Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

New York – trasee și mic ghid turistic (I)

Încep să primesc tot mai multe email-uri de la cititorii mei, care doresc să le recomand trasee turistice sau să le ofer mai multe detalii. Așa că am planificat pentru astăzi un prim articol care să răspundă celor mai multe dintre întrebările primite. Pentru că am iar șansa de a mă întinde pe 20 de mii de cuvinte, îl facem „serial”.

De ce sunt necesare traseele?

Noi am stat 18 luni (în total) în New York. Asta a însemnat că ne-am permis „luxul” de a ne plimba pe unde ne-a trăznit și să stăm la câte o atracție turistică exact cât am simțit nevoia. Eu cel puțin porneam cu metroul din Queens și „aterizam” unde se nimerea, urmând să „fac” pe jos sectorul respectiv. Sunt locații pe care le-am vizitat de 10 ori probabil și unele în care abia am ajuns o dată. Normal, sunt și locuri pe care încă nu le-am văzut, pentru că nu am stat chiar cu lista de atracții să le bifez pe toate.

Pentru turistul obișnuit, care are de stat 7-14 zile în New York, programul de călătorie trebuie să fie mai organizat, pentru că altfel nu apuci să vezi decât 2-3 locuri. Pentru că am avut ocazia de a face pe ghidul în ultima duminică (a venit un prieten din România și l-am preumblat pe acolo), am început să planific niște rute pe care să le aveți în minte, pentru a atinge cât mai multe obiective. Voi discuta și despre ele și voi oferi links către articolele mele ce descriu respectivele obiective.

Sigur că acest ghid nu este bătut în cuie, doresc doar să vă prezint traseele optimizate PENTRU MINE și să vă dau o idee. Puteți la orice oră să alegeți propriile trasee, bazat pe ce doriți să vedeți. Ideea principală este că multe asemenea obiective se pot accesa într-o zi, dacă faci un plan, pentru că Manhattan-ul, chiar dacă nu e chiar mic, nici exagerat de mare nu este și multe obiective sunt plasate în aceleași zone.

Pregărirea pentru plimbări

Iată pe scurt câteva sfaturi pentru cei care se pregătesc să petreacă niște ore bune pe stradă. Orice oraș se vede ideal de pe propriile picioare, așa că, deși există autobuz turistic, recomand să luați orașul „la pas”.

  • bazați-vă pe transportul în comun – MTA au pus la punct un sistem excepțional. Am scris despre el deja. Cumpărați-vă un MetroCard de 29 de dolari pe 7 zile sau pe mai multe, depinde de cum au ei sistemul pregătit. Veți folosi „unlimited” autobuzele și metroul lor. Dacă vă iese mai comod să plătiți fiecare călătorie, este 2.25 dolari una (cu transfer gratis). Taxiul costă destul de mult (15-20 de dolari cursa) și parcarea începe de la 10 dolari/oră. Am găsit și cu 60 de dolari.
  • îmbrăcați-vă comod – spre deosebire de România, unde haina-l face pe om, pe americani îi cam doare în dos. Dacă nu merg la un job „fancy” sau la vreo sindrofie, îi veți vedea îmbrăcați ca vai de ei. Luați-vă haine comode și încălțări la fel. Eu nu am scos adidașii din picioare, recomand ceva „flat” și comod, că aveți de mers.
  • aveți ce mânca prin oraș – nu trebuie să cărați merinde cu voi, sunt o groază de restaurante, fast-food-uri și tonete. Eu am mâncat de zor hot-dog de pe stradă și mâncarea de la Halal-Food (îi veți vedea cu tonetele pe stradă). Mănâncă de la ei și „costumele” de pe Wall Street, deci probabil nu e chiar nesigur. Dacă vă place mâncarea de plastic de la McDonalds, sunt destule, sunt restaurante Burger King și, unul dintre puținele pe care le agreez: Subway.
  • HARTA este sfântă. Luați din stațiile de metrou harta metroului. Există aplicații pentru smartphones și, dacă tot românul are iPhone 5, sigur găsiți o aplicație bună. Recomand de asemenea City Guide de la Trip Advisor (o am pe Nook Tablet, cuget că se găsește și pentru alte device-uri).
  • aparat foto cu baterii încărcate, card-ul gol și baterii de rezervă. Dacă sunteți ca mine, nu scăpați fără 200-300 de poze pe un traseu. Aveți ce poza, fiți deci pregătiți, că e păcat să vedeți ceva interesant și să nu mai aveți „muniție”.

Hai că v-am zăpăcit deja .. să începem să pregătim niște trasee pentru voi:

5th Avenue: Guggenheim Museum – Metropolitan Musem of Art – AppleStore – Trump Tower – St. Patrick’s Cathedral, Rockefeller Center, Empire State Building, Musem of Sex

Pe scurt, luați 5th Avenue de la Nord la Sud și vă opriți unde vă place. Puteți porni de la 89 Street, unde este Guggenheim și o luați în jos. Așa scurt, să înțelegeți cum e planul: Avenues sunt pe verticală (de la E la V), străzile sunt pe orizontală (de la S la N).

Deci din dreapta spre stânga (cum vă uitați pe hartă) încep Avenues (2,5 sau cu nume mai speciale – Park Avenue – pe asta o recunoașteți ușor că are refugiul dintre sensuri cu verdeață, Madison Avenue etc.) Străzile încep de jos și merg paralel una cu alta în sus.

Guggenheim Museum

New York - Manhattan - Guggenheim Museum

Nu am fost acolo, nu sunt chiar pasionată de muzee și, după un fiasco la MoMA (care pe mine sincer nu m-a impresionat), am cugetat că-s prea incultă pentru așa ceva. Sigur, dacă vă interesează, călcați-i pragul. E ușor de recunoscut, are o formă imposibil de confundat. Este vis-a-vis de Parcul Central. Cum veniți spre Sud, aveți în DREAPTA Central Park și în stânga este Guggenheim.

Metropolitan Musem of Art

Pentru mine acest muzeu a fost o greșeală, dar mă bucur că am făcut-o. Pentru că iubi mă tot bătea la cap să vizitez MoMA, mi-am luat bilet pentru muzeu de pe net (puteți lua online bilete cam pentru tot) și m-am dus chitită la muzeu.

Știam că există un muzeu de artă, îl pozasem anterior, așa că acolo m-am înfipt. Am aflat la poartă că MoMA este mai jos (pe la 50 și ceva street) iar eu eram la Metropolitan Museum of Art. Pentru că-mi plăcea cum arată clădirea și vedeam că au un sector pentru Egiptul Antic, am zis „why not” și am luat bilet și pentru ei.

New York - Manhattan - Metropolitan Musem of Art

SUPERB muzeul, am stat vreo 4 ore acolo. Sectorul de egiptologie (sau cum s-o chema) este incredibil de bine pus la punct, am văzut apoi tot felul de armuri de prin Evul Mediu etc. Bani bine investiți.

Cum veniți „in jos” pe 5th Avenue, după Guggenheim, la intersecția cu 82 Street, muzeul e pe dreapta, deci pe partea cu Parcul Central. E greu să-l confundați că-i mare și de obicei plin de lume. MERITĂ să în vizitați.

AppleStore

Știu că nu e o atracție turistică obișnuită, dar este clar că iubitorii de gadget-uri nu vor rezista tentației. Cel mai important Apple Store din Manhattan (că nu e singurul) se găsește pe 5th Avenue, la colț cu Parcul Central, vis-a-vis de Plaza. Probabil vă amintiți hotelul din Singur Acasă. Pe partea cealaltă este Apple Store. (poza este făcută din spatele intrării)

Puteți intra acolo să vedeți una-alta sau să cumpărați la prețuri americane. Atenție cu iPhone-ul, din ce am înțeles de la prietenul nostru, ale lor nu merg pe bază de sim, să nu vă treziți cu „bucurii”, când veniți în România.

Museum of Modern Art (MoMA)

New York - Manhattan - Museum of Modern Art

Am vizitat MoMA (dacă tot aveam biletul) după Metropolitan Museum of Art. Este pe 53 str. între 5th și 6th Avenue. Sincer, nu m-a impresionat. Puteți admira operele impresioniștilor (unele reușite, altele mai proaste decât desenează un copil de 6 ani), mobilier modern etc. Dacă vă plac asemenea exponate, merită efortul. Sunt mulți turiști care ridică în slăvi muzeul, deci puteți merge pe mâna lor.

Trump Tower

New York - Manhattan - Trump tower

Revenim pe 5th Avenue și vizităm unul dintre „turnurile” lui Trump. Nu știu sigur câte are, eu am numărat deja vreo 4. Am fost acolo și cu iubi anul acesta și am găsit chiar unul dintre „chopper-ele” realizate de Orange County Choppers. Pentru cei care au văzut măcar un episod pe din American Choppers pe Discovery, e plăcut să stai „bot în bot” cu una dintre creațiile lor.

E ușor de recunoscut. E lung, de sticlă și are copăceii aceia care atrag atenția. Cum mergeți spre Sud, Trump Tower e pe stânga.

St.Patrick’s Cathedral

Dacă vedeți o catedrală foarte frumoasă, aia e St. Patrick. Destul de cunoscută prin filme și cărți polițiste, este una  dintre locațiile pe care merită să le aveți în vedere pe 5th Avenue. Vis-a-vis este Rockefeller Center, așa că le „călcați” pe ambele împreună.

New York - Manhattan - St. Patrick's Cathedral

Am și intrat în ea, la o plimbare împreună. Se pot face poze, de preferat nu cu bliț.

New York - Manhattan - St. Patrick's Cathedral

Rockefeller Center

O locație din nou cunoscută, dacă urmăriți diverse filme de Crăciun. La Rockefeller Center se pune celebrul brad, este patinoar pe timp de iarnă și o groază de oameni cam pe tot timpul anului.

New York - Manhattan - Rockefeller Center

Se poate urca în turn, pentru a vedea Manhattan-ul de sus. Sincer, pentru că am fost și pe Empire State Building, Top of The Rock, după  cum numesc ei observatorul, nu e chiar atât de interesant. Dacă aveți 20 de dolari (aprox.) și pentru acesta, puteți urca în ambele. Dacă stați mai rău cu banii, mergeți pe ESB și e mai OK.

New York - Manhattan - Rockefeller Center

Am fost acolo de „Iepuraș” și încă se patina. În timpul anului zona este plină de terase și de mulți mulți turiști.

Empire State Building

Anul aceasta nu am mai urcat în Observator, dar este clar unul dintre obiectivele „obligatorii” pentru orice turist. Intrarea în Observator costă 20 de dolari (sau cel puțin atât costa în 2011) și aveți o vedere splendidă asupra unei mari porțiuni de Manhattan. MERITĂ!

Este o clădire pe care nu o poți confunda, nici dacă dorești asta și se vede cam de peste tot din Manhattan. Poza am făcut-o de lângă Flat Iron, despre care vă povestesc într-un episod viitor, pentru că se pretează la un alt traseu. Sigur, dacă doriți să vedeți „Călcătorul” pe acest traseu, nu e nicio problemă, veniți pe 5th Avenue în jos (așa cum ați făcut deja), treceți de Muzeul Sexului și la 23St. dați de Flat Iron.

Muzeul Sexului

Să nu spunem că e plictisitoare viața în New York, iată că au și un muzeu al sexului. Am dat, cred, 28 de dolari pe intrare și sincer am ieșit în 10 minute. E simpatic și probabil merită să intrați măcar în „antreu”, că acolo nu se plătește.

Exponatele de cumpărat, deși destul de scumpe, sunt extrem de simpatice și de comice. Puteți vedea, poza, dar nu aveți voie să le „folosiți”. Cuget că au avut cazuri, dacă există și acest anunț pe perete:

Cam acesta este un prim traseu turistic pentru cei care doresc să facă o plimbare mai organizată prin Manhattan. Peste câteva zile vă aștept cu episodul al doilea, ce ne va „plimba” prin Central Park, Times Square și alte locații pe care merită să le „bifați”.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

13 Comments

  1. Dani, sa te auda cine trebuie. Poate mergem impreuna, ca nu cred ca se supara ‘soarele’ de inca o ocazie de a vizita ze big apple 😉

  2. M-am delectat cu pozele si descrierile la pozele pe care le-ai pus …Imi doresc de atat de mult timp sa ajung in New York,incat nici nu mai stiu cand a aparut prima data acest gand…Eu mi-as dori in primul rand sa ajung in New York sa vad stilul lor de viata..Am inteles ca este foarte diferit de al nostru…

    • Au o alta atitudine in general. In ceea ce priveste munca, banii, comunitatea. Nu sunt perfecti, au si ‘gaurile’ lor, dar sunt in general oameni misto. Esti inca tanara, nu stii niciodata unde vei ajunge. Acum 3 ani, daca-mi spuneai ca in 2012 pe aceeasi vreme voi fi fost de 3 ori cate 6 luni in New York, ti-as fi zis ca fumezi chestii de calitate 😀

  3. Eu iubesc NY si citesc cu placere anything about it! In ultimii trei ani am fost in fiecare vara in NY dar eu cred ca merita mai mult sa mergi pe Top of The Rock pe Rockefeller Center, pt ca de acolo ai privelistea intregului South Manhattan, inclusiv Empire State. Sper ca nu te superi, asta e parerea mea, si le-am vizitat pe amandoua de fiecare data (Top of the Rock dimineata, ESB noaptea). De asemenea, de fiecare data am stat la acelasi hotel, se numeste Herald Square Hotel si il recomand cu caldura! Pretul intre 120-150 pe noapte pe camera, curat, free wi-fi si e langa ESB.

    • Shanice, de ce sa ma supar? Daca iti place mai mult acolo, e OK. Pana la urma e bine sa mergi peste tot, asta-i principiul meu. Ma bucur ca vizitezi NY-ul atat de des, daca ai si tu atractii care te atrag, le poti mentiona aici, poate nu le-am discutat si e pacat sa nu oferim cat mai multa informatie 🙂

  4. Daca ajungeti prin NY sau orice oras din US va recomand citypass , sunt 3-8 bilete la diferite atractii turistice din orasul respectiv. Dojo nu stiu daca ai ratat American Museum of Natural History , dar daca ajungeti prin NY neaparat merita sa mergeti , pentru bilet puteti sa platiti cat doriti si 1 $ , ei sugereaza 20 $ dar nu e obligatoriu .

  5. Dan, am stat acolo 18 luni in 3 ani. Ai dreptate citypass-ul e misto de folosit daca vrei sa vezi mai multe atractii. Eu le vedeam separat, ca oricum era destul timp. Am fost la muzeul in cauza, stai ca-ti dau si link catre articol: https://dojoblog.ro/2012/11/15/bot-in-bot-cu-preistoria/ (de acolo mai e un link catre un articol din 2010 cred).

    Eu am dat 18 sau 16 dolari, nu mai tin minte. Nu stiam ca e ‘dupa voie’, am vazut pretul si l-am platit 🙂

  6. Buna Ramona!
    De curand am descoperit blogul tau si te felicit pentru articolele care m-au tinut lipit de monitor vreo ora buna 🙂
    Mi-a placut articolul tau si ti l-am si inclus in lectura noastra de week-end. Succes in continuare! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.