elance, dar nu as vrea sa risc sa-mi pierd indemnizatia pentru ca desfasor activitate aducatoare de profit; intrebarea ar fi se poate “depista” venitul inregistrat din freelancing daca eu nu-l declar?
Am tot cautat raspuns la intrebarea asta, poate mai e cineva in aceasta dilema, dar nu am gasit nimic, postul tau a fost cel mai aproape de ceea ce vroiam eu sa stiu.Multumesc
Salut, scuze pentru itarziere, dar n-am mai apucat sa dau pe aici.
Raspunsul este ca da, cel putin din cate stiu eu, se pot depista veniturile si chiar destul de usor pentru ca desi nu raportezi tu, cei cu care lucrezi isi raporteaza iar de aici pana la tine nu e drum lung. Sora mea a facut ceva freelancing pe romania si la sf de an avea intotdeauna majoritatea deja intrate la finante, erau doar cateva pe care mai trebuia sa le adauge. E posibil sa se piarda ceva la faptul ca nu lucrezi in tara (e-lance-ul iti cere sa iti declari singur) dar datele raman si cu o verificare simpla risti cam mult.
Sfatul meu e sa folosesti perioada de matern ca sa iti pregatesti portofoliul, sa iti faci site-ul de prezentare, sa mai faci ceva munca caritabila si sa iti testezi skills-urile, apoi sa incepi fie cand ti-e gata maternul, fie cand te simti pregatita sa castigi destul ca sa iti permiti sa renunti la el pt ca nu il suspenda doar ci te pun si sa le dai banii inapoi si s-ar putea sa nu merite.
E putin mai complicat decat pare la prima vedere. Oricum e tare ca mai ai un an. Foloseste-l la maxim.
Multa bafta si tine-ne la curent.
Hei.. am si eu o intrebare. Atunci cand dau rasfoieste proiecte si-mi apare lista cu tipurile de joburi, in paranteza imi apare un anumit numar de joburi disponibile, dar mie nu-mi afiseaza deca unul sau niciun job. De ce? 🙁
Buna Lixandra,
Raspunsul este tardiv, insa daca te referi la freelancer.com trebuie ca, odata intrat in pagina cu proiecte(dand click pe link-ul cu numarul de proiecte intre paranteze), trebuie sa deselectezi criteriul de limba(romana, by default pentru noi). Atunci vei putea vedea toate proiectele 🙂
Buna,
Blogul asta e super! Numai chestii interesante si utile am citit.
Am facut si eu un cont pe Freelancer, insa nu am curaj sa ma arunc la joburi inca deoarece am dubii in ceea ce priveste partea legala a jobului.
Avand in vedere faptul ca sunt in concediu de crestere a copilului si nu am cum sa am venituri in afara indemnizatiei de la stat, intreb si eu un lucru:
Pot sa accept proiecte pe un site de acest gen, dar sa nu revendic sumele primite pana imi expira perioada de indemnizatie?
Asta e in cazul meu pentru urmatorii 2 ani d-acum incolo. 😀
Adica sa pastrez banii in contul de PayPal pana trec cei 2 ani si apoi sa-i trec in contul bancar fara probleme si cu “acte in regula”.
Multumesc si mult succes in continuare!
Buna ziua. am o intrebare:am scris un articol pt un domn pe desktop si nu am mai primit nici un semn de la el. ce ar trebui sa fac?am discutat despre bani, am stabilit un pret dar nu mi-a dat nimic, m-am bazat pe bunul lui simt.