Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
‘Codul lui Da Vinci’ a deranjat puternic Biserica, mai ales cu ipoteza că Maria Magdalena şi Iisus ar fi fost căsătoriţi (ea nu era ‘stricata’ prezentată de Biblie) iar Sfântul Graal este de fapt ‘sânge regal’, mai pe româneşte linia descendenţilor din Iisus (cei doi ar fi avut o fată, Sofia). Ei bine Îngeri şi Demoni le-a stat chiar mai rău în gâtlej, pentru că de data asta aproape că le-a explodat Vaticanul (şi la propriu şi la figurat).
Dacă aţi citit deja primul roman, nu cred că mai aveţi ceva nou de descoperit. Cam aceleaşi ingrediente: informaţii religioase, istorice, geografice şi un fir epic de-a dreptul întortocheat şi nu lipsit de răsturnări serioase de situaţie, plus un final la care nimeni probabil nu visa.
Hai să aflăm mai în detaliu ce se întâmplă.
Robert Langdon, profesorul care a descâlcit şi misterele din cartea precedentă, se vede pus din nou în faţa unei situaţii fără ieşire pe care trebuie să o rezolve în 24 de ore. Cu câteva ore, în Elveţia, un cercetător, Leonardo Vetra, a fost asasinat şi tatuat pe piept cu o ambigramă Illuminati. Chiar şi mai grav este că din laboratorul său a dispărut un ‘flacon’ de anti-materie, care, dacă explodează, rade totul pe o rază de câţiva kilometri.
Anti-materia stă ‘suspendată’ în respectivul ‘flacon’ şi este ţinută la mijloc de existenţa a două câmpuri electromagnetice. Acestea sunt la rândul lor ‘susţinute’ prin energia din soclul respectiv sau printr-o baterie ce ţine doar 24 de ore.
Cum ‘flaconul’ a fost scos de acolo, este clar că timpul trece în defavoarea celor care ar încerca să rezolve misterul.
Langdon este şocat să realizeze că Illuminati mai există. Timp de sute de ani Biserica a făcut tot ce s-a putut să-i elimine, dar ‘organizaţia’ a continuat să existe în mod secret. După atâta timp de prigonire, este momentul să-şi ia revanşa. Cel puţin asta este concluzia la care poţi ajunge, văzând ce se întâmplă.
Momentul este cât se poate de rău ales (pentru Biserică). Papa tocmai a murit şi cardinalii s-au adunat în Conclav pentru a stabili următorul Suveran Pontif. Vaticanul este plin de turişti şi de credincioşi iar anti-materia, în caz că nu bănuiaţi încă, a ‘aterizat’ exact acolo.
Cine sunt Illuminati? Unde este anti-materia? Cum poţi găsi calea spre vechiul loc de întrunire doar luându-te după simboluri vizibile prin Roma de astăzi? Au putut oare Illuminati să-şi ‘marcheze’ reperele chiar sub nasul Bisericii? Care dintre artiştii şi oamenii de ştiinţă de pe atunci le-au fost alături?
Multe întrebări la care veţi găsi răspuns citind cartea. Recunosc sincer că m-a acaparat atât de tare, că am rumegat-o pe nerăsuflate. Dan Brown, oricât este considerat de ‘comercial’, are un mod al lui de a te prinde şi a te atrage în acţiune. Nu îţi dai seama aproape în niciun moment cine este sau nu vinovat, iar situaţiile sunt atât de repede răsturnate, că abia ţii pasul.
Dacă sunteţi în căutare de o lectură uşoară şi plină de emoţii, recomand cu drag cartea.
PS: urmează şi alte romane de Dan Brown la recenzie, că mi-am făcut datoria şi le-am citit aproape pe toate 😉
Cu ceva luni in urma as fi zis ca astept filmul dar am prins din nou microbul lecturii de cand am pus mana pe Berlin Noir I. Toporasi de martie cum a fost tradus.
Mai nou imi plac mult misterele Agathei Christie
am citit toate romanele lui Dan Brown, cel mai mult mi-a palcut ultimul: “Simbolul Pierdut”.
Cand te apuci de citit un roman de-al lui Brpwn trebuie sa te astepti la orice, uneori, datorita intorsaturilor de situatie si a actiunii intense aruncam cartea din maini, doar pentru a reveni la ea peste jumatate de ora cand eram pregatit sufleteste pentru ce avea sa se intample, are un stil aparte de a te tine cu sufletul la gura de la prima si pana la ultima pagina
Romanele lui Brown au un amanunt foarte special: imprevizibilul…cel putin pe mine, imprevizibilul asta imi ofera o ‘pofta’ ceva mai ridicata in materie de citit si nu prea ma lasa sa las cartea jos din mana.
Pareri, doar pareri…. si in romane!
Niste tipi scurma dupa arca lui Noe prin Turcia, altii cauta aiurea Edenul prin Irak, niste oameni de stiinta arata cum putea levita un condensator urias numit “Chivot”, niste arheologi spun ca au descoperit “mormantul lui Isus”, niste amatori sapa intr-o insula niste tunele ca sa ajunga la “Sfantul Graal”, un artist declara ca poate reproduce Giulgiul din Torino, giulgiu care este intors pe toate feţele, analizat, puricat, fotografiat, doar-doar s-o gasi ceva … dar deocamdata este liniste – arca este de negasit, Edenul nu este localizat precis, Chivotul este disparut si nici gand sa fie aflat, tunelurile sunt permanent inundate si nici urma de “Graal”, giulgiul ramane o necunoscuta.
Subiectele astea “se vand” si “vand”. Se pare ca orice care are o aura de mister care sa scoata din cotidianul nu tocmai placut sau nu tocmai plin de impliniri este “aspirat” in mare viteza.
Unii spun ca este doar un fum care sa acopere adevaratele mistere – Noua Ordine Mondiala, Bilderbergii si alte conspiratii menite sa ne imputineze si sa ne implanteze cip-uri de identificare.
Cinstit sa fiu, dupa ce imi ridic ochii din carte si imi dau seama ca “bate la usa” vremea ca Romania sa isi plateasca datoria acumulata, asa ma apuca un dor sa ma afund din nou in lecturaaaaaa … 🙂
Nu mi-a placut Dan Brown, stilul e mult prea american pentru gusturile mele (rafinate, hihi) dar ce m-a deranjat mai ales e ca desi acele presupuneri pot fi adevarate… modul in care le-a scris in roman le discrediteaza in ochii mei. Dar eu sunt mai rea 🙂
Bre, stii care-i locul cel mai innaccesibil de pe pamant? Iti spun eu, arhivele Vaticanului.
frumoasa recenzie Dojo 😉 ,am citit si eu cartea mai demult,nu e rea:D
Nimic nu se compara cu romanul in sine, cu toate astea astept filmul.
Pai asteapta linistit .. deja s-a lansat 😀
Am citit si eu cartea doar ca in format electronic. Mi-a placut si pot sa o recomand tuturor care se afla ”pe aceeasi lungime de unda” cu cartea
Imi plac foarte mult cartiel lui Dan Brown, aproape pe fiecare l-am citit. Insa cel mai mult mi-a placut Conspiratia si The Bald Book, crisa de sotia lui. In Ingeri si demoni mi-a placut cum cele doua fire contemporane s-au impletit. Super.
Sofia se numea ?
Sigur nu era Sara sau Sarah ?!
Cred ca mintea imi joaca feste !