Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

La pasapoarte in Timisoara

Au trecut aproape 3 ore si inca simt nevoia sa sparg ceva. Sentimentele suta la suta “pozitive” au fost starnite de proasta organizare a celor de la Serviciul de Pasapoarte de la noi din Timisoara. Am inteles ca este nebunie (e perioada concediilor) si ca trebuie sa fie ceva organizare, dar sa stai de la 8 jumate la coada (la 8 jumate incep sa se dea numerele de ordine) si in cateva minute sa epuizeze lista (200 de numere) in conditiile in care sigur intrai in primii 100 chiar are darul sa iti ridice tensiunea.

Mai nou pasapoartele se dau la Iulius Mall, care mall nu se deschide decat la 9 jumate. Fraierii care au pretentia sa isi ia acest act insa trebuie sa fie la 8 jumate, de fapt la 5 dimineata daca stau sa ma gandesc, sa prinda loc.

Nu conteaza ca ai venit la timp, conteaza ca ei au de dat numai 200 de numere (se dau si cate 5-6 numere pentru unii destepti sa faca tot felul de “comisioane” pentru alti prieteni, asa ca ai sansa de a pleca acasa cu coada intre picioare si daca teoretic erai numarul 50. Individul de acolo era foarte pissed ca lumea vocifera. Cum sa nu vocifereze, cand se intampla asa ceva? Sunt oamenii nervosi? Au si de ce. O tanara de la coada i-ar tras-o pe la nas spunandu-i ca la Arad e gata pasaportul in 2 ore. Nu suntem la Arad insa.

200 de numere pe zi este un numar total insuficient, dar zice nenea “mai mult nu se poate”. De ce? Pentru ca trebuie sa munceasca mai mult? Trebuie sa mai angajeze vreun frecator de hartii pe aceasta perioada? Sa angajeze, ca asa se face in mod normal oriunde unde cererea devine prea mare.

Maine planific sa fiu acolo de la 8 fara ceva. Sau de la 7 dimineata, ca oricum timpul meu nu costa si ard de nerabdare sa il pierd la niste cozi cretine. Pentru ca domnii de la Pasapoarte sa nu munceasca prea mult, ca le pica .. ceva.

Si faza asta vine dupa ce ieri am stat 1 ora sa platesc curentul. Alti cretini (Enel de data asta) fac legea in domeniul lor si acum, dupa ce au dat peste cap populatia cu “platiti la 2 luni, ah nu, acum platiti din nou lunar”. Asa ca ieri m-am delectat cu povestiri gospodaresti relatate de alti “codari” ca si mine.

As face plata online, dar cica inca nu e OK treaba cu bancile (zice o tanti la fel de “inaintata” ca si mine in idei). Si pentru pasaport as putea face inscriere online. Dar numai dupa 20 august (inca nu am inteles de ce) .. asta inseamna ca am mari sanse sa plec in Croatia cu buletinul (ceea ce din pacate nu prea merge). Sper ca pana in data in cauza sa pot totusi sa pun mana pe un numar de ordine.

Daca nu, apelam la “pile”, ca doar asa poate merge treaba mai bine .. va tin la curent.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

8 Comments

  1. ce nu intelegi ??
    de suparare, va apuca un shopping spree si goliti Mallul. e cu cap chestia.

    cu ala de jos …

  2. Te inteleg… si eu am stat vreo 7-8 ore la coada pana sa ajung sa imi faca nenea de la pasapoarte poza intr-un minut… 😐
    Nici acum nu am ajuns sa il scot… tot am uitat de el 😛 oricum nu tin neaparat sa mai stau la inca o coada 🙂 poate sa mai astepte…

  3. la noi în oradea în 2 ore ai paşaportul/buletinul/permisul/numerele de-nmatriculare/etc în mână.

    N-ai cui să dai mită, n-ai de ce să dai mită, că mai repede nu ţi-l poate face oricum.

    Iar legat de numere, există un aparat ce printează automat numere de coadă. Deci nu e nici o limită, vii, apeşi pe buton, ţi-l printează şi stai (sau pleci şi revii mai târziu, în funcţie de câţi ai în faţa ta).

  4. Salut Paul si bun venit pe blog. In primul rand nu sunt “tinere” pentru ca sexul este feminin. Si foarte probabil ca sunt de varsta ta sau chiar mai “mare”. Poate, daca mai aruncai o privire pe blog, inainte sa imi faci observatie ca va jignesc, mi-ai fi facut bucuria de a ma cunoaste un pic inainte de a deschide “gura”.

    Am venit a doua zi de la 7 dimineata pentru ca in ziua anterioara faptul ca am venit CORECT la 8 jumatate (asa cum tu sau unul dintre competentii colegi mi-ati zis) nu m-a ajutat sa prind numar. Ba chiar unul dintre voi, cu un ranjet din ala zeflemitor mi-ati dat de inteles ca si maine o zi .. si poimaine etc.

    Nu sunt dezinformata, unul dintre voi a spus cu GURA lui in dimineata de marti 5 august: se dau NUMAI 200 de numere!

    Joi cand am venit (miercuri ma trezisem la 8 si stiam ca vin degeaba) erau deja 300 de numere (probabil datorita faptului ca incepea sa explodeze in media buba in cauza).

    Din toti “fraierii” care stateau la randurile INTERMINABILE nu au fost decat putini care au vociferat si asta in limitele bunului simt. Asa ca martirizarea nu prinde, si oamenii aia sunt stresati.

    De ce ne facem pasaport la spartul targului? Pentru ca nu merita sa pierd 6 luni din valabilitatea unui pasaport pentru ca voi nu sunteti in stare sa va adunati. Sunt 2 aparate foto in interior. Puneti 5 in timp de vara si gasiti inca 3 oameni de la birou, aratati-le cum functioneaza butonul si va descurcati. Un aparat foto este sub 5 mil lei vechi, sa nu imi explici ca e prea scump. Si la cat de verde sunt in poza, e clar ca nici nu sunt de top.

    Nu sunt un romanas plecat dincolo, din pacate inca mai stau pe aici. Si singurul moft este ca am dorit sa plec in concediu si, cu 1 luna inainte (iata ca nu chiar pe ultima suta de metri) am purces la facut pasaportul. Ti se pare normal sa pierd o dimineata (venind aiurea pentru ca numerele de ordine sa se termine in fata mea) si apoi 8 ore din timpul meu care COSTA pentru a face o amarata de poza si a-mi depune o cerere? Consideri ca munca mea nu valoreaza ceva? Stii cat costa in cazul meu o zi de munca pierduta? Destul incat sa ma irit.

    Am intrebat daca pot face “programare” pe net. Ar fi bine pentru noi, soarecii de net. Mi s-a spus ca dupa 20. Asta ar fi IERI. Deci azi poate ajungeam eu sa depun cerere (daca mergea smecheria cu netul si nu ma trezeam cu surprize) si aveam nevoie de pasaport DUMINICA. Consideri ca merita sa dau 1 mil suplimentar pentru un act pe care pot iata sa il am ceva mai repede (a fost terminat in 14 si l-am luat acum 3 zile de la voi).

    Eliberarea de pasaport este SUPERBA. Am stat 5 minute la rand. Deci asta functioneaza.

    Cum explici NUMARUL MARE de oameni fara numar pe care ii bagati peste rand? Consideri ca e oportun sa vin la voi si sa iti arat PE VIU care dintre colegii tai se tine de chestii din astea? Ca sunt cateva personaje.

    Am inteles ca te deranjeaza comentariul ‘fracatori de hartii’, dar in cele 8 ore petrecute la usa in cauza (timp in care am citit o carte, am baut 3 “cafele cu lapte” si am studiat problema) am vazut destul de multi oameni frecventand “pauza de tigara” sau plimbandu-se de colo-colo fara rost. Am inteles ca este viata de “functionar” si are avantajele ei.

  5. .. nu mi-a ajuns “casuta”

    Nu este vina ta (decat daca esti sef acolo sau chiar lucrezi in zona). Este vina celor care trebuie sa organizeze miscarea si se pare ca o fac prost.

    E normal sa te simti ofensat, la fel ma simt si eu cand nu primesc un serviciu la care am dreptul. Cand pierd ore intregi pentru ceva care altora le vine repede si bine (am discutat cu niste prieteni din Oradea si mi-au dat alte “exemple” despre cum trebuie sa mearga treaba asta .. oradeanul.com daca doresti sa te iei si cu el de guler).

    Momentan situatia de la pasapoarte este inca grea, la buletine este dezastru si se pare ca noile “sisteme” prind si la permise, pentru ca este haos si acolo. Stai linistit, ca ii atingem si pe ei.

    Deci .. to rog sa nu te simti ofensat personal de comentarii. Sa intelegi ca este frustrarea unui om care in zilele alea a ajuns clar la limita. Comentariile noastre de aici si “explozia” din presa sunt insa bune in ideea ca ii va forta pe cei care au capacitate de decizie sa nu isi bata joc de noi si nici de voi. Cei care in mod normal nu aveti vina, dar primiti “bobarnacele” din partea populatiei.

    Din nou .. bine ai venit. Si sper sa treaca vara, sa respirati, ca sefii nu cred ca vor stii sa rezolve situatia.

  6. tinere…sincer imi pare rau de tine ca stai cu orele la cozi dar asta e datorita celor ca tine care nu au somn si vin de la 5 dimineata ca la lapte pe vremuri. Esti un pic cam dezinformat in privinta numerelor de ordine si sincer daca ar fi cilizatie ar putea si “frecatorii de hartii” de la serviciul pasaporte sa lucreze linistiti. sa stii si tu ca termenul de 2 ore se respecta dar ala e pentru a ridica pasaportul nu pentru a-l depune ca la depunere mai sunt vreo 300 de oameni in fata ta partea a 2 a , tot vina voastra e ca va ingramaditi vara ca atunci va aduceti aminte de actul respectiv asa ca ai grija de ce tot vorbesti si vino tu si freaca hartii si cearta te cu lumea cu vreo 300- 500 de oameni pe zi si sa vezi ce fain te distrezi plus toate injuriile aduse si mofturile romanasilor plecati dincolo care au uitat de unde au plecat…pare rau de tine dar tre sa invatam sa ne civilizam si noi si asta tot din cauza populatiei si nu din cauza lucratorilor.

  7. 200 de numere pe zi este un numar total insuficient, dar zice nenea “mai mult nu se poate”. De ce? Pentru ca trebuie sa munceasca mai mult? Trebuie sa mai angajeze vreun frecator de hartii pe aceasta perioada? Sa angajeze, ca asa se face in mod normal oriunde unde cererea devine prea mare.

    “Maine planific sa fiu acolo de la 8 fara ceva. Sau de la 7 dimineata, ca oricum timpul meu nu costa si ard de nerabdare sa il pierd la niste cozi cretine. Pentru ca domnii de la Pasapoarte sa nu munceasca prea mult, ca le pica .. ceva.”

    Cateva specificatii referitor la subiect. In vara anului 2008 au fost circa 2 saptamani in care organizarea a lasat de dorit insa s-a reglementat. Adica respectivele numere de odine nu s-au mai dat doar pentru ziua in cursa ci si pentru zile urmatoare astfel incat se ajunsese la o lista de asteptare de circa 5-6 zile. Numere de oridine se eliberau 200 in zilele normale si 300 in ziua de miercuri care avea program prelungit. Cate statii de lucru nu este stabilit de conducerea serviciului ci de catre directia generala de pasapoarte care, in functie de volumul de munca al ficarui judet, le doteaza in concordanta insa la Timis exista o anomalie care in restul tarii nu este prezenta: aglomerarea excesiva in sezonul estival cand, pe langa locuitori judetului Timis, vin sa isi schimbe pasaportul si cetateni care lucreaza in strainatate cat si cei care au dominiciliul in strainatate si sa nu uitam ca Timisul are cel mai mare procent de cetateni plecati in strainatate din toata tara si probabil ca acesta este motivul principal. Nu as vrea sa fie comparat volumul de munca al judetului Timis cu cel al judetului Arad care este de cel putin 10 ori mai mic. Sezonieri nu se pot angaja in structure deoarece acestia necesita o pregatire adecvata care nu se poate realiza pe termen scurt si nici legea functionarilor publici nu e chiar asa de simpla. Nu se pot angaja mai multi oameni deoarece in restul anului nu se poate justifica plata salariilor pentru o schema umflata doar pentru 2 luni de nebunie. Nu poti interzice lucratorilor sa isi ia concedii pe perioada verii. In permanenta trebuie sa fie prezent la serviciu 2/3 din personal si cu siguranta aceasta regula a fost respectata. Personalul nu poate fi acuzat ca nu a muncit din moment ce pe toata perioada verii s-au facut foarte multe ore suplimentare, inclusiv sambata. Este si mai greu atunci cand pui presiune pe niste angajati care nu fac altceva decat sa isi faca meseria sa mai si faca fata. Nu ti-ai dori sa lucrezi intr-un asemenea stres si cu siguranta oameni nu fac nimic sa schimbe situatia ci chiar o inrautatesc. Solutia ar fi ca pentru 2-3 luni din valabilitatea pasaportului sa vii sa ne faci o vizita in oricare alta luna decat iulie si august (cat tine marea capsunareala). Eu zic ca s-a ajuns in aceea situati si datorita lipsei de informare a populatiei. Lipsa receptivitatii televiziunilor si a mediei la subiecte ce nu fac senzatie. Ar fi mult mai util sa apelam la simtul civic al oamenilor si sa-i indemnam prin diverse mijloace media sa viziteze diversele servicii si in alte perioade ale anului decat cele expuse aglomerarilor si altfel am ajuta si oameni de la serviciile publice sa isi faca treaba si sa faca fata si in perioadele estivale. Poate ar fi idee sa faci un articol de informare cu privire la niste sfaturi. Eu te ajut cu informatiile necesare.

  8. […] sunt multe suspendări, mda se intră peste număr (aşa cum scriam acum câţiva ani că mergea treaba şi la Paşapoarte). Pănă la urmă, după 2 zile de trambalat pe acolo, a reuşit marele record de a depune actele […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.