Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Putoii si babele

Citeam zilele trecute pe blogul unui puber despre scarba lui uriasa fata de “babele” nespalate, zgarcite, ratate, pe care le-ar dori moarte. Se lauda cat de mult i se intoarce stomacul pe dos si cum nu se sinchiseste sa le cedeze locul in tramvai de scarba ce ii este.

Problema este ca sentimentul asta de “cel mai tare” il au mai multi tineri la varsta in cauza, carora parintii cred ca au uitat sa le ofere niste informatii adunate sub denumirea generica de “aia 7 ani de-acasa”.

Da, mai putulica de 15 ani, inalt cat gardul si imbracat “misto” pe munca parintilor tai, da .. sunt uneori o prezenta stresanta pentru tine, nu toti miros a Hugo Boss, pentru ca nici nu stiu cum arata un parfum bun (de unde crezi ca pot lua dintr-o pensie si asa ceva?), pentru ca miros a mancare si a “statut”, se imbraca ponisit si ofteaza.

Da, ofteaza pentru ca au crescut niste copii, poate chiar pe parintii tai repetenti la lectia de “educatia copilului personal”. Au muncit mai multi ani decat ai tu numarul la pantoful de fite, cumparat tot de parintii tai, au muncit 6 zile pe saptamana si duminca erau luati pe la tot felul de munci patriotice.

Tu, putoi plin de cosuri, nici nu ai ani de viata, cati s-au scurs de la Revolutia care a schimbat societatea romaneasca. Tu nu ai prins nici macar 1 coada la lapte (copil de 6-7 ani, tinut in frig de parinti, sa mai prindeti o sticla), nimeni nu te-a luat de la joaca, pentru ca “a venit carnea” si prezenta ta inseamna inca o bucata.

Blocurile pe care le vezi acum si care te scarbesc ca sunt decrepite au fost construite de penibilii astia batrani si, dupa terminarea lucrarilor, tot nespalatii astia au curatat locurile si au plantat copaci. Bunicii mei au carat fier-beton ramas pe locul in care se afla blocul in care locuiesc eu, au plantat teii uriasi de la mine din fata geamului, au carat roabe cu moloz, ca n-a venit “Ceasca” sa le faca treaba.

Intreaba-ti parintii pustiulica despre mersul la cules de mere sau struguri, despre munca patriotica, despre munca si injosire.

Inainte de a te mai revolta ca nu se spala nesimtitii astia de batrani, gandeste-te ca unii traiesc la limita subzistentei dupa 30-40 de ani de munca. Unii au facut tot felul de sacrificii pentru ca tu si parintii tai sa aveti masina si apartament, lasandu-si lor aproape nimic.

Te streseaza ca trebuie sa le cedezi locul (desi in mod normal, ar trebui sa te oferi personal, fara sa iti ceara nimeni) .. cat de obosit poti fii tu, copil de 15 ani? Daca nu pierzi noptile pe WOW sau Counter Strike si ai un program normal de viata si de invatat, iti garantez ca nu ai cum sa fii atat de obosit, incat chiar sa tii la locul tau in tramvai. Gandeste-te ca baba aia care sta langa tine si asteapta sa ii cedezi locul, sufera de tot felul de boli: de inima, poate are ulcer, poate este slabita dupa o spitalizare lunga, nici picioarele nu o mai duc asa cum o duceau odata.

Si nu se imbolnaveste pentru a stat noptile in discoteca, a tras pe nas de toate sau a baut cu “baietii” ca asa e misto. A imbatranit. Atat tot. Si s-a uzat dupa prea multa munca (fara masina de spalat care are frate si simtul al 6-lea, fara mixer de bucatarie si tot felul de alte ustensile care ne fac noua viata frumoasa). Multe dintre babele astea nasoale pentru tine au spalat rufe la rau. Daca ai binevoi sa citesti ceva mai mult decat lista de prieteni de pe hi5, poate ai stii ce insemna ani in urma munca unei femei, mai ales la sat. Cum se spalau rufele la rau (si pe timp de iarna), cum se curatau cergile pe zapada, se mergea la prasit si la cules pe soarele dogoritor.

Oamenii astia au muncit ca niste sclavi si pentru ca noi sa aberam pe PC-uri de ultima generatie, sa avem scoli inalte platite cu banii lor.

La varsta ta, putoi drag, mi-e greu sa cred ca tu personal produci altceva decat probleme si matreata. Scolarizarea ta, asistenta medicala, tariful tau redus la tramvai sunt platite INCA din banii mei (ai contribuabilului) si ai batranilor astora care iti fac tie viata grea, pentru ca ei au platit zeci de ani tot felul de impozite si chiar si acum, din pensiile de mizerie, se mai iau niste bani “la stat”.

Inainte de a mai batjocori niste oameni fara vina, invata sa respecti varsta. Cred ca parintii tai ar fi trebuit sa mentioneze asta, dupa ce ti-au mai dat cateva “sutici” pentru distractia cu prietenii tai aia destepti ca si tine.

Iti doresc sa imbatranesti frumos.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

9 Comments

  1. In mare parte ai dreptate, eu nu am ceva cu batranii, dar am ceva cu batranii care ma acuza fara motiv si ma barfesc pe la spate. Un exemplu ar fii atunci cand ma duc la tara, toti ma intrebau dar de unde esti baiatul, dar al cui esti. Nu am nimic cu batranii care nu miros a Hugo Boss, ii inteleg, ei nu umbla prin magazine tot timpul, ei si la varsta aia muncesc, isi ajuta copii si nepotii. De fiecare data cedez locul in autobuz, dar nu am cedat niciodata locul unei batrane machiate (ARATA PENIBIL) cu fite si restul. De ce ? Se simt inca tineri, de ce sa nu ii las sa se simta ? Inca un lucru, am urat tot timpul BABELE violente, cum frate sa te bati pentru un loc in autobuz sau restul. Sunt 2 femei batrane, una calma si una violenta. Cea calma se pune pe scaun iar cea violenta o ia, trage de ea, tipa, face crize si mai si tipa ca isi ia bataie. Dupa ce a capacit-o putin pe batrana calma, aceea femeie fiind mai calma din fire ii cedeaza locul. Dupa ce i-a cedat locul, batrana violenta se pune pe scaun dar continua sa o jigneasca, o face nesimtita ca nu s-a dat din prima si restul. Acest tip de batrani merita respectati ? NU.

    Mai pe scurt respect pe batranii care merita pentru ca am avut destul de multe de invatat de la ei, chiar daca nu tin ei pasul cu tehnologia si vremurile numai sunt ca atunci cand erau ei adolescenti ei tot incearca sa ne ajute.

    Ar trebui sa ma simt jignit la faza cu 15 ani ?:|

  2. Buna replica data lui acest putoi.
    Batranii din aceasta perioada grea pentru ei, merita mai mult respect, din partea noastra si din partea acestui stat mizerabil.

    Acleasi copil care uraste statul roman,
    Andu.

  3. sunt in totalitate de acord cu tine. insa am totusi o mare mare problema. mie nu mi s-a intamplat niciodata , dar mi-au povestit prietenii care calatoresc des cu tramvaiul. unii batrani vin la tine si cu nesimtire iti zic sa te dai ca sa stea jos si chiar pun mana pe tine sa te ridice. Huh? Chiar tu ziceai intr-un post despre cersetori dojo ca nu se poate face caritate fortata. pai daca e sa las locul unui batran il las frate daca il vad eu ca urca si nu are loc. Dar daca se intampla cumva sa nu il observ si sa vina la mine sa faca ce i-a facut batranul respectiv prietenului meu…vai de capul lui!

  4. Da, ai mare dreptate… Putoii de acest gen sunt de condamnat.
    Dar vin si eu cu contra-argumente: acei batrani care se inghesuie la usa de la tramvai si abia poti sa cobori de ei… mai ca trebuie sa te urci in capul lor… si dupa aceea tot ei comenteaza ca nu ii respecti, ca ar trebui sa ii respecti, sa ii lasi sa urce… da, oameni buni, poate ca ar trebui sa stau in tramvai pana la statia unde coboroara dansii nu?

  5. K1 intre doamne mai varstnice nu am intalnit, dar am fost martor la un incident precum cel relatat de ‘skreach’. Eram in drum spre casa, intr-un tramvai, ora 13 sau cam asa, cand la o statie urca si un cuplu de batrani. Printre calatorii asezati se afla si o eleva. Fata se uita pe geam la lumea din statie sau cine stie ce si probabil ca de aia nu i-a observat pe cei doi, care deja s-au deplasat si pozitionat in dreptul ei. Si incepe domnul acela sa-i ceara socoteala, cum ca de ce nu s-a ridicat in picioare sa le cedeze locul, dupa care se leaga de buna ei crestere,tot facand referire la parintii ei si educatia primita. Se vazut clar ca fata nu mai putea de rusine si s-a ridicat incet si s-a mutat putin mai incolo. Se aseaza sotia dansului si incep sa bombane amandoi cine stie ce. Fata era toata rosie la fata si cu capul plecat, a si coborat la urmatoarea statie.
    Acuma as putea sa zic ce mila mi-a fost de biata fata sau ce sila imi era de domnul in cauza, dar nimic nu le-a intrecut pe toate precum INDIFERENTA celorlalti calatori. Nimeni nu i-a luat apararea fetei.Absolut nimeni nu a spus un cuvant. Doar se uitau la circul facut de un…… De ce le putea fi frica oare? Ca o sa dea cu plasa dupa ei?
    Si chiar daca intr-adevar fata nu s-a ridicat intentionat, acestia puteau intreba in mod politicos daca nu e amabila sa le cedeze locul, ca doar nu degeaba sunt “trecuti prin viata”, mai stiu si ei cate ceva despre abordari diferite in momente diferite. Dar nu. A trebuit sa se comporte ca si cum ar fi perfect indreptatit sa primeasca locul acela. Degeaba ai muncit 40 de ani daca nu esti in stare decat de atata.
    Am tot respectul pentru batrani, pentru ca am inteles prin cate greutati au trecut sa ofere copiilor un trai mai bun, dar uitati ca mai sunt si exceptii.

  6. Cine nu are batrani…. sa-si cumpere… pentru ca in fond si la urma urmei nici o natiunea nu s-a nascut la oras in catifea si matase. Toate societatiile au evoluat mai mult sau mai putin iar noi suntem rezultatul evolutiei si daca ne uitam radacinile sutem mai mult decat condamnati. Parerea mea este urmatoarea: e preferabil sa tratam batranii care ii intalnim asa cum am vrea sa ne fie tratati parintii si bunicii nostri si in final cum vrem sa fim tratati noi cand vom fi batrani…daca vom fi…

  7. eu sunt de acord cu tine, pana la un punct: da, e stupid sa spui ca nu le lasi locul pentru ca sunt ‘babe nespalate’. dar de aici pana la a avea respect pentru ‘persoanele de varsta a 3-a’ care te spurca pentru ca nu te-ai ridicat e cale lunga. nu mai povestesc incidente, au zis cei dinaintea mea.

    nu este *dreptul* niciunui batran de a primi loc in autobuz (in afara locurilor rezervate). platesc abonament, deci eu am dreptul sa stau unde vreau. este o *favoare* pe care le-o fac daca le ofer locul, deci ar putea macar sa se comporte politicos, macar ei sa demonstreze ca au cei sapte ani de acasa.

  8. In primul si in primul rand, asa cum se incearca in tarile civilizate, trebuie realizata o circulatie a autobuzelor a carei frecventa sa fie dozata suficient incat sa se evite pa cat posibil statul in picioare si, mai ales, inghesuiala. Si eu am intalnit batrani cu un comportament deplorabil in autobuze. Am impresia ca unii sunt chiar sclerozati si nu isi mai dau seama de manifestarile proprii. Un batranel incepuse sa tipe in dreapta si in stanga in mijlocul unei aglomeratii incredibile in care trebuia sa faci echilibristica pentru a nu te izbi de toti din jur. Ceea ce era curios este ca nu tipa la cei tineri de pe scaune, ci la lumea care statea, ca si el, in picioare, incercand sa se tina cat mai bine de ceva de prin jur. Ba, da-te mai incolo! Ma, da’ tu ce faci, ca de la inceput stai aici si incurci lumea! Ba, ce v-ati pus aici inspre usa!. Spre sfarsit a inceput sa se ia la cearta cu niste tineri care i-au raspuns mai tupeist ca ar ficazul sa mai inceteze cu galagia. Atunci sa te tii – scandal! A inceput sa ameninte, sa abereze – ca ii verifica el la bilete, ca ii da el jos din autobuz… Au sarit si niste doamne sa ii tina partea, tinerii au ripostat… 😆 Mijloacele de transport in comun sunt de tot rahatul in tara noastra!

  9. Nu SUNT DE ACORD cu ce zici din mai multe motive.
    Si eu am scarba de babe si mosnegi care iti cer locul in tramvai,care se plang ca nu au bani,care se plang ca le-au venit apa si nu mai au case ca de ce stam 4 in casa si suntem 3 inregistrati la asociatie si toate prostiile de pensionari.

    Sa zicem ca sunt genu de baiat imbracat bine pe banii mei si nu a parintilor.Sa zicem ca am ajuns sa castig lunar o suma cu 3 zerouri in $ fara sa ma rup 8 ore pe zi.

    Am 21 de ani si stiu ca o sa o duc si mai bine.
    Daca eu platesc bilet in tramvai de ce sa cedez locul meu?Pentru mine chiar nu are logica chestia asta.

    Pensiile lor nu sunt platite din taxele pe care le-au platit ani de zile,si nici din salarul unui functionar in caz ca nu stiai.Numai ca toti folositi expresia asta negandinta “din banii contribuabililor”.

    Majoritatea banilor din buget vin din profitul marilor firme.
    Pe vremea lui ceausescu toti banii erau impinsi la plata datoriilor.

    Cine a avut cap sa se descurce atunci are sanse si azi.
    Atunci aveau servici toti necalificatii si orice om de pe strada adica pensionarii din ziua de azi.
    S-au schimbat vremurile si acum ai bani doar daca te duce capu,daca nu flamanzesti si te plangi la altii pe diferite motive.

    Pensionarii nu au bani pt ca sistemul romanesc este condus de oameni incapabil si care se gandesc doar la ei.

    In caz ca nu stiai de ce guvernul baga bani in reducerea pretului pt transportul studentilor este pentru ca ei reprezinta urmatorul pas in cresterea economiei.
    Bugetul Romaniei este atat de prost gandit incat trebuie sa imprumutam din afara,in nici un caz nu se ia din pensii…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.