Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Varsta e doar un nume, sexul e si el ceva acolo …

Mi-a placut enorm inca de acum cativa ani o piesa: Saffire – Middle Aged Blues Boogie (daca o gasiti, ascultati-o, e draguta de tot). Ideea centrala a acestui criptic articol este una clara: VARSTA si SEXUL nu trebuie sa fie niste limitari, cel putin eu am incercat sa nu ma supun lor.

Nu mi-a convenit niciodata cand mi s-a spus ca sunt prea tanara sau prea batrana pentru ceva ce imi place. Nu mi-a placut sa mi se spuna: “esti femeie, cum ai prententii sa reusesti in domenii barbatesti?” sau orice comentariu limitativ de genul asta.


Citeam pe forumul de arte martiale (dojo.ro e proiectul) o intrebare din partea unui nou membru, curios daca la 26 de ani mai are rost sa se apuce de arte martiale de contact, recte Muay Thai, Kickboxing sau Kyokushin Kai. Pai care e frate problema? Ca eu tot nu inteleg. Este normal ca un adolescent sa aiba mai multe sanse de performanta de pilda, pentru ca incepe la o varsta frageda. Sunt si sportivi exceptionali, care au inceput mai tarziu, dar de multe ori o varsta mica e indicata, daca doresti super performanta. Dar cine spune ca nu te poti simti bine antrenandu-te, ca nu poti atinge o anumita performanta si ca nu iti face bine sportul?

Am inceput Karate pe la 23 de ani. Femeie pe deasupra. Intreaga familie s-a zdruncinat din temelii, mai ales cand veneam acasa vanata pe brate de la blocaje prea intense, cand mai prindeam un picior peste nas etc. Shotokan este un stil pasnic (comparativ cu cele de contact), deci nu imi puneam pielea prea mult la bataie, dar oricum antrenamentul nu este usor si veneam des in patru labe de atat efort.

Absolut previzibil: am avut tot felul de cunostinte care isi dadeau ochii peste cap cand auzeau ca nebuna merge la Karate. “Pai esti fata, cum sa mergi la asa ceva?” Foarte simplu: imi placea, ma lasau aia acolo (aveam zile in care erau mai multe fete decat baieti), imi facea bine. Si acum, dupa 2-3 ani de pauza-antre-pauza-pauza am un abdomen frumos si cam totul este bine “slefuit”. Antrenamentele mi-au priit fizic mult (de la imaginea de slabanoaga, am trecut la cea de salbuta, dar atletica) si psihic cat cuprinde (ma pot concentra mai bine, am mai multa vointa, capacitate crescuta de efort etc.)

Ceea ce m-a deranjat cel mai mult in anii astia (cat m-am implicat in chestii ‘baietesti”: radio, web design, arte martiale etc.) a fost conceptia aia limitativa: daca esti femeie, nu prea ai ce sa cauti in domeniul asta. De ce? Atat timp cat ma descurc bine in domeniul ala, atat timp cat sunt acceptata, chiar si ca femeie, de ce sa nu fiu fericita si la locul meu, numai pentru ca societatea imi rezerva mie, ca femeie, cusutul, tesutul si facutul de mancare?

La varsta este la fel. Si eu m-am apucat de sport la “batranete” si ma reapuc la si mai mult timp trecut de atunci. Pentru ca ma simt bine, pentru ca imi depasesc eu limitarile pas cu pas, pentru ca este ceva ce pot face eu pentru mine. Nu cred in asemenea limitari. Chiar daca nu pot avea performante de K1 de pilda, nu asta imi doresc.  Nici macar in web design nu imi doresc sa fiu miliardara sau nu stiu ce geniu absolut. Chiar daca sunt femeie si m-am apucat tot pe la 23-24 de ani (in timp ce multi ‘pusti’ sunt satui de astea la 12 ani), cresc in ritmul meu si este loc si pentru o baba in domeniul asta. Concursul cel mare este cu mine insami: incerc sa invat, sa ma specializez in ce imi place, eventual sa imi fac un viitor pe masura puterilor mele.

Am copii de 12-14 ani pe forumuri pe post de moderatori. Cunosc tineri de varste apropiate care imi dau la orice ora lectii de web development, care se exprima suparator de corect si de frumos, care se comporta ca niste oameni de 30 de ani, desi au poate jumatate de varsta. Sunt unul dintre putinii admini de forumuri care i-au “folosit” pe acesti copii in roluri de community management. Pe wtricks am avut moderatori care au crescut odata cu forumul. Aveau 13 ani la “angajare” si pot spune ca oameni mai destoinici decat ei nu am intalnit in viata mea. In timp ce altii strambau din nas auzind ce varsta au, eu le dadeam prerogative de moderatori si ii lasam sa se ocupe de comunitatea pe care o iubeau. Cum sa ma las influentata de varsta lor scriptica, atat timp cat s-au comportat ca niste oameni mari si super competenti? De ce sa ii tai unui copil exceptional aripile, daca el chiar poate sa isi asume asemenea obligatii?

M-am confruntat si eu cu multe stereotipuri. Cu oameni socati sa afle ca dojo este de fapt “gagica”, oameni speriati de ideea ca o femeie le face situl sau le administreaza forumul. Si la ora asta sunt IT specialist in casa. Nu conteaza ca sunt femeie, conteaza ca ma pricep la asta. De ce sa ne limitam aspiratiile numai pentru ca niste oameni nu pot intelege ca gradul de competenta depinde de munca, talent, timp investit si nu de faptul ca esti barbat/femeie, ca ai 15 sau 45 de ani? De ce ne place sa acceptam aceste limitari? Este greu uneori sa convingi ca POTI sa faci ceva, dar este important sa incerci domeniul care te pasioneaza.

Asa cum oameni la 60 de ani se apuca de arte martiale, femeile dau buzna pe net si unele sunt chiar competente, copii de 15 ani stiu multe despre programare/design/content management, asa trebuie si noi sa lasam stereotipurile deoparte, sa INCERCAM pur si simplu. Mi-ar placea sa aflu pe pielea mea ca NU POT face un anumit lucru. Sa incerc si sa esuez. Nu sa stau deoparte pentru ca societatea considera ca o femeie de 29 de ani nu prea are ce cauta acolo.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

15 Comments

  1. Ai un punct de vedere foarte corect, cel putin asa mi se oare mie. Adevarul ii ca doar tu poti spune daca poti sau nu face un lucru. Asa este si in muzica, domeniu pe care eu il mai frecventez, este greu sa incepi la o anumita varsta, dar asta nu inseamna ca nu poti avea o performanta buna, trebuie sa ne eliberam de stereotipuri, sau de ego-urile noastre

  2. probabil eşti o excepţie.
    sau nu. şi aş spera să nu. e incredibil cât de mulţi oameni se găsesc să îţi spună ce NU poţi, nu are rost, nu are sens, nu merită să faci, din punctul lor de vedere. şi mai sunt şi momentele alea de rahat, când suntem incredibil de maleabili şi acceptăm punctul de vedere al altuia, raportat la viaţa noastră.

  3. Stii ce-i mai nasol? Ca de obicei cei la care tinem si care sunt importanti pt noi ne spun ca hai mah ca nu are rost, ca nu ii bine si dinastea…cand colo cei mai apropiati ar trebui sa ne intelegea dorintele si sa ne incurajeze. Sau ma insel?

  4. Eu am fost de cand ma stiu o ‘gica contra’, sa nu uit sa le multumesc parintilor pentru asta, chiar daca pe ei i-am suparat cand faceam totul pe dos 😀

    Nici mama mea n-a fost incantta ca ma apuc de kung fu, in clasa a 9a. Eu eram in culmea fericirii, ea era crispata…

    Cu informatica la fel, multi profesori au impresia la facultate ca fetele sunt mai prejos.
    Intr-adevar, multe sunt, dar eu si inca 2-3 baieti mai stim ce e ala aparat de masura si cum arata un condensator (chiar ieri aveam laborator de retele si o fata a recunoscut ca nu a vazut o placa de retea in viata ei!).
    Multi mi-au zis ca informatica e domeniu de baieti.. ete ca s-au inselat 🙂

  5. 1. Nu exista domeniiasa-zis barbatesti si femeiesti, au trecut vremurile alea: exista femei pilot de incercare pe mig-uri, exista femei sofer pe camioane de mare tonaj, exista femei in foarte multe domenii care inainte erau rezervate aproape exclusiv barbatilor.
    2. Cat despre varsta, am observat o chestie: cu cat inaintezi in varsta devii un pic mai parsiv, mai blazat, mai sters, dar mult mai important pe scara sociala; ca, nu-i asa, a trecut vremea in care visai, acum deja ai casa , masina situatie si poate si o afacere buna. Si majoritatea se schimba mult, banul ii schimba, varsta ii schimba.
    Dar asta e problema lor, nu a mea.

    PS Chestia cu femei in web design, development: daca boby nu gasea 2 gagici guralive, detul de bune in dezvoltare continut, acel domeniu ramanea si in ziua de azi la fel de inactiv cuma fost o perioada buna de cand a fost inregistrat pana cele doua domnisoare s-au implicat in proiect.
    Si fetele sunt bune la multe alte chestii…inclusiv la asigurarea unui anumit echilibru in viata unui barbat, ca vorba aia, “cauta femeia”. Evident, mai au si mici probleme, ca tot omu…

  6. Dojo o sa le iau inginereste as cum stiu eu sa le zic:
    – daca vrei sa faci anumite performante, iti spun eu ca varsta isi spune cuvantul
    – apoi domeniile femeiesti/barbatesti inca sunt reale; sigur ca cele/cei care trec “granita” sunt dupa parerea mea “exceptii” frumoase; si tu esti una!
    Si la final crede-ma ca nu e vorba doar de niste prejudecati, ci de o obisnuintza. Dar vorba lu’ mamaie:
    MAICA, INVATZU ARE SI DEZVATZ! Asa ca nu va speriati si fiti rabdatori/toare!
    😉

  7. Webdesignul nu este un domeniu strict barbatesc.
    Nici karatele. Radio-ul in nici un caz.

    Domenii barbatesti sunt programarea, driving cars, constructii … lucruri la care trebuie sa ai un creier care gandeste mai mult logic decat haotic si irational (women style).

    Deci eu nu sunt de acord cu parerea ta despre domeniile respective, si sunt de parere ca nu sunt tipice barbatilor (stiu multe femei pricepute in design).

    Si eu am fost uimit (nu speriat) cand am vazut ca esti femeie, dar am fost uimit intr-un mod pozitiv. Continua sa faci ce faci si ai grija la detaliile alea mici.

  8. Salut Radu 🙂

    Iti dai seama ca te-ai pus bine cu “sefa” prin acest comentariu 😀

    Multumesc pentru apreciere, nu este nimic iesit din comun pana la urma, este chiar un design simplut, ca nu prea am avut timp de el.

    Ai dreptate ca prea multe interese te cam distrag de la “drumul” tau, asta incerc si eu sa evit, pentru ca mereu descopar ceva nou care sa ma pasioneze. Este insa bine sa nu te impiedici de idei de genul “am varsta asta” sau “sunt femeie, nu am ce cauta in domeniul asta”.

  9. Adevarul este ca aspectul blogului tau este impresionant. Adica nu stiu ce tehnica sta in spatele ei, dar efectul artistic este grozav. Si da, ai dreptate in privinta varstei, sexului, si rasei, dar eu zic ca tot apucandu-ne de cate ceva…exista riscul sa ne risipim resursele de la unicul nostru talent adevarat.

  10. Este foarte frumos ce sustii tu dar totul este ca toate aceste nebunii sa vina dintr-o dorinta sincera a individului si nu dintr-un spirit de fronda generalizat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.