Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Nu lasa pe maine …

Ieri la Şcoala de blog, una dintre fete motiva întârzierea publicării articolelor spunând că lucrează bine sub presiune şi că, aşa ca orice student ce se respectă, lasă munca pe ultima sută de metri. De aia se învaţă în sesiune şi se încalca deadline-urile.

Am zâmbit, ştiind că şi la mine e la fel şi cred că mulţi avem tendinţa de a amâna câte o treabă până nu se mai poate. Munca sub stres merge de multe ori, dar sunt şi destule cazurile în care nu mai ai timp “fizic” să faci un job excelent. Un articol scris pe ultima sută de metri poate fi “genial”, pentru că ai avut “vână” în minutele în cauză şi ai reuşit să te concentrezi în sfârşit, sau poate fi dezastruos pentru că e făcut totuşi .. în grabă.

De ceva timp activez pe situri de freelancing şi am apucat să observ că stilul meu “haotic” de a lucra mă va aduce la “faliment”. Cu toate că depinzi mult de promptitudinea clientului în a da feedback şi OK-ul pentru continuarea proiectului, dacă mai eşti şi tu “ameţit”, ajungi cu 5 deadline-uri pe zi .. pe încercate.

Aşa că testez un nou sistem de “muncă”, ceea ce clar trebuia adoptat demult. Cum a fost mereu muncă lejeră, aglomerarea respectivă nu era o problemă atât de mare.Acum însă, la ce rulaj de proiecte există când faci asta fulltime şi, culmea, te caută clienţi să lucrezi pentru ei, fără un plan mai serios nu se mai poate. Aşa că avem o agendă şi în fiecare zi planul de bătaie. Marţi am avut o zi super-încărcată cu vreo 5 proiecte de “atins” simultan. Vreo 3 de finalizat şi 2 mockup-designs. Am lucrat în draci de la 10 dimineaţa spre 2 noaptea.

Pe miercuri am avut mai puţin, dar era deja planul făcut pe mai multe zile. Am ştiut ce proiecte pot fi lăsate pe joi de pildă şi am putut lucra pe cele “urgente”. Am lucrat mai puţin şi, clar, mai organizat.

Ieri nu am avut planificate prea multe, oricum aveam treabă cu “şcoala”. Am avut de pus un background pentru un wordpress al unui canadian (chestie de juma’ de oră cu tot cu discuţiile purtate cu el) şi de finalizat nişte detalii pentru un coding la tema unuia cu nuş’ ce barul durerii mele. Munca de 1 oră probabil.

Bine am făcut. Am avut de citit 28 de articole pentru “şcoală” şi de pus pe hârtie 2-3 vorbe să nu mă fac de cacao în faţa copiilor de acolo. Mi-a luat ceva timp, pentru că am scris şi câte ceva la fiecare articol. Oamenii au muncit, era normal să primească şi un feed-back ceva.

Am venit acasă mai târziu decât planificasem, dar am apucat să finalizez cele 2 task-uri. Pe azi am stabilit să încep o codare de temă pentru un site, o chestie super-complicată, pe care să o încep cât mai devreme şi să am timp nişte zile să mă dumiresc. Deadline peste 5 zile. În stilul “caracteristic”, mă apucam în pre-ziua deadline-ului şi dădeam din colţ în colţ.

Pentru mulţi dintre voi, care aveţi job de management sau oricum ceva “agitat”, planurile astea pe fiecare zi cu “îndatoriri” sunt ceva obişnuit. Probabil că unii le folosiţi de atât de mult timp, că nici nu realizaţi ce rău este fără ele. Munca pe ultima sută de metri dă nişte adrenalină. Dar de multe ori ţi se sparge în cap toată treaba, faci muncă mediocră şi te “sabotezi” de unul singur.

Voi cum lucraţi? Tot la “limită”? Aveţi planuri pe fiecare zi şi vă ţineţi de ele? Vă ajută organizarea asta sau doar consumaţi hârtie?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

15 Comments

  1. Eu am preferat intotdeauna sa imi organizez munca… la mine fiecare task (pana si alea personale) au doua scoruri (unul care semnifica cat de important estes si unul care specifica cat de urgent este). Inmultindu-le intre ele obtin scorul final, iar atunci cand ma apuc sa fac ceva acesta este criteriul dupa care ma ghidez de ce sa ma apuc. 🙂

  2. Dojo mama, pe mine nu ma mai ajuta hartia de mult 😀 Da’ ca sa-ti raspund la intrebare, lucrez organizat. Sau cel putin asa-mi place mie sa cred, organizarea mi-o fac pe agenda electronica si mi-o sincronizez cu cele 5 mailuri, 2 telefoane si 4 grupuri si 3 bloguri pe care activez, in functie de cerintele sarcinilor si deadline-uri.

    ma ajuta intr-o anumita masura, pentru ca-mi structureaza munca, dar pe de alta parte, se intampla sa fiu in pana de idei si sa ma blochez pe anumite chestii, si atunci e mai delicata situatia, pentru ca la ora actuala, nu-ti mai poti permite sa dai chix in diferite parti. La tine, ce-i drept, e mai grav putin, ca freelancer, da’ se poate aplica oricui.

    Pentru ca practic nu agendele si lucratul pe fuga-s problema, ci numarul de sarcini la care iti iei angajament si cum iti faci managementul timpului pentru ele, pentru ca nu de putine ori socoteala de-acasa nu da cu cea din targ.

    Cel putin, la mine asta e problema si asa se intampla 🙂

  3. @crinutza … mda, am facut asta de jde ani deja. Si din pacate nu tot timpul rezultatele au fost naspa, ca mai are omul hinspiratie, dar recent am realizat ca n-o fi bine. Mai ales ca, de cate ori zic ca “asta nu imi ia mai mult de 2h”, ma trezesc ca dupa 12, inca nu i-am dat de capat 😀

    @Jen .. bine ai revenit. Mi-a fo’ dor de tine. La scris e si mai ciudat la mine, ca am pretentia ca cica scriu repede. Si normal ca, exact cand tre’ sa fiu geniala repede, fuge muza.

    @Bogdan .. la mine pe chestii personale e usor, ca nu am multe “happening”. Dar am mai uitat de cate o intalnire cu clientii. Ala a fo’ primul moment in care am realizat ca un fel de agenda tre’ sa am, ca ma fac de cacao.

    @Raka.. am incercat si varianta “bulectronica”, dar parca incepe sa imi placa sa scriu din nou cu destiul. Mai ales ca scriu ca un analfabet de la atata tastat 😀

  4. Oooo, da… Cu cat am mai mult timp la dispozitie, cu atat mai mari sansele sa se aglomereze totul in ultimele 2-3 zile…

  5. vorbesti de funie in casa mortului… eu tocmai ma ocup de o carte care ar fi trebuit sa fie gata acum 2 zile… ups. nu e vina mea in totalitate, deadline-ul initial era imposibil, dar as fi putut sa termin azi si nu luni. ma pricep sa imi fac planuri de organizare, problemele apar cand trebuie sa ma si tin de ele.

  6. eu nu m-am oprit din citit, doar ca am comentat mai rar 😛 la mine depinde cat de repede scriu (mai exact traduc) altii, si mai ales de cat de bine o fac. din pacate la redactare e mai greu de estimat cat dureaza, pentru ca la unii traducatori pui doar cate o virgula, iar la altii trebuie sa rescrii jumatate de roman. deci am o scuza pentru lipsa de organizare, dar nu chiar pentru toate intarzierile 😀

  7. eu fara agenda as fi fara cap :)) sau as uita multe din chestiile care trebuie facute. In fiecare dimineata la birou imi trec frumos in agenda task-urile pe ziua respectiva si imi studiez task-urile ramase din ziua precedenta ca sa nu uit ceva.
    nu as putea lucra fara un plan clar si fara deadlen-uri 🙂

  8. Uneori e mai bine sa fi ordonat si sa iti planifici totul doar ca …la mine cand planific prea mult mi se duce inspiratia pe apele Begai , ssi atnci degeaba am gandit nemteste daca mi-am pierdut ideile, adica nu ideile neaparat ci legatul lor intr-o forma atrectiva.
    Daca sunt stresat am mai multe idei si texte mult mai bune, dar incerc pe cat posibil , mai nou, sa imi notez expresile si unele idei ca back-up sa nu raman in pana 😛
    Sper ca m-am facut inteles cat de cat.

  9. Si eu eram asa in anii studentiei si, culmea, chiar functiona chestia asta, dovada fiind ca nu am pierdut niciodata bursa de studiu. De cand m-am angajat lucrurile s-au schimbat si am devenit un pic mai responsabila si incerc – si reusesc- sa-mi respect deadline-urile printr-un efort sustinut si – mai mult sau mai putin- constant…

  10. Chiar dacă nu lucrez (încă) ţin să spun că un plan făcut pe toată săptămâna mă ajută enorm. Să-ţi povestesc cum e făcut.

    În primul rând am pus orarul de la facultă (da, sunt pici, am doar 18 ani şi am început şi eu faculta) că doar aia nu se pot schimba. Apoi am pus lucrurile mai importante de făcut (alte chestii de zi cu zi: cumpărături, curăţenie, foc etc.) şi pentru timpul liber. Am şi perioade din zile când am stabilit la ce materie trebuie să învăţ. Asta de obicei nu ţine, dar mă străduiesc.

    Totul e facut după intervale de 1-2 ore (7-8. 8-10, 12-2 etc), de la 7 dimineaţa la 10 seara. Am o după masă liberă de tot şi atunci fac chiar ce vreau (învăţ sau mă distrez, de obicei).

    Cam aşa mere’ treaba la mine.

    Peace, dojo!

  11. @bogdan: Nu am avut încotro. Tot mă certau ai mei că nu fac ceea ce ar trebui. Aşa nu mai au ce să zică. Am un plan pe care ăl respect şi nu pot să-mi ceară să îmi schimb părerea (doar în cazuri foarte extreme).

    Peace! 😀

  12. Da intradevar munca pe ultima suta de metrii te cam pune pe lucru si o faci mai repede si te poti poate concentra mai bine, dar de multe ori iti ies si aiurea unele lucruri, eu zic ca e mai bine sa fii organizat si sa ai un plan de actiune si ca foarte mult conteaza ordinea si disciplina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.