Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Nu-ți promova situl. Promovează-te pe tine

Scriu despre web design și „wenmastering” de ani buni, am căutat diverse metode de promovare a unui site, am mai învățat SEO etc. Și iată că astăzi dau totul peste cap și încerc să vorbesc despre cum să te promovezi PE TINE, nu situl pe care dorești să-l faci cunoscut. Pare ciudat, dar, dacă stăm să cugetăm bine, orice site aparține CUIVA, deci e legat de o anumită persoană. În cazul tău .. de tine.

Am început să scriu prin forumuri prin 2002, când am lansat primul meu site. Prin 2004 cred am intrat pe TAZ (The Admin Zone), apoi pe SitePoint și cam toate comunitățile mari de admin/webmaster (plus alte „nișe”, că nu aveam doar pasiunea aceasta). Nu citisem articole despre cum să te porți pe un forum, dar instinctiv am încercat să scriu chestii de bun simț, să fiu relaxată și, dacă știu, să ajut.

Mi-a folosit enorm imaginea asta de „good girl”, pentru că de multe ori m-am trezit ajutată de oameni pe care nu mi-i chiar aminteam, dar care  mă știau de pe acele forumuri și aveau încredere că nu mă țin de prostii.

La polul opus au fost chiar acum câteva săptămâni niște admini ce se lăudau cu un nou admin forum. De pe la începutul lui februarie, de când am deschis eu TopAdmin.Net, ei lansaseră vreo 3 forumuri deja pe acest subiect, pe care le-au promovat ca fiind cele mai tari noi forumuri, pentru ca apoi să le închidă sau să le vândă. După cum bănuiți, de data asta puseseră mâna pe un Xenforo și iar planificau să rupă Universul în patru, deci anunțau pe alte situri de specialitate marea lansare.

Știu că mă tăia să fac un pic mișto de un asemenea ADD, de care nici eu măcar nu sufăr, dar am considerat că nu e OK să mă leg de ei. În ultimele 5 luni situl meu a trecut de 10 mii de mesaje și deja arată ca un loc serios, sper ca în curând să devină unul dintre cele mai bune forumuri din „nișă”, în timp ce ei tot făceau și desfăceau forumuri.

Nu a trebuit să zic eu nimic, că s-au legat alții de ei, următoarele comentarii fiind doar de genul „bă, dar neserioși mai sunteți. Deschideți un forum pentru o lună și apoi îl lăsați de izbeliște. Ce încredere să avem să postăm, dacă oricum peste o lună totul dispare?”

Nasol momentul. În loc să prindă măcar câțiva oameni interesați să intre pe forum și eventual să ajute la o lansare cum trebuie (așa cum am avut și eu șansa), au primit numai comentarii din acestea. E normal să nu meargă OK toate proiectele, e normal să renunți la unele care pur și simplu nu mișcă după niște luni bune. Dar nu după 3-4 săptămâni.

Tipii în cauză probabil vor mai încerca să „rupă” gura târgului. Sau poate se vor lăsa din nou de forum, mai ales la o asemenea primire. Ne apropiem de primele 6 luni pe TA și pot spune că a fost al naibii de greu să-l pun pe picioare. Am investit în tot felul de platforme, am investit în conținut, am noi facilități pe „țeavă” și unele pe care niciun alt forum de specialitate nu le are, am scris o carte pentru începători și am „donat” 2-3 ore cel puțin pe zi pentru a mă ocupa de site. Deci muncă și investiții.

Ne-a luat aproape o jumătate de an să meargă „fără mine”, deși sunt extrem de activă, pentru că-mi place să povestesc cu oamenii mei. Deci un asemenea proiect nu se face ușor, iar, dacă ai oameni care sunt deja sătui de cât de puțin timp ții un site, e chiar mai greu. Am prins membri din primele zile, veneau să vadă situl și le plăcea, deci rămâneau. Și tot a fost greu. Nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost să deschid un site ignorat de alții doar pentru că e al patrulea în 4 luni pe același subiect.

Fii deci atent să nu te cunoască lumea ca pe unul care tot face și desface situri, pentru că o imagine bună AJUTĂ enorm.

Când am deschis forumul, am redevenit activă pe alte situri de specialitate, pe care nu mai intrasem de luni bune. Am fost surprinsă când m-au recunoscut unii de pe acolo, când am primit mesaje private de la diverși membri pe care îi știam de ani buni. Nu am mai fost activă prin unele forumuri în ultimii 3 ani, pentru că am avut mult de lucru ca freelancer, dar a fost plăcut să văd că-și amintesc unii de mine sau să comenteze „ah, dojo a deschis un site nou. Trebuie să fie bun”.

O imagine bună online contează enorm. Chiar dacă mulți nu erau chiar încântați că s-a deschis „încă un forum de admini”, au fost totuși curioși să vadă ce este cu el. Și s-au înregistrat imediat sau în câteva zile, pentru că le era clar că nu este un site făcut doar să nu se plictisească adminul.

Siturile vin și pleacă. Imaginea ta rămâne

Te știe lumea de spammer? Absolut orice vei deschide va fi privit cu scârbă. Ești scandalagiu? Vei avea prea puțini susținători și uneori chiar sunt necesari. Una este ca lumea să se aștepte să dezvolți un site bun, pentru că nu te ții de prostii, și alta este să fie șocați că totuși știi și altceva decât să faci tâmpenii.

Nu toate siturile rămân pentru totdeauna. Mai închizi, mai vinzi. Am făcut ambele în ultimii ani. Dacă deschizi însă situri pe care le închizi lunar, nu mai este normal, e clar că nu știi să treci cu bine de primele luni, cele în care ai trafic mic, cititori ioc și membri (dacă e forum) de să-i numeri pe degete. Dar exact aceste prime luni contează cel mai mult. Odată ce ai trecut de primele luni, va fi mai ușor.

Chiar dacă în timp renunți la unele proiecte, care nu par a merge OK după luni/ani, probabil că nimeni nu are vreo problemă. Pentru că știu ce situri deschizi în general și au încredere că nu te ții de prostii. În general, vor încerca și să te ajute, tocmai pentru că au încrederea respectivă.

Promovați-vă deci imaginea personală. Încercați să fiți prietenoși și civilizați. Absolut orice scrieți/faceți pe internet se poate întoarce să vă muște de dos. Poate nu mâine, poate nu peste 3 luni. Am avut „șocul” să mă trezesc că exact clientul meu principal mi-a studiat puțin trecutul online. Și a fost plăcut impresionat de ce a găsit. Asta anul trecut, când abia începeam să lucrăm împreună. Dacă găsea „scheleți” foarte probabil pierdeam cel mai gras contract din cariera mea de freelancer. Un contract ce ne hrănește de un an și ne-a plătit 8 luni de stat prin țări străine.

Orice tâmpenie spusă îți poate strica imaginea. Eu însămi am stat departe de oameni pe care-i știu „isterici”, pentru că nu-mi doresc probleme. Și e păcat, pentru că, o simplă criză de nervi sau o prostie scrisă, te poate lovi neașteptat.

Aveți grijă ce și cum „spuneți”. Aveți grijă ce imagine vă construiți pe net. Vă știe lumea de oameni serioși sau de pierde-vară? Sunteți respectați? Nu?

Înainte de a vă arunca pe tutoriale de SEO și de a deschide zeci de conturi pe forumuri, lucrați-vă imaginea. Gândiți-vă cum doriți să fiți percepuți și începeți să construiți sau să reparați ce e de reparat. Odată ce imaginea este bună, absolut orice veți lansa va fi apreciat și interesant pentru alții, doar pentru că vă poartă semnătura.

 

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

11 Comments

  1. Ai foarte mare dreptate. Nu stiu cat de buna a fost imaginea mea pana acum, dar voi mai incerca sa lucrez la ea cat pot de mult, chiar daca nu am mai stat atat de mult in online in ultima vreme.

  2. Sfaturile pe care le-ai dat tu aici pentru admini sunt perfect valabile pentru comportament in general si ar fi bine daca oamenii le-ar aplica macar pe jumatate. Apropo de seriozitate, zilele trecute ma suna o prietene ca trece pe la 9,30 PM sa-mi restituie un obiect pe care i-l imprumutasem. A ajuns pe la 10,30 PM si cind am intrebat-o cit e ceasul, raspunsul a fost: Da’ ce, plecai undeva?

  3. Cred ca o comunitate in care ai fost activ si in care ai facut o impresie buna, te va “urma” orice ai face. Vorba ta… ideea e sa nu-i dezamagesti.

  4. Din pacate nu toti avem o personalitate de invidiat ca sa ne putem promova imaginea…

  5. Ce sa spun? La inceputuri, mi-am creat o multime de dusmani bagandu-ma in discutii (prin comentarii) la care se parea ca nu eram bine primita, desi discutiile mergeau bine pana la un anume punct. Apoi… ceva parca se rupea brusc si brutal, adesea pentru totdeauna in acea zona. Acum se pare ca nu prea mai am timp de comentarii pe la altii… O fi bine? O fi rau???

  6. E la fel ca în viaţă. Dacă vrei să îţi faci un nume îţi respecţi colegii, prietenii şi colaboratorii. Dacă nu, îţi dai arama pe faţă rapid şi eşti ostracizat. Şi atunci ori o iei de la zero cu o nouă identitate şi cu alte apucături, ori te orientezi spre alte zări. Numai că nu ştii niciodată cine te cunoaşte şi pe acolo…

  7. Salutare !
    Sa stii ca ai foarte mare dreptate , si dupa cum observ ai pus lumea pe ganduri , nu numai pe mine . Imaginea noastra conteaza mult mai mult ! Felicitarile mele si bafta in continuare !

  8. Bine punctat, de multe ori avem impresia ca discutand virtual nu purtam aceeasi responsabilitate a lucrurilor scrise, desi numele e langa text, tot ne simtim relativ anonimi. E important sa tinem cont ca internetul nu uita, tot ce apare scris de noi sau despre noi ramane acolo online forever pana la proba contrarie.

  9. Deși prin .com sunt câteva personalități care într-o oarecare măsură garantează succesul unui proiect cu care își asociază imaginea, dar mi se pare că se pune mult prea mult accent pe asta.

    La noi în .ro e vai și jale. Numai influensări – cine o fi inventat cuvântul acesta n-am idee, scandaluri inutile și multă, multă lăudăroșenie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.