Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Scoala cu scartz

Am venit acum câteva minute de la job, prost dispusă din cauza vremii. M-am înfipt cu maşina lângă bordură, ies din ea, fac “claţ” (după cum spune Mama Ana când tre’ sa încui agregatul), şi dau să mă strecor spre curtea blocului, pentru a ajunge în coteţul familial.

“Scââââââââââââââââââââââââââââââââââârrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrţţţţţţţţţţţţţţţţţţţţţţţţţţţţţţţţţ”

Bre, sunet constant din ăla de heterodină. Nu, radioul nu merje, n-are cum, dacă maşina e oprită, cheia scoasă din contact etc. Dar ce soarele care nu e pe cer sună aşa, de mi se dau peste cap sinapsele?

Vine şi răspunsul …

Cu acelaşi scârţâit constant de curea de transmisie care lunecă (după cum explică “soarele” micile concerte ale maşinuţei lui .. aşa când o apucă şi oricum nu o ţine atât de mult şi de constant … apare ea. Una bucată maşină “ŞCOALĂ”, ce parcurge toată strada mea cu acelaşi sunet dulce la urechi, face la stânga şi o mai aud ca pe sirenă, până sunetele nu mai parcurg ca lumea drumul până la urechile mele surde.

Clar, maşina are o problemă naşpa. Şi amărâtul ăla de “şcoler” dă bani ca proasta şi merge cu agregatul în halul ăla. Şi plăteşte euroi destui, plus combustibil cât un drum de “concediu”, din care mă îndoiesc că ar consuma atât. Dar şcoala de şoferi nu are nici bunul simţ elementar de a-şi face verificările tehnice şi reparaţii pe maşini. Ştiu că sunt forjate, dar ştiu că aş lua la palme un instructor care m-ar pune într-o asemenea situaţie penibilă, de să scârţâie jucăria ca la nebuni.

Şi totuşi asta e o chestie minoră. Am văzut prin trafic nişte tărtăreţe vai de sufletul lor, care abia se mişcă. Cred că sufăr eu de snobism galopant, dar nu aş da bani pe asemenea şcoală. Am ales acum 2 ani un VW Passat, când m-am apucat de din astea, pentru că nu aveam chef să conduc Matiz sau Dacia.

Glumeam pe atunci că măcar la şcoală să am o maşină decentă sub fund, dacă nu ştiam sigur ce voi putea să îmi permit eu personal. Oricum maşina se conducea plăcut şi răspundea cum trebuie la comenzi, chiar şi când buctam. Instructorul în cauză declara că este mereu în căutare de noi soluţii pentru un parc auto de calitate şi asta mi se pare cea mai bună atitudine. Are şi maşini mai “negalonate”, ţinute însă într-o stare tehnică bună şi plăcute la condus.

Cât oare din ce zic eu este snobism pur şi cât o chestie de “normalitate”? Oare este normal să duci oameni într-un taxi vai de sufletul lui, nespălat şi ruginit? Sau să ţii cursuri de conducere într-o maşină care scârţâie non-stop (şi tare, nu în surdină), care este prost întreţinută sau pur şi simplu un jeg bun de “schrott”? Voi ce spuneţi?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

15 Comments

  1. Hmmm 🙂 E normal să asiguri o maşină curată şi în perfectă stare de funcţionare (cu verificări tehnice şi revizii la zi) atunci când prestezi cu ea servicii publice: taxi, şcoală de şoferi …
    Acuma nu sunt eu în măsură să judec dacă e sau ba snobism la faza cu Matizul sau Dacia (mai ales că maşina mea se încadrează cu succes la Dacie, chiar dacă e by Renault)…:D dar bănuiesc că fiecare e liber să aibă propriile preferinţe 🙂

  2. Treaba sta cam impartita. Pe de o parte, e bine sa fie o masina mai cu probleme, sa te inveti cu greul de la inceput. Eu am facut scoala pe o masina care se oprea de una singura. De cate ori am pornit si demarat cu haraboaia aia, mi-a prins bine: am avut un harb de masina la un moment dat ce m-a lasat exact pe sina de tren. Nu mi-am pierdut cumpatul, am pornit-o din reflex (eram obisnuit de la scoala) si am forjat-o fara sa clipesc. Ceilalti au mictionat cateva picaturi pe bancheta din spate… 😀 Dar pe de alta parte, trebuie si respect pentru elevi, nu poti nici sa-ti bati joc, ca e si numele si imaginea scolii in joc. Dar daca elevii sunt pe masura si pe ei nu-i deranjeaza……

  3. Sincer, ar trebui pusa in aplicare vorba americanilor: “clientul nostru, stapanul nostru”. Parerea mea, de vina, de data asts, e scolarul. Pai de banii pe care ii da macar putea sa aiba si el niste pretentii. Sau, poate il stia pe cel cu scoala auto de la niste amici/prieteni/neamuri si a zis ca “ciocu’ mic” punandu-si obrazul la bataie.

  4. ^ what Digital Elf said. Unii fac scoala pe vechituri, ca sa se obisnuiasca cu situatiile astea de chin. O sa prinda bine mai incolo, chiar daca-ti iei cutie automata si cu senzori de parcare.

  5. Bre, eu asta nu inteleg. Dau vreo 500 de euro probabil cu benzina cu tot (sau pe aproape) si invat sa conduc pe o masina care poate costa juma’ de suma. Fazele astea cu “tre’ sa inveti pe o gioarsa” mi se par ciudate. Am invatat pe o masina buna si mi-am luat imediat una noua. Chiar nu imi lipsesc fazele de genul “s-a stricat rahatul in intersectie” si consider ca intr-un an am invatat sa ma descurc decent prin oras. Din punctul meu de vedere masina tre’ sa te duca SIGUR din punctul a in b. Ca nu imi permit sa intarzii la intalnirea cu clientul pentru ca s-a dus dracului rabla, cand aveam mai mare nevoie de ea. Majoritatea celor care si-au ales masini “slabe” si vai de ele se plang ca ii lasa cu ochii in soare, exact cand au mai mare nevoie. Pai sa patesc asta cu masina, ca ii dau foc. 😀

  6. :)) Şcoala de şoferi nu se face pe maşină? Sau clientul vroia permis de căruţă? :)) E nasol, oricum, cu nesimţirea asta a multor instructori.

  7. Masinile de scoala: Am vazut o Santa Fe SCOALA si in cazul asteia pun pariu ca era numai “talentul” din scolar :-). Cand m-am inscris eu la scoala am vrut o masina normala, am luat un Renault. Dar mai multa lume mi-a spus ca ar fi trebuit sa iau Dacia (alea vechi!) pe urmatorul principiu: Daciile astea is niste masini naspa care se conduc ca dracu de greu. Daca inveti sa conduci o Dacie de asta, poti sa conduci orice. Cum eu sper sa nu ajung vreodata sa trebuiasca sa conduc Dacia…. am zis ca ma abtin 🙂

  8. A…. chestia asta “invata sa conduci pe Dacie ca ii greu” nu prea o pricep. Daca eu acum invat sa conduc…. nu ar fi frumos sa invat sa conduc o masina care chiar merge? E ca si cum as merge sa invat sa inot, dar mi-as lega o mana la spate

  9. Mai, io zic ca-i perfect normal. Nu de alta, da’ pe ce altceva sa invete cocalarii ce-si iau tot felul de troace “nascute” inainte de ’90 de prin vest si se plimba cu ele mandrii pe la noi?

  10. Eu am facut scoala pe o Dacia 1310, care mergea si pe gaz. Destul de nasol, dar nu regret deloc. Asa macar stiu cum e sa-ti tai degetele in maneta de semnalizare, cum sa faci o parcare laterala cu spatele fara servo-directie, si multe altele. Am permis de 5 ani si am condus masini de toate felurile, dar daca faceam scoala pe ceva fitos, nu cred ca puteam conduce asa lejer rablele pe care le-am condus ulterior.
    Offtopic: scartaitul respectiv vine din cate stiu de la cureaua de alternator (care nu are dinti in general). Aia de distributie cand a alunecat numai cativa dinti e pb mare. La benzinare nu mai porneste masina si la diesel deja ai cateva pistoane indoite, etc.

  11. Vasi, si la benzinare se lasa cu motor facut praf (exceptand cateva modele de motoare)…. Si in plus, zicea de curea de transmisie, nu curea de distributie (care e tot o curea de transmisie, ca si cureaua de la alternator 🙂 ) asa ca e formulat corect 😉

  12. Trebuie sa recunosc ca examenul auto a fost singurul de care nu pot sa spun ca-mi pare rau ca nu l-am dat. Am facut scoala, numai ca nu am mai dat si examenul. Nu ma simteam pregatita.
    Pe langa asta, am mai avut “noroc” si de un instructor caruia ii pasa de masina si nu de elevii lui. Ca doar era mai importanta o masina neforjata decat o persoana care chiar stie sa conduca…

  13. e trist sa citesc asemenea stiri,si mai ales ca este vorba de un oras ca Timisoara.nu se poate admite asa ceva,sunt in totalitate de acord cu Dojo.daca stai sa te gandesti este vina clientului.el pentru banii lui poate sa aleaga ce vrea muscii lui.si domnu patron …sa-si cumpere masini pe masura ,daca tot de business-ul acesta s-a apucat.

  14. acum 5 ani am primit o Dacie 1310 gratuit de la niste prieteni de familie.m-am plimbat cu ea cateva ore bune si mi-a placut distractia.am parcat-o la noi in curte,si peste o saptamana vroiam sa repet distractia…adica plimbari…hops!nu a mai pornit.am inceput sa mesteresc la el…,sa incarc bateria si tot felu de mestereli si tot nu am reusit s-o pornesc.pana la urma am renuntat la ea,i-am dat inapoi proprietarului.mi-am dat seama ca nu vreau sa bag bani in ea…si ce frumoasa e viata fara cimitirul de bani-adica Dacia 1310 de 20 anisori.desi am primit-o gratuita…e mult mai bine fara ea

  15. Pai de ce nu s-a interesat soferul sau soferita mai intai de respectiva scoala de soferi? Nu-i prost ala care cere, e prost ala care da:P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.