Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Lasam copiii sa calculeze din cap?

O discuţie interesantă prinsă pe un blog ‘americănesc’. Respectivul spunea că este prof de mate şi că i se pare destul de OK să lase elevii să folosească un calculator, în loc să mai piardă timpul cu calculele respective. Din punctul de vedere al rapidităţii lucrului la clasă, aş putea vedea o utilitate. În rest …

Pe când eram eu jună nu aveam voie să folosim chestii din astea. Sub nicio formă. Aşa că făceam calculele ori din cap, ori pe hârtie, când erau deja chestii complicate şi numere cu destule cifre. Pe vremea aia calculam BINE şi repede. Un calcul lua secunde, deci nu pot spune că aveam chiar aşa mari dureri cu timpul, că tot apucam să le fac pe toate.

Au mai trecut ceva ani şi am ‘crescut’. Am PC de ani buni, aşa că de multe ori îmi ia doar secunde să deschid utilitarul şi să-mi văd de treabă. Chiar şi telefonul meu ‘ne-smart’ măcar asta poate face. Rezultatul? Sunt ca un copil de clasa a doua la calcule. Ori le buşesc de tot, ori îmi ia 5 minute să fac o sumă sau o înmulţire. După care e iar posibil să buşesc numerele.

Mă uit la ‘soare’, care calculează din cap aproape mereu şi o face mai ceva ca un computer. Pentru că nu şi-a ‘lenevit’ mintea cu ajutoare şi a reuşit să nu-şi uite chestiile memorate cu prilejul ăsta. Am momente când stau să gândesc dacă 6 ori 9 e chiar 54.

Io deci aş merge pe ideea că e mai sănătos pentru ei să calculeze din cap şi pe hârtie. Poate că ia mai mult cu 2 minute, dar măcar faci operaţiile din minte şi nu ajungi la 30+ de ani să te împiedici într-o scădere la supermarket sau să nu poţi stabili ce consum are maşina ta, decât dacă foloseşti un calculator.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

24 Comments

  1. Eu cred ca si in cazul tau, care acum folosesti instrumente pentru a face diverse calcule, faptul ca la un moment dat le faceai cu instrumente din propria dotare are un impact. Mi se pare extrem de important ca macar in clasele mici, cand isi formeaza deprinderi, sa nu fie ajutati de absolut nimic 🙂

  2. Mie nu mi-a placut niciodata matematica. As fi fost extrem de fericit sa fi avut eu un calculator, cat de mic, in scoala.

  3. Sa-i lasam sa-si foloseasca mintea, zic eu 🙂 Macar pana la o varsta. Oricum la examene nu au voie cu calculator, asa ca trebuie sa inveti sa te incadrezi in timp si facand calculele singur.
    Oricum e un exercitiu util, nu numai pentru matematica.

  4. Nici nu mai stim cum e mai bine pana la urma. Occidentalii spun ca nu e bine sa stresam copilul cu astfel de calcule, la noi insa se cer calculele facute fara ajutorul instrumentelor. Pana la urma adevarul este poate pe undeva la mijloc dar avand in vedere faptul ca la examane nu au voie cu instrumente, atat cat suntem in Romania cred ca trebuie sa punem copiii sa invete bine tabla inmultirii, a impartirii ….

  5. On topic: Sunt de acord cu tine. Si eu sunt cam varza la calcule, desi ma descurc nitelus. In schimb raman uimita cand seful meu face calcule super rapide, tine minte tot, dar TOT, mai ales cifre. Si prietenul meu la fel, el fiind francez si la ei mergand calculatoarele de birou la greu, totusi, suntem doi semi geeks care facem seri de calculat radicali (pe hartie) sau transformat in binar (aici ma bate, el calculeaza in cap, eu pe hartie, algormitmi diferiti)

    Off topic: Please, please, please, nu mai taia articolele in feed. Eu te citesc de la munca, in google reader si e foarte greu sa trec in blog sa citesc sau sa comentez (se incarca mai greu, apare ca am incarcat inca un site in statisticile alora de la IT, plus ca stiu si ce siteuri citesc si poate se prind ce trebuie sa blocheze :(. Multumesc.

  6. Eşti filoloagă, de acolo ţi se trage. Eu a trebuit să sun un prieten să aflu nişte calcule de trei simplă pentru o reţetă. Dacă are minte matematică se va descurca oricum, dacă nu …

  7. ar trebui lasati copii sa calculeze din cap,pe hartie decat cu un calculator pentru ca asa cum ai zis si tu,se dezobisnuieste de calcule si nu o sa poata calcula nici macar o adunare simpla din cap..

  8. Stiti prostia aia de pe facebook cu 2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2+2-2+2 x 0 = ?
    1.800.000 de oameni au raspuns 0 si se lauda cu asta! Poate voi nu aveti asa prieteni in lista 🙂

      • Păi au prioritate, dar acolo nu-i nicio paranteză – (2+2+…+2)x0, așa că n-are cum să fie 0 rezultatul final. Doar ultimul 2×0 dă zero, restul de 2 de dinainte se adună 🙂

    • Deci eu am inceput sa sterg din lista pe cei care dau raspunsuri tampe la faze din astea! Se poate sa fiu extremista, dar intrebarea e daca vreau intr-adevar sa ma asociez cu astfel de oameni.

  9. Mai conteaza sa stii sa folosesti instrumentele, la inceput e usor cu adunari, inmultiri scaderi, apoi se complica putin cu ecuatii, iar in liceu incepe greul( dar depinde de profil ) cu siruri, progresii, derivate, integrale etc.
    La lucrari si examene in general copilul n-are voie cu instrumente ajutatoare.

  10. Io zic asa: tre’ sa invete sa le faca in primara, fara exceptii. Tabla inmultirii in primara, patratele pentru primele 30 de numere in generala, macar atat. Si desfasurat pe hartie calculele in generala, ca nu-s probleme chiar asa complicate. Ajuta la “flexarea” neuronilor, if nothing else.

    Da’ deja cand intri in liceu si ai de facut calcule complexe de analiza sau la Fizica .. una e sa stii aplica formulele si alta e sa efectuezi calculele de dupa, care-s triviale. Se considera ca ai facut suficiente calcule triviale in 7-8 ani de scoala, las-o moarta.

  11. Mi se pare total eronat sa dai voie copiilor cu calculatorul….pentru ca …daca vor evolua in varsta …o sa-i vedem la paine butonind telfonele sa-si verifice restul?:))

    • Dureaza prea mult, pana-l scoate din buzunar, intra in meniu… Un ceas cu calculator cum avea nenea ala de la FMI ar fi mai util. 😀

  12. Şi eu sunt de părere că trebuie să facă socotelile “în cap” ! E un antrenament al neuronilor care, ca şi muşchii, se fleşcăiesc dacă nu sunt puşi la treabă cu regularitate şi se dezvoltă dacă sunt “lucraţi” !

  13. Folosind calculatorul, care, prin diverse programe, înlocuieşte ….. leneveşte mintea, se vor dezvolta muşchii de la degete şi va scădea nevoia de creier. 🙂 să vezi atunci spaţiu excedentar în cutia craniană!
    Şi ne mai mirăm de amploarea care a luat-o Altzhaimer!

  14. Ma bucur sa aflu ca nu sunt singura. Uneori nu-mi amintesc din tabla inmultirii invatata in scoala primara, pentru ca n-am avut calcule de facut in ultimii ani decat ocazional.
    In acelasi mod, nu mai stiu pe din afara numere de telefon de cand am telefon mobil. Stiam pe de rost toate numerele formate frecvent, acu ma incurc pana si la al meu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.