Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Nu doresc sa ofer atentii medicilor

Iarasi devin hipertensiva citind stirea de pe situl Realitatii TV.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor sunt de părere că Ministerul Sănătăţii trebuie să reglementeze problema cadourilor oferite de pacienţi medicilor. Legea Drepturilor Pacientului nu interzice acordarea atenţiilor către cadrele medicale, dar nici nu include norme care să stabilească în ce pot consta aceste atenţii.

Adica mai pe romaneste nu facem nimic sa ii dezvatam pe medici de bani ilegali si de a-si bate joc de pacienti sau de a-i trata cu atentie, NUMAI daca au interesul necesar. Stiu ca exista cazuri de medici superbi si de calitate, care nu fac asta, dar stiti la fel ca si mine ca ii numaram pe degete. Deci da, imi permit sa ii numesc o sleahta de banditi pe cei care pot trai bine pe bani castigati prin asemenea “atentii”.

Exemplu: anul trecut chem ambulanta la 7 dimineata. Bunica mea era in pragul celui de-al 6-lea infarct (nu, nu este preinfarct, stiu ce vorbesc). Vine ambulanta .. primeste Nifedipin (sp.) pentru a se mai stabiliza, i se ia tensiunea .. Ajungem la spital si, desi nu stiam cum sa o duc mai repede la Urgente, trebuie sa strecor in timp util si “plata” neoficiala pentru ca si-au facut datoria. La Urgente la fel, desi starea era foarte grava si abia s-a stabilizat, era mai preocupata de faptul ca nu apucase inca sa ii ofere domnului doctor “dreptul”. Pana m-am zbarlit la ea “lasa-l dracului in pace de doctor. Acum trebuie sa te linistesti”. Culmea este ca a iesit din spital fara sa apuce sa se “revanseze”, iar acum (dupa 1 an aproape) isi pune problema ca, daca ajunge iar acolo la medicul ala si nu o va trata ok, ca vezi doamne nu a oferit o atentie.

Acum 8 ani am ajuns si eu la o operatie la ochi. O chestie simpla. Valoarea oficiala a operatiei era 50 de marci (firul ala minunat, desi plateam asigurari de sanatate). Doamna Zolog (oftalmolog din Timisoara, ce isi tinea fatuca la faculta’ pe banii unor fraieri ca mine) mi-a dat intalnire la spital, joia viitoare, dimineata.

Am ajuns acolo .. m-am internat, nici urma de ea. Dupa vreo 3-4 ore de fatait acolo ca omul nimanui, ma duc in salon. In timpul asta mon pere ii face o vizita in camaruta pe post de cabinet din spital si ii da 100 de marci (dublul valorii operatiei), stiind clar ca ma ia dracu’ acolo pana ma baga cineva in seama.

Nici nu a iesit de la doamna doctor, ca am si primit vizita unei don’soare nursa (asistent), care m-a chemat in cabinet. Am fost luata de dupa umeri de o d-na Zolog dintr-o data pisicuta dulce si mama eroina: “sa nu te sperii, este ceva simplu, uite cum facem etc.”

Nu ma pot plange de actul medical, nici de atitudinea “post-mita”, mi-e sila insa ca trebuie sa faci asta pentru a fi OM in fata lor.

Mi se pare CRIMINAL sa astepti sa primesti “darea” de la un om care sta sa moara, de la un om care isi aduce copilul in stare grava, parintele in criza etc. Cum pot sa doarma noaptea indivizii astia, stiind ca si-au cumparat masina aia noua pe suta de euro primita de la un batran, care poate mananca paine cu fasole toata luna pentru ca s-a indatorat pentru banii aia? Cum poti sa traiesti din durerea altuia? Sa te prefaci ca NU il vezi si, imediat ce ai primit “atentia” sa il lingi in fund?

Sunt salariile mici? Sincer .. nu ma intereseaza. Nu sunt mici din vina mea. Platesc de 9 ani asigurari de sanatate si tot felul de impozite pe cartea de munca. Platesc de aproape un an chestiile astea la stat si ca patron. Eu imi fac datoria. Nu primesc “atentii” pentru ca fac frumos, nu primesc mita pentru ca realizez un site mai bine sau nu. Am renuntat la ani de scoala si specializare pentru ca stiu ce mizerie este in invatamant. Si am petrecut 6 ani studiind singura web design pentru ca acum sa am un viitor mai “banos”.

De ce se mai duc la Medicina? Daca se stie ca sunt salariile mizere? Pentru ca stiu ca MITA este buna. Ca, daca te invarti bine, te aranjezi in cativa ani. Si da, exista acei cativa medici minunati (de cele mai multe ori tineri, inca nepervertiti de “mania banului”) care isi respecta juramantul ala depus cu toata pompa. Exista medici deosebiti si talentati, care traiesc de pe azi pe maine, dar nu uita sa fie oameni. Care poate stiu ce inseamna sa te ingrozesti ca te imbolnavesti, nu pentru suferinta, ci pentru ca ii COSTA prea mult. Care stiu ce inseamna sa nu te duci la medic de la primele simptome, pentru ca speri ca e doar “ceva trecator”, ca poate NU ai banii necesari pentru asta. Asistenta medicala este deja un lux intr-o tara in care sistemul sanitar nu iti ofera nici macar fasa sau spirt. Cand mai trebuie sa dai si mita unor oameni pentru ca ei sa isi aminteasca de munca pe care trebuie sa o depuna, ajungem deja la tragedie.

Asa ca nu, domnilor de la Colegiul Medicilor amatori de mita si de bani nemunciti, NU doresc sa dau MITA, SPAGA si ATENTII. Sa aveti cu totii parte de banii astia, sa va cumparati medicamente si lumanari (am citit urarea undeva si mi-a placut) 😀

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

15 Comments

  1. Degeaba ne plangem dupa ce am dat! Trebuia sa nu dai, era datoria lor sa isi faca meseria. Daca ii tot invatam asa pai nu vom scapa niciodata de acest fenomen. E toata lumea de acord cu ce zici dar e un subiect ce nici nu merita discutat, aceleasi off-uri si nici o solutie. Trebuie sa NE dezobisnuim sa le mai acordam atentia pe care o asteapta! Esti sigura de un doctor ce face sau iti cere asemenea lucruri? Am un prieten ce lucreaza la Analog, au camere ce le poti ascunde si in ochelari. Vrei sa iei atitudine? Te pot ajuta!

  2. Piticule, te-am notat. Dar pe mine m-ar distra mai mult o discuţie intimă cu controlorii RATT .. din fericire pentru mine, nu am avut ocazia să testez sistemul medical pe “viu”.

  3. Dojo, n-o sa-ti poti urma principiul asta atunci cand o sa ai vreun apropiat bolnav. E romaneste, nu dai, nu beneficiezi de atentie si chiar poti sa mori.

    Eu unul nu as acuza ca ia bani, pur si simplu nu-mi vine sa cred ca nu le este rusine acestor medici, care au facut o facultate, o specializare si cine stie ce cursuri de Mastre, sa se murdareasca cu banii unui taran amarat sau muncitor cu palmele umflate de bataturi. Asta nu inteleg, unde este rusinea?

  4. mie mi-e scarba deja de retardatii astia, nu ii pot numi medici, daca erau medici isi faceau treaba..
    Bunicul meu a murit asa.. nu s-a dat probabil “atentia” mult asteptata si .. ups! nu mai avem ce face, ne pare rau.. (sau daca poti sa mori de la o amputare de picior, atunci imi cer scuze..)

  5. Este o mare diferenta intre medicii care accepta unele atentii, mai mari sau mai mici pe care tu, ca pacient, i le oferi DUPA CE AI FOST TRATAT, ca o multumire pentru modul in care ai fost tratat de medicul respectiv, si medicii care refuza sa-ti dea vreo atentie macar, daramite sa-si faca datoria, pana nu-si primesc dreptul “cuvenit”.
    In alta ordine de idei… nu cred ca singurii corupti ar fi medicii (nu ca nu ar fi…); corupt poate fi oricine isi ofera serviciile unei alte persoane.

  6. Faptul ca generalizezi legat de medici, nu inseamna ca si ai dreptate. Asa 99.9% sint corupti, profesorii la fel, avocati la fel..etc.. si toti ca re se duc sa studieze asa ceva o fac doar pt ciubucul ulterior?? De fapt problema de fond e in alta parte, si ar trebui sa cunosti doar(dezbina si stapineste?medicii sint prob, profesorii sint prob etc..ei sint coruptii care duc tara de ripa.. nu la parlament sau la guvern). Si eu platesc asigurari, si guvernul isi mai ia o masina din banii mei, nu ii trimite la spitale. Salarii mici? Am lucrat in spital pt usd 65 pe luna, ca atita era, apoi au marit la usd 70 pe luna si 3 luni nu am vazut bani pt ca nu aveau de unde, clar ca atunci cind un pacient mi-a bagat 50.000 rol in buzunar(era in 2000 sau 2001) am acceptat. Daca unu moare pe scaun tot pe mine ma ard, si eu trebuia din usd 65-70 sa suport tot.
    Sint de acord ca aia care cer inainte sa fie bagati la pirnaie maxim, doar ca asta ar trebuie facut intii cu politicienii.

  7. Bun venit pe blog Catalin 🙂

    Nu sunt medicii talpa Iadului, dar din pacate multi au uitat sa fie oameni. Cand ai acceptat acei 50 de mii te-ai gandit ca poate omul ala putea face mai multe cu ei? Din salariul acela groaznic de mic pe care lucrai (sunt de acord ca sunt penibile pentru cata pregatire se cere) cum ti-a pica sa te imbolnavesti si sa fii nevoit sa dai 50-100 de dolari celui care are grija de tine?

    Voi nu stiti treaba asta, pentru ca sunteti intre voi si va sprijiniti. Asta este bine. Deci intre voi nu platiti mita in cauza. Ai incercat sa iti imaginezi cum este ca din salariul infect pe care il castigi intr-o luna (la fel ca si jumate din romani) sa ii dai medicului 1-2 salarii pentru ca stii ca altfel ai sanse sa mori in spital? Stii ce inseamna sa dai bani portarului, asistenului, infirmierei, anestezistului etc?

    Nu stii asta pentru ca din fericire intre voi medicii exista totusi acest sprijin. Si macar din salariul mic NU mai pierzi atati bani numai pentru ca te-ai imbolnavit.

    Daca un om este atat de incantat, de ce nu face de pilda o donatie spitalului? De ce sa ii dea medicului?

    Daca eu vin la tine, medic care imi salvezi viata, si NU POT sa iti dau “atentia”, chiar si dupa ce m-ai smuls din moarte .. a doua oara ma mai privesti cu aceiasi ochi? Faptul ca ti-am dat “atentia” inseamna ca vei avea grija de mine si a doua oara? Cati dintre colegii tai crezi ca m-ar trata cu aceeasi atentie SI DACA NU AM BANI?

  8. Bravo … speram sa nu fie nevoie sa ajungi in spital ca o sa fie vai de tine.

    Acu vreo 3 ani, a fost un accident grav undeva la intrarea in oras, au fost adusi bietii oameni la spital, dar nu era nimeni cu ei care sa ofere “ciocolata”, nu stiu daca crezi (matusa mea s0-a nimerit sa fie prin spital atunci) 2 dintre oamenii aia au murit pe targa in mijlocul spitalului, in dureri cumplite, nu s-a dus nimeni sa-i intrebe de sanatate. Apoi ce sa faci cu doctorii astia nu ar trebuie pusi in fata unui camion si apoi sa faci “inainte inapoi, inainte inapoi”

  9. Vorbeai de “colegialitate” intre medici, in ceea ce priveste spaga. Si totusi…
    Sunt medic(am terminat facultatea in 1999, iar din 2001 lucrez ca medic in scoli).In urma cu ceva timp, mama mea s-a imbolnavit si a trebuit sa se interneze de mai multe ori. Uneori a dat cate ceva medicilor, alteori nu. Dar ceea ce m-a surprins (placut,oarecum), este faptul ca, cel putin in orasul meu,in general,medicii care au consultat-o pe mama nu au acceptat atentii din partea ei mai mult decat un buchet de flori sau o cutie de bomboane de ciocolata.Poate ca sunt medici care nu accepta daruri sau mita din partea colegilor, macar dintr-un minim sentiment de solidaritate. Nu spun ca e ceva general,dar….
    Eu oricum am primit in putinii ani in care am lucrat mai multe reprosuri decat “mita”. Daca primeam un simplu multumesc sau cate o floare…mi se parea ceva aproape incredibil.

  10. pa tatal meu a incercat sa il omoare cineva, a fost dus cu ambulanta de la Craiova la Bucuresti, era pe moarte, doctorul s-a uitat la el, i-a spus mamei ca nu are sanse sa supravietuiasca, insa mama s-a rugat de medic sa faca tot posibilul, la care labaru’ asta i-a zis ca nu face nici cea mai mica miscare fara un stimulent…
    gandeste-te ca era un om pe moarte…..
    :-j

  11. S-a comentat deja de mii de ori ca salariile sunt imposibil de mici. Suntem de acord cu asta. Si nu doar in medicina. Suntem multi care am renuntat la o cariera pentru care ne-am pregatit destul de multi ani doar pentru ca stiam ca vom muri de foame. Stiu ca este anormal sa ceri unui medic sa renunte la cariera numai pentru ca este un job prost platit, dar sunt si alte posibilitati. Sunt multi cei multumiti de actul medical, care ofera o “atentie” medicului. Oricat de ciudat pare, pana la urma este un semn de recunostinta. Nu cred ca as avea probleme cu asta.

    Cand imi conditionezi insa actul medical, asa cum o fac multi dintre colegii tai (banuiesc ca esti in breasla, poate gresesc), deja este anormal. M-am fatait prea mult prin spitale din copilarie pana acum pentru a sti destul de multe. Si sunt PREA putini medici de calitate, care gadesc si la omul pe care il trateaza, nu doar la punga lui de bani.

    poti sa ai un ton superior si sa crezi ca am ceva cu medicii sau ca fac pe nebuna. Stii insa la fel ca mine ca sunt multi care au uitat sa fie oameni. Unii dintre profesorii mei isi cumpara haine de la second hand si acum, pentru ca nu au stiut sa faca “bisnit” sau sa se vanda. Sunt oameni cu zeci de ani de studiu in spate, la fel ca si un medic. Care merita un salariu decent si totusi nu il au. Medicii nu sunt singurii oameni pe lumea asta care si-au tocit coatele pe bancile scolii, nu sunt singurii care fac ceva deosebit, chiar daca jobul lor este intradevar special.

    Gunoierii primesc bani mai multi ca “spor de rusine”, din cate am inteles. Sunt oameni care primesc zeci de mii de euro pe luna in presa ori in business. Nu este vina loc ca medicii nu sunt platiti. Este vina celor care conduc minunea asta de tara si vina noastra ca suportam inca mizeriile astea. Partea buna este ca tot mai multi medici incep sa isi caute norocul pe altundeva, poate in ceasul al 12-lea cineva isi va da seama ca pierdem atatia oameni capabili.

    Nu are nimeni ceva personal cu medicii in general, dar nici situatia aceasta nu este OK. Atat timp cat atentia este singura modalitate prin care medicii cu care am avut de-a face au binevoit sa ma serveasca (sau am venit “recomandata” de la alti colegi bine plasati), imi vei permite sa imi astern dezamagirea pe blog. Pentru ca inca mai am de cautat un medic deosebit care sa ma trateze pe mine si pe familie pur si simplu pentru ca avem nevoie de ajutor, nu doar pentru ca ii dam “recompense”.

  12. Vad multi oameni indignati ca medicii primesc mita. Astept cu interes indignarea fata de salariile medicilor. Sa vina o fatuca din asta, care stie diferenta dintre preinfarct si prag de infarct si sa spuna, cu ifose: “nu mai suport sa stiu ca medicii sunt platiti cu salariul egal cu al gunoierilor”, dandu-si ochii peste cap, desigur. Patologii si psihopatologii, caractere si pareri… toata lumea are dreptul. Si gunoierul poate sa-si dea cu parerea despre doctor, si invers. Si?

  13. Doriane nu stiu ce platesti tu la stat, dar iti garantez ca eu nu am platit numai 10 ron pe luna. Oricum nu am avut niciodata salariul minim pe economie, probabil asta ar explica sumele ceva mai mari pe care eu le dau.

    Am carte de munca de 10 ani. In anii astia am platit deci 120 de luni de asigurari. Am necesitat 1 DATA servicii medicale, o operatie la ochi acum chiar 9-10 ani. Cu toate ca aveam drept de servicii medicale, onorata dna ZOLOG din Timisoara nici nu a stiut ca exist pana nu i s-au dat 150 de marci (asta era “valuta” la noi).

    Eu zic sa nu mai dau niciun ban. Sa vedem cum se descurca “bugetul”. Sunt de acord sa merg la clinici private (asta intentionez in viitor, daca voi avea nevoie de medic, chiar sa nasc in Ungaria de pilda, pentru a scapa de sobolanii si nesimtitii din maternitatile din oras). Dar atunci de ce sa mai dau eu niste zeci de lei pe luna pentru “sanatate”, daca tot apelez la clinici la care platesc normal, ca orice client.

    Nu ma zgarcesc la nimic, stai linistit. Dar nu mi se pare normal sa dau MITA pentru ca un medic sa ma bage in seama. Despre asta este vorba in articol, nu despre povesti cu televizoare si zgarcenie. Sa nu imi spui ca iti convine situatia asta. Sau poate esti medic si “jenat” de comentariile astea.

  14. As propune o clarificare din start: vorbim despre medicii care lucreaza LA STAT. Povestea cu platitul la stat e o placa veche si uzata. Cat platim la stat pe luna? Cam 10 RON. Ok, de 10 RON vrei servicii de 1000? Daca nu-ti place, du-te la privat. E adevarat ca platesti mai mult, dar ai si alt tratament. Viata costa. Cui nu-i convine sa nu traiasca. Suntem in stare sa dam jdemii de milioane pe televizoare scumpe, dar ne zgarcim cand e sa ne platim sanatatea. Esti impotriva spagii? Du-te, nene, la privat. Nuuuu, ca ma costa. Prostia nu costa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.