Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Nu conteaza computerul, ci omul care il foloseste

Citeam recent niste mesaje interesante si pe alte bloguri si concluzia era destul de dura: un computer destept nu inseamna ca si ala de il foloseste are ceva creieri, la fel cum un om capabil poate face minuni pe o rasnita.

Spune-i insa asta romanului, care alearga dupa cele mai mari performante pentru a putea vedea un film porno pe VLC (sau ce foloseste el) sau sa presteze dat din deste pe mess.

Nu pot spune ca mi se pare o chestie aiuristica sa iti doresti un computer bun, asta daca iti permiti. Este clar ca moda trece repede la ele si ca un “latest release” acum este “stirea zilei de ieri” peste cateva luni. Cine stie insa ca il va solicita la nivelul dorit si isi permite marfa scumpa (tocmai pentru ca e ultimul racnet), este invitatul meu sa se bucure de el.

Va spun sincer insa ca ma pufneste rasul cand vad cate un ‘telectual cu Vaio (ala subtire, nu facatura de “gramada” la 35 de mil.), un IBM teapan sau un desktop care imi pune serios probleme cand e vorba de numarat trilioanele si catralioanele de unitati de biti, bytes si toate alea. ‘Telectualul in cauza inca nu a aflat cum se da shutdown din Windows si apasa lejer si insistent pe buton. Ma cheama sa ii “repar” compul pentru ca nu mai poate intra in program (s-a sters iconul), nu mai vede iconul (s-a mutat pe desktop) etc.

Cand vad atata incompetenta, imi vine sa fac una din doua: ii iau jucaria si dau cu ce e mai tare la ea in ce e mai prost la el sau (pacat de asa frumusete) ii dau lui una peste bot si dau bijuteria tehnologica unui pusti cu talent si fara bani.

Dar poate ca nu e chiar nevoie. Pentru ca pustiul ala fara bani, daca are chiar ce trebuie in scafarlie, stie in timp cum sa isi rezolve problemele si sa evolueze, chiar daca o face pe o rasnita veche si nu pe ultimul release in domeniul calculatoarelor pervers de scumpe.

Si ajungem bineinteles si la povestea plina de morala, dragii babei, ca doar nu credeati ca scapati.

Rewind, adica dam timpul de-a-ndaratelea. Februarie-martie 2002. Aproape 6 ani in urma. I, ich, je, eu (ca e mai usor), proaspata “laureata” a centurii galbene, incepeam sa vad penuria de informatie din Karate pe siturile romanesti (care situri, ca nu prea erau) si ma pocneste ideea unui proiect magnific, mirobolant, care va schimba modul in care privim soarele si calculam caloriile pe zi.

Calculator acasa: ioc. Cunostinte web design: ioc. Resurse: ioc.

Si se pune nebuna, pe unde prinde un calculator liber, sa conceapa un superb site (Front Page template, unul negru) si multe articole. Si scrie nebuna, si scrie .. asa apare dojo.ro (pe care il recomandam tuturor nebunilor interesati de a-si produce echimoze sau de a le oferi cadou de buna purtare altor destepti in pijamale).

Imi amintesc ca stateam pe vremea aia peste program la uzina, ca nu aveam calculator inca acasa. Aveam un baiat pe tehnic, destul de inaintat in domeniu, stia php. Mi-a aratat cum e cu Dreamweaverul, cum se pun java scripts in pagina (da, am avut si perioada aia).

Primul calculator “adevarat” a fost restul de la un upgrade al lui iubi. Ii era rusine sarmanului ca imi da asa ceva, dar pentru mine era avere. Acum 4-5 ani aveam de la el un monitor vechi de 14″, un procesor de 266 MHz (el facuse upgrade la nu stiu ce Pentium destept), nu mai stiu cata memorie etc.

Stiu ca si el radea uneori de ce rasnita aveam acasa. A fost cred in perioada aia cel mai frumos cadou pe care l-am putut primi vreodata. Era inceputul, un computer slabut, dar era al meu. Nu imi permiteam din salariul de “cacao” de atunci ceva performant, dar macar nu mai stateam peste program la job. Aveam si eu socotitoarea mea acasa, pe dial-up, dar era acolo.

Atunci am inceput programul de “cat mai multe ore pe net” si l-am mentinut pana in ziua de fata. Am dezvoltat situl, am pus un forum, am mai facut un site etc. Se bloca sarmanul computer la fiecare layout mai marisor. Daca depasea fisierul de layout 2 MB de pilda, crapa totul. Am invatat atunci o serie de injuraturi suculente si ai mei au fost martorii spectacolelor mele. Se socau sarmanii de ce imi poate gura rosti.

In timp am mai facut cate un micut upgrade: un proc. mai bun, ceva memorie, o placa video mai rasarita.

Marele pas a fost acum 3 ani cand am luat un laptop. La vremea lui a fost superb. In acest moment este depasit probabil de altele (procesor 1.7 mobile nu stiu cum, 1 GB memorie, de la 512, video shared, 60 GB spatiu pe hard). Isi face insa treaba extraordinar de bine si pana la urma si-a meritat banii (plus dobanzile, ca l-am luat pe credit).

El este martorul realizarilor mele, el stocheaza cu drag tot ce creez eu, pe el il trambalez la clienti, cu el ma relaxez si eu din cand in cand la un Morrowind, NFS Porsche, Heroes IV sau Sacred. Nu poate rula jocuri tari (mi-e ciuda ca nu pot juca Oblivion de pilda), nu face fata la fisiere enorme, dar isi face treaba absolut superb si la a treia aniversare.

Sincer, nu stiu cand il voi schimba. Poate dupa ce se strica …

Concluzia cred ca e usor de inteles: unu la mana – am fost copil sarac. Dar asta nu te impiedica pana la urma sa faci ceva, daca ai destula pasiune. Doi la mana – pana la urma nu conteaza ce computer ai, important este ce poti tu sa faci cu el. Poti sa ai ultimul racnet si sa nu fii in stare sa pornesti word-ul pe el sau poti avea un computer care te face de rasul lumii (ca doar isi vor bate multi joc de tine), dar prin care inveti si realizezi ceva. Computerul meu a costat 1 mie de euro. Va garantez ca a produs sensibil mai mult.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

24 Comments

  1. Pc-ul pe care am invatat eu sa umblu, sa stric, sa repar, sa instalz … etc a fost pc-ul unei matusi, era un 486 adus din UK, era bun la vremea lui
    Primul meu pc cred ca a fost acu vreo 5 ani un AMD Athlon la 1.2 256 ram si un hard de 10gb. Sincer era mult pentru ceea ce faceam eu. Mai tarziu mi s-au aprins beculetele a inceput sa-mi placa fotografia, video … Imi placea sa editez video … so . aveam nevoie de ceva mai tare. Intr-un final m-am angajat la un Fuji, un studio foto din oras, am lucrat in vacanta dintre a 10-11 apoi in timpul clasei a 11 urmatoarea vacanta si tot asa, aproape 3 ani, am strans loz cum a putut si mi-am cumparat primul meu pc. Un amd 2.8 (cred) 512ram, 80 gb. M-am bucurat mult ca mi l-am luat parintii nu aveau de unde .. si nah ..

    De atunci si pana acu multe pc-uri am mai schimbat, pe primul plan la mine este muzica, so. .. ca sa-mi iau o clapa de unde bani? am vandut pc-ul … a trebuit sa revin iar la epoca de piatra ( greu ) .. dupa 1 an de zile clapa care o aveam nu imi oferea tot ce aveam nevoie asa ca a trebuit sa vand si clapa si pc-ul care l-am “adunat” pana atunci si mi-am laut alta clapa ( care o am si acum)

    Acu am reusit sa-mi iau din nou un pc bunicel Un P4 3.2 250hd, 2gb ram, 256 video – pe care urmeaza sa-l vand pentru ca … vreau un aparat foto .. si tot asa – istoria se repeta.

    sry … prea lung commentul, nu?

  2. 🙂 Si io am fost baiat sarac. 🙂 Cand lumea avea Pentium I, io aveam 486DX2 la 50MHz. Cand a aparut PII, am luat un Cyrix M2 la 166MHz si l-am dus la 233. 🙂 Cand o aparut PIII sau primele serii AMD-K7 (Athlon, spre exemplu), aveam un K6-2 la 333. Am schimbat multe rasnite (eu asa le zic). Nu erau in pas cu moda da’ isi faceu treaba.

    😀 Am ajuns la un moment dat la performanta sa-mi fac site-urile la icafe-uri. 🙂 Usor n-a fost.

    Da’ am crescut io mare 🙂 Iaca am si eu un modest AMD Athlon 64 X2 4000+, 2GB DDR2-800MHz. Si monitoru’… la creme de la creme de la creme, de 21 de inci 🙂 Imagine de buna calitate, la toate cele 37.5 Kg! 😀 Nu mergea liftu’! Eu stau la 6! Ma durea inima! Da’ am monitor, ca ma acrisem de alea de 14-15″. Ba, intr-o vreme, prin 1998 mi se bulise monitoru’ si am luat imprumut unu alb-negru de 12″. Da’ macar mergea netu’. 😀 Foarte interesant se vede Yahoo sau Google pe asa ceva. 🙂

  3. eh.. fiecare cu ce (parinti) are 😀
    Nu vreau sa jignesc pe nimeni 🙂

    Eu am rimit primul calculator in ’98. Colegii mei aveau deja de ani de zile.. se laudau prin clasa cu ‘ce calculator am acasa.. tata mi l-a luat’. Pana la urma e vorba mai mult de parinti la pustii din ziua de azi..

    Am avut rahatelul de pentium 1 din ’98 pana in 2001. Atunci a luat tatamiu altul. Un pentium 3. Si acuma mai exista.. nu l-a mai schimbat de atunci. E inca foarte bun.

    Intre timp eu m-am mutat si mi-am luat “jucaria mea”. Am facut ochii mari la 4Gb de rami, placa dual dore de 3000..etc etc. Pana la urma am 1 gb de rami si placa dual core la 1.8. A costat putin mai mult de 100 de euro.. ieftin si bun.

    Ma uit acuma la prietenul surorii mele. Si-a tras o configuratie (pe foaie) de iti pica fata! Tot ce e mai nou si mai.. maxim! Costa in jur de 1000 de euro.. l-am intrebat ce pana mea face cu atata configuratie (umate e chiar degeaba) si mi-a raspuns sec: vreau sa fie foarte performant! dar de ce.. nu am aflat.

  4. Da ma copii dragi si buni. Dra vedeti ca saracia aia ne-a facut pe unii sa vrem mai mult. Si io tot ca voi. Insa de curand am facut o noua achizitie si cand am zis oamenilor ca vreau un Dual Core la 1600, au ras ca nebunii. Insa eu nu am nevoie de mai mult. Sigur ca am fost un pic mai jmecher la Ram, ca stiam ca asta o sa ma doara rau si i-am pus 1024. Iar acu sunt super fericit. Pentru ceea ce am eu nevoie, zbarnaie mititelul!
    😉

  5. 🙂 Oho, eu am invatat sa lucrez pe un 286. In 1993. 🙂 N-avea Windows (evident) ci MS-DOS. 🙂 Ce vremuri! Jucam LHX si Test Drive! 🙂

  6. Aurel, am luat laptop exact pe ideea de mobilitate. Duce bine si programele de grafica si cele de scris ze code html/css (nu le am cu chestiile prea grele) si il pot trambala dupa mine.

    Mi-ar placea un desktop suparat cu care sa pot juca tot felul de chestii din astea noi. Dar n-avem timp de joaca 😀

  7. 1. Faptul ca ti-ai luat laptop…probabil te ajuta sa facui przentari la clienti. Eu sunt oarecum intrigat de fuduliile celor ce, fara sa aiba absolut nici o nevoie de laptop, il iau fiidcca “e cool”.
    Acu ma bate si pe mine gandul sa iau un laptop second hand IBM, preturile auscazut la 9-12 milioane.

    2. Niciodata nu am dat banii pe calc ultima generatie, fiindca nu am avut neoie de ceva scump, cu resurse garla: ram mult, video, etc; nu ma uit la filme, nu joc jocuri.
    Pe de alta parte ii inteleg si pe cei pasionati de jocuri de ultima generatie, si e pe undeva justificata investitia.
    Mai sunt cei care iau din nestiinta calc putenice, scumpe, de care in mod normal nu ar avea nevoie.
    Dar ma rog, fiecare face ce crede cau banii lui…

    3. Primul calc l-am luat in 1997, un P1, cu 16RAm si cd rom. De atunci nu am mai luta calculator nou, facut din bucati de configuratorii romani, ci numai brand name second hand.
    Am avut un P1 IBM, P3 la 533 tot IBM, P3 la 800 IBM (i l-am dat sorei mele).
    Acum a 2 calc:
    -IBM Celeron, 1,7 ghz, 256 ram, 40 hdd, video shared, monitor 17 inch Fujitsu (luat cuun an in urma cu 6,5 mil)
    -IBM Intel pentium 3 ghz, 512 ram, 40 hdd, 96 mb video shared, monitor tft 18 inch NEC, la 10 milioane, luat acu 2 saptamani.

    PS Niciodata nu am aruncat cu banii cand a fost vorba de calc, dar am luat produse f bune.
    Pana in 2002-2003 nu am avut decat P1

  8. dojo… merci pentru articol :). ma simteam asa de anacronica pentru ca discutiile despre abilitatile calculatoarelor (si ale telefoanelor) ma lasa rece… si pentru ca nu mi-am dorit niciodata un calculator care sa fie ‘cel mai performat’ ci doar unul care sa poata face ce am eu nevoie sa faca…
    cum ziceam, merci 🙂

  9. aadryanaa sa iti raspund mai detaliat la intrebare: Sunt un gamer nebun, pot zice ca sunt dependent de jocuri, iar pentru generatia noua de jocuri am nevoie de o racheta. Si pe langa asta am nevoie ca Photoshop-ul sa imi deschida imagini de 5m pe 2m fara sa se blocheze sau sa astept jumate de an pana imi creeaza un layer sau imi umple ecranu cu o singura culoare, sa nu mai zic de blur. Si pentru video editare. Asta e sunt un IT maniako O.o
    Cat despre primul meu calculator pot sa zic ca a fost un amd k6-2 la 266 mhz si un hdd de 8g. era buna rasnita dar a trebui sa evoluez la un moment dat asa ca cum stii si tu am trecut la un intel de 1 Ghz si 256 de Ram. Dupa aceea a urmat pc-ul meu prezent adica un AMD sempron de 2.8 ghz 1.6 G ram si o placa de 256 ram adica un Asus Radeon 9250 un gamers edition.

  10. eu am inceput cu un pentium 2 la 300 ..tot d jos..si eram un gammer inrait..si m pasiona si programarea..invatasem html..dar am lasat o balta..am mers p muzica..k asta imi place..si acum a inceput s imi placa chestia cu blogurile..

  11. Eu am trebuit sa astept sa intru la mate-info ca sa-mi ia taica-miu calculator, insa intr-un an stiam mai mult decat colegii mei care aveau PC cu mult inaintea mea.
    Si am vazut multi ce aveau niste calculatoare bune, care habar n-aveau cu ce se mananca; ma enervau mai tare atunci cand trebuie sa reinstalez OS-ul, iar ei ma intrebau pe mine ca de ce e asa, , de parca ei ar intelege ceva.

  12. Mna nu pot sa spun ca am ultima piesa,dar imi place sa imi tin calcul cat de cat okay. Adica nu vreau sa dau drumul la PS si sa stau juma de ora sa se deschida, sau altele similare.

    Oricum, nu sunt foarte incantat sa fie ultimele procesoare sau memorie cat cuprinde. Daca isi face treaba e “copil cuminte”. Notebookul ce il am acum e un Acer nu foarte tare, dar isi face treaba bine si am si mobilitate. Asta e super important din punctul meu de vedere.

  13. Ma simt rusinat…eu lucrez pe calculator de cativa ani. De aici imi castig painea, din scris, dar trebuie sa recunosc ca nu i-am deslusit inca toate tainele. Ma pricep la ceea ce fac eu, dar nu-mi este jena sa intreb pe unul sau pe altul, atunci cand ma lovesc de o problema. E rau sau…

  14. Un computer il cumperi pentru a il folosi intr-un anumit scop. Fie ca lucrezi fie ca te uiti la filme sau te joci.

    Din pacate cunosc oameni care au calculatoare de 2 ori mai bune ca al meu si il folosesc jucandu-se jocuri idioate si dand pumni in mouse si in tastatura pana se crapa. Decat sa fiu ca si ei, prefer sa am un calculator mai slab, sa nu stau sa ma enervez pentru niste jocuri idioate( fara grija, ma enervez din cauza conexiuni la internet extrem de slabe din ultimele zile) si nu stau toata ziua sa vorbesc despre cat de misto este world of warcraft sau despre levelul eroului meu. Am prins odata o discutie de genul…si dupa 5 minute mi-am pus castile in urechi si muzica. E mult mai relaxant.

  15. Eu mi-am luat laptop in ideea de mobilitate . Eu am avut primul calculator prin 2000-2001 . Imi aduc aminte ca imi cumparasem o discheta si ma gandeam ca poate intr-o zi o sa am ce face cu ea . Si intr-un timp destul de scurt mi-am achizionat o rasnita de la mana a doua . Am avut mai multe rasnite , una mai buna decat cealalta . Acu vreo 3 ani mi-am luat calculator mai performant . Nu e cine stie ce , oricum imi aduc aminte ca nu stiam ce am sa fac cu atata spatiu pe hard ( 80 de giga ) , mi se parea enorm .

  16. foarte pe scurt: concluzia trasa de tine e foarte buna. Oricat de sarac ai fii poti face ceva in viatza ta, atata timp cat iti doresti sa faci ceva si mai ales daca ai si putintel noroc, iar cand vine vorba de utilizatorii de calculatoareee … MARE DREPTATE AI !!

  17. Ideal ar fi sa lucreze un om genial pe un computer ultraperformant. Dar cum asta e un caz rar, prefer genialitatea omului.

  18. deci aici e loc de amintiri?
    primul meu sistem a fost un 286, cu hdd 10mb, fără sistem de operare, şi cu dischete de 5 inch. pe ăla a trebuit să înţeleg cum funcţionează un sistem de operare, ce fişiere sunt vitale .. prima dată am rulat ms-dos de pe floppy. şi cum nu aveam loc pentru aplicaţii, şi mă plictiseam, am pus mâna pe qbasic. mai târziu pe pascal. apoi mi-am dat seama la ce foloseşte utilitarul fdisk.

    toate sistemele pe care le’am avut în mână, le-am folosit la extrem. alea ori funcţionau la orice oră, sub orice condiţii, ori deloc. de atunci am rămas şi fidel Intel ..

    acum încep să am nevoie de resurse, de când mi-am luat cameră foto. dar tot greu îmi va fi să mă despart de celeronul meu la 1.7 .. a suportat prea multe cu mine.

  19. Asa cum a zis si aadryanaa, mai conteaza si parintii. 😀

    Intai am avut un CIP (Clona de HC) pe care invatam sa fac aplicatii in BASIC si ma jucam.

    Apoi in clasa a 8-a parintii au cumparat un 486 SLC. Asta era un procesor produs de “defuncta” Cyrix, o copie anemica dupa procesoarele intel. Nu avea nici macar coprocesor matematic. 😀

    Primul upgrade: in loc de 2 MB ram a primit 4MB ram.
    Apoi mult mai tarziu, am schimbat in el placa de baza, procesorul (tot un Cyrix) 686MX 233MHz, placa video, 16MB RAM si CDROM.

    Apoi am schimbat HDD-ul de 250MB cu unul de 6.4GB. 😀 Imens saltu…

    Cu upgrade-urile astea am stat tot liceul si aproape toata facultatea.

    In facultate (anul 4 cred) am primit de la ai mei sponsorizare si am reusit sa iau un calculator dragut.
    AMD XP1800+, 256MB RAM, HDD 40GB.

    Dupa ce m-am angajat, mi-am cumparat din banii mei si ajutat de parinti un AMD XP2500+, 512MB RAM, 120GB HDD. Progresiv am inceput cu PC Modding-ul, am schimbat placa video cu una High End, am schimbat apoi ventilatoarele si sursa facand calculatorul silentios, wire management, etc.
    Anul trecut in martie, mi-am bagat picioarele in desktop, si pentru ca eram disperat de mobilitate si imi placea sa stau la soare mi-am cumparat un Notebook Acer pe care l-am upgradat imediat cu 2GB RAM.:D

    Si chiar azi am dat comanda de un HDD de notebook de 7200 RPM. 😀 Saga continua. 😛

    La ce folosesc notebookul? Jocuri f. rar ca deh, nu mai este placa video high end, browsing, filme, blogging, programare, programare si iar programare. 😀

    Ce nu prea inteleg, persoanele care isi cumpara un calculator scump si apoi il folosesc ca sa se uite la filme si poze XXX. Cred ca e mai ieftin sa cumpere playboy sau sa inchirieze o caseta.

  20. 🙂 Frumoase comentarii. 🙂

    Stiu sa folosesc orice PC cu Windows la un nivel extra samd. Am avut timp sa invat.

    As vrea sa ii dau dreptate lui Daimon, insa nu e in totalitate asa.

    Am un PC decent (si in 12 ore trec la 4GB de RAM FSB 800, dual channel), am si 5.1 samd. Da’ nu e un media center neaparat. Da, ma mai uit la cate un film ceva, da, asa este. De jucat nu ma joc.

    Ideea e: am obosit sa ma chinui cu tot felul de rasnite! 15 ani mi-au ajuns si mie. Acum vreau sa am crema sistemelor de calcul. Si e logic de ce: pe masura ca tehnica evolueaza, cunostintele mele evolueaza, nevoile mele evolueaza si, ca atare, si sistemele de calcul evolueza.

  21. cine cumpără un sistem scump, a picat în plasa “PC = media center”. dacă vrei media center adevărat, cumperi dvd player high-end cu boxe high-end (5.1 of course), şi dvd-uri originale.

    computerul nu este decât o unealtă. fie pentru gaming, fie pentru muncă. dar să instalezi codecuri, alte codecuri, apoi playere, apoi să legi compul la televizor, apoi să reglezi totul .. când poţi să iei discul şi să îl bagi în dvd-player? :))

    cât despre sisteme, presupun că şi de pentium II-ul pe care am ţinut server de counter, server de unreal şi hub de dc în acelaşi timp, non stop, o să îmi fie dor. Klamath and slot I ruled.

  22. Mda…imi aduc aminte si in ziua de astazi cum era cand am primit primul meu calkulator eram in culmea fericirii desi habarnaveam ce era ala pana atunci si ce putea sa faca…prima oara am avut un pentium 2 cu hdd de 4 gb un 16 mb la ram sau 32 placa video shared in orice caz eram fericit…apoi un pentium 3 40 gb 64 ram video shared…nimik mai mult…de mic copil aveam o pasiune internetul jocurile si programele eram inebunit dupa ele dar va dati seama ce jocuri imi bagam eu la hardul meu de 4gb pe atunci….timpurile au trecut si din dorinta mea de calkulator performant am ajuns in ziua de astazi la pc top in romania 4Gb de ram Cosair placa video 768 mb hdd 500gb dvd mnitor samsung lcd 20”..si multe multe altele..akm pot sa spun ca am toate jocurile de ultima generatie din lume si nnik numai imi e necunoscut la un pc…sunt foarte fericit si calkulatoarele sunt viata mea….

  23. io sincer nam apucat vremurile alea =)))) primul calculator a fost in anul 2005 3,2 ghz se mai bloca el dar mergea struna acum am unul core 2 quad plak video 6 gb :)) aa si procesoarele fiecare de 4,2 ghz 4800 mhz nam treaba cu el am 4 placi video la el fiecare placa de ncate 1,500 gb :)) sincer joc jocuri cu 30 de id-uri aprinse shi cate 100 de pagini de internet aprinse shi numi face nicio problema rami am 16 este un hp pavilion ;))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.