Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Mi-e dor …

Arhi bagă sport la greu de nişte zile şi simte schimbarile. I-am citit articolul si mi s-a făcut dor şi mie de zilele alea. De antrenamente dure, de veneam cu “izmenele” ude şi abia mă ţineam pe picioare, de sutele de abdomene şi lovituri de picior, de seriile de kumite şi kata, de comenzile instructorilor şi de spaima din privirile unor studenţi, când mă apropiam de ei să le arăt cum se loveşte cu pumnul şi trebuia mereu să le explic că nu am niciun interes să îi pocesc, că le demonstrez tehnica fără să simtă. Şi după nişte lovituri din alea doar demonstrative, care ating uşor corpul, se relaxau şi erau dispuşi să studieze cu atenţie cum se învârte pumnul şi se bagă şoldul.

O … vremuri …

Erau perioade de antrenamente serioase cu trupa de performanţă. Cum m-am apucat târziu de asta (la 23 de ani), trecusem de vârsta la care să mă impresioneze o medalie de pleu şi o diplomă, plus că pentru o participare la competiţii scoţi bani frumoşi. Bani nu prea aveam, chef nici atât. Aşa că mă antrenam cot la cot cu trupeţii noştri de competiţie, dar nu mergeam acolo ..

Antrenamentele erau îngrozitor de dure, mai ales în vremurile astea ale noastre, când ne speriem de fugit 100 de metri după tramvai sau de urcat până la etajul 2 pe picioarele din dotare. Instructorii trăgeau de noi cât puteau. Ei înşişi sportivi de mare performanţă la viaţa lor, obişnuiţi cu antrenamente şi mai dure decât ale noastre. Noi, nişte pipiţe de studenţi şi elevi cu Bruce Lee în cap şi chef de muncă ioc.

Au fost nişte ani incredibili. Cu efort care acum mă sperie, cu examene de grad la care aproape că leşinai (la albastru a venit şi soţia unui coleg de la radio; băiatul ei dădea de galben parcă. Şi m-a văzut în cel hal eram după juma’ de oră de frecat; am avut şi ghinionul să fiu singura care dădea de albastru, aşa că n-am avut nicio secundă de odihnă. Serii de kihon – lovituri în ordinea dată, încă glumeam că trebuie să scot carneţelul să le notez – câte 5 la pas, te întorci şi o iei de la capăt, câteva serii tot mai complicate ca şi secvenţe de tehnici, apoi 3 meciuri de kumite cu 3 oponenţi clar odihniţi. Normal că a trebuit să dau pe ei, că picam dacă nu luptam. Finalul apoteotic a fost kata – Heian Godan parcă – în momentul în care mă “dedublasem”. De respirat nu ştiu cum mai respiram, nu vedeam nimic în faţa nasului, auzeam doar comanda şi prestam cât de puternic puteam, deşi trecusem şi de faza de dureri musculare şi de tot … Maşină de cusut ..

Am luat examenul ăla sub privirile şocate ale audienţei. Aveam cred o privire din aia de maniac şi abia mă ţineam pe picioare. Soţia colegului era aproape în lacrimi. Nu a mai venit niciodată la un examen de grad la noi, că îi era teamă că nu o ţine “herţul” să vadă aşa ceva.

Normal că la 3-4 minute de la terminarea “examului” am revenit aproape la normal, respiraţia s-a liniştit şi am mai tras şi un antrenament de 2 ore, că nu doreau şmecherii să ne spună ce şi cum decât la final. Normal că şi modul în care te antrenai conta, aşa că am tras ca proştii încă 2 ore.

Privirile şocate ale oamenilor “civili” ne dădeau de înţeles că nu suntem “normali”. Că efortul depus la noi era peste medie, deşi pentru un student de 3-4 ani un antrenament care ar duce în spital un “novice” era o chestie la ordinea zilei. Dacă faci asta măcar de 2 ori pe săptămână (noi făceam antre de 4 ori, chiar şi de 5 ori într-o perioadă), efortul ţi se pare mic, pentru că şi organismul răspunde deja altfel.

Senzaţia însă de plăcere pe care o ai după un antre din ăsta merită tot efortul .. aşa de agili şi de tonici ne simţeam, de parcă toate greutăţile vieţii erau nişte glume. Bune endorfinele astea.

Vă spuneam că mi-e dor … de antrenorii mei,nişte oameni de nota 100. Cu răbdare faţă de o scândură rigidă, căreia i-au trebuit 6 luni să coboare în “sfoară” sau să lovească la nivelul capului … cu piciorul of course, care aproape dădea să moară după terminarea încălzirii şi care mereu se accidenta. Mi-au repetat de mii de ori că “practice makes perfect” şi că voi “creşte”. Şi am crescut … în condiţie fizică, rapiditate, tehnică. Şi mi-a plăcut să ştiu că nu mai sunt chiar ăl mai prost om din sală.

Mi-e dor de colegi, unii dintre foarte puţinii oameni cărora le-aş permite să “ţintească” deşteptul meu cap cu piciorul, ştiind că au un control al tehnicii excelent şi că nu îmi vor zdruncina “aichiuul”. Sau să îmi “secere” piciorul sau chiar să mă arunce peste şold. Făceam ture de “sparring” cu mănuşi pe mâini şi râdeam ca proştii, când ajungeam în cine ştie ce “clinci” mai ciudat. Şi spuneam cu bucurie “mamă, ce m-ai prins aici, bună lovitură”, încântaţi de o tehnică bună ce a “aterizat” chiar şi pe noi. Nu conta că o luam în freză poate, conta că s-a aplicat o tehnică mişto şi aveam aşa satisfacţii “estetice” uneori …

Am legat prietenii cu oameni de mare calitate, acolo unde nu conta ce maşină conduci (dacă aveai aşa ceva), nici dacă ai un karategi de firmă sau o zdreanţă primită cadou. Nu conta nici măcar că erai o urâtă slabă sau un grăsun ieşit din formă. Conta părerea instructorilor şi atitudinea din dojo. Conta abilitatea şi tehnica. Alea erau valorile. Stăteam cu gura căscată să vedem “negrele” cum fac kata ca nişte zei sau cum fac serii de kumite. Spectacol, frate. Şi se pocneau şi zburau picioare şi braţe ca la nebuni … totul însă cu grijă faţă de partener şi respect.

Şi minutele alea de după antrenament, când prindeam sala goală măcar 1 sfert de oră. Şi mai scoteam o tură mănuşile pentru nişte caft lejer sau făceam cu fetele mele începătoare kata, pentru a le învăţa cum să coboare în poziţie, cum să aibă forţă etc. Eram ca “mother goose” pentru ele, că aveam ceva ani în plus şi mereu mi-a plăcut să îi învăţ pe alţii.

Satisfacţiile mari erau când luam câte o centură, pentru care examenele erau criminale. Ştiu că fetele mele, mai ales la primele examene, erau terifiate. Am avut câteva care spuneau că nu mai dau, atât de speriate erau. Şi le ameninţam că le bat de le sună apa în cap, dacă nu ies în linie pentru examinare. Eram deci bună şi de “baba oarba”, că mă credeau pe cuvânt. Şi după ce luau centura superioară, ieşeam la un suc, pentru sărbătoririle bine meritate.

S-au pierdut în anii ăştia oameni pe “drum”. Eu am o pauză deja de 2 ani, am instructoare care au plecat definitiv în UK sau Canada şi mi-e dor de ele de mor. Nişte tipe de nota 10. Şi din colegii de antrenamente s-au mai lăsat, alţii au crescut în grad încât au dojo-ul lor, vin oameni noi şi unii vechi se duc.

Constantele au rămas sala şi instructorii, care încă mai cred în eleganţa acestei arte marţiale. Şi care sunt acolo, în locul nostru ştiut. Şi ne aşteaptă pe noi, rătăcitorii prin viaţă, să ne adunăm minţile şi poate să ne facem timp pentru ceva ce iubim atât de mult …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

13 Comments

  1. Cel mai bun antrenament, vorba vine, e plimbatul cainelui 🙂 De doua saptamani is de serva cu plimbarea ciobanescului german al familiei (are 8 luni) . Din pacate, inca nu ma pot lauda ca ma sint mai bine

  2. heh.

    si pe mine ma fascina intr-o vreme lumea asta a artelor martiale. but I was always terified of the sheer effort needed, asa ca n-am inceput niciodata. i’m a loser, din punctu’ asta de vedere.

  3. Poate mergem impreuna 😉

    Nu ai idee ce misto este. Si disconfortul trece repede, asa ca in cateva zile iti dai seama ca e naspa cand nu ai antre intr-o zi …

    Ghery … potaile mele e prea batrane si lenese pentru a pune probleme. Inteleg insa durerile pe care le simti 😀

  4. Iti multumesc ca mi-ai amintit de acele vremuri.Sper ca ma voi aduna intr-o buna zi indeajuns pentru a experimenta din nou acele sentimente si senzatii pe care ti le da un antrenament si un antrenor bun,pentru care karate inseamna mai mult decat cafteala.

  5. Dojo mama, si eu vreau sa ma re-apuc no matter what! De mult aveam in cap o groaza din ideile pe care le-ai subliniat minutios mai sus si mi-am adus aminte de propria-mi persoana la stagii, la Cupa Transilvaniei, chestii de genu’ 🙂

    Deja n-o sa-mi mai pot permite nivel competitional, da’ mi-e dor de sentimentu’ ala de ordine si disciplina de pe terenurile de antrenament 🙂 De aproape 2 ani de cand mi-am faultat glezna stanga si m-a incurcat si programu’ la faculta am realizat ca n-o sa mai pot da randament competitional la kumite, da’ pentru “mentenanta” psihica si fizica nu cred c-as avea probleme 🙂

    Si daca te re-apuci, da-mi si mie de veste ca as veni si eu cu tine 🙂 Oricum de vreo 2 blogmeet-uri imi tot statea pe limba sa-ti cer niste recomandari de dojo-uri – fie tot shotokan, fie ninjutsu – si aseara nu te-am prins la povesti la blogmeet, ca te-ai miscat foarte foarte rapid 🙂

  6. Pai sa ne vorbim la ze next meet si sa punem de un “revival”. Tu cu piciorul, eu cu spatele, facem echipa buna 😀

  7. Intr-adevar e foarte fain sa faci un sport, indiferent de ce natura.

    La fel de adevarat este ca te atasezi repede de locul de antrenament, antrenor si colegi.

    Eu fac baschet. Luna asta nu am fost deloc. Mie un dor nebun de antrenamente.

    Desi pe noi nu ne freaca asa de tare precum am inteles ca va freca pe tine si colegii tai la arte martiale depun un efor considerabil la antrenamente. Si totusi imi place. Abea astept sa ma duc din nou.

  8. Ce frumos ai scris. Si mie mi-e dor, dar de aikido. M-am apucat pe la 13 ani, perioada in care mi-am facut niste reflexe de si eu ma mir uneori de unde le am. Mi-e dor si mie de disciplina si de oboseala de dupa. Si de plecarile la stagii prin alte locuri, ca in Romania la capitolul asta se pare ca stam un pic cam prost. Eu m-am lasat, acum 6-7 ani, dar simt nevoia sa fac rostogoliri, procedee, tot. Ma reapuc, acum.

  9. pai, sa speram pentru ca si Dojo, la fel ca si mien, asteapta sa facem un double comeback, cum s-ar spune, sa fim asa, un duo dinamic, fiecare teapan de altceva, da’ impreuna sa faca prapad 😀

    Ofcors, in principal depinde de decizia ei, eu mi-am exprimat deja dorinta de a lua parte la actiune, cu tot cu represaliile pe care le implica 🙂

  10. Te inteleg perfect. Doar ca eu nu m-am lasat inca de sport. Eu fac atletism de vreo cativa anisori si e cam asa cum spui si tu. Antrenamente care la mine au ajuns la ordinea zilei pentru unii sunt de bagat in spital. Pune tu un om care n-are treaba cu sportul sa alerge 15 kilometri, fie ei si alergare usoara si-ti zic sigur ca se sperie numai cand ii spui cat are de parcurs.

    Din pacate, de vreo doua saptamani, fix inainte de Campionatul National (care e saptamana viitoare) am probleme cu stomacul. Si am senzatie de voma chiar si dupa 4km de alergare usoara sau dupa orice altceva. Organismul nu mai suporta nimic, iar prezenta mea la Nationala va fi degeaba in acest an 🙁

    In cele din urma, ar fi bine sa te reapuci de sport. Esti destul de constienta de cat de mult te ajuta, la sanatate mai ales. Chiar daca nu mai faci performanta, macar sa te mai misti putin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.