Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cum să plătești datoriile mai repede

Creditele sunt o realitate pentru multe dintre familiile din România. De la credite personale „mici”, la ipoteci sau datorii contractate pentru a-și dezvolta afacerea, le avem pe toate.

Pentru cei mai mulți români, să „plătească banca” în fiecare lună este un efort financiar semnificativ, nu este de mirare că sunt și dintre cei care nu mai au cum să plătească datoriile și au intrat deja în executare silită.

Astăzi vă propun să încercăm găsirea unor strategii cât mai diverse de a scăpa mai ușor de datorii sau, în caz de rate fixe, de a ne ușura situația financiară mai mult.

Ca de obicei, încep eu discuția și vă invit și pe voi să adăugați alte sfaturi în această listă:

1. Scrie-ți clar cât de mare este datoria ta

Dacă ai și bani împrmumutați de la prieteni, cărți de credit și alte datorii, cel mai bine este să faci un calcul exact și să știi clar cât de mari sunt aceste datorii. Chiar dacă ai o singură „rată”, tot e bine să-ți calculezi cât mai ai de plătit și să știi astfel cum stai.
Este cel mai dureros exercițiu pe care-l vei face, dar nu poți face un plan de bătaie, dacă nu știi care este scopul tău.

2. Fă un plan de rambursare

Dacă ai rate fixe și niciun avantaj în caz de plăți anticipate, atunci te poți folosi de aceste strategii pentru a-ți mări economiile, de pildă. Dacă ai mai multe credite ce diferă ca dobânzi, date limită și sumă de rambursat, atunci un plan te va ajuta enorm.

a. Plătește datoriile cele mai mici.

Dave Ramsey scria în The Total Money Makeover (pe care v-o recomand să o citiți) despre o strategie pe care o numea debt snowball. Bulgărele de zăpadă al datoriilor funcționează așa: se pun pe listă TOATE datoriile pe care le are o familie: cărți de credit, leasing, ipotecă, bani de la prieteni etc.

Se ia CEA MAI MICĂ datorie și se plătește anticipat, plătind „minimul” la celelalte (sau în cazul nostru, plățile normale). După ce se termină prima rambursare, se ia următorul credit și se plătește cât mai repede (e mai ușor, chiar dacă suma e mai mare, pentru că ai și banii de pe vechea datorie care acum sunt „liberi”).

Este o metodă ce merge bine pentru cei care nu sunt prea ușor de motivat, pentru că ai parte de un succes rapid și te îmbărbăteaza mai departe.

b. Plătește datoriile cu dobânzile cele mai mari

Matematic vorbind, aplicând strategia „debt snowball”, pierzi bani, dacă datoriile cele mai mici nu sunt și cele care vin cu dobânzile cele mai mari.

În acestă a doua strategie, important este să afli care credite te fac să „pierzi” cei mai mulți bani lunar (pe dobânzi) și să le plătești cât mai repede. Cele cu dobânzi mai mici pot să aștepte.

După ce ai scăpat de un credit, plătești următorul și așa mai departe.

Orice strategie ai alege, important este să ai un plan bine pus la punct și să fii dispus să-l duci la capăt.

3. Notează-ți fiecare cheltuială timp de o lună

Este probabil cel mai util exercițiu pe care-l poți face în ceea ce privește banii tăi și ai familiei: să știi EXACT ce cheltuiești și pe ce.

Prin 2009, înainte să trec la statutul de freelancer, pe când încă mai lucram la radio (pe un salariu chiar bun), mă tot întrebam de ce nu-mi rămân bani la final de lună.

OK, aveam deja leasing-ul la mașină, din 2007 aveam și SRL-ul cu web design (deci taxe), plus abonamentul de telefon. Altceva nu aveam, poate ceva bani cu care contribuiam și eu în casă.

Nu eram măritată, nu aveam copii, nu plăteam eu toate cheltuielile casei.

Și totuși, trecea luna și eu eram „cheală” de bani.

Așa că mi-am cumpărat AceMoney (se poate folosi și un notes, un spreadsheet de Excel sau un app gratis) și m-am apucat să notez.

La final de lună am avut răspunsul la eterna întrebare „unde se duc banii mei?”.

Se duceau pe Cola și pizza (că ne domneam și noi la radio), pe ciocolată, prostii mărunte etc.

Nu spun să nu mai beți niciodată nimic în oraș, doar că micile cheltuieli (un pachet de țigări – în cazul fumătorilor, niște cafele, un taxi etc.) se adună.

Exercițiul acesta îl fac chiar și acum (deși am timpul limitat), spre amuzamentul soțului, care mă tot pastilează că, dacă tot număr banii, asta nu înseamnă că și vin mai mulți. E drept, dar informațiile acestea mă ajută să fac niște calcule, să stabilesc un buget, să-mi dau seama unde greșim (pentru că sigur greșim, nu-i nimeni perfect).

4. Stabilește-ți un buget

Toată luna aia de stres cu notatul fiecărie gume de mestecat cumpărate are sens: acum poți să-ți dai seama, grosso modo, cât te costă viața în fiecare lună și de unde poți să mai tragi bani.

Înarmat cu informația asta, pune-ți la punct un buget lunar: datorii, utilități, taxe, mâncare, plus ce-ți trebuie de obicei în fiecare lună.

5. Vezi unde poți scădea cheltuielile

Chiria poate nu o vei modifica (decât dacă ai noroc și dai de un proprietar minune, dispus să ia mai puțin sau dacă te muți undeva mai ieftin), nici la utilități nu poți face mari diferențe (decât să folosești mai puțină apă, să stai pe frig etc.), dar există și „zone” unde se poate economisi:

 • – planul de telefonie – am stat 15 ani pe un abonament Orange de 4 euro pe lună. Veți spune că mai ieftin nu găsesc. Așa este, doar că în acești 15 ani nu am primit NICIO facilitate suplimentară, așa că plăteam suta de lei pe convorbiri suplimentare (e cam greu, vorbăreță fiind, să te încadrezi în uriașul număr de 30 de minute lunare pe care le aveam incluse). Am trecut pe Digi cu soțul și plătim 100 de lei (chiar mai puțin) pe 2 planuri de mobil (cu plan generos de date și minute internaționale, cu acoperire super OK – testată la munte), plan de internet și televiziune.
 • – gadget-uri – nu e nevoie să ai cel mai tare și mai nou telefon. Lucrez minunat pe un LG care a costat 420 de lei și o tabletă Samsung (nu știu cum) Lite, de 500 de lei. Și asta înseamnă că am toate aplicațiile ce-mi sunt necesare pentru munca online sau pentru distracție. Și da, suntem genul de oameni care folosesc un obiect de genul aceasta până „pică” definitiv.
 • – haine – cumperi ce și când îți este necesar. Dacă ai o listuță măcar aproximativă cu propria garderobă, poți cumpăra haine la reduceri de pildă, fără să alergi disperat într-un animit moment, că nu mai ai cămăși de pildă. Asta am văzut-o pe pielea noastră, cu fata. A avut o creștere accelerată acum un an, de m-am trezit fără body-uri, pantaloni etc. Și am cumpărat de unde am nimeri, la ce preți mi-au pus în față. Cu lecția învățată, am cumpărat în lunile următoare haine nu doar pentru măsura curentă. Am prins reduceri, am prins haine care chiar ne-au plăcut etc. Acum are probabil pe încă un an înainte, așa că, dacă am nevoie de ceva, doar deschid dulapul și eventual completez câteva piese de îmbrăcăminte, când prind ceva ce-mi place sau la un preț excelent.
 • – mâncat prin oraș – pentru cei care lucrează multe ore pe zi departe de casă, e mai greu cu „sufertașul” (deși nu imposibil). Există însă multe ieșiri făcute doar pentru socializare. O pizza se face bine de tot în casă, se pot chema prietenii prin rotație în vizită etc. Noi ieșim chiar FOARTE rar din motive clare: costă mult o masă în oraș, plus că ingredientele noastre sunt mai atent alese și o idee mai sănătoase (nepotul soțului chiar este bucătar la un restaurant bun și, deși mâncarea e OK, ingredientele sunt departe de calitatea celor pe care le luăm noi de obicei, se folosesc tot felul de „secretele gustului” și minuni de genul pe care noi nu le punem în mâncare. Plus prea multă sare.
 • – mâncare – aici sincer nouă ne dă mereu cu virgulă, că suntem foarte filfizoni la mâncare. Dar, cu puțină atenție, eventual un plan de meniuri săptămânal, ținută lista de ingrediente necesare, plus profitat de reduceri, rămân și de aici bani.

6. Fă tot posibilul să NU rămâi în urmă cu plățile

Întârzierile de plată a ratelor înseamnă penalități suplimentare și mai mult stres. Nici nu doresc să discutăm despre imposibilitate de plată și de executări silite.

Bazat pe toate informațiile și planurile făcute, cu un efort mai mic sau mai mare de economisit, fii atent să nu rămâi NICIODATĂ în urmă cu plățile lunare. Așa nu mai pierzi bani suplimentari și nici nu mai ai un stres în plus.

7. Pune la punct un mini-fond de urgență

Vei spune că ai deja datorii și eu visez să ai și economii.

Este singurul mod în care te poți proteja de multe probleme ce te-ar face să întârzii plățile: factură mai mare la utilități, accident de mașină, probleme de sănătate.

Un font de urgență te ajută să ai în continuare bani pentru tot ce trebuie plătit lunar, dar te acoperă (chiar și parțial), dacă mai vin și alte probleme pe capul tău (și știm noi cum stăm uneori cu norocul).

În literatura de specialitate se vorbește despre 3-6 luni de cheltuieli acoperite într-un fond de urgențe, sunt unii care recomandă chiar și un an, dar până la urmă, orice leu pus deoparte te poate ajuta.

Deci fă-ți acest fond de urgență o prioritate, imediat ce începi să „eliberezi” bani în fiecare lună (aplicând măsurile anterior descrise) – și sunt aproape sigură că vei avea niște lei în fiecare lună disponibili pentru fondul acesta.

8. Încearcă să faci bani în plus

Poate că nu visezi să devii freelancer sau să domini Olx-ul, dar există șanse de a face un ban în plus, ban pe care-l poți apoi redirecționa spre datorii sau economii. Vinde unele lucruri de care nu mai ai nevoie pe Olx sau pe Okazii, eventual gândește-te la un serviciu pe care-l poți face. Odată ce ți-ai găsit o calitate ce se poate monetiza, nu e greu să și câștigi de pe urma ei. Poți da ore de engleză sau matematică (ori pe alte specialități), poți scrie articole pe bani (chiar dacă nu mulți la început), poți coace prăjituri sau face dulceață.

Cred sincer că fiecare poate găsi un talent personal ce se poate monetiza. Dacă nu, chiar și să scapi de lucrurile inutile din casă pe niște bani, este deja un mare pas înainte.

9. Pune toți banii suplimentari în plata datoriilor

În caz că ai rate fixe (și nicio intenție să plătești mai repede creditul), poți redirecta banii suplimentari în acel fond de urgență, poți economisi în diverse valute, încerci să investești, pleci în concediu, economisești într-un plan de pensii private, sau aduni pentru o mașină.

Atât timp cât ai ratele acoperite și reușești chiar să mai ai un ban în plus lunar, stai deja mai bine decât mulți alții.

Dacă există șansa de a plăti anticipat, aruncă toți banii suplimentari pe ratele respective. Dacă primești o mărire de salariu, un mic câștig la Loz în Plic (nu știu sigur dacă se mai poartă, dar înțelegi ideea), un cadou în bani de ziua ta – pune toți banii la bătaie și scapă mai repede de credite.

În mod normal, dacă ai aplicat câteva strategii de „optimizare” a bugetului, vei ajunge la final de lună să respiri mai ușor, financiar vorbind. Asta îți permite deja să economisești, să investești și să fii sigur că ai totul plătit la timp.


Acest exercițiu financiar a fost inspirat de Ferratum.

Ferratum ofera credite rapide pentru urgențe financiare minore, fără adeverință de salariu sau alte acte, pe perioade scurte, pentru persoane adulte de peste 24 ani.

Compania are în vedere extinderea portofoliului său de produse şi dezvoltarea activităţii într-o bancă mobilă, precum şi extinderea bazei de clienţi.

Ferratum deţine o poziţie solidă şi este pregătit să se instituie drept o bancă mobilă de top în era digitală, printr-o combinaţie de servicii bancare clasice şi o arhitectură deschisă pentru o gamă vastă de soluţii mobile.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

20 Comments

 1. Interesant articol, desi nu sunt adeptul banilor luati de la BANCA. Mai nou nu mai dau bani inprumut la nimeni. Multe persoane sunt disperate sa achite unele datorii facute fara “CAP”… si din cauza disperarii apeleaza la prieteni sa imprumute o suma de bani!(logic, nu are de unde sa ii inapoieze corect la timp). Va spun din experienta.
  2.Nu cheltui mai mult de cat poti castiga, asa cum spunea si Dojo intr-un articol, nu te intinde mai mult de cat poti duce. Banii sunt tentatnti la prima vedere a unui imprumut, dar pe termen lung vor aduce probleme.Mai bine sarac si fara datorii, decat “Bogat” de fatada si in spate Credite la greu.

  • Oh, nici eu nu mai dau imprumut. Mi-am luat-o de la tot felul de prieteni, ultima data am imprumutat pentru 2 saptamani si se fac deja 2 ani. Halal prieteni 😀

   • Mai nou, nu cred ca mai exista preieteni,poate amici, prietenii sunt doar cei foarte vechi care nu au un interes!(mai rari din ce in ce)

 2. Un program interesant de management al finantelor (gratuit pentru utilizarea pe desktop) este cel de la manager.io. Un picut de contabilitate si te ajuta foarte mult.

 3. Eu sunt impotriva creditelor, cu exceptia celui pentru o locuinta (pentru ca e destul de dificil sa strangi banii aia singur, fara vreo mostenire sau ceva).
  In rest, orice ti-au cumpara, orice masina, vacanta etc., daca nu reusesti sa faci economii si sa cumperi cu banii jos, probabil nu-ti permiti acel lucru si ar trebui sa te indrepti spre ceva mai ieftin. Si din punctul meu de vedere mai bine ai un pic de rabdare, mai pui deoparte cateva luni, decat sa te imprumuti doar pentru ca iti doresti ceva ACUM.

  • Ai dreptate in mare parte Anda, economiile sunt vitale pentru o minima siguranta. Totusi, stim cu totii ca in Romania abia traiesti de pe o zi pe alta, daramite sa mai pui deoparte… Si in conditiile astea, daca, doamne fereste, ai o problema de santate urgenta care se rezolva cu mai multi bani decat iti permiti, ce faci? Sa zicem ca nu ai prieteni sau rude de la care sa ceri 🙂

   • Din pacate, din experienta proprie, cand rahatul loveste ventilatoru’, daca ai niste bani economisiti esti mai bine decat daca nu ai deloc. Exact oamenii cu veniturile mici, care (in teorie cel putin) nu pot economisi, sunt cei mai vulnerabili. Uneori chiar si 100 de lei daca ii ai pusi deoparte pot ajuta enorm.

 4. In ultimii 6-7 ani in Romania totalul nr de credite s-a redus la 1/4 (lumea a invatat din greseli, si le-a achitat/s-au terminat). Au ramas un numar mare de credite ipotecare dar astea facute bine sunt investitie si se vor inchide in virtutea trecerii anilor (si vor veni noii tineri sa isi cumpere…).

  Eu am asa o teorie: prefer sa vad eu unde mi se vor duce banii decat sa stau sa caut apoi unde s-au dus.
  Avand credit ipotecar achitat mai repede, m-a ajutat sa scriu bugetul lunar pe hartie (old fashion, stiu, acum insa am excel).

  Cateva remarci in plus din viata mea (poate te ajuta sa actualizezi lista si sa fie inspiratie pt ceilalti):
  – cheltuielile zilnice/saptamanale (croasant, cafea, gumitza, tigari etc) le-am calculat pe an. Exemplu practic: colegul meu a realizat ca dadea 800 anual pe cafeaua de la coltul cladirii si a decis sa isi ia masina de cafea in birou – costurile s-au injumatatit.
  -am analizat toate conturile si extrase bancare si vazut cati bani se duc pe comisioane si eliminat la maxim (200 lei pe an dadeam doar la Banca transilvania!!); la fel, am platit orice la zi (chiar in avans) pt a duce la eliminarea taxelor de intarziere la facturi dar si taxelor de transfer. Inchis conturile. Inchis cardurile nefolosite. Inchis cardul de credit pt a nu ma tenta. Scurs si ultimul leutz din contuirile astea (tanti de la banca m-a aburit o singura data ca nu poate sa imi dea 2.2 euro cat mai era in cont) dupa aia am cerut pana si cei 2-3 lei dati. Am pus totul in borcanel.
  -pentru cumparaturile grase las 1 luna sa vad daca sigur am nevoie. De ex. masina de piine (calculul pe hartie mi-a iesit cu mult mai bine decat calculul mintal din magazin)
  -atacat prima data facturile si nu mancarea. Taiatul mancarii duce la frustrari zilnice si mie ca la multi oameni pe cand niste facturi reanalizate nu.
  La facturi, cum bine ai spus, o negociere la abonamentul mobil ia 30 minute si poate aduce si 100-200 euro economie anual, si de ce nu trecut pe cartela si anulat celelalte telefonii e o decizie buna; am renuntat la tv, am acelasi mobil de 5 ani, abonament la biblioteca pt carti etc; re-evaluat factura la curent – sunt tot felul de pachete si doar din schimbarea unui pachet mi-a facut economie de aproape 20%, atentie la achizitia de electrice si asta mi-a dus la o reducere a facturii de electricitate (am frigiderul nou clasa cea mai buna, nu mai am aspirator, feon, cuptor cu microunde, aer conditionat )etc. ; la fel am reparat tevi de apa/robineti/geamuri/usi acasa dus la eliminat pierderi.
  La haine bugetez pe 1 an inainte (mai si cos, repar), la cosmetice si chimicale iau minim si un produs pt 3-4 chestii, detergentii de rufe iau cantitati mari si doar la reducere si pun jumatate din dozajul recomandat. Cumpar cu lista, nu compulsiv.
  -nu fac fond de urgenta pana nu acoperii toate cardurile/facturile neplatite/intretinerea in urma/ datoriile la prieteni etc. Singura datorie care o lasai pe termen lung si cu fond minim de urgenta (o luna ajunge!!!) a fost ipoteca. Cand avui economii de 2 salarii: pac, platii anticipat.
  -vazut ce pot sa platesc o data la 2 luni (intretinere de ex) si o sar o luna in caz de situatie critica/plata anticipata.
  -tot ce nu am folosit de 1-2 ani: triat/donat/ aruncat/ vandut. Am remarcat ca atunci cand am prea multe haine in sifonier am impresia ca nu am cu se sa ma imbrac- dar dupa triere am ramas cu cele 4-5 tinute preferate si nu mai am senzatia: sa fug sa cumpar ceva. In plus am un borcan unde anul asta am stras cam 500 in conditiile in care am mai bagat mana in borcan (ssst), iar multe le-am vandut la 10-20% din valoarea initiala. Asta mi-a clarificat cate chestii cumparai de un moft (cam 3-4000 sa fi fost valoarea initiala a produselor). Banii ii voi folosi constructiv. La fel cu toate alea din bucatarie.

  Dar asta pt ca eu mi-am stiut prioritatile. Cunosc persoana ce a preferat sa piarda casa ipoteca dar sa tina masina si fumatul. Prima data m-a socat dar apoi mi-am dat seama ca fiecare are preferintele lui. Eu cand mi se cere sfatul in consiliere finante de familie ii intreb prima data: ce e mai important, ii pun sa scrie, si apoi pe celelalte ii pun sa vanda pana gasesc job (masina, tv-ul, mobilul no 2. 3 etc toate area sunt gauri in buget).

  La mancare fiecare are propria abordare. Eu fac meniu pe sapt. si ma duc la producatori, iau produse primare (lapte si fac iaurt, faina sa iau piine, o gaina si fac friptura si supa si pilaf) ; completez cu mini gradina si ce mai cresc pe balcon.

  Cu astea pe hartie am strans ceva de avans si sunt gata sa iau inca un imobil cu ipoteca. Chiriile celorlalte ma ajuta strang bani de avans/si sa platesc anticipat ipoteca. Si in conditiile in care ultimii 4 ani in casa a fost un singur venit mediu pe economie.

  • mai ai sa iti mananci de sub unghii… o viata de carpit haine si facut economii la sange, fara nici o bucurie doar ca sa iti cumperi “imobiliare”. idioti saraci

   • Stiu ca pare extrem, ceea ce a facut, dar haide sa ne vedem de mamaliga noastra din farfurie.
    Nici eu nu as fi in stare sa traiesc atat de limitat, nici nu ma obosesc, dar nici nu judec pe altii.
    Pentru noi e o prostie, pentru altii este o sursa de inspiratie, mai ales ca persoana de mai sus a spus ca se traieste cu un singur salariu in casa.

    Jignirile hai sa le lasam mai la coada. Arata tu realizarile tale, sau ceea ce ti se pare tie important in viata, ba chiar da un sfat pretios despre cum sa iti platesti datoriile la timp si sa traiesti si bine fara sa iti mananci de sub unghii si apoi permite-ti sa ii faci pe altii idioti saraci.
    Urat.

   • Alex, daca vrei sa combati, combate o idee, nu omul.
    Fiecare are propria lui decizie functie de venit. Eu sunt constienta ca dupa 50 ani nu o sa mai am sanse sa gasesc un job la fel de usor/bine platit, si nici intr-un caz sa tin o ipoteca. Daca o sa fie bine, ok. Daca nu, nu vreau sa ajung in strada si nici bolnava de griji.
    Acum imi e bine, mult mai bine (s-a dublat venitul casei, sotul are job), dar gandeste te ca am avut timp de 4 ani un singur venit mediu pe economie in casa. 3 persoane + copil. Si m-am descurcat bine (cel mai bun reper este ca nu am fost nevoita sa trec pe la farmacie niciodata, asadar viata noastra e echilibrata).
    Cat despre carpit, pentru orice are copil de gradinita stie cat costa o pereche de pantaloni ce sunt rupti intr-o saptamana. Fa un calcul 😀 .Am preferat sa cos decat sa cert copilul (acum nu mai rupe decat incaltamintea). Si inca un calcul: 30% din romani au venitul mai mic decat mine – minimum pe economie.

  • M-ai dat gata 🙂

   Excelente ideile. Faza cu calculul anual CLAR te lumineaza. Sa dai 800 de lei pe cafea doar .. ouch. Micile cheltuieli nu le ‘simtim’ decat cand incepem sa le notam. Sau, cazul tau, sa le calculam pe termen mai lung. Altfel, 10 lei aici, 15 lei acolo. N-am cheltuit mult, dar la final de luna iar avem mai multe zile ramase decat bani 😀

  • Si eu am inceput sa tin socoteala anual. Am instalat o aplicatie pe telefon (free) si la final de an ma uit pe categorii sa vad pe ce s-au cheltuit banii, e mult mai usor decat sa tin un excel si oricum am telefonul la indemana mereu, cam dupa fiecare plata introduc ceva in aplicatie. E primul an, inca nu stiu daca am reusit sa pun categoriile cum trebuie dar oricum este un inceput.
   Din ce am observat pana acum foarte multi bani s-au dus pe excursii, deci la anul voi mai reduce. O alta cheltuiala mare este plata anticipata dar asta nu cred ca este un lucru rau :)))

 5. Si eu am incercat de cateva ori sa stabilesc o situatie cu cheltuielile lunare, in ideea de a face economii…, dar din pacate pe parcurs am renuntat… Acum, citind acest articol si raspunsurile primite, imi dau seama ca este imperativ necesar ca si eu sa recurg la un AceMoney sau manager.io.
  Multumesc pentru pont 🙂 !
  Ma apuc de studiat.

 6. Nu sunt adepta imprumuturilor la bam
  nca. Nu ai ce te face cand ai, temporar, cheltuieli mult mai mari decat posibilitatile de castig. Sau poate fi explicabil daca speri in niste castiguri ceva mai mari intr-un viitor apropiat.
  Oricum trebuie tinut cont ca banca te poate jumuli de bani oricand “vrea muschii ei”. Adica mai intotdeauna. Bancile nu prea ies in pierdere,,,

 7. Am mai gasit o metoda de gestionarea banilor foarte interesanta in cartea lui Harv Eker. Autorul prezinta o metoda prin poti sa-ti imparti salariul sau banii pe care ii castigi intr-o luna in 5 conturi.

  Contul independentei financiare 10% – In acest cont nu vei umbla doar cand te vei pensiona.
  Contul pentru divertisment 10% – Banii din acest cont ii vei cheltui in fiecare luna pe bilete de film, mancat in oras, petreceri etc.
  Contul pentru economii si cheltuieli pe termen lung 10% – In acest cont vei strange bani pentru a-ti cumpara o masina … un laptop nou sau orice lucru pe care ti-l doresti.
  Contul pentru cheltuieli uzuale 50% – Din acest cont platesti facturile, cumperi mancare, haine etc.
  Contul pentru donatii 10% – Cu siguranta trebuie sa ne gandim si la cei care au nevoie de ajutor de aceea a 10-a parte din venitul nostru trebuie donata saracilor.

  • Bun venit pe blog, Marius.

   Da, exista in ‘presa’ de personal finance tot felul de strategii de genul asta care te ajuta sa-ti imparti banii mai usor. Asa poti eventual sa ai aia 10% font discretionar (pe care nici sa nu-l mai ‘urmaresti’ de pilda), cu care-ti faci de cap. Restul de bani sunt pe economisire, cheltuielile uzuale, taxe etc. 10% din venit donat e de multe ori o chestie pe care am observat-o la unele culte religioase. Nu sunt sigura la care se face asta, dar pe bloagele americane sunt destui care au 10% pentru biserica din start. Acu’ depinde si de familie. Unii nu-si permit sa dea atat pentru caritate, altii dau chiar mai mult … e bine oricum sa ne gandim si la cei care au nevoie de ajutor. Si mai ales sa ne invatam copiii sa faca si cate un gest caritabil.

 8. Am re-citit cele mentionate de voi. As mai adauga ceva: un mic fond pentru educatie: carti, cursuri, traininguri, certificari. Chiar si cele gratis au un cost: timpul. Acestea m-au ajutat pt o calificare in plus, pentru a avea contact cu piata de joburi, pentru a avea un job nou, mai bine platit.

  Ca o remarca: eu nu sunt de acord sa traiesc pe datorie. Ok, aprt. e o investitie (nu mai dau chirie si dau rata),dar cardul de credit e o solutie disperata, iar credit la masina pentru uz personal (si nu afaceri) inseamna lipsa de educatie financiara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.