Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Un nume, ce este intr-un nume?

Ma sperie gandul ca poate odata, va fi o bucatica de om in mana mea, pe care eu va trebui sa o introduc in lume sub un nume. Numele este ceva definitiv (stiu ca se poate schimba, dar oricum ma sperie gandul ca nu il voi gasi pe cel potrivit). Cunosc multi oameni cu nume comice (sau cel putin mie mi se par prost alese). Este si diferenta dintre generatii, locatii de viata (sat sau oras) .. atatea “daca si parca”.

I-as putea spune unui baietel de pilda Mircea (ar fi insa al patrulea in familiile reunite, eu zic ca e prea mult deja), as putea folosi numele unuia dintre parinti , frati, surori, alte rude  apropiate si dragi. Dar ce sa alegi? Pe cine sa il iei ca “exemplu”? Daca se supara aialalti, ca au fost ignorati? Daca numele lor sunt atat de ciudate in opinia ta, incat sa nu doresti sa le mai folosesti si pentru copilul tau?

Inainte sa incepeti sa ma felicitati: NU se arata niciun copil. Este doar o problema retorica, mi-a troznit in minte acum cateva zile si am tot intors-o pe toate partile.

Cand va fi momentul, sper ca ma voi descurca onorabil. Mi-am incercat talentele in ceea ce priveste regnul animal, am “botezat” doi cutu si stiu cat m-am framantat si atunci. Chiar daca sunt niste animale si nu le pasa daca ii cheama cutu sau bula, m-a patruns si atunci importanta unui act onomastic de calitate. Unul este Junior (pentru ca era cela mai mic din familie. Pana atunci eu eram “aia mica”, de atunci el era micutul, deci Junior a fost o gaselnita logica). Al doilea cutu este Santini (numit asa pentru ca l-am gasit in a doua zi a Sarbatorii Pascale de anu’ trecut). Un nume de “sfant” pentru o gaselnita de iepuras. I se spune Santi (ca doar ne place sa diminutivam pe cat posibil).

Sunt curioasa cum voi face treaba asta cand voi avea de dat un nume, ce se va purta multe zeci de ani. Voi ce nume preferati pentru fete si baieti? Sunt curioasa 😉

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

13 Comments

  1. e s’pinoasa’ problema intr-adevar.. acum cativa ani am aflat ca bunica mea, de exemplu, a avut nu unul, nu doua.. ci 4 nume !!! + cel de familie. Cred ca strabunicii mei au avut ceva cu bibilica la momentul respectiv..
    Pe prietenul meu il cheama Caius Cristian.. numele inseamna acelasi lucru! Doar ca unul l-a vrut mama, celalalt tata.

    De multe ori parintii dau copilului mai multe nume probabil fiind in aceeasi situatie: sunt nehotarati. Mie totusi mi se pare incomod sa ai 2-3 nume.

    Eu deja stiu 🙂 Daca ar fi baiat – cristi, iar daca ar fi fata – nu stiu pentru ca as vrea baiat 😀 Oricum nu as da (ipoteticei) fete un nume ciudat sau iesit din comun.

  2. Draga Ramona, numele unui copil iti poate veni asa … deodata … dintr-o intamplare fericita. Simti ca acela e numele pe care vrei sa-l auzi toata viata. Cel putin asa a fost in cazul nostru. Eram intr-o farmacie, iar farmacista, care avea deja doi baieti, se uita la burtica mea si mi-a spus ca si ea isi dorea o Raluca, dar D-zeu i-a dat doi baieti, Luca si Andrei. Noi ne asteptam la un baietel, dar cand am aflat ca e o ea, primul nume la care ne-am gandit a fost … Raluca. E foarte posibil, deci, sa simti ceva aparte pentru un nume, oriunde l-ai intalni (intr-o farmacie :)…in listele lungi de pe internet, etc).

  3. Liana, asta este o intamplare superba. E extraordinar cand iti vine o asemenea inspiratie. Sper ca si eu voi avea parte odata de asa ceva …

  4. Eu o sa iau toate numele posibile, le bag intr-o baza de date si dau un random. As putea sa le filtrez pe alea comune inainte … si pe alea amuzante (Gheorghelina).

  5. Pe mine ma enerveaza obiceiul de a boteza un copil dupa un alt membru al familiei. Adica e ok de exemplu sa-i dai al doilea nume dupa cineva drag. Dar e enervant sa vezi pe cineva cu acelasi nume ca tine. In totalitate. Unchii mei au facut asta: si-au botezat fetita dupa mine cu cmbele numa + ca avem acelasi nume de familie. Nu-mi place si nici ea nu e incantata.

  6. măi, scuză-mă, poate nu înţeleg exact cum te simţi ca femeie .. dar aş spune că, stând cu copilul în braţe, ai să ştii atunci exact ce nume să-i dai. pentru că numele descrie personalitatea. şi dacă e ceva important, este să îi dai un nume care să se “potrivească” cu el, nu ales pentru că îţi place ţie cum sună.

    părerea mea.

  7. Beatrice,
    Leonard, Raphael, David – atatea imi vin in minte, din cele care imi plac.

    Eu as vrea sa pun la copii mei nume care sa semnifice ceva. Spre exemplu la evrei, cand se alege numele la copil e o treaba foarte serioasa, acel nume simbolizeaza ceva, are o anumita semnificatie pentru familie … etc * chestii de genul asta. Mi-ar place ca numele sa nu fie doar un simplu nume ci sa fie ceva mai cu greutate.
    Spre exemplu numele meu inseamna Dumnezeu este judecator sau Dumnezeu judeca

  8. @daimon: sper ca asa se va intampla. iti dai seama ca oricum imi voi face lectiile cu atentie si voi avea cel putin 20 de nume posibile, dupa care nevom scoate ochii amandoi incercand sa cadem de acord

    @piry: normal raspunsul tau pentru un programator. Eu din pacate nu posed creier atat de dezvoltat, poate apelez la tine pentru baza de date 🙂

    @Daniel: si eu as dori ca numele sa fie ceva special. Sa insemne ceva ..

  9. avand in vedere ca pe mine ma cheama Andaluna… e normal k viitorilor mei copii (peste vreo 10 ani:P) sa nu le pun niste nume f comune 🙂 … momentan, la baieti imi place numele Patrick-Bogdan (“Bogdan” va fi ori pe post de nume de familie, ori prenume in caz k tatal nu va dori in ruptul capului ca pruncul sa poarte si numele meu de familie 8-|), iar la fetite acum m`as gandi la Rania 🙂

  10. Daca va fi baietel, da-i numele meu. 😛
    Cand alegi un nume pentru “viitorul” tau e vorba fie de inspiratia de moment ori dupa lungi si dese sedinte de brainstorming. 😀 Ce parere ai de parintii ai caror copii se numesc: Ioane “Hâc” Escu.
    Stii cum isi numesc chinezii copii? Pun o farfurie in capul scarilor si ce zgomote se aud ala-i numele copilului. Zdrang Ping Pang Zronc

  11. Cred ca parerea mea a fost spusa: BrainStormING/[slash]/Expiratie (Inspiratie).

    Eu stiam ca japonezii arunca un lighean, pe scari, de la etajul 2 sau 3 (Sa aiba de unde sa aleaga) si noteaza ce aud, apoi… una din cele doua variante precizate mai sus (de mine)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.