Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

roBlegooFest .. unde’s link-urile de copyright baieti?

Situl in cauza ruleaza Joomla dupa cum imi miroase mie (mai ales dupa favicon, layout etc.) si e pe un template care de asemenea nu pare facut de ei.

Caut si eu ca tot omu’ un link in footer: de fapt 2 (cel pentru situl dezvoltatorului de script si inca unul pentru prostul de si-a mancat neuronii sa faca layout-ul).  Nope .. nu sunt ..

M-am mai uitat pe site .. nimic.

RUSINICA baietasi. Principala chestie pe care o are ca pretentie orice dezvoltator este sa le dati si voi un link. Daca nu, treceti la creat CMS-ul singuri si layout-ul la fel.

De ce oare mai mult la romani vad chestia asta? Chiar suntem niste hoti ordinari?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

36 Comments

  1. Nu prea ai comentarii la acest post. Se simt multi 🙂 si eu implicit! Cred ca arata mai ok fara un link in footer desi nu e corect. Un link in codul sursa ar fi ok?

  2. Nu, in cod nu este OK.Daca te uiti si aici in footer sunt links catre wordpress si nenea de a facut skin-ul, chiar daca eu l-am modificat foarte mult deja si puteam “scapa” fara link.

    Nu vad de ce este un link deranjant in ideea in care oricum un site presupune multe link-uri. Si in momentul in care dai link catre parteneri sau links platite, atunci de ce nu ne mai stresam ca arata “naspa”? 🙂

  3. Pai, o observatie f. buna…
    Noi ne-am grabit cu urcatul saitului, in primul rand, asa ca nu ne-am preocupat de alelalte…
    Am sa ma documentez despre subiect(e) si am sa revin.

  4. Welcome to the blog .. probabil ca mi-am castigat si eu un titlu de cel mai “naspa” blogger 😀

    Astept sa vad modificarile, ma bucur ca sunt luate in seama observatiile noastre 😉

  5. Gandesti un pic gresit … Vrei sa aplici niste concepte de copyright la open source. Sunt doua chestii diferite. Dpdv al licentei au tot dreptul sa modifice cum vor ei. Licenta e GNU GPL vers.2 in care, din cate stiu eu, nu se specifica ca trebuie mentionat/atribuit dezvoltatorul. Dojo, cred ca privesti problema un pic cam crispata. Stiu, te-ai pus in locul dezvoltatorului si daca acesta ai fi fost tu probabil nu ti-ar fi convenit sa nu fi mentionata. In acest caz trebuia sa folosesti o licenta creative commons care mentioneaza atribuirea autorului. Cred ca in general romanii nu prea stiu cu ce se mananca licentele si ori sunt prea crispati cu legea copyright-ului si rapizi in a striga dupa hoti ori sunt prea nestiutori in licentele de tip open ca GPL sau creative commons. Din punctul meu de vedere as vrea ca sa apara mai multi pe net cu mentalitatea de deschidere (open) si sa nu mai fie crispati ca li se ia ceva de pe site, ba chiar sa ofere si sa fie darnici cu informatia si continutul pe care il genereaza. Eu zic sa stai linistita caci nu s-a suparat nimeni ca s-a scos atribuirea din footer. Si eu am scos-o de pe blogul meu, dar am pus credit/multumiri in pagina despre mine.

  6. Este prima data cand aud ca se PUNE problema de a scoate un link de copyright CARE APARE LA INSTALARE. Daca aia l-au pus acolo, poate ca au avut un motiv.

    Si eu am lansat cate ceva la viata mea si singura cerinta pentru produsul free a fost sa se lase un link DISCRET in footer, care chiar nu omoara layout-ul. Asta ar permite ca proiectul ce a lansat respectivele chestii free sa fie si promovat, prin asta creste comunitatea si SANSA de a se dezvolta si mai mult, de a aparea mai multi dintre cei care contribuie cu resurse de gen. Cum crezi ca se poate dezvolta acea comunitate si promova sistemul, daca toti incep sa stearga link-urile?

    In majoritatea scripturilor scrie clar SA NU stergi copyright-ul din footer. In multe templates se specifica asta. Nu am folosit Mambo/Joomla de 4 ani, dar stiu ca majoritatea script-urilor vin cu aceasta chestie de a nu se sterge link-ul dezvoltatorilor.

    nu stiu cum numai pe romani ii deranjeaza un link de copyright .. nu stiu sa fi intalnit pe forum-ul meu de webmasteri de pilda si prin miile de situri in care am intrat in 5 ani de cand ma tin de prostii pe net atata “disponibilitate” de a sterge creditul dezvoltatorului. Am facut multe recenzii de situri, am intrat in tot felul de forums .. o singura data am vazut un template de vBulletin si am intrebat pe vb.org despre faptul ca nu exista copyright-ul jos si owner-ul mi-a spus ca a cumparat “varianta” de branding free (care a costat 60 USD). Adica a dat 60 de dolari pe un skin free de felul sau, numai pentru a nu avea link-ul in footer. Dar a platit, nu a sters si gata.

    Si daca Joomla sunt atat de relaxati (ma indoiesc sincer in ideea in care MyBB, phpBB, SMF, phpNuke si majoritatea sistemelor CER LINK in footer), nu cred ca este cazul creatorului de layout, care sigur nu este de acord sa se foloseasca skin-ul fara copyright. Eu personal nu permit asta si nu cunosc skinner-i care sa faca asta.

  7. Arhi, puisor .. banuiesc ca au cumparat si Joomla, nu .. si au putut scoate un link de copyright si de acolo. Nu ma screm “puisor” .. chiar deloc.

    Merci de vizita.

    VAd ca tie nu ti-a picat blogul din cauza link-ului de drept catre wordpress .. de ce oare pe altii ii deranjeaza sa lase “powered by … ” in footer?

  8. No problem 😉

    Ce e mai interesant este ca am gasit cateva zeci de “oferte” warez .. baietii chiar se misca repede 😀

  9. Acum cateva luni am cumparat un script de auction. 24 de dolari, am platit cam 48 la banca (toate “adaosurile” si “spezele” lor). Am dat mail catre dezvoltator si le-am explicat ca nu am paypal .. am convenit sa trimit bani prin banca in contul lor .. am reusit pana la urma …

    Acu’ e usor cu paypal ..

  10. Dojo: Am facut sapaturi, alea…
    Deci: Despre tema ori template, cum vrei tu sa-i zici. Spune asa:
    “5.3. Modifications
    You are allowed to make any changes and modifications in the templates or products to suit your needs. It is not permitted to change or remove the copyright information in source code. This includes the xml descriptor file and all php, javascript, html and css files distributed with our products except 3rd party libraries. Of course any visual copyrights for example in the footer can be removed. However, you are not allowed to resale or redistribute these changes and modifications as GPL or other licenses.”
    Deci, nu e cazul…odata ce si-au luat banutzul, esti liber sa nu le faci reclama. Evident, daca il iei de pe warez…o sa ti-o tragi singur, fiindca e relativ complicat templatul, si ei dau patch-uri doar in forum, unde nu intri decat ca membru. Deci: Noi l-am CUMPARAT! Template-ul, deci, asa cum spun si ei, putem sa scoatem orice referire la autor. 🙂
    Mai departe…am frecat menta pe joomla.org de credeeam ca dau in balbaiala…n-am gasit decat trimiteri la trimiteri, plus stirea ca ei se pregatesc/gandesc sa modifice termenii de license. Oricum, depinde iarasi ce versiune folosesti, Joomla 1.0, ori 1.5. Ultima nu e versiunea definitiva, si license terms sunt inca in discutie. Versiunea 1.0, e sub aceeasi licenta ca si Mambo, care asa cum a spus CTI97, este GPU -GNL…care SPECIFICA ca esti obligat sa spui cine si ce doar daca REDISTRIBUI, COPIEZI ori TRANSMITI codul…In fine, e mult mai complex, dar, in esenta, ei spun ca poti folosi la liber softul DAR sa nu STERGI din COD copyright-ul lor. Ori, noi nu am sters nimica…am instalat un template nou, si gata…n-am umblat la cod de nici un fel.
    Stiu ca tu vorbeai teoretic, si cum e frumos sa scrii cine si ce, adevarat. Intamplator insa…in cazul de fata, nu numai ca nu e obligatoriu…nici macar nu se pune problema. Adevarat iarasi, sunt saituri facute in Joomla de entuziasti, care baga logo si link la joomla.org din 3 in 3 randuri….noi nu suntem fanatici. Am folosit si noi ce am gasit, ca sa facem festul ala…am cersit si ne-am milogit in dreapta si-n stanga pana s-a simtit cineva si ne-a cumparat o tema…Am fi putut face si cu o tema gratis, ori una din default installation, dar am vrut sa fim mai cu motz! 🙂
    Cam asa vedem noi treaba…acuma, daca tu ai mai multa rabdare, intra la ei pe sait, si petrece vreo saptamana, incercand sa te clarifici cum e cu atributiile, copyright-ul si alea…si nu zic asta la misto! Chiar ei, din echipa de development, au pareri si viziuni diferite despre subiect. Cel mai amuzant e faptul ca au si ei echivalentul unui scandal major, apropo de copyright si dezvoltatorii de plug-inuri…
    Deci…da si tu cu presupusul in continuare pe tema asta…dar nu te repezi sa iei ca exemplu wpress, ori teme de wpress gratuite… 🙂

  11. Eh, pardon de comentariul kilometric, dar subiectul merita. Ia da si tu fuga la RoBlegooFest si propune-ne chiar pe noi la “cel mai furacios”…:)

  12. puisor, regulile tale se aplica atunci cand vb de o tema free.
    ACEASTA ESTE O TEMA CUMPARATA.
    E a Roblegoofest.
    Deci, informeaza-te inainte. Era frumos sa dai un mail adminilor, nu sa spurci aiurea fara sa ai habar ce vorbesti.

  13. Deci, Dojo, mersi ca m-ai tinut treaz pana la ore mici…
    Am gasit!
    https://dev.joomla.org/content/view/2336/102/
    Unde zice:
    “Can I remove the Joomla! Copyright notice in the footer region (and other related questions)?

    Yes, you can remove the Joomla! copyright notices from any part of the output that the Joomla! application generates. You may not remove the copyright notice from the source code itself.

    Can I remove the Joomla! Copyright notice in the Meta information of a Joomla! website?

    Yes, you can remove the copyright notices from any part of the output that the Joomla! application generates. You may not remove the copyright notice from the source code itself.”

    Asadar, apreciem o mica mea culpa de la tine, oricand ai 5 minute…:)

  14. PS: Si linkul acela dupa care te scremi in cautare de articol, nu exista. Exista un dogear de header, care dispare in clipa in care iti pui tema originala, cu bani.

  15. Din cate stiu eu, cei de la Joomla! n-au probleme cu scoaterea creditelor din footer. Pe de alta parte, daca ne uitam in sursa vedem ca template-ul este Firefly de la Yootheme si NU este gratuit. Se poate obtine platind un abonament de minim 30 euro/3 luni sau de pe site-uri de warez.
    daca baietii de la RoBlegooFest sunt abonati la ei au dreptul sa scoata creditele. Daca nu… sa arunce primul piatra cel care n-a facut niciodata asa ceva 😀

  16. Mda, pana m-am scremut eu sa scriu comentariul vad ca ai descoperit de unde e tema. Si am mai gresit si nick-ul. Cum spuneam, daca e cumparata nu vad de ce n-ar scoate creditele.

  17. Românii, licenţele şi libertatea deschiderii | CTI97:=(Creativitate,Tehnologie,Informatie)

    […] licenţele. Motivatia care m-a determinat să scriu acestă lungă înşiruire de cuvinte a fost un articol prin care aruncă cu acuzaţii spre roblegoofest de pe blogul lui dojo. Să începem prin a enumera tipurile de licenţe care sunt […]

  18. Mie mi-a placut la un moment dat o tema pt Joomla! de la Canaan Design si n-am putut s-o cumpar – aveau ca unica metoda de plata PayPal si nu era disponibil pt Romania la momentul ala. Le-am dat mail si n-au putut sa-mi ofere o varianta alternativa pt a plati template-ul respectiv.
    Am ales sa n-o folosesc dar m-am ofticat ca n-am posibilitatea sa cumpar ce-mi place. Poate trebuia s-o folosesc, discriminarea mi se pare la fel de aiurea ca si furtul…

  19. In fine, a fost o reactie aiurea, a mea:)Oboseala si stresul, bolile sec XXI
    Oricum, mai explicat, joomla nu lasa Powered by Joomla in footer. Chiar nu s-a facut o modificare in sensul acesta. Cat despre tema, am explicat mai sus.

  20. Mea culpa deci pentru acuzele de furt.

    Multumesc pentru efortul depus pentru a da de informatiile in cauza, care va scuza de afisarea unui link in footer.

    In ciuda noilor evindente si a sansei mele de a nu afisa asemenea links pentru ca licenta mi-o permite, voi continua sa am acele links in footer, ca semn de respect pentru cei care se obosesc sa imi tina mie script-ul in picioare. Si pentru a fi la fel de “draguta” cum sunt majoritatea webmasterilor straini, pe care nu ii deranjeaza un link in footer si care sunt fericiti ca asa pot multumi pentru ceva bine facut. Am uitat ca noi avem alta mentalitate.

    Scuze publice deci pentru acuza de furt. Nu este ilega, intradevar .. felicitari ca m-ati pus la punct.

    Cat despre nominalizari .. din pacate nu imi permite timpul sa fac asemenea nominalizari si nici nu am interes. Am de tinut niste situri in picioare, nu sa intru in alte scandaluri pentru ca imi permit sa imi expim o opinie, care, in cazul asta, se dovedeste eronata.

    Bafta cu proiectul

  21. Dojo, nu e nici un scandal! Punctul tau de vedere e absolut valabil si decent, referitor la link in footer.
    RoBlegoofest este un prilej de amuzament si distractie, nimic altceva, asa cum am spus si in Manifest. Unii aleg sa o ia in serios, ceea ce umfla hazul si mai mult, din punctul nostru de vedere.
    Offtopic, ma bucur ca am ajuns pe blogul tau, de care habar n-aveam daca nu erai “scandalagioaica”… :))

  22. Hi hi .. clar ca e bun si un mic “scandal”.

    Ma gandeam si eu acum ca riscati si voi multe. Proiectul este super dragut si original, dar sunt convinsa ca in timp vor exista tot felul de “energii” negative, ca doar tuturor ne place sa fim laudati, nu trecuti la categorii “naspa”. Sunt curioasa cum va evolua treaba. BAFTA

  23. Dojo…depinde de definitia ta (ori a mea, ori a oricui) a termenului de “scandal”…Noi sustinem ca un taraboi modest, amical, ajuta! Mai zambim, mai si radem in hohote, in fine, mai ne si descarcam, nu? Viata fiind asa cum e…
    “Energiile negative”…mdeah, aici ai dreptate…stiu ce vrei sa spui. Dar eu prefer sa ma uit la “energiile pozitive”, din care ai sa gasesti cu gramada daca te uiti in Arhiva de RoBlegooFest la comentarii (nu la posturi, alea sunt doar de pornit discutii). Garantez ca ai sa te distrezi; dar trebuie sa incepi de la coada…Ala e spiritul care ne-a motivat in primul rand. Impreuna cu cei care au comentat acolo, si indraznesc sa spun, impreuna cu tine, poate reusim sa schimbam polii…din negativ in pozitiv!
    Multumesc pentru apreciere si urari de bine. Evident, iti uram si noi la fel.

  24. CTI97 chiar stia si stie ce vorbeste, dojo. Poate era totul prea fierbinte la ora cand te-ai gandit ca merita simple ironii la comentariul sau
    Acum, ca povestea pare a “esua” in happy-end, poate, ai sa ii recitesti afirmatiile cu alti ochi.
    Ma gandesc ca daca te-ai fi dus la Joomla Romania cu acest subiect, finalul ar fi fost acelasi
    Asadar, dupa aceste 15 minute de glorie ce urmeaza ? 🙂

  25. Tema default, doar un banner schimbat, pana si faviconul e ala, asta-i viata, macar de-ar face ei o tema, dar daca nu e obligatoriu ce sa-i faci, doar nu te faci de rusine ca folosesti un script gratis …

  26. dany, probabil nu citesti. tema in nici un caz nu e default, este tema de pe yootheme.com, tema cumparata. cu bani adica. si daca mie imi place tema aia, de ce m-as obosit sa o schimb, doar ca sa poata spune cineva ca am modificat-o?

  27. […] mica cearta s-a dezvoltat zilele trecute (la Dojo) pe marginea unui subiect mai mult sau mai putin controversat despre faptul ca pe site-ul oficial […]

  28. RoBlegoo, am gresit cand m-am exprimat, inca nu am aflat ca tema e cumparata, imi cer scuze.

    Am observat multe siteuri cu aceasta tema si de asta am crezut ca e default 🙂

  29. […] Trebuie sa admit, imi plac scandalurile …inteligente (cu oameni inteligenti). […] Un asemenea “scandal inteligent” vad ca a fost recent provocat (fara vrerea ei) de Ramona (dojo), care s-a pripit cu niste afirmatii de “hotie” la adresa celor de le RoBlegooFest. […]

  30. […] zilnice la felurite categorii. WhiteWolf vede probleme, Arhi se supara, Piticu se intreaba, Dojo le atrage atentia, Buddha ii sfatuieste, un blogger celebru le arata dosul. Deci, se poate! Interesul a depasit […]

  31. :)):)):)) Acum nici macar nu le mai merge site-ul, as per 30 Dec 2007, 17.39 :)):)):)) Hai sa zicem ca un template de Joomla/Mambo nu ii chiar thriller de facut, ca este un plugin de Dreamwaver care se ocupa de asta si iti trebuie doar un pic de imaginatie. Cu bunul simt, insa, e mai greu. Ala ori il ai, ori nu. Rusine.

    Vad ca nici Google nu are arhiva cu site-ul lor. Hmm :)):)):))

  32. […] asemenea “scandal inteligent” vad ca a fost recent provocat (fara vrerea ei) de Ramona (dojo), care s-a pripit cu niste afirmatii de “hotie” la adresa celor de la RoBlegooFest. Tot […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.