Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Nu-ți bea caloriile

Nu este niciun secret ca suntem tot mai grași. Dacă nu la mod individual (cei care sunteți la fel de „aschimodii” ca mine), în general oamenii devin tot mai „plinuți”. Cel mai rău este că deja creștem generații de mici obezi, care vor avea o viață mai scurtă și mai plină de boli decât noi. Cauzele sunt clare: avem o viață sedentară (muncă de birou, mașină la scară, puțin timp pentru mișcare) și mâncăm tot felul de tâmpenii, chiar dacă nu ne-am impus asta.

De ceva timp ne interesăm mai mult de mâncarea pe care o cumpărăm. Am ajuns să folosim aproape exclusiv ulei de măsline, ne facem iaurtul în casă (avem un tip de la țară care ne aduce lapte proaspăt și „curat”), ne facem pâine etc.

Iubi este hipertensiv, așa că a avut de ales între a se îndopa cu medicamente încă de pe acum sau a fi mai atent la sarea pe care o pune în mâncare, cafea etc. Nu mai bea cafea de un an deja, este extrem de atent cu sarea, mâncarea este mai sănătoasă și consumă fructe. De patru luni își monitorizează tensiunea zilnic (de 3 ori) și aceste mici schimbări în nutriție i-au adus tensiunea la un nivel perfect.

Eu nu am probleme din astea (probabil aș putea bea 10 cafele pe zi, pentru că sunt hipotensivă), dar am început să casc ochii mai des pe listele de ingrediente. Nu țin cură de slăbire, dar nici să îndeși toate chimicalele în tine nu este o soluție.

Am văzut, cât am fost în State, oameni obezi să-mi ajungă pe viață. Acolo problema este deja ieșită de sub control, dar nu trebuie decât să arunci un ochi prin școlile și grădinițele noastre și-ți dai seama că și noi o luăm pe calea cea rea. Și chiar mai trist este că problema începe să apară la copii, care deja pleacă în viață cu un minus pe tema asta.

Despre cum să slăbești se vorbește peste tot. Este o industrie uriașă deja, s-au scris cărți, s-au realizat emisiuni și filme. Sunt diete variate (pentru că e mai ușor să ții „regim” 3 săptămâni decât să-ți iei la întrebări stilul de viață), pastile și tot felul de minuni.

Nu-ți trebuie un Ph.D. să știi că, pentru a slăbi, trebuie să consumi zilnic mai puține calorii decât „intră” în organism. Deci „eat less and move more”, după cum spune un slogan. M-am reapucat recent de sport (înot) și încep să-mi recapăt tonusul și pofta de viață. Mișcarea nu e doar pentru a da niște kilograme jos, e bună pentru orice om care nu are un job prea activ și nici mult timp să mai facă mișcare.

Caloriile ce intră în sistem zilnic sunt însă mereu luate în atenție și știm cu toții că, pentru a slăbi sau pentru a ne menține la niște măsuri ideale, trebuie să fim atenți ce mâncăm. Trist este însă că mulți nu iau în atenție și partea de calorii din „ce bem”. Nu de puține ori am văzut oameni pe la fast-food, care încercau vizibil să facă niște alegeri mai OK (deși în general la fast-food nu-i chiar cea mai sănătoasă mâncare), dar care luau pe tavă ditai „șolul” de Cola. Deci ai scăpat de vreo 300 de calorii din mâncare (că ai luat salată sau un burger mai mic), dar le bei în porcăria respectivă.

În 2010, când am fost prima dată în NY, ne-am amuzat copios cu o campanie pornită de Bloomberg (primarul lor) împotriva „sodelor”. Am găsit pe net 2 imagini:

nyc_pouringfatcampaign

*Aug 28 - 00:05*

Am putea spune că primarul lor (pe care io-l iubesc că a „banat” fumatul în toate spațiile publice de acolo) nu are toate țiglele pe casă, dar e o urmă de adevăr în reclamele acestea. Știu că eu de pildă primesc în general câte o privire șocată, că pun 2-3 lingurițe de zahăr în laptele cu Inka, dar de multe ori „șocații” nu au nicio problemă cu faptul că beau o jumătate de litru de Cola, cu sensibil mai mult zahăr decât în laptele meu.

Exact caloriile din băuturi sunt de multe ori trecute cu vederea, că doar știm ce ușor merge digestia cu un Cola după masă.

Despre copiii care primesc Cola de la părinți am scris deja. La 34 de ani EU nu beau așa ceva decât extrem de rar și în cantități foarte mici (pentru că, dacă beau după-masa mă va ține trează până la 3 dimineața), deci mi-e greu să înțeleg ce motiv aș avea să-i dau copilului meu așa ceva. Există însă destui adulți tot mai preocupați de nutriție, dar care scapă din vedere sucurile „naturale” pe care le putem cumpăra din magazine.

IMB_obesity-ad1

Să terminăm, zic, frumos cu încă o reclamă ce ar trebui să ne pună pe gânduri.

Câți dintre voi sunteți preocupați să beți sănătos? Câți vă beți caloriile?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

37 Comments

  1. E un cerc vicios, sa stii. Faza cu sucurile e una din cele mai mari probleme in State, asta pentru ca omul cand isi ia un Big Mac mai cere si o bautura racoritoare ca sa “spele” intregul bol alimentar si sa lase un gust dulce in gura.

    Intr-o alta dezordine de idei, daca cifrele din Merck sunt bune, diabetul si ateroscleroza vor fi bolile “viitorului”, si in care industria farmaceutica investeste masiv NU pentru a preveni si pentru a abona pacientii la medicamente pentru tratarea simptomelor. Nimeni nu ofera un suport pentru Prevenirea acestor boli si pana la urma, cu ce scop? Suntem sedentari pentru ca nu facem miscare, pentru ca suntem prea obositi de acelasi rahat pe care il facem zilnic, pentru ca nu ai timp sa iti faci o supa si mergi la KFC si bagi pui scufundat in celuloza, pentru ca ti-e mai comod.

    Imi plac la nebunie mamicile astea moderne care isi duc copiii la McDonalds la un Happy Meal si un pahar de 700ml de Cola, pentru ca asa vrea copilul. Se mira mai apoi ca prin clasa a 8-a incepe sa dezvolte simptomatologie pre-diabetica, angina si tot tacamul.

    • Asa-i, preventie nu se prea face, pentru ca nu ‘merita’. Dar in cativa ani situatia va fi tot mai nasoala.

      Cat despre mamele in cauza, le-as strage de gat. Nu spune nimeni sa-ti tii copilul total departe de fast-food. Hai sa fim seriosi ca si noua ne pica bine cate un ‘junk meal’ din cand in cand. Dar nu in fiecare zi si mai ales nu cu otravurile alea de cola pentru un copil.

    • Cola nu lasă un gust dulce în gură. De fapt, la 2-3 minute după ce ai dat-o pe gât şi dispare senzaţia de dulce, lasă un gust oribil pe limbă, ca de murătură.

      Cola de dinainte de 1996 avea un gust mult mai dulce şi se comporta altfel, probabil au mai umblat pe la concentraţia de zahăr, că, de, e scump.

      ~Nautilus

      • Aia cu gustul lasat in gura mi-a atras si mie atentia. Nu mai beau carbogazoase general din 2007, dar de fiecare data cand mai scap la cate un suc de mere pur si simplu ma sperie gustul cu care raman in gura dupa. Nu stiu ce sa zic de partea cu “ca de muratura” pentru ca asa ceva n-am gustat in viata mea – simplul miros imi provoaca greata, dar stiu ca ma dispera gustul ala cu care raman dupa. Si tin minte ca la fel era si cu carbogazoasele…

  2. Si eu sunt printre cei care isi supravegheaza greutatea, desi nu e vorba despre o cura de slabire ci de mentinerea intre niste limite sanatoase si de grija pentru o alimentatie cat mai potrivita. Sincer sa fiu insa nu mi-a trecut niciodata prin cap sa iau in considerare si ce beau. Avand in vedere ca beau sucuri foarte rar si doar atunci cand ies in oras, Cola si mai rar, in zilele mele de Junk food, o data de 2 ori pe an cand am pofta de McDonalds sau altele asemenea. In rest doar apa, ceaiuri si cafea, deci s-ar putea sa fiu cat de cat in zona sigura:)
    In ceea ce priveste noua generatie, intradevar trist si alarmant. Desi incepem sa devenim constienti ca trebuie sa avem mai multa grija la ce mancam noi si la ce le dam copiilor nostri, s-ar putea sa nu ne miscam destul de repede pentru o generatie doua care vor avea de suferit.

  3. Imi place cum ai pus problema. De asta am renuntat eu la zaharul din cafea si ceai. Si la sucuri (ma rog, beau unele neacidulate, dar rar). Teama mi-e ca majoritatea nu realizeaza cate calorii beau.

    • Tocmai de asta are efect cola. Dacă ai fi fost băutor regulat de cafea sau Red Bull, cola sau apă chioară ar fi fost acelaşi lucru.

  4. Se spune ca a consuma o bere este echivalent cu a consuma o paine intreaga. Era undeva o imagine foarte elocventa referitoare la cei care beau 4-5 beri si alaturi erau 4-5 paini.

    Si noi am renuntat la zaharul din cafea, sucurile le consumam foarte rar si ne simtim bine.

  5. Pentru cei care spun că ei beau bere.În primul rând berea din comerţ,foloseşte foarte multe substanţe chimice pentru prelungirea termenului de valabilitate.Spun din comerţ deoarece sunt şi localuri afiliate la câte o fabrică producătoare care servesc bere cu un termen de valabilitate de maxim 5 zile şi nepasteurizată;asta da, este berea cu reţeta veche şi corectă,celelalte nu-mi place să o spun sunt nocive şi nu numai din pricina alcoolului.

  6. Toata viata am fost mai plinuta(60kg la 1,70m) si am complexe din cauza asta. Am facut sport(handbal), apoi mi-am rupt mana si m-am lasat. M-am apucat de fitness cativa ani continuu, mergeam de 4 ori pe sapt. Si nimic. Nimic nimic,nici macar 1kg in minus. In schimb cand m-am lasat de sport, am mai pus vreo 3 care sunt constant acolo. Am o MARE problema.. De mic copil, ma trezesc noaptea si mananc. Si sa beau pepsi, ca asta ERA “apa” mea. Poate 1 data pe noapte, poate de 4 ori. Depinde. Si mama face la fel. Si tata.(care sunt si ei doctori). Am fost la medic, pt trezirile astea aiurea. Xanax, Diazepam. Nimic. Asa sedata, bajbaiam prin casa si tot mergeam la bucatarie, numai ca dimineata ma trezeam si mai obosita. Am renuntat la ele. De cateva saptamani am inceput sa constientizez de ce nu arat cum imi doresc- suc+mancare noaptea= GRESIT RAU! La pepsi am renuntat de tot, la dulciuri tot cam la fel, mananc mai sanatos, putina paine, putina miscare si incerc sa imi controlez poftele. Marea problema a ramas ca noaptea nu pot sa ma abtin sa mananc. De multe ori constientizez din momentul in care incep sa mananc, drumul spre bucatarie e in ceata. Chiar nu stiu ce sa fac?:( Pana la varsta de 24 ani nu imi amintesc mai mult de maxim 5 nopti fara sa ma trezesc deloc 🙁

    • Maria, imi pare rau sa aud ca ai asemenea probleme. Eu as incerca sa ma tin de sport, chiar daca nu de ‘slabit’, iti face enorm de bine in general.

      Eventual daca ai putea sa schimbi mancarea/bautura din timpul noptii. Una este sa ai un snack cu fructe sau ceva de genul, decat chestii cu multe calorii. Si bea apa noaptea, ma gandesc ca prin astea doua mici ‘smecherii’, chiar daca te trezesti noaptea, nu mai mananci/bei chestii cu jde mii de calorii.

      Nu mai cumpara Cola si alte ‘sode’. Discuta clar cu familia si cere-le sa renunte la rahaturile astea, ca oricum nu sunt bune pentru nimeni. Neavandu-le in frigider, nu ai cum sa le consumi noaptea, cand esti oricum ametita de somn. Ziua e mai usor sa-ti controlezi impulsurile astea …

      • Chiar de ieri am inceput sa citesc o carte despre nutritie si am vazut un principiu f sanatos “Daca nu ai prin casa porcarii, nici nu ai cum sa le consumi”. E greu sa golesti casa de dulciuri si aboslut tot ce ingrasa. Din fericire, acum o sa locuiesc singura o perioada si vreau sa profit, ca sa imi formez noi obiceiuri alimentare. Ideea este ca mult timp nu am realizat ca si sucurile ingrasa. Desi incercam sa fiu atenta la ce mananc, nu se vedeau rezultate, pt ca era ziua si sticla de pepsi. Poate o sa revin peste cateva luni sa scriu rezultatele de la o dieta mediocra- fara suc/acidulate, miscare cat sa nu amortesti si minim 3 mese pe zi cam la aceleasi ore.

      • Maria, daca renunti la sucuri sigur ar trebui sa fie deja o imbunatatire. Si asa este, daca nu ai “tentatii” in casa, ti-e mai usor sa te concentrezi pe ce e mai sanatos. Fii atenta sa ai diverse fructe in casa, vei incepe sa te obisnuiesti si cu ele. Eu sunt mare mancatoare de ciocolata, dar sa stii ca am momente cand am ca snack o banana sau o portocala (uneori ambele) si nu mai am ‘pofte’.

    • Cea mai rapidă şi mai vizibilă scădere “în volum” are loc când renunţi total la orice fel de dulciuri, inclusiv sucuri dulci, ca în regimul lui Atkins.

      Mai nasol e atunci când fie eşti adormită toată ziua, fie îţi sare ţandăra din motive absurde, ăsta e efectul secundar 😀

      ~Nautilus

    • @maria: nu mai manca dulciuri rafinate seara inainte de culcare ca mai rau iti fac foame si iti mai si perturba somnul.

      Daca vrei un somn mai profund poti incerca sa iei niste melatonina pe langa ceai de tei, valeriana si altele. N-o sa te fac praf incat sa cazi lata, doar iti da un pic de somnolenta, dar merita incercata daca ti se pare necesar. Eu am incercat varianta de 3 mg de la Now Foods (am pus link pentru cei lenesi) care e 22 de lei (90 de pastile). Vezi ca e nerecomandata celor cu boli autoimune si cred ca mai era o contraindicatie. Altfel merge sa iei cateva zile la rand fara probleme, dar pe termen lung n-am idee. Unii declarau ca ar merge si vreo 3 luni. Si inca o chestie: sa aloci timp suficient somnului. Eu ma simt cam ciudat daca sunt sculat fortat (ceas, telefon) prea devreme.

      Ca fapt divers am vazut ca-s unii care o recomandau pentru acomodarea mai rapida la un fus orar. Experienta mea recenta pare sa confirme, dar cum n-a fost singurul factor, n-as baga mana in foc pentru asta.

      Niste informatii suplimentare:
      https://examine.com/supplements/Melatonin/
      https://examine.com/blog/better-sleep-probably-no-caveats/

  7. Bine semnalata problema legata de sucuri! Eu nu prea beau Cole si alte acidulate, imi plac mult ceaiurile facute la infuzor la care folosesc uneori miere. Si beau apa, pentru ca deseori mi-e sete de … apa, chestie care o vad tot mai rar printre generatiile mai noi. Am un baietel de 13 ani care doreste si el Cola, Mountain Dew (doamne, ce porcarie e si asta!) si alte asemenea, dar am convenit ca se poate cate un pahar la marile evenimente (zile de nastere, sarbatori, etc). Recent am descoperit un suc la 3l la Auchan facut din mere, fara zahar adaugat si conservanti – asa scrie pe eticheta – l-am incercat si copilul il adora; in plus, sprijinim astfel industria locala, sucul acesta e facut la noi in judet.

  8. Decat sucuri, prefer sa beau apa sau ceaiuri, in special ceai verde (de cel negru m-am cam lasat). Cafea… ceva mai putin (maxim 1-2 pe zi, cam una pe zi daca tin cont ca sunt zile cand nu beau cafea… nu de alta, dar excesul de cafea imi deranjeaza stomacul).
    Ce sa spun? Si asa bag destul de E-uri si tot felul de chimicale in mine, caci la cosmetice (recte creme hidratante, sapun, sampon si deodorant, caci dupa farduri nu ma dau in vant) sau la medicamentele absolut necesare in caz ca, Doamne fereste! ai vreo afectiune … nu poti renunta prea usor. Basca ca si din alimentele banale cumparate din comert inghiti destule chimicale, caci de conservanti, ameliatori de culoare, gust si miros nu duc lipsa.

  9. Cola/Pepsi/etc beau de cateva ori pe an si in cantitati rezonabile, pana acum ~5 ani beam aproape zilnic dar totusi fara sa sar calul in privinta cantitatii.
    Acum beau apa, ceaiuri (indulcite cu miere, din ce in ce mai putina), sucuri facute acasa din citrice (o lingura de zahar fara varf la 1l de suc), bere si ceva suc natural de fructe, fara adaos de zahar (https://biofruct.ro/index.php?m=4&lng=2). Sucul din link-ul anterior nu are adaugat zahar insa este destul de dulce, contine destule zaharuri naturale care sunt tot daunatoare in cantitate mare.
    In rest cat mai multe legume si fructe si foarte multa miscare (zilnic)

  10. Parerea mea?…ca sa mananci sanatos trebuie sa traiesti la tara sau sa cumnperi produsele de acolo…doar asa sa avem o sansa sa traim pana la 80-90 de ani…

  11. Mi-a fost mai greu sa renunt la cola decat la tigari …
    Acum toate campaniile sunt anti fumat nu anti sucuri. Oare cum ar fi sa puna si pe sticlele de suc imagini ca pe pachetele de tigari ???

    • Oh, stiu ce spui. Si eu, cand m-am lasat de Cola, am avut cam o saptamana nasoala. Mi-era fizic rau si simteam ca, daca beau doar un pahar din chestia aia neagra m-as simti mai bine 😀

      Dar am trecut peste ea si acum chiar nu mai simt nevoia. Beau extrem de rar si de multe ori doar asa de ‘sanchi’. Am inceput sa ma multumesc cu apa minerala.

  12. eu beau extrem de putine calorii, pentru ca beau in principal apa. juma’ de lingurita de zahar la cafeaua de dimineata nu cred ca e chiar o tragedie. cum spunea noemi mai sus, mie cand mi-e sete, mi-e sete de apa. setea nu o pot potoli cu absolut nimic altceva.
    cola/pepsi si alte d-astea, la vreo zi de nastere la birou sau eventual o cutie pe luna, daca am mancat prea mult si simt ca pleznesc.

  13. Beau in principal apa. In ultimii ani, in primele 3-4 luni ale anului vad ca ma pocneste mania ceaiurilor. Mai beau si lapte in limite rezonabile, in medie cam 1 litru pe saptamana, de multe ori intr-o ciocolata calda (dar asta depinde de ce e disponibil si la indemana). Mai scap uneori la sucuri de mere.

    De carbogazoase m-am lasat de mai bine de 5 ani si jumatate. N-am observat absolut nici un efect pozitiv sau negativ asupra starii mele de sanatate. Nu mi-a fost greu sa renunt, n-am dormit mai bine dupa, n-am slabit… nimic, nimic! Singurul lucru pe care l-am observat a fost ca apa chiar potoleste setea si nu ma lasa cu un gust aiurea dupa.

    • Sucurile dulci nu potolesc setea. Ele se beau pe căldură ca să te răcoreşti şi pentru gustul lor, nu pentru sete.

      Cel mai caraghios efect (şi care stă în spatele unor atacuri de inimă şi al propunerilor de interzicere…) îl au sucurile energizante, şi în primul rând Red Bull: cum ai terminat o cutie, ai mai bea, îţi amplifică setea. Din acest motiv, mulţi oameni nu realizează ce au în mână, şi dau pe gât 4-6 cutii într-o zi (adică 1-1,5 litri!!).

      Concentraţia de cofeină e cam aceeaşi ca într-o cafea mai tare. Ghici ce se întâmplă cu cineva care ar bea 1,5 litri de cafea într-o zi, şi ar mai fi şi hipertensiv pe deasupra.

      ~Nautilus

  14. Io beau Cola sau Pepsi sau orice alt suc carbogazos destul de rar, cam de 2-3 ori pe an. Mă deranjează la stomac dacă beau des. Într-o vreme adoram Cola cherry, acum nu mai vreau să beau nimic carbogazos.
    Când revenim din trasee lungi și obositoare, cu bițele, mai cumpăr o doză de Cola, dar doar dacă nu găsesc Snickers la buticurile din satele prin care trecem :)) După 30-40 km cu bița, e musai să înfulec ceva cu multe calorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.