Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Sistemul de invatamant din Romania e praf

Ok .. si?

Vad tot la al doilea blog de tineri ideea asta: sistemul de invatamant e de rahat, scoala e o porcarie, profesorii niste idioti. Mai bine te duci in orice alta tara sau chiar te lasi de scoala. Mare problema.

Imi pare rau sa va stric prezentarea oratorica, numai ca avem o problema. Nu exista sistem perfect de invatamant si va garantez ca nici eu, acum o mie de ani nu am invatat intr-un sistem perfect.

Daca il intreb pe iubi ce parere are despre scoala in vremea lui (are 40 de ani) imi va spune multe chestii negative, ca nici la el nu a fost numai flori de tei. A prins toate nivelele sub Ceausescu si zau daca i-au fost zilele doar insorite. Pe vremea aia mai mergeau si la cules de cine stie ce, munca patriotica obligat-fortat. Se dadeau examene la facultate pe sistemul 10-20 pe un loc. Fara locuri la taxa, zeci de mii de elevi buni au ramas afara pentru ca au avut niste sutimi sub linie. Nu cred ca doriti sa stiti cum este sa pici cu 9 nu stiu cat. Ei stiu.

Eu am aproape 30 de ani. Am prins jumi-juma: Revolutia in a V-a si restul in “democratie”. Sa va povestesc despre manualele insipide de 300-500 de pagini la unele materii? Despre uriasa cantitate de informatie pe care o acumulam? Ce manuale alternative? Ce Esca in nu’s ce materii? Cautati la anticariat eventual manualele de acum 10-15 ani (chiar si spre 20) si explicati-mi apoi cat e de mult de invatat.

E mai bine in alte state? Cine va tine fratilor? Puneti-i pe mama si tata intr-un credit cat pentru o casa si tusti la Oxford. Sau invatati al naibii de bine si primiti burse. Nu credeti ca pe acolo e moca pentru noi sau ca e usor. Cati dintre cei atat de pissed off pe sistemul de invatamant chiar au rezultate bune? Eu o stiu pe doro de pilda, foarte suparata, dar eleva excelenta. In rest .. multi chiulangii si amatori de hi5, care nu sunt in stare sa scrie un eseu ca lumea.

Am spus de mii de ori ca nu desconsider generatia voastra, asa ca nu va obositi sa va suparati. Stati insa asa sinceri cu voi si cautati clar CARE ESTE VALOAREA VOASTRA REALA. Ce puteti face? Ca sa vii sa improsti cu noroi in Minister, profesori, directori etc. e al naibii de usor.

Sunt de acord ca e o aberatie ce se intampla in multe cazuri. Ca sunt profesori total incompetenti si directori care inca nu inteleg eu ce naiba cauta in functiile de rigoare. Dar nu rezolvati nimic facand bot si indepartandu-va de scoala. Nu va place scoala? La sapa. Este nevoie in sate de oameni destoinici, este nevoie de fermieri de calitate, de curatatori de strazi pana la urma. Sunt tot mai multe fabrici, tot mai multe servicii de sustinut cu putere de munca. Nu va place scoala, nu rezistati in sistem, nu puteti pleca, v-ati saturat de rahatul asta? Nicio problema. Gasiti repede joburi. Sunt santiere multe, este chiar nevoie de mana de lucru. Decat un intelectual cu salariu de rahat sau un vesnic inadaptat, de ce sa nu fiti niste meseriasi de calitate si cautati?

E coruptie? Organizati flagrante. Va promit ca le promovez aici. Sunati la televiziuni si faceti-le safteaua celor impricinati. Scrieti-i Ministrului, organizati-va si schimbati ceva in bine. Ar fi exceptional. Dar nu uitati sa mai si invatati.

Anii de scoala trec repede, credeti-ma. Vedeti-va de scoala pe cat posibil, descoperiti-va adevaratul potential, munciti. Nu sunt singura “reprofilata”. In loc sa fiu profesor de romana-engleza sau invatator-educator sunt web designer. Si castig pe un site cat 2 salarii de profesor. Am facut si eu scoala ca tot omul, m-am axat pe ce m-a interesat, am invatat singura ce am dorit si iata ca nu mor de foame intr-un domeniu in care suntem la inceput in Romania.

E bine sa scrieti despre problemele voastre, e bine si sa va revoltati. Ganditi-va insa ca nu sunteti cei mai nenorociti, ca fiecare am trecut prin destule rahaturi in scoala si uite ca nu am crapat. Ce credeti ca se intampla daca refuzati sa mai invatati? Mare fas, asa va gandi Ministrul ala destept, de face experimente pe pielea voastra. Veti ajunge ce se poate si gata. Si aia de au destul cap incat sa reziste si sa ia diplomele de rahat, va vor angaja poate peste niste ani sa le curatati piscina.

Nu se opreste sistemul pentru ca voi faceti botic si va bagati picioarele. E pacat ca nu aveti mai multa putere de a schimba lucrurile, dar poate e mai bine sa va vedeti pur si simplu de educatie, asa cum este. Niciunde nu sunt cainii cu covrigi in coada, niciun sistem nu este perfect. In Romania puteti studia inca gratis. Nu stiu cati dintre voi muncesc in liceu pentru a putea si studia. La americani e deja normal ca de la o anumita varsta sa iti iei un job. De facultate nici nu mai povestim. Si in Romania este deja scump (locurile cu taxa), dar inca este suportabil fata de mii de dolari pe an. Stiti ca in State multi parinti pun bani deoparte ani de zile pentru ca plodul sa mearga la “college”? Si e vorba de zeci de mii de dolari .. nu 500-1000 euro cat este in Romania. Normal ca si calitatea invatamantului in asemenea colleges este alta …

Sunt multe de discutat. Asta putem face .. schimbari prea repede .. nu vad .. aveti idei?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

25 Comments

  1. Ca sistemul actual de invatamant nu este bun, cu asta sunte de acord cu totii. Si este asa pentru simplu fapt ca in fruntea Ministerului de specialitate ajung neprofesionistii, oameni care sunt limitati in gandire, care nu se pot adapta vremurilor noi.

    Este adevarat, pe vremuri se citea mai mult, dar asta si pentru ca posibilitatile de distractie erau limitate. Nu stiu daca era mai bine…

  2. Adevăr grăieşti,dojo :D.Eu încerc pe cât posibil să-i fac faţă şi poate am greşit că nu i-am accentuat deloc părţile bune(puţine,dar esenţiale).Cam câte ore petreceaţi voi pe zi la şcoală?Eu când am avut program de după-amiaza stăteam undeori de la 13 la 21,deci îţi dai seama ce bine era şi cât timp liber aveam.Acum stau de la 07-08 la 14-15 şi este mai bine.
    Cei care se opun să înveţe cu gândul că învăţământul este de rahat sunt,cu siguranţă, proşti.
    Pe lângă faptul că avem un sistem prost,ministrul educaţiei a mai şi aruncat cu noroi în şcolari zicând că nu au deloc cultură generală.Păi câtă cultură generală ar fi trebuit el să aibă să facă aşa ceva?E ca şi cum eu nu mi-aş face curat în cameră o lună şi apoi m-aş plânge la vecini că nu se poate trăi acolo,dacă mă înţelegi.

  3. “E coruptie? Organizati flagrante. Va promit ca le promovez aici. Sunati la televiziuni si faceti-le safteaua celor impricinati. Scrieti-i Ministrului, organizati-va si schimbati ceva in bine. Ar fi exceptional. Dar nu uitati sa mai si invatati.”

    Te contrazici! Ai scris post-ul “Nu doresc sa ofer atentii medicilor” in care te plangeai de sistem. Am lasat un comentariu ca te ajut sa facem un flagrant. Nici nu mi-ai raspuns la intentie! Nu cred ca esti in masura sa le spui lor sa organizeze flagrante atata timp cat nici tu nu ai luat atitudine sau atata timp cat te plangi de sistemul sanitar!

  4. Tu crezi ca eu apuc sa citesc toate comentariile? De cand nu mai sunt pe moderation le pierd numarul.

    stai sa vad si eu ce spui acolo 🙂

  5. Later edit:

    Si eu prieteni la Analog, ca doar am lucrat cu ei. Buna ideea. Inca nu am avut eu personal treaba cu domnii, dar ii luam de par, daca se arata ocazia ..

    Am avut un “conspiration” dat public pe timisoreni.net .. nu stiu ce minune de firma ce se tine de rahatele ..

  6. Dojo , tu ai dreptate in ce scrii . Dar gandeste-te ca tu vezi intr-o alta lumina lucrurile . Ai 30 de ani dupa cum ai scris, iar procentul celor care condamna cel mai mult sistemul [ si pe buna dreptate ] este majoritat de varsta in care sunt introdusi in sistemul de invatamant . Ideea e ca trebuie sa treci prin/peste [ sau cum vrei tu ] prin el pentru ati da seama ca nu are rost sa-ti omori viata pentru a schimba ceva , ca nu se poate . Mai bine iti vezi de treaba si te simti tu bine . Trebuie doar sa stii sa le imbini pe toate si pot sa garantez ca inca in Romania este destul de bine asa cum este . Inca avem tineri luminati , olimpici si tot felul care pleaca si vor pleca si sunt la diverse firme de profil din lume si nu numai . Refuzam sa vedem frumosul din cauza maldarului de “imbecilitate” pe care o vedem zilnic . Asta este , trecem mai departe . Degeaba te lupti cu sistemul , ca risti sa-ti strici viata . Mai bine treci cum poti prin sistem [ de invatamant ], iti faci si treaba ta si iti faci o viata frumoasa .
    Refuz sa nu vad multimea de tineri culti si inteligenti care vor duce lumea asta mai departe . Trebuie doar descoperiti .

    Bafta !

  7. Si eu sunt de parere ca e pacat de atata energie pentru nimic. Coruptie a fost mereu (sa vedeti ce frumos era pe vremea regretatului cand tu, copil de muncitori, nu de mare stab, nu aveai loc in clasa de aia “sus pusi”. Sa vezi cum profesorii pur si simplu te ignora pentru ca nu stiu ce copil de “pozitie” sa raspunda in locul tau, ca ala e mai stralucit.

    Am trait porcaria asta in gimnaziu si sincer va spun ca a fost o mare dezamagire. Nu conta ca invat si sunt destul de desteapta, conta ca sunt saraca si nu sunt fiica nu stiu carui sus-pus. Se faceau niste discriminari pe fata.

    De aia mi-a picat bine liceul (si ala intr-o “scoala cu fite”), pentru ca acolo am avut sansa unui start ca lumea. Acolo profesorii mei (iesiti recent si ei din comunism) incepeau sa vada OMUL sub hainele ponosite, nu gradul si altele. Nu neg faptul ca fetele de bani gata aveau oricand un avantaj fata de mine si alte saracute, dar cert este ca si noi aveam loc. Cele mai bune medii le aveam noi, alea rupte-n fund, dar destepte.

    Din pacate voi sunteti la inceput de drum. Sunteti la faza in care incepeti sa constientizati mizeriile si asta va afecteaza. E pacat sa lasati insa chestiile negative sa va distruga anii astia. La fel ca orice “mos si baba” de 30 si mai bine de ani va spun ca sunt niste ani superbi cu care clar nu va mai intersectati.

    Veti vedea rahaturi colosale la facultate, nu aveti idee cat de plini de mizerii sunt decanii si ce porcarii sunt acolo. Porcarii pe care le suporti ca vezi doamne vrei o diploma.

    Este infect cam tot ce se poate corupe in tara asta si invatamantul iata ca are mari sanse. Nu lasati chestiile astea sa va intunece. Revoltati-va, suparati-va, dar nu atat de mult incat sa uitati sa traiti anii astia.

    Viata inseamna mai multe decat un profesor talamb sau un ministru economist la Sanatate. Indragostiti-va, ascultati muzica, traiti, cititi, invatati. Luati din scoala ce se poate si in rest claditi singuri. Asa am facut si noi 🙂

  8. Am ajuns si eu de ceva timp la concluzia ca nu mai are rost sa imi bat capul pentru fiecare mitocanie in parte ( am avut parte de multe si tot o sa mai am ) . Asta e viata . Intr-un fel imi este scarba de modul in care se face facultatea la noi [ sau cel putin unde sunt eu ] . Se copiaza teme fara sens , hartii cu tonele . Se toceste teorie in non-sens . Practica mai putin si cand se da vreun proiect se face la abureala . Oricum fiecare cu a masii . E mai placut sa mergi pe strada linistit si cu mintea libera , sa citesti o carte interesanta , sa discuti cu oameni interesanti decat sa te stresezi fara rost pentru acest sistem “interesant” . E doar greu pasul pana ajungi sa constientizezi asta , cum spuneai si tu .

  9. Ai pomenit cumva de felul in care inveti si acum, dupa atatia ani de scoala? Inveti, de pilda, noi modalitati de a-ti promova munca. Inveti, de pilda sa-ti studiezi potentialii clienti, pe cei care-ti vor solicita serviciile. Inveti, de pilda, cum sa interpretezi tot ceea ce se petrece in jurul tau, pentru a te putea adapta mai bine, pentru a supravietui si, culmea!, chiar a te dezvolta.
    Si eu am prins sistemul de admitere la facultate, cu concurenta de peste 10 pe loc. Am invatat totusi pe locuri fara taxa, desi incepusera sa apara si celelalte; am tras tare sa iau nota mare la admitere, pentru a economisi banii de taxa (de ce nu?).
    Inca mai invat si acum; citesc mult si carti si reviste de specialitate si carti si reviste de cultura generala, atat cat apuc. Am fost obisnuita de mica cu pasiunea de a citi. Nu stiu cati din tinerii de azi o mai au.
    Ar fi multe de spus… Ii las si pe altii sa spuna…

  10. Nu erau numa’ flori de tei pe vremea aia.. însă fiecare dintre noi, atât elevii cât şi profesorii pot constata degradarea învăţământului din ultimii ani în această ţară.

  11. Pentru tinerii bloggeri care protesteaza impotriva scolii “de rahat”:
    Nimeni n-o sa schimbe nimic in tara asta in domeniul invatamantului! Mai bine concentrati-va pe carte si lasati injuraturile: viata voastra e inca frumoasa, parintii va sustin, aveti de toate fata de vremea lui ceausecu, etc.
    Cine a vrut sa invete inainte, a invatat, cine vrea sa invete acuma, invata, indiferent de nivelul sistemului de invatamant.
    Pot da exemple concrete de copii care invata si nu au treaba de sistem, ministru , coruptie si toate celelalte.
    Evident, sistemul e asa cum e, profesorii… aici asa avea foarte multe de spus , dar ideea e ca n-are rost sa luptam cu sistemul. Va spun din proprie experienta, degeaba iei atitudine, nu vei obtine decat reactii adverse,eventual vei avea si mici probleme.

    PS Sunt atatia oameni de treaba pe lumea asta, de ce oare trebuie sa ne impiedicam zilnic de cei ce ne irita? Cautam stresul cu tot dinadinsul? Ne place sa protestam de dragul de a protesta? se pare ca de…

  12. eu ori am avut noroc, ori capacitate de ignorare. am facut un liceu ‘de cartier’, dar bun (n-am inteles de ce sa ma duc la un liceu din centru numai ca sa scrie pe diploma de bac ‘lazar’ sau ‘sava’, cui ii pasa? am preferat sa fac liceul la 10 min de casa si am avut destui profi misto).

    si la facultate (ase), chiar daca am auzit povesti, n-am dat spaga niciodata si mi-am trecut examenele pe ce-am invatat eu. liceul e adevarat ca l-am terminat acum ceva mai multi ani, dar facultatea acum de-abia 2 (si fac un master tot acolo).

    nu e dracu’ asa de negru. sau am avut eu noroc… si da, majoritatea materiilor din liceu si din facultate sunt inutile. desi, culmea, m-am angajat la 23 de ani pe baza gramaticii invatate la 13 (serios).

  13. Ma cred ca solutia ar fi ca noi sa ne educam copii sa fie curiosi si sa se auto-educe. Sa le deschidem apetitul pentru cunosaterea reala. Asta ar fi un pas.
    😉

  14. Cateva cuvinte si eu:
    este adevarat ca studentii au parte din vina si pot schimba multe prin atitudine. Insa problema in invatamantul nostru nu cred ca este la sistemul universitar ci la cel prima unde inca mai sunt profesori care lovesc copii sau ii educa foarte prost. nu mia vorbesc de multe obiecte puse doar ca profesorii sa aiba loc de munca. Si nu stiu ce poti face tu, elev de 12 ani, atunci.

  15. Propun tuturor celor care se plang sa puna mana sa invete si sa plece cu o bursa dincolo. Sunt tot felul de programe, nu trebuie sa ia mama si tata un credit cat pentru o casa, nici macar cat pentru un televizor. Problema e ca suntem atat de inradacinati in acest sistem, incat ne va fi greu, aproape imposibil sa ne adaptam la unul nou, chiar daca mai bun.

  16. Pe vremea comunistilor era cum era, insa daca invatai bine, la facultate nu-ti ocupa locul unul care a dat spaga, plus multe alte chestii care nu existau in ziua de azi.
    Si anul asta pana si profesorii spun ca cei de la minister au luat-o pe aratura, la cat de complicat vor face bacul.

  17. sistemul de invatamant este praf. in ce sens? profi betivi, profi care nu te trec fara bani, cadouri si alte atentii, profi care te jignesc la ore, profi care au preferati, si tu stii lectia chiar de 10, fara exagerare, iar ei iti spun ca gresisi ici colo si iti dau 7 /:)

    insa si tineretul da inapoi odata cu invatamantul, odata cu sociatatea, care progreseaza din punct de vedere tehnic, insa mental…. da inapoi cu pasi repezi.

    nu mai exista placere pentru a invata, a invata pentru tine, nu mai exista interes pentru cultura.

  18. Nu toti profii sunt betivi , nu toti te trec pe bani . La mine la facultate nu se intampla asa ceva . Stii , nu stii , tocesti , inveti , faci si faci dar rezultatul e acelasi pentru fiecare . La seminarii la fel . Nu exista preferati . Depinde doar unde ajungi si daca ai noroc de niste profi mai calumea .
    O parte din reprezentatii societatii progreseaza foarte repede odata cu societatea , insa o alta mare parte stagneaza si se multumeste cu prostia zilnica pe care , mai grav , se complac sa o comenteze si sa o vizioneze .

  19. S-ar putea ca sa nu existe stimulare pentru placerea de a invata. Sincer vorbind, nu mi-ar veni bine stiind ca un neispravit care a trecut prin scoala mai usor ca gasca prin apa ma domina prin puterea banului. Nu e ceva general, dar… se intampla.

  20. Se joacă mâţa.
    Profii dau vina pe elevi că sunt indolenţi; ceea ce, de multe ori este adevărat.
    Elevii dau vina pe profi că sunt corupţi şi anormali, unii; ceea ce iarăşi este normal.
    Elevii dau şpagă şi profii o primesc, profii cer şpagă şi unii elevi oferă.

    E cerc vicios. Am învăţat că sistemul poate fi învins doar dacă nu ceri nimic de la el. Şi ce să cer? O diplomă cu o notă? Păi pe diploma aia voi fi angajat eu? La primele două examene de la facultă am luat 5, respectiv 6. Dar pe ele voi fi angajat? Sau pe ceea ce ştiu?

    Învăţ ce vreau, la ce consider. Nota 5 i se acordă oricărui dobitoc, chiar mai mare decât mine. Poate mă şi las uneori pe tânjală, dar recunosc că e vina mea.

    Sfatul meu pentru elevi .. lăsaţi-le dracului de medii şi note, nu vă lăsaţi manipulaţi, oferiţi tot ce aveţi voi acolo unde credeţi că merită … valoarea adevărată nu poate fi mascată. Iar notele nu sunt măsura valorii.

  21. “Sfatul meu pentru elevi .. lăsaţi-le dracului de medii şi note” Pai nu se poate face asa ceva din moment ce media generala din clasele 5-8 hotarasc viitorul la liceu, apoi mediile din liceu iti hotarasc intrarea in faculate si nu oricum:la stat sau cu plata. Vorbea cineva ce bine e la noi ca se plateste numai 500-1000EUR pe cand in alte tari se dau mii de dolari pe un an de studiu. Asa o fi, dar v-ati pus intrebarea care e castigul romanului de rand? Din 200EUR pe luna cum sa faci economii ptr a tine la facultate un student, dar daca nu ai un loc de munca? Cei care sunteti de nota 10 imi veti raspunde ca ar trebui sa invete toti elevii mai mult si sa ia note mari ptr a intra la stat. Incepand din scoala generala se pune accent numai pe copiii de 10, restul nu conteaza. Clasa se imparte in grupe formate din copii de nota 10 si RESTUL. Vi se pare normala o asemenea stare? Cu cei de nota 10 se lucreaza separat in detrimentul celorlalti, profesorii fiind rasplatiti cu puncte in plus (care stabilesc salariul)ptr rezultatele obtinute la concursuri si olimpiade.Aceasta metoda consider ca se aplica la noi ptr a descoperi copii foarte talentati si a-i preda gata educati occidentului. Eu cred ca acesti copii deosebiti ar trebui sa fie selectati in clase speciale si sa se cuantifice cheltuielile pe perioada scolarizarii, iar la final sa vedem ce dau ei societatii care i-a format. In mod normal consider ca toti copiii ar trebui sa beneficieze in mod egal de acest sistem de invatamant care se tot “imnunatateste” din 89 incoace. Va rog sa nu-mi tineti predici despre democratie ptr ca nu le gust.

  22. […] spunea acum ceva vreme de valoarea noastră reală. Pe care ne-o supralicităm, din câte susţine […]

  23. S-ar putea face ceva. 1. Sa nu mai intre profesorii incompetenti in sistem. 2. Inainte de a intra in Invatamant sa fie testati psihologic si daca se dovedeste ca au probleme grave de comportament sa nu li se permita sa predea. 3. Organizarea examenului de admitere la liceu si facultate ca nu mai aiba orice prost meserii dupa aceea.

  24. Din păcate chiar în acest moment pe Digi 24 este un interviu cu Ecaterina Andronescu. E una dintre cele care a demolat învățământul românesc, e cea care a desființat școlile profesionale. Nu spune nimic de promovarea în posturi de directori pe baza afinităților politice. Nu spune nimic despre învățământul tehnic deși provine din învățământul tehnic. Instituțiile de învățământ tehnice nu se pot plia pe cererea agenților, deoarece acreditarea atelierelor este foarte pretențioasă. Nu spune nimic că în învățământul tehnic sunt apreciați cei care se dau în dosul hârtiilor și nu cei care insistă pe latura practică. În școlile generale nu se mai face atelierul deși era foarte util pentru tineri. Nu-și formează abilități deși tocmai asta fac cei din din sistemele de învățământ apreciate. Se plâng de ore multe dar ore opționale precum religia nu se desfășoară în afara programului școlar, eventual la biserică. evident profesorii de religie ar trebui plătiți tot de ministerul educației. Rezultatul??? Agenți economici care nu-și pot desfășura activitatea piața muncii fiind foarte săracă în meseriile cunoscute. Dar dacă directorii insistă doar pe meserii precum tehnicieni mecatroniști, tehnicieni mașini comandă numerică cu siguranță vom pregăti pe bandă rulantă doar șomeri. Aveți cumva altă părere???

  25. Am dimineata de astazi cu o criza. Am vazut google classroom plin de teme puse ieri de niste profesori absenti si foarte exagerati. Am inceput sa rezolv temele una cate una in speranta ca voi termina pana la Craciun. La sfarsit am inceput sa caut un website peste care am dat acum cativa ani. Acel website iti permitea sa dai note profesorilor si un comentariu. Nu mai exista! A fost dat jos pentru ca nu era pe gustul sistemului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.