Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Scriu pe acest blog din 2007.
Sunt însă online din 2002, primii clienți de web design i-am avut după doi ani de „jucat” de-a webmasterul.
Aveam pe vremea aia un job stabil (și destul de bine plătit) ca DJ de radio, deci treaba asta cu afacerea online era doar așa de hobby.
În 2009, Guerrilla Timișoara s-a închis și ne-am trezit întreaga echipă (undeva la 10 oameni) puși pe liber. Salariile în media la noi erau absolut ridicole, cel mai mult primeam vreo 800 de lei (jumătate din vechiul salariu), în condițiile în care aveam deja taxe de SRL de achitat (plus alte daravele), un leasing scump și se presupune că mai trebuia și să mănânc.
Abia atunci, mânată de disperare, am decis să las la o parte visele de angajatul secolului și să-mi pun singură pâinea pe masă.
Au trecut mai mult de 6 ani și o spun fără să mă laud că, deși nevoia m-a împins de la spate, a fost cea mai isteață treabă pe care am făcut-o în acuș’ 4 decenii de viață.
Ca oricem om trezit „patron” fără absolut nicio pregătire sau vise de genul acesta, am făcut și o droaie de greșeli.
Primul meu client a fost cumnatul lui Mircea (acum și cumnatul meu). I-am făcut situl firmei și mi-a spus de atunci: „Fată, ai un talent. Fă-ți firmă și mergi pe calea asta”.
Normal că nu l-am ascultat. OK, am primit cu încântare complimentul în cauză, dar mi-era teamă să mă arunc în business, când viața la radio era foarte cool. Și, hai să o zicem pe a dreaptă, nici 4 ore de muncă pe zi nu mă ucideau, mai ales că făceam ceva complet pe sufletul meu (dădeam din gură și „mixam” muzici bune).
Stau așa strâmb să judec drept ce s-ar fi întâmplat cu viața mea (financiară), dacă începeam treaba cu firma cu 5 ani înainte …
Zic deci că, dacă ai o idee de făcut niște bani cinstiți, să nu lași ani întregi să treacă. Sigur că nu înseamnă automat că vei avea success, sunt prea multe date în problema asta, dar există șanse. Și, chiar dacă nu e să fie, măcar ai incercat și ai experiență. Cu puțină atenție, pierderile financiare ar fi minimale, ai fi investit doar ceva timp.
Pe vremea aia mă durea la .. bască de orice însemna economisire, buget sau un pic de frână la banii mei. Păi de aia muncesc? Să nu cumpăr prostii? Să număr banii ca orbeții?
Prima fază isteață am făcut-o cu SRL-ul, în loc de PFA. Pentru PFA trebuia să fac un curs din ăla de doi lei de web design (încerc să nu scriu cu ghilimele, că trebșoarele ce se predau la majoritatea cursurilor ăstora de alfabetizare sunt din altă dimensiune decât web designul de acum), să am o diplomă. Deh, făcutul de Pedagogic și Litere nu se prea pupau cu IT-ul.
Dar am fost mândră.
Am refuzat să accept învățături despre cum se făcea web design acum 2000 de ani, așa că m-am făcut SRL, că aici nu te întreabă nici sfântul de specializări.
Și am plătit până azi mândria asta: taxe mai mari, contabilă pe care trebuie să o plătesc lunar etc.
Acu’ drept este că în momentul de față suntem amândoi pe firmă (fiecare cu specializarea lui), deci oricum SRL ne trebuia, dar măcar 3 ani în care să nu dau chiar și 200 de lei pe lună contabilei mă lăsau cu niște bănuți în buzunare.
Mă felicit că m-am abținut de la a-mi deschide „office” în oraș, deși aș putea justifica și investiția asta. Am încercat mereu să țin totul la minim și e mai bine. Plătesc un cârd de taxe, utilitățile, „sculele” mele de lucru, dar măcar nu dau și bani pe chirie, pe secretară etc. Va veni și acest moment, când mă voi extinde, dar aș mai sta măcar 2 ani pe fundul meu, să-mi pot crește copilul în liniște, până o duc la grădiniță.
Dacă mă cunoști personal, știi că-o a amețită.
Și asta m-a costat destul de mult, în întârzieri cu proiecte, uitat chiar și că am o întâlnire cu un client.
OK, faza asta a fost acum vreo 6 ani, dar tot mi-a dat de înțeles.
Am folosit în timp tot felul de metode, de la agenda de buzunar, la Asana, Evernote sau un script pus pe situl meu, într-un director. Acum am un simplu .doc în care-mi scriu proiectele, banii pe care trebuie să-i primesc și de am de făcut la fiecare.
E ceva mai ușor.
Oricum, de când am început să scriu un to-to list, am ieșit mai rar în „decor”.
Da, am făcut design pe WordPress și cu 50 de dolari. E drept că a fost o singură dată, dar am muncit ca prostul pentru bani de țigări (măcar de aș fuma). Am totuși noroc că, pe când aveam job și făceam web design de sanchi, am cerut din start un preț aprox. decent.
Am renunțat la el, când îmi făceam portofoliu pe elance și eram disperată să câștig un ban, dar am revenit apoi, asta permițându-mi să muncesc mai puțin de 16 ore pe zi și să nu mor de foame.
Încă mai am mult de lucru la faza asta, dar măcar conștientizez problema și fac progrese.
Ca orice designer cu toane, mi-e greu spre imposibil să accept munca altuia pe proiectele pe care le „semnez”. Așa că ani buni am făcut eu totul, am șutat și am dat cu capul.
E foarte clar că nu aș delega munca de design, deși dacă aș găsi un designer excepțional (pe care să-mi permit să-l și plătesc), dar am început să deleg task-uri de social marketing (comentarii pe blog, mici articole etc.) și văd diferețele: îmi eliberez ceva timp pentru munca mea și am ajutor pentru anumite operațiuni pe care nu e nevoie să le fac doar eu.
Unii mă știți de pe tot felul de proiecte pe care le aveam odată. Acum câțiva ani, când eram milionară de timp, aveam 40 de situri. Am scris bine, 40.
Toată ziua bibileam la ele, scriam articole, gestionam forumuri etc.
Apoi mi s-a născut copilul.
Dacă prind 2 ore de bântuit pe net (de pe la 9-10 seara spre miezul nopții), sunt boieroaică.
Asta m-a forțat să închid drastic tot ce nu „performa”. Am vândut, am transferat, am închis în draci. Am acum 3 proiecte mari și late (OK, nu chiar mari): bloaga de față, portofoliul și un blog de personal finance. Nici ele nu sunt complete „redesenate”, mereu e ceva de bibilit, dar mi-e mai ușor cu puține situri, decât cu zeci.
Am păstrat exclusiv ce aduce bani și am renunțat să mai salvez lumea cu informațiile pe care le ofer.
Lecția învățată prea târziu: nu începe o mie de chestii. Alege cât mai puține proiecte și concentrează-te pe ele. Vei avea rezultate foarte bune și vei petrece mai puțin timp pentru asta.
—
Cam astea ar fi cele mai mari boroboațe pe care le-am făcut. Mai sunt și altele, cu siguranță, dar le păstrez pentru un eventual articol viitor.
Acum vă invit pe voi să dați din casă: cum arată lista voastră de greșeli?
Eh, cat imi este de cunoscut… Frica de a spune «NU». Din cauza fricei am facut o multime de lucruri stupide.
Vine o vreme cand incepi sa ai obraz mai gros 🙂
Sau pur si simplu nu ai nicio solutie decat sa fii FOARTE selectiv, sa iti stabilesti x chestii pentru a accepta si sa nu dai inapoi.
Iti citesc articolele este unul din cele mai bune. E bine ca ai numai 6 eu de cind am inceput din 93 cind mi-am facut prima firma nici nu mai le stiu numarul dar ce este mai important este ca nu le mai fac niciodata inca mai fac si acum si o sa fac incontinuare dar din toate invat cite ceva .Florin Fulga
Ei, macar ati invatat din ele si aveti o afacere foarte reusita. E multa munca acolo, dar a meritat 🙂
1, Nu sunt constanta in postatul pe bloguri.
Intr-o vreme aveam cu mult mai multe bloguri. Din (ne)fericire, am sters primul cont de google si, odata cu el, si blogurile. Mi-a parut rau de primul si poate inca de vreo 2-3-4. Dar m-am gandit pe urma ca nu le puteam face pe toate din plin. Aveam deja o stare de epuizare a organismului si era greu simultan si servici si bloguri. Ca si timp in sine, ca altfel imi puteam promova blogurile la servici daca vroiam sa incerc mai mult. Am refacut, ca idee, 4 bloguri pe care incerc sa le dezvolt pe cat se poate. Poate intr-o zi voi reface unele din postarile pe care nu am reusit sa le recuperez.
2. Am promovat blogurile cam cu forta la inceput. Prin comentarii stupide si insistente prin alte locuri. Comentarii care mi-au atras si injuraturi incomode pentru mine, dar perfect justificate.
3. Mi-am bagat blogul “cel mare” sa faca bani. Uneori cu orice pret. E adevarat ca au fost si campanii mai mari, cu serii de articole la interval de cateva zile. Tot se adunau 6-7-8 articole/campanie. Din unele astfel de promotii tot castigam ceva. Chiar daca nu luam bani, luam produse in valoare de sute de lei uneori. Cum am inceput sa prind gustul de astfel de castiguri, cred ca bine ar fi sa nu ratez campaniile publicitare mai lungi si cu mai multe articole. Chiar daca nu iau mai nimic pe moment, macar blogul salta ca “vizibilitate”…
1. stiu ce spui. Am spus deja cate ZECI de situri am avut odata. Alege 1-2 MAXIM si pe ele sa mergi. Vei vedea rezultate excelente. Daca nu ai, ca mine, portofoliu (de pilda), poti merge pe un singur blog. Dar fa-l beton.
2. comenteaza de bun simt. Dar comenteaza. Petrece cam 80% din timp promovand, 20% din timp scriind. Degeaba scrii exceptional, daca nu are cine sa te citeasca.
3. Cere bani multi pe campanie. Asa, daca scrii mai multe articole, esti platita cum trebuie. Eu ceream bani separat PE FIECARE articol de campanie, si nu dadeam prea mult discount ca-s mai multe. Nu vand cartofi, deci prefer putine articole sponsorizate, dar sa aduca bani. Fiecare articol platit este un apel la intelegerea cititorilor mei, nu abuzez de rabdarea lor pe 10 euro.
Sunt in online dinainte sa existe online. Dinainte sa apara internetul la noi (cine-si ma aduce aminte de PaCo…). Webdesign din 99. Si nu sunt milionar in euro. Deci lista de greseli ar fi prea lunga de scris aici.
He he, nimeni nu e perfect 🙂
Acum depinde si daca ti-ai dorit sa faci ceva in domeniu sau nu. Ca sunt enorm de multi oameni in online foarte buni pe chestia asta, dar care nu si-au canalizat eforturile spre ceva. Au acumulat cunostinte si cam atat.
Iti multumesc pentru ca mi-ai facut o tema gratuit acum aproximativ 8 ani si iti multumesc ca m-ai ajutat mereu, daca nu-ti amintesti cine sunt cauta “skreach” printre articole si poate o sa-ti amintesti:)
Si eu iti multumesc pentru activitate. Imi amintesc bine nick-ul, deci e clar ca ai depus efort 😉
Mă recunosc în ceea ce ai scris chiar dacă am început un pic mai devreme…
Sunt convinsa ca suntem destui cu ‘pacatele’ astea. Bine e sa invatam ceva si eventual sa-i ajutam pe altii sa sara peste greselile astea.
Și eu am făcut câțiva ani muncă de freelancer, și cu siguranță am făcut destule greșeli, unele recunosc, încă le fac.. însă, din greșeli învățăm. Și eu am trecut la SRL destul de târziu, însă sunt pe drumul cel bun. Acum sunt în acel moment de a-mi pune priorități și a selecta proiecte care merg, și a renunța la ce nu merge.
Fa chestia asta si, crede-ma, nu vei regreta. Vei munci mai putin, pe mai multi bani. Sau, daca tot esti workaholic, castigi sensibil mai mult 😀
Si printre ce-ai inchis s-a aflat si invatam.net … Eh, macar am reusit sa gasesc ceva nou, asemanator, dar mai mult orientat spre programare, decat design: devforum.ro (si ti-as sugera sa-i faci o vizita, ca nu strica. Mie imi pare a fi mare parte din ce invatam.net s-a vrut a fi).
Daca vrei sa re-deschizi invatam.net, ti-as sugera sa folosesti Flarum sau Discourse, ca si CMS-uri…
Sa stii ca l-am inchis cu inima grea.Mult timp a fost ‘flagship’-ul retelei mele, am investit multi bani si enorm de mult timp in el. Dar vine un moment in viata cand trebuie sa inchizi ce nu merge si sa te ocupi de prioritati. Nu am cum sa fac si munca pentru clienti in 2 ore pe zi (sau cat apuc), sa ma ocup de fiica mea asa cum trebuie si sa tin situri multe.
In aproape 14 ani de online am investit mii de dolari in siturile mele, de timp nici nu mai vorbesc, dar asta este. Am si castigat, am si invatat, e timpul sa ma ocup de foarte putine chestii si sa incerc sa o fac OK.
Ca platforma, daca as continua, ar fi mers tot pe q&a-ul in cauza sau pe xenforo, daca faceam iar forum normal.
Ma bucur ca exista un proiect bun de genul asta, eu din pacate nu mai am timp de forumuri de gen (desi le ador). Poate peste cativa ani, cand pleaca a mica la ‘facultate’ 😀
Am muncit doar pentru “recunoastere”. Cu toate ca numarul de vizionari ale prezentarilor de la conferinte nu imi plateste factura de curent. Sau alte facturi.
Am avut incredere ca oamenii vor plati. Si mi-am luat tepe de mii de euro. Asa ca plata in avans, doar ca…
Am avut incredere ca eu voi reusi sa fac chestii pe care am promis ca le voi face. Acum e ianuarie, am fost platita din septembrie pentru un articol pe care inca nu l-am terminat… 🙁
1. cere bani pe orice. Uite, acum pregatesc un curs de freelancing (pentru ca nu exista saptamana sa nu primesc un email cu intrebari de la cititor). Va fi pe bani – http://www.earn.pftoday.com
2. plata in avans – complet pentru proiecte mici, 50-50% sau 40-40-20% pentru proiecte mai mari. Nu misti pana nu esti platit.
3. e o problema pentru multi, nu cred ca e vreun freelancer care nu a pacatuit in asta. Apuca-te pur si simplu de treaba si fa proiectul. 🙂
Articolul asta parca este scris despre mine. Am inceput cu o gramada de idei si pana la urma m-am concentrat pe vreo doua, tot asa, nu chiar mari si late 🙂 Dar macar mai am timp sa respir…In 10 ani de ,,afaceri,, am patit de toate…asa ca usor usor, mi s-a luat….si am ramas pe linia de plutire.
Timpul (mai exact lipsa lui), ala m-a impins si pe mine sa ‘maximizez’ rezultatele si sa renunt la aproape tot. Sunt insa multumita, e frustrant sa renunti la ceva in care ai investit mult suflet, dar asta este ..
Si eu am dat un rateu cu primul magazin deschis in Bucuresti, am investit multi bani, dar cand am tras linie am avut un mare minus. Acum lucrez online si cred ca o reteta de succes.
La Multi Ani si buni!
La multi ani si bun venit pe blog 😉
Pe online ai, clar, niste avantaje. Si, cand nu faci enorm de multi bani inca, un sediu fizic te cam ‘doare’ la portofel. Cine stie, poate revii si cu un magazin normal, odata ce merg vanzarile pe online super-bine (ceea ce iti doresc).
Cea mai mare greseala a fost sa nu recunosc cand un proiect nu a mai mers… asa ca am pierdut ceva timp pana la schimbarea “directiei”.
Mda, mai stiu pe una care a tras de niste proiecte ani buni, doar-doar ‘or merge. N-au mers 😀