Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

American History X

Incepe in cateva minute pe TVR.

Revin cu mai multe pareri, l-am vazut acum vreo 2 ani. Sa am ideile proaspete.

De vizionat 😉

No, hai ca l-am vazut (revazut, mai exact).

Edward Norton intr-un film dur. Un film care te socheaza, te supara si apoi te socheaza din nou. Un film ce iti “vorbeste” despre intoleranta, despre discriminare, despre suprematia rasei albe, despre momentele in care aceasta suprematie dispare si albul este “negrul”, despre ura si despre cum iti schimba ea viata.

Din pacate nu sunt un bun critic de film (nu sunt deloc), dar nu pot trece peste acest film, American History X, fara a va spune care sunt gandurile pe care le am dupa ce l-am vizionat.

As putea supralicita si spune ca “pica” bine exact in momentul in care si noi avem anumite probleme sociale similare. Ei nu sunt negri, dar o mare parte din problemele pe care albii din film le pun in carca celor de culoare, se cam potrivesc cu problemele pe care le avem si noi in tara.

“Sclavia s-a abolit de 150 de ani, si astia inca nu s-au adaptat?”, intreaba Derek Vinyard (eroul principal) satul de atatea probleme cauzate real sau doar in mintea lui de cei de culoare (citatul este aproximativ). Si la noi exista o anumita etnie care inca nu pare a fi in stare sa se adapteze legilor din tara si stilului de viata din acest moment.

Aceasta “rasa” primeste locuri de munca de la stat, locuri in facultati, pentru care nu trebuie sa sustina examen, mi-ar placea sa cred ca ocupa si locuri de munca tot in sistem privilegiat dar (cu riscul de a se considera ca discriminez) mi-e teama ca nu este cazul 😀

Ceea ce mi s-a parut cel mai important in acest film a fost faptul ca generalizam si astfel condamnam o intreaga rasa, o intreaga comunitate, desi NU TOTI sunt la fel. In cazul lui Derek, convins ca toti negrii sunt “arma diavolului”, revelatia vine intr-un moment neplacut: in inchisoare albii lui (cu aceleasi idei de “white supremacy”) se intorc impotriva lui, exact acei albi (nu atat de fixati in convingerile lor) fac tot felul de intelegeri cu “corciturile”, pentru ca isi stiu interesul.

Este tradat in crezul lui (absolut sincer pana la urma) de oameni care stiu sa creada in ceva atunci cand le convine si de asemenea stiu sa se faca frate cu dracu’ pana sa treaca mitica punte.

Salvarea lui vine exact de la un negru, un individ care, desi stie de ce este Derek la “mititica”, desi ii vede tatuajele si ii cunoaste istoria in cele din urma, il salveaza de negrii care in inchisoare sunt majoritarii. Acolo, in inchisoare Derek este “negrul”.

Tot acolo invata ca si cei de culoare pot fi simpatici, ca poti discuta cu ei, primeste sfaturi pana si in dragoste, de “anger management” (ca tot este furios), ca nu conteaza ce culoare ai, atat timp cat exista comunicare si bunavointa. Interesant este ca tot in inchisoare este vizitat de profesorul lui Mr. Sweeny, ce ani inainte s-a facut si el vinovat de aceleasi sentimente discriminatorii, la adresa albilor de data asta. Si iata ca acum Derek invata un lucru important: ura NU este doar a lui, nu doar el uraste, chiar si el ESTE URAT.

O replica mi s-a parut din nou absolut importanta si vorbele in cauza sunt ale profesorului negru fata de fostul sau elev eminent. “Has anything you’ve done made your life better?”

Raspunsul lui Derek NU poate fi afirmativ: este in inchisoare (sentinta pe 3 ani, daca fratele sau mai mic depunea marturie, ar fi luat sentinta pe viata), familia are probleme uriase (tatal sau a murit cu cativa ani inainte, mama este foarte bolnava, sora mai mare este in scoala, fratiorul este deja skinhead convins si o ia pe aceeasi cale ca si el, mai are o sora micuta, cei ramasi acasa locuiesc intr-un apartament mizer si prea mic pentru necesitatile lor), el este in infirmierie dupa ce a fost violat de alti neonazisti ca si el (suparati ca se intelege tot mai bine cu negrii), a fost un elev eminent si putea avea un viitor mai bun.

“Has anything you’ve done made your life better?”

Cu gandul acesta iese din inchisoare si este gata sa isi asume adevaratul rol de cap al familiei.Trebuie sa il scoata pe fratele sau mai mic din “gheara” organizatie neonaziste care a prosperat pe renumele sau (a devenit un adevarat erou in perioada detentiei) si trebuie sa opreasca haosul pe care l-a declansat in urma cu 3 ani.

Odata ce ai pornit insa un asemenea val de ura si s-au intamplat atatea, este oare posibil sa “inchizi robinetul” si sa spui “OK, gata!”?

Revenind la similitudinile intre situatia din film si unele evenimente care nu sunt atat de departate de noi, nu pot sa nu ma gandesc ca discriminarea este ceva ce ne afecteaza. Ma fac eu insami vinovata de anumite ganduri “necurate”, cu privire la anumiti reprezentanti ai minoritatii in cauza. Este clar ca sunt multe probleme pe care le cauzeaza, este clar ca noi “romanii pur sange” nu suntem sfinti din calendare.

Discriminarea doare cand esti tu cel fata de care se stramba din nas. Cat de jigniti ne simtim cand italienii de pilda ne-au trecut la categoria “tigani” PE TOTI? Cat de mult ne doare cand uneori suntem priviti cu un rictus de scarba numai pentru ca suntem romani? Nu furam. Nu ucidem. Pana si amenzile ni le platim corect. Ne spalam, mirosim bine, vorbim civilizat. Si ne dorim ca peste granita oamenii sa ne priveasca asa cum trebuie: ca pe niste oameni. Daca as fi scuipata de un neamt de pilda pe strada, mi-ar placea sa cred ca a facut-o pentru ceva ce EU PERSONAL am gresit. Ca i-am calcat cainele, ca i-am dat peste cap gunoiul sortat cu grija. Nu pentru ca sunt romanca.

Eu personal NU ma voi plange aici ca am fost discriminata, pentru ca as minti. Este drept ca nu am vizitat Italia (si poate spre binele meu voi mai sta departe o perioada), in Germania, Cehia si Ungaria insa (putinele tari pe care le-am vizitat) am fost tratati bine. Am vorbit romaneste linistiti, am fost tratati cu respect, servirea in hoteluri, restaurante, magazine a fost ireprosabila.

Discriminarea este o chestie pe care o imbratisam repede. Este o furie care te cuprinde usor. Dar oare cat de mult mi-ar imbunatati asta viata?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

12 Comments

  1. […] aşa de felu’ meu îi iubesc mult. Aşa de mult… Mă inspiră mult American History X (mersi Dojo)! Tare frumos ar fi un exemplu de genul ăla, cu dinţi pe bordură. Revenind. O dată cu frigul, […]

  2. L-am vazut la o luna de la lansare:D. Mi-a placut, l-am si revazut de vreo 4-5 ori. Era misto si documentarul making of cu Norton povestind de cum mergea la sala ca sa apara si el mai “consistent” in film… Era un fel de pre-editare a fight-clubului…

  3. Eu deja l-am ratat..Nu mă prea pasionează filmele astea.Singurul film istoric care m-ar interesa ar fi “Nostradamus” :X

  4. Hi hi, iata ca eu si Deckard suntem in sfarsit pe aceeasi lungime de unda 😉

    L-am vizionat aseara, bietul iubi a trebuit sa suporte varianta “geeky” a mea: cu ochetii pe nas, mormaind de zor cat de misto e filmul. Greu de digerat, un pic cam “epic’ in anumite scene, dar vorba englezului “it really makes you think”.

  5. Filmul asta este genial…chiar este de recomandat…UITA-TE LA FILM BAH…fara prea multe explicatii.
    Acum hai sa-ti dau un pont ca vad ca ti-a placut (nemernicii) astia de la tv au mai taiat din film 😉 …cand o sa-ti mai aducit aminte de filmu asta si vrei sa-l mai vezi o data cauta o varianta dvd 😛

  6. Sa inteleg ca pe TVR se dau filme bune, cel putin asta am observat in ultimul timp :O

    Foarte faina prezentarea la film 😀

  7. O micuta completare pe langa descrierea filmului – sa vezi ce furie oarba e in spatele luptei anti-discriminare. eu m-am trezit la un moment dat cu mai multi bolovani in cap ca am discriminat, decat pietricica pe care o aruncasem eu spre altul discriminand.

    Probabil (in real life) multi dintre cei care lupta impotriva discriminarii se simt discriminati pe undeva (de ceva/cineva) si asta e motorul actiunilor…

    Nu-mi dau seama exact, zic doar.

  8. cam tarziu am gasit acest topic, sincer o parte din mine impartaseste aceeasi idee cu a unora dintre voi, si anume ‘rasismul este o prostie’. Da cand dau ochii cu cate un tigan care se ia de un om care a baut putin(poate fi chiar un tata sau o mama de a voastra) si gaseste amuzant sa ii torpileze un pumn si un scuipat in fata…scuzama nene dar sunt rasist la faze dinastea. Am gasit amuzant cand eu impreuna cu fratemiu si un baiat iam dat omor lu un ‘negru’ dinasta care acum este la parnaie pentru viol si omor(era o baba betiva victima).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.