Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Furam si florile de pe morminte …

Nu am scris inca despre asta, desi de 3 zile sunt turbata. Dar turbata bine. Pentru ca eu nu concep sa fac asa ceva, pentru ca mi se pare aiurea sa rup o floare de pe drum, necum sa o “deplantez” de pe un mormant.

Fast rewind .. acum cateva saptamani am cumparat niste panselute pe care sa le sadesc pe mormantul bunicului meu. Am plecat apoi spre cimitir (dupa ce am achizitionat vreo 15 bucati). Le-am asezat frumos (dupa culori chiar, simetric, ca doar “tata” are designer in urma lui) si m-am jucat de-a micul gradinar. Culmea este ca, desi nu le am cu chestiile gospodaresti, sunt incantata sa ma ocup de plantutele in cauza. Ma relaxeaza, ca oricum, dupa 5 ani, nu se mai poate vorbi de nu stiu ce durere. Merg relaxata acolo, resemnata de mult timp ca pana la urma tot sub panselutele alea ajungem.

Din pacate s-au prins numai vreo 2-3 .. a plouat torential la 2-3 ore dupa si erau pur si simplu lovite la pamant. Nicio problema, piata e langa noi, bani din fericire avem pentru niste flori macar. Asa ca am trecut la sectorul petunii (ca tot ii plac bunicii mele atat de mult). Am cumparat iar vreo 15 bucati sau 16 si am luat din nou drumul cimitirului, cu sapaliga dupa mine, sa fac frumos.

S-au prins. Si au inflorit toate “boboacele”, incat chiar arata superb. Aratau mai exact.

Merg acum 3 zile spre cimitir pentru a le uda. Las masina la intrare (ca am avut de umblat prin oras, asa ca eram motorizata) si pornesc spre alei. Ajung la mormant si mecanic iau “butelcuta” de 5 litri sa o umplu cu apa.. Incep sa ud florile cand observ o “gaura” rotunda in pamant. “Ei, drace, asta ce e?” ma gandesc eu, fara sa ma uit, desteapta lumii, ca de fapt unde e gaura nu e nimic. Logic. Adica simetria mea s-a dus la naiba, ca si florile corespunzatoare. Mai vad o gaura si inca una, dupa care ma trozneste adevarul: mi-au furat florile. Sapat cu grija pe langa radacini si sutite in cel mai pur stil romanesc. Misto Nae, n-am ce zice.

Incep sa doresc viata (vesnica) lunga si placuta nesimtitului (sau nesimtitei) care nu are 1 leu 50 cat costa o petunie si ud ce a mai ramas. Imi este imposibil sa concep cum poti om cu toate tiglele pe acoperis sa vii sa sapi si sa furi niste flori de pe un mormant. Chiar se moare de foame in tara asta? Incat sa te servesti bine merci de la altul?

Nici nu stiu ce ma deranjeaza mai mult. Faptul ca mi-a fost “violat” mormantul bunicului in halul asta? Faptul ca am muncit ca idioata pe soare dogoritor sa ii ofer celui care m-a crescut un minim de recunostinta si ceva sa ii bucure sufletul nemuritor? Nu pot spune ca ma deranjeaza ca am pierdut 10 lei (ca atat costa cred “suteala” in cauza), ma intristeaza insa ca traiesc intr-o asemenea tara.

Maine merg iar la piata sa cumpar petunii. Nu m-am invatat minte. Poate raman totusi pe mormant. Asa cum au ramas toate florile de 5 ani, de cand ne-am gasit aceasta trista ocupatie.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

13 Comments

  1. ce naiba pot spune dupa asta?
    mai e ceva de adaugat?

    doar .. lasa-i un mesaj omului. langa flori. cu dorintele exprimate aici.

  2. si eu patesc la fel. si nu de azi de ieri….de vreo 10 ani de cand am si eu un mormant (tot al bunicului) pe care il vizitez si ingrijesc uneori.

    daca plantezi flori dispar; dispare si o amarata vaza de plastic pusa acolo sa ai in ce pune buchete de flori; dispar coronitele pe care le duc de Ziua Mortilor sau la sarbatori.

    Eu am ajuns sa ma resemnez. Inainte am incercat tot felul de legari imbarligate ale obiectului in cauza de piatra de mormant. Hotii au timp sa le deznoade.

    Acum doar ma duc, le pun, vorbesc cu el si plec stiind ca probabil maine mormantul va fi iar golas.

    Totusi eu nu inteleg o chestie: eu cand eram copil mormintele erau locuri sfinte! Intrai in cimitir ca in biserica. Nu ciupeai nici un varf de fir de iarba. Chiar nu mai exista nimic sfant? Nimic tabu? Nici macar mortii??

  3. Sunt unii care fac o ocupatie din asta.
    Flori, lumanari, candele, felinare pentru lumanari si tot ce se mai poate “suti” de pe morminte le scot la vanzare pe nimic.
    Ii gasesc vinovati si pe aia care le cumpara chilipirurile, daca nu ar exista cerere nu ar fi nici oferta.
    Cat despre cimitire pe mine ma enerveaza aia care vin si curata un mormant iar buruienile scoase le arunca pe celelalte morminte in loc sa le duca la container.
    De vreo 2 luni am si eu cu sotioara o asemenea indeletnicire in memoria tatalui ei si simt lucrurile astea pe propria piele in fiecare zi in care mergem acolo.
    Toate bune!

  4. E dureros ce s-a intamplat. E dureros ca avem stfel de oameni in preajma noastra. Dece toti doresc sa strice ce-i frumos si apoi arata cu degetul?

  5. Poate ca sunt tampit sau poate am dreptate… numai Dumnezeu stie, dar eu cred ca tot guvernul e de vina.De ce? Daca am putea trai decent in tara asta, daca nu am plati taxe pe toate rahaturile, poate atunci am reusi sa ne avem ca fratii… asa cum se spune ca era o data poporu roman. Eu am bunici la Valcea si la Arges… am ramas uimit cand am vazut ce diferenta enorma este intre aceste doua judete. Prima data a murit bunicul la Arges, au venit rudele ne`au ajutat. La pomana fiecare om din sat a avut grija sa mai ramana si pentru ceilalti, imparteau intre ei desi era mancare destula pentru toti. Din pacate la un an dupa aceasta, a murit si bunicul de la Valcea :(. Aici lucrurile au stat altfel… rudele care au venit sa ne ajute bagau mancarea in plase multi ramanand fara o firimitura de ceva. Ba chiar si oamenii la mese bagau painea si tot ce puteau in buzunare. Nu imi venea sa cred cand am vazut…

  6. Stii ca ieri am fost din nou la mormant si am observat ca o coronita frumoasa cumparata acum cateva saptamani a disparut si ea. Asta este 🙁

  7. Nu te amuzi sub nici o forma cu asa ceva .Eu trec prin asta de multi ani,din nou duminica am fost la mormantul parintilor mei si imi erau scose toate panselutele ,plantate cu o saptamana inainte .Ma enervasem asa de tare incat mi s-a facut rau…CE E DE FACUT ???? Cat o sa mai tolereze preotii asa ceva ,cand vom ingriji cimiterele ??? cum erau odata ? primavara iarba e mai inalta decat un om ,nu poti merge la mormintele celor dragi ca iti e frica ca te ataca hotii care fura flori si tot ce gasesc acolo…Dar exista DUMNEZEU …

  8. […] de la cimitir, vazând în locul florilor pe care le-am sădit pe mormântul bunicului meu, nişte “găuri”, că florile făcuseră picioare. Comentam atunci că “asta e ţara în care trăim”. Am continuat să pun flori pe […]

  9. […] că ne-au furat coroniţa de pe cruce. De ce spun fără surprindere? Pentru că acum 2 ani ne-au “de-plantat” florile de pe mormânt şi acum câteva luni vecinii de deasupra dovedeau că, indiferent de culoare, sunt nişte ţigani. […]

  10. Buni tau sunt sigura ca a vazut florile pe care tu le-ai plantat acolo.Se intampla frecvent.Eu am vazut oameni care furau flori de pe morminte pt a le vinde in piatza,sau le duceau acasa sa le puna in vaza.Am fost socata.

  11. […] că ne-au furat coroniţa de pe cruce. De ce spun fără surprindere? Pentru că acum 2 ani ne-au “de-plantat” florile de pe mormânt şi acum câteva luni vecinii de deasupra dovedeau că, indiferent de culoare, sunt nişte ţigani. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.