Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Sunt oare jocurile benefice pentru copii?

Avem cu toții în minte cel puțin 2-3 știri cu tineri care și-au ratat viața (sau chiar au murit) din cauza dependenței de jocuri (în special jocuri online). Avem de asemenea în memorie (sau în fața ochilor) imaginea unor copii care stau în parc de pildă și, în loc să bată mingea sau să facă mișcare, stau cu ochii ațintiți în telefoane sau tablete și joacă te miri ce.

Și din cauza asta e foarte ușor să cădem în cealaltă extremă și să ne propunem să pună prima dată mâna pe jocuri, când sărbătoresc majoratul sau, să fim chiar mai siguri că ies oameni din ei, la majoratul copiilor lor.

Lăsând gluma la o parte, există certe efecte negative ale jocurilor respective, dar, gestionată cu atenție situația, copiii noștri pot avea parte și de beneficii serioase, pe lângă faptul că, hai să o recunoaștem, își fac o plăcere (și mulți adulți joacă diverse, deci nici noi nu suntem imuni la asemenea lucruri).

Astăzi vă propun un exercițiu: să încercăm să vedem mai departe de sedentarism, stricat ochii, lipsa unei socializări decente etc. Să încercăm să vedem ce beneficii au jocurile asupra copiilor noștri (și chiar a noastră), dacă nu se joacă 24 de ore pe zi și au destul timp de mișcare și socializare „one on one„:

Un liant excelent între copii sau copii și părinți

Încă-mi amintesc cu drag de seriile de jocuri pe care le „devoram” cu tatăl meu. Jucam pe rând, pe singurul calculator din casă (pe vremea respectivă), gândeam strategii și ne încurajam reciproc.

Îi ajută să-și dezvolte gândirea logică și-i fac să caute soluții

Există jocuri de strategie, există puzzles și alte genuri conexe care-ți pun mereu mintea la contribuție. Asemenea jocuri sunt minunate pentru un copil, pentru că trebuie să gândească diverse strategii să evadeze dintr-o situație sau să mai crească un nivel.

Coordonare mână-ochi

Sigur că aceasta se dezvoltă minunat jucându-se cu mingea sau trăgând cu praștia de pildă, dar există și jocuri (cele de acțiune în general) care le dezvoltă aceste abilități. Și, ca orice joc pe care-l iubești, nici nu simt că fac „exerciții”.

Gestionarea resurselor și planning

Veți râde probabil, dar, aparent, unii jucători de SimCity chiar și-au căutat cariere în urbanism, inspirați de viața lor „dublă” din joc. Să spun sincer, după multe ture de Age of Empires, Stronghold și altele asemenea, începeam și eu să tot cuget la mici localități pe care să le dezvolți pas-cu-pas. Normal, nu am ocazia să ajung edil, dar, iată, unii chiar s-au gândit la o asemenea carieră.

Capacitatea de reacție rapidă și de a lua decizii pe moment

De jocurile de „acțiune” încearcă mulți părinți să-ți tină copiii departe, pentru că violența respectivă se traduce apoi și în comportamentul lor. Nu trebuie decât să aruncăm un ochi prin parcuri și să fim instant „victimele” apocalipselor gândite de tot felul de puștani, înarmați sau doar cărând un băț după ei, dar serioși în ideea de a anihila orice adversar.

Și totuși, departe de problema aceasta a violenței, jocurile de acțiune aparent ajută enorm tânăra generație în a-și dezvolta capacitatea de reacție și de luare rapidă de decizii. Când ești cu pușca în mână, înconjurat de inamici, chiar dacă e doar un joc, nu prea poți sta pe gânduri. Așa că, deși inconștient, începi să ai reacții prompte și precise, pentru a „supraviețui”.

Perseverență și concentrare

Majoritatea jocurilor cer o concentrare serioasă pentru a nu pierde un nivel sau a rămâne fără timpul necesar. Antrenamentul acesta de concentrare nu strică nici în viața de zi cu zi, copilul este deja pregătit să acorde atenție unei acțiuni și să ignore alți stimuli externi. În majoritatea jocurilor, pentru a accede la un nivel superior, trebuie să te ții de „treabă”, încă o calitate pe care dorim să o dezvoltăm copiilor noștri.

Dezvoltă spiritul de echipă

Deși de multe ori vedem doar copilul „singur” cu nasul într-un gadget, el de fapt este parte dintr-o echipă, ia decizii alături de partenerii săi, salvează colegi sau cere ajutor. Există numeroase jocuri de echipă ce-i învață pe copiii noștri să colaboreze pentru a-și atinge obiectivele.

Memorie

Există multe jocuri de strategie sau chiar de acțiune în care trebuie să ții minte diverse detalii. De la drumul corect spre „ieșire” la tot felul de alte informații importante pentru nivelul următor. Iar creierul respectiv, pus la muncă, are doar de câștigat.

Simulează situații reale de viață

Să luăm de pildă niște jocuri cu bebeluși. Nadia mea de pildă poate vedea clar ce face o mamă pentru copilașul ei și să imite aceste acțiuni. O idee minunată pentru familiile care așteaptă un nou-născut sau care doar doresc să-și informeze cei mai mici membri despre mersul vieții. E mai ușor (și mai plăcut) pentru copil să se joace așa, decât să le ținem nenumărate prelegeri despre cum se fac treburile prin casă. Plus că își dezvoltă și capacitatea de a avea grijă de ceva (în caz că intenționăm să le luăm un animal de casă, de pildă).

Veți râde probabil de mine, dar, când m-am apucat de condus (la frageda vârstă de aproape 30 de ani), orele de jucat Need For Speed m-au ajutat enorm în prima perioadă. Nu vă imaginați că am făcut curse nebune prin oraș, dar, imediat ce am pus mâna pe volan, chiar am reușit să-l manevrez fără niciun stres, deși nu aveam deloc experiență de condus (plus că sunt femeie :)).

Stau și mă gândesc că mi-ar fi fost benefice niște jocuri în care să trebuiască să parchez mașina .. probabil nici acum nu mi-ar strica.

Copiii au acces nemijlocit la tehnologie

Mă amuz și minunez cât de pricepuți sunt micuții la orice ține de IT. Sunt unii care la 5-6 ani se descurcă pe calculator mai ceva ca părinții lor. Departe de problemele de securitate (absolut reale, când au acces la net, mai ales nesupravegheat), faptul că se descurcă de minune pe calculator este în avantajul lor.

Hai să ne gândim la mulți români de vârsta a doua / a treia pentru care scrierea unui email este deja astro-fizică. Și, culmea, mulți sunt oameni deștepți și cu studii serioase (făcute pe bune).

Copiii noștri nu vor avea această problemă, iar priceperea lor în tehnologie nu poate decât să le deschidă și mai multe „uși” în viitor.

Învățarea e mai plăcută prin joc

Mă gândesc cu „bucurie” la anii de școală, când citeam tabele de înmulțire și le repetam ca papagalul. Sau orele de engleză din cărțile alea „sforăitoare” și pline de Shakespeare, de parcă recit Hamlet când cer o gogoașă prin străinătate.

Chiar intenționez să-i dau acces copilului la tot felul de jocuri educative, imediat ce este momentul oportun. Sigur va învăța mai ușor aritmetică sau chiar o limbă străină, când se joacă, nu doar citind tabele și vocabularul.

Și, pentru că e de acum pasionată de dinozauri (am primit o carte de la nepotul meu și asta mică e înnebunită după ei), poate pune mâna pe cele mai noi jocuri cu dinozauri.

Dezvoltă mândria de sine

Cred sincer că mulți copii (și adulți, dacă mă uit în jur) suferă de o proastă imagine despre sine. Poate datorită modelului „vechi” de parenting (să nu te lauzi că nu e frumos, nu te laudă părintele că ți se urcă la cap etc.), poate datorită vieții pline de stres și de frustrări .. nu știu.

Faptul că devine tot mai bun în „ceva” îl ajută pe copil să își crească încrederea în propriile forțe, să observe că este bun de ceva, chiar dacă acest ceva este un joc de strategie sau un FPS.

Câștigă noi deprinderi

Să ne gândim la jocurile sportive sau la cele de dans. Poate și de muzică. E mai ușor să înveți ceva când te joci, plus că e și distractiv.

O metodă bună de a-și consuma energia negativă

Cu toții suntem nervoși, stresați, obosiți. Cu prea multele ore de școală, micile conflicte în „gașcă”, presiuni familiale etc., și micuții au uneori nevoie de un mod de a se descărca. Și uneori îți pică foarte bine să-i rupi spinarea unui monstru periculos sau unei armate adverse. Partea bună este că, după ce te-ai calmat, nimeni nu a avut de suferit (nici familia sau prietenii, nici pisica, nici vaza de cristal a memei).

Există, iată, și efecte benefice ale jocurilor pe calculator sau a celor online. Sigur, este datoria noastră de părinți să monitorizăm aceste activități, să oferim informații, să ghidăm micuții în această lume atât de fascinantă și, mai ales, să avem grijă ca viața lor să fie plină de evenimente „offline”, pentru a nu deveni dependenți de jocuri. Ieșit în parcuri, drumeții, timp petrecut meșterind diverse prin casă etc. Nu este ușor să găsim un echilibru, dar este necesar.

Voi ce alte beneficii găsiți când este vorba de jocurile cu care-și petrec copiii noștri timpul?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

5 Comments

 1. Eu inca n-am copii, deci n-am inca un punct de vedere in privinta asta, insa intamplator lucrez in industria jocurilor online. In majoritatea aspectelor sunt de acord cu tine, jocurile pot aduce multe beneficii, si nu doar pe copii, eu le-am simtit pe mine. De exemplu jocurile de fete (dressup, makeup, design, decoration etc.) dezvolta foarte mult creativitatea. As zice ca cele de baieti sunt excelente in principiu din cauza strategiei, iti da mai mult de gandit (ma gandesc la jocuri gen tower defense). Cu jocurile de parking, din care eu personal am gandit peste o suta, pot sa-ti zic ca nu te vor ajuta neaparat sa-ti parchezi masina mai bine, dar te ajuta sa intelegi spatiul mai bine.
  Cel mai interesant mi se pare ca sunt multe jocuri cu lucruri pe care in viata reala nu-ti place sa le faci. De la spalat vase, spalat haine, curatenie in camera s.a.m.d. Si nu doar asta, dar sunt foarte populare. Nu stiu in ce masura copilul e influentat de ele, dar poate un parinte ar putea cumva sa-l determine sa vada aceste task-uri ca un joc care apoi le poate face si in realitate :))
  Cu toate astea, recomand super atentie din partea parintilor pentru ca exista jocuri si jocuri. Cele cu operatii sunt foarte controversate pentru ca sunt extrem de grafice, insa mie mi se pare ok, pentru ca te ajuta sa iti intelegi organismul (e ca o ora de anatomie) si poate chiar te inspira sa vrei sa fii doctor. Insa sunt altele care sunt pur si simplu… disturbing… gen autopsia lui Amy Whinehouse, joc care are miliarde de gameplays.

 2. eu am copila de 7 ani. Am evitat jocurile pe calculator considerand ca varsta asta este pt joaca afara, joaca tactila, joaca cu piese de lemn, lego, pus mana pe foarfec si imbracat papusile din carpele de la mami etc
  Evident ca mai comod pt multi parinti sa lase copilul la o tableta – o vad pe unde mergem…

  Solutia: echilibru.

 3. Eu nu sunt impotriva jocurilor, nici macar a celor pe calculator. Cred ca totul tine de capacitatea parintelui de a selecta atent jocurile respective si poate chiar de a se juca impreuna cu copilul, astfel incat acesta sa isi dezvolte in mod placut abilitatile de cunoastere. In plus, intr-o era a tehnologiei, nu poti avea pretentia ca cel mic sa fie complet strain de tablete, de exemplu. Nu am ajuns inca la etapa asta cu fiica mea, dar cred ca asa ar fi cel mai bine sa procedez: sa o las sa descopere, dar sa ii pun eu la dispozitie resursele pe care le consider ok pentru educatia ei.

 4. Toti gameri cu care am discutat pana acum nu ai nicio idee cum arata o carte,filmele de care sunt interesati sunt din gama Harry Potter etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.