Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Sincer, chiar nu imi pasa daca nu va abonati

Sunt un blogger “şui”. Citesc bloguri din bookmarks, unde intră cele ce par active şi interesante. Şi deschid zilnic cam 100 româneşti şi străine, încercând să termin psihic firefox-ul. M-am abonat pe 4 bloguri străine pentru a descărca nişte ebooks, folosind o adresă de “spam”, pentru a vedea ce trimit ăştia ca informaţie atât de deşteaptă. Aşa cum bănuiam, majoritatea mesajelor promovează ceva, deci zero informaţie, doar publicitate.

Sistemul meu de citit bloguri, chiar dacă pare ciudat, funcţionează. Acum vreo 2 ani, pe când încă înghiţeam pe nemestecate orice idee despre blogging, m-am abonat şi eu la câteva bloguri. În primele 2 zile a fost OK, după asta mă trezeam cu zeci de articole necitite. Pentru a nu mai vedea atâtea “marked unread” le marcam şi gata. Am pierdut clar şirul postărilor, ajungând să-mi detest activitatea de citit. Arid, aglomerat, aiurea, cam aşa mi se părea cititul zilnic de bloguri.

Aşa că am şters totul din lista de abonări şi am revenit la bunul meu obicei de a vizita zilnic ce mă interesează.

Fiecare blog are “personalitatea” lui

Cred că atracţia cea mai mare pentru mine, ca cititor de bloguri, este să văd cum îşi “aşterne” fiecare blogul. Avem designerii de wordpress, unde găseşti teme unicat, bine puse la punct. Mai sunt cei nu prea străluciţi la design, deci fără teme nu ştiu cât de originale, dar buni la “development”. Temele lor sunt destul de minimaliste, dar se vede în cod ce le poate pielea. Avem apoi cei care au angajat designeri, cei care au lucrat ei, pe cât s-au priceput, cei cu tema default sau doar una gratis descărcată.

Fiecare cum poate.

Văd deci zeci de bloguri zilnic şi niciunul nu e la fel. La unele se bat cap în cap culorile, la altul sunt aliniamente mai ciudate, altele arată ca din cutie. Unul are nu ştiu ce nebunie în sidebar, altul o ţine aproape goală. Modul în care îţi prezinţi scriitura spune multe despre tine ca blogger şi om. Şi exact această individualitate mă face să iubesc plimbarea mea zilnică prin blogosferă.

Mai uşor să închizi o fereastră, decât să te încurci printre sute de updates pe RSS.

Am câteva foldere pe bookmarks, fiecare cu 40-50 de situri. Le deschide simultan şi pot în 2 secunde să văd dacă s-a scris ceva şi să închid fereastra. Plus că, având mereu un design diferit în faţa ochilor nu mă simt stresată şi nici plictisită de aceeaşi imagine a textului din RSS reader.

Imediat ce am scos din “cursă” blogurile fără conţinut nou, rămân cu doar câteva de pe care am ceva de citit. Pot comenta, unde consider necesar şi am terminat pe ziua respectivă.

Efortul meu este pe blog. Doresc să vă ţin pe blog.

Asta e o chestie pe care io n-am înţeles-o niciodată. Munca de convingere a unora de a scoate cititorul de pe blog şi de a-l duce pe RSS, pe facebook, la mama soarelui răsare.

Păi nu mi-am pierdut minţile de tot, să trag ca animalul să construiesc un blog, să fac sau să plătesc un design pentru el, să scriu de 3 ani şi să îmi bat capul cu el, pentru ca apoi să vă trimit pe alt site? Ăsta ce are? Merge, e frumuşel, AICI E MIEZUL, aici sunt eu!

Am reclame pe blog uneori, încerc să atrag mai mulţi advertiseri. Pe ei îi interesează blogul, trafic, PR, comunitate. Dacă vor să-şi facă reclamă pe Facebook, o fac acolo şi faptul că eu am acolo comunitate şmecheră, nu îi interesează. Nu m-a întrebat nimeni până acum câţi abonaţi am (nici nu ştiu, sincer). Dar m-au întrebat ce trafic am şi se uită dacă scriu aiurea în tramvai şi nu comentează nimeni sau dacă am oameni pe care îi interesează scriitura mea.

Nu neg puterea de promovare din reţelele sociale, dar efortul meu PRINCIPAL este aici. Pentru că, dacă e vorba să vând reclame sau chiar proiectul (nu ăsta, dar am vândut deja un blog de filme pe internaţional), pe client îl interesează BLOGUL.

Deci, veniţi aici. Zilnic, dacă se poate!

Aşa cum am spus, în acest moment nu ştiu cine şi cum s-a abonat. Mi-e sincer lene să intru în statistici. E irelevant. Nu doresc să vă fac să vă abonaţi, doresc să vă conving ca, în periplul vostru zilnic (sau cum o fi) să aveţi şi acest blog în lista “de vizitat”. Sper ca prin conţinut, idei şi constanţă, să atrag oameni noi în fiecare zi şi să-i fac să se “aboneze”, revenind aici cât de des pot.

Pentru că EU sunt AICI. Aici spun chestii interesante sau prostii, aici discut cu voi, aici trăiesc acest fenomen. Nu pe Google Reader, nu pe Facebook sau altundeva. Dacă vreţi să daţi de mine, mă găsiţi aici!

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

32 Comments

  1. Imi place atitudinea si o sa mai vin pentru asta. Cred ca inspiri optimism.

    Apropo de bloguri si design cel mai important mi se pare mesajul si sentimentul cu care ramai dupa ce citesti articolele

    • Asa este, design-ul este parte importanta, dar citesc o gramada de bloguri “uratele” sau chiar “clasice cu tema de default” tocmai pentru continut si pentru feeling-ul lasat dupa ce il vizitez.

  2. Interesant articolul, dar pentru mine totul a fost putin invers.

    Am inceput cu deschiderea de ferestre, la fel, cate 50 deodata, vedeam ce e nou, citeam si inchideam.

    Acum, Greader-ul meu reprezinta totul. Cum deschid calcul dimineata am in jur de 700 de update-uri zilnice, jumate le dau “Mark as read” fiindca nu sunt asa de interesante (au ajuns pe acolo cu timpul, sunt intr-o continua curatenie de feeduri), iar vreo ~400 de feeduri le iau la rand, cu next, cu automatic mark as read, destul de repejor, in vreo ora le devorez. In caz ca gasesc lucruri cu adevarat interesante (vreo 50 pe zi) le deschid in taburi separate sa le iau la puricat. Altora le dau star sau “Note in reader” pentru mai tarziu, altora share, email etc. Mi se pare foarte la indemana ca totul este la un click distanta.

    In caz ca am mai mult timp, incep sa surfez din blog in blog (gen “Via ABCD” cum scrie la finalul unui articol), apoi daca ceva este destul de interesant Subscribe, sau Note in reader. Cam asta este obiceiul meu, reusesc sa imi dau seama cum sta treaba in mare (trenduri/big news) si sa iau la puricat si articolele mai mici dar interesante.

  3. Îți recomand Brief e un addon pentru mozilla, pentru a citit noile articole. Se acualizează singur și poți citi articolele acolo dacă blogul nu are setarea de a afișa în fluxul rss doar o parte din articol.

  4. Sincer, chiar nu imi pasa daca cineva vrea sa ii vad designul 🙂

    Dupa parerea mea, un blog bun ma face sa vreau sa comentez. Ca sa comentez, trebuie sa intru pe el, deci ii voi vedea si designul, si tot ce-a muncit autorul. Dar timpul meu e mai important decat timpul petrecut de designer, asa ca un blog la care nu ma pot abona nu exista pentru mine. Inteleg motivatia ta… dar, din pacate, ma iubesc pe mine mai mult, si sa citesc blogurile in reader mi se pare mult, MULT mai comod si mai logic decat sa le vizitez individual.

    Gandeste-te doar cat timp pierzi vizitand (sa zicem) 100 de bloguri, in caz ca s-a postat ceva, si descoperi ca doar 20 erau updatate. In reader as fi putut sa dau scroll prin cele 20 in 5 minute, mi-as fi selectat cateva articole, le-as fi citit si as fi avut mai mult timp pt alte activitati…

    • Jen, FF deschide TOATE paginile intr-o miscare. Dupa aia stau cu destiul pe X-ul din dreapta sus si inchid ce nu e updatat. Pentru ca ultimul mesaj postat e primul ce apare in pagina, imi dau seama intr-o secunda ce si cum. Sa scanezi 100 de bloguri sub 2 minute, nu e pierdere de timp, zic 😀

      • Eu am cateva sute de bloguri in reader… nu vreau sa stiu ce s-ar intampla daca le-as deschide pe toate 😀
        (Iar la munca, unde netul merge cu viteza melcului, ar dura si foarte mult sa se incarce propriu zis, chiar presupunand c-as sincroniza manual lista de bookmarks.)

  5. N-am pus niciodata accent pe feed, facebook sau twitter. Si ai dreptate ! Daca citeste totul din feed cu ce ma ajuta pe mine daca nu intra si pe blog.

    Cat despre facebook si twitter, primul mi se pare o metoda buna de promovare. Twitter-ul inca nu si-a aratat eficienta. Pentru mine cel putin …

    • facem si noi ceva cu virusii aia de pe site ca mi-au spart calculatorul?

      Invatatura: cand dezactivezi antivirusul+firewall pentru o chestie, activeaza-l la loc.

  6. Pune in feed doar o parte din continutul articolului. Daca i se pare interesant, omul intra si citeste restul pe blog.

    Daca nu i se pare interesant, oricum nu citea nici in reader tot articolul, asa ca nu pierzi nimic.

  7. Dojo mersi de inspiratie, eu sunt nou la blogging si dupa ce am citit faza cu design-u m-ai pus serios pe ganduri si mi-am refacut si eu desing-u.

    Cred ca arata mult mai bine acum, mersi din nou de inspiratie

  8. Păi atunci pune feed parţial. 🙂 Eu, de exemplu citesc totul din GReader. E mult mai organizat pentru mine.
    Dacă simt nevoia să comentez (rar) deschid şi blogul. Dacă în reader are feed parţial, trebuie să fie extrem de interesante primele paragrafe ca să mă duc şi pe blog.
    Însă te înţeleg cu design-ul (mai ales că tu asta faci). Şi mie îmi place mult tema mea, deşi unii s-au plâns că e ca o explozie de culoare şi-i oboseşte (by the way, ai vreo opinie vizavi de asta:D)?

    • Background-ul e un pic “in your face”. Dar culmea e ca nu arata rau, se potriveste cu restul destul de misto.

  9. Da, și mie îmi place să interacționez cu cititorii la mine pe blog, că din Google Reader tre’ să faci un efort ca să te duci să mai și comentezi la respectivul articol. 😀
    Daaa, dojo, aici, chiar dacă nu zic ceva întotdeauna, mie îmi place blogul tău și naturalețea ta, deci pe mine ( de mult timp ) ai reușit să mă ”abonezi”. 🙂

  10. eu vin aici de cate ori imi fac tura de bloguri, atrasa de articolele tale
    si trebuie sa recunosc, din recomandarile tale am adaugat o gramda de bloguri pe lista celor pe care le vizitez 🙂

  11. @dani (danielurda) facem si noi ceva cu virusii aia de pe site ca mi-au spart calculatorul?

    Invatatura: cand dezactivezi antivirusul+firewall pentru o chestie, activeaza-l la loc.

  12. Nici eu nu eram fan retele de socializare, nu-i vorba ca nici acum nu ma dau in vant, desi mai aflu noutati de pe acolo. Ma enerveaza in general oamenii care simt nevoia sa impartaseasca acolo fiecare basina pe care o fac intr-un moment sau altul. Dar trebuie sa recunosc ca e o metoda de promovare a ceea ce scriu pe blog, pentru ca probabil nu sunt suficient de buna ca sa atrag doar prin continut. Adica sa scriu ceva atat de tare incat sa revina oricine calca din intamplare pe la mine. Dupa ce am facut treaba cu facebook am constatat ca un procent important din vizitatorii zilnici vine de acolo. Cu siguranta nu ne comparam la trafic, tu esti mult mai veche, mai organizata si mai priceputa la seo ca mine, deci daca la mine vine procentul ala, la tine cred ca ar fi si mai mare. Nu strica sa incerci. Parerea mea;)

  13. se simte un aer anti-social media pe unele bloguri si asta-mi place. Nu sunt impotriva social media dar sa nu uitam ca noi trebuie sa ne folosim de uneletele puse la dispozitie pentru a aduce cititori de pe twitter, facebook si chiar rss pe blog nu invers.

  14. @mihai toader Nu stiu de unde naiba a aparut pe blog asa ceva… Am facut azi tot posibilul sa rezolv problema.
    Poate cineva sa intre pe blog sa-mi spuna daca totul e ok ?

    • am intrat cu toate ca inca nu s-a termiant de scanat calc cu Eset SS + Windows Defender + Spyware Doctor si se incarca suspicios de greu.

      era sa-mi distrugi calculatorul 😉

      • Imi pare rau. Nu am nici cea mai mica idee de unde si cum a aparut asa ceva pe blogul meu. Chestia e ca a aparut peste noapte …
        Am pus mai multa lume sa verifice. Mi-au confirmat ca totul e ok.

  15. Da, da, da. Cea mai bună soluţie e intratul zilnic pe blogul omului. Am încercat acum ceva vreme să citesc articolele cu Google Reader, iar de două săptămâni cu FeedDemon. Deja am renunţat. Numărul articolelor necitite mă demoraliza şi aproape că nu-mi venea să le mai citesc.

    În plus, parcă îmi lipsea blogul, tema, culorile, desenul fiecărui blog în parte. Aşa că, am revenit şi citesc ca întotdeauna, articolele direct de pe blog.

    • Asa, that’s the spirit. Sa pot zice si io la advertiser “bre, am trafic, nene, da cu banii in mine” 😀

  16. Eu folosesc Google Reader, dar de obicei nu citesc articolele din Reader, ci intru pe blog pentru a le citi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.