Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

De ce iti deschizi un blog?

Primesc deja tot mai multe intrebari despre cum se incepe un blog. Mi se cere sfatul, se doresc “retete” pentru succes. Oamenii sunt tot mai interesati de acest fenomen si incearca sa se informeze. Asta e bine.

Cred ca prima intrebare pe care tu, draga cititorule, poate viitor blogger, trebuie sa o ai in minte este “DE CE fac asta?”. Ai incercat sa iti pui aceasta problema? De ce doresti sa iti deschizi un blog?

1. Doresc sa imi exprim ideile si sa tin un mic jurnal online

In mod normal un blog este un jurnal online. Unul in care mentionezi ce s-a intamplat in viata ta, ce concluzii ai mai tras de ziua trecuta, ce te-a suparat etc.

Se spune ca in mod normal un blog de genul asta poate sau nu sa atraga. Unii sunt interesati de “nise” de pilda (blogging, bani pe net, funnies etc.) si poate nu iti vor lua blogul prea in serios, altii sunt insa ceva mai “voyeuristi” si adora sa citeasca tot felul de chestii personale.

Bineinteles ca un blog interesant si bine scris va atrage, deci nu te sfii sa te prezinti asa cum esti, onest si interesant.

2. M-am specializat intr-un domeniu .. doresc un blog de specialitate.

Faptul ca wordpress este atat de usor de indexat si merge bine pe partea de SEO ii atrage pe tot mai multi internauti. Acestia isi pornesc bloguri “nisate” pe sistemul acesta si adauga constant continut. Poti scrie despre web development, poti posta tutoriale, poti scrie despre fizica nucleara sau ce iti place tie. Important este sa poti sustine continutul mult timp de acum inainte, deci sa cunosti bine domeniul in cauza.

Din nou, continutul original si bine scris vor ajuta: blogul tau poate deveni o autoritate si asta iti va aduce numai lucruri pozitive.

3. Pur si simplu simt nevoia sa scriu

Multi ne facem vinovati de asta. Simtim nevoia de a va prezenta aici tot felul de “descoperiri” personale, de a comenta cand ceva chiar ne-a stricat ziua, de a va recomanda un film bun sau o piesa muzicala care chiar ne-a picat bine.

Multe dintre blogurile de calitate sunt construite pe aceasta “nevoie” a autorului de a se exprima. Este daca doresti un fel de terapie pentru noi, bolnavii de blogging 😉

4. Am auzit ca pot avea succes la fete mai usor

Visul oricarui baiat interesat de blogging: sa devina un blogger celebru si sa cada fetele pe spate de emotie cand afla ca el este mare “xulescu”. Acum depinde si de fete, zau asa 🙂

Sunt unele care ar aprecia faptul ca ai un blog, asa cum sunt multe care nu stiu ce este asta, carora li se pare “geeky” (si lor nu le plac “tocilarii”) sau care chiar nu ar iesi cu tine la suc pentru ca nu le place freza ta.

Lasand gluma la o parte: un blog poate reprezenta acel “ceva” care sa te faca interesant, exista oameni care te vor citi si te vor aprecia sau uri. Pana la urma bloggingul este o chestie “sociala” cu bune si cu rele.

Chiar sunt curioasa cate fete ati agatat prin asta 😀

5. Vreau sa fac bani

Sfatul meu: nu iti da inca demisia de la jobul pe care il ai deja.

Este clar ca pana la urma cu TOTII suntem interesati de monetizare. Nu fac pe mironosita si recunosc ca si eu, in timp, mi-as dori sa castig un ban cinstit. Si nu este rusine sa gandesti asa. Un blog presupune multa munca (unul serios cel putin). In momentul in care el creste e posibil sa existe si oameni interesati de advertising. Nu stiu sincer cati dintre noi am spune unui potential client de banner pe blog: “auzi, ba, nu-mi trebuie sutele de mii pe care mi le oferi tu pe luna, eu chiar nu am nevoie de bani”.

Poate sunt asemenea “exemplare”, dar in mare parte un blogger care munceste deja de mult timp pe blog ar fi incantat ca macar un leut cinstit sa obtina. Si nu este nimic gresit in asta.

Nu porni insa de la inceput de la premisa ca vei face zeci de milioane pe luna din blog. Un blog care merge exclusiv pe continut de calitate si unicat, scris pentru cititori si nu pentru motoarele de cautare (adica fara articole construite pe baza unor cuvinte care se stie ca se vor cauta), va monetiza mai greu. Si trebuie sa iti cunosti si limitele: exista anumite subiecte pe care nu le vei atinge? Vei scrie despre orice, oricat de “discutabil” ar fi numai pentru bani?

6. Vreau un trafic nebun

Iarasi ajungem la discutii de genul “calitate”. Doresti miii de vizitatori pe zi? Esti multumit cu 100 atrasi de continutul tau deosebit? Ca un mic experiment: in cautarile mele de noi bloguri de citit am intrat pe trafic.ro (sectiunea blogs) si pe zelist.ro (un fel de technorati romanesc).

Cele mai multe bloguri de calitate pe care le gasesc consecutiv se gasesc pe zelist, cel putin aceasta este observatia mea. Daca privesc dupa traficul lor in trafic.ro, pe multe le gasesc pe paginile 30-50 .. adica … “slabut” ca trafic.

Sunt bineinteles si exceptii de la ambele reguli (bloguri slabute pe primele pozitii in zelist, foarte rar) si bloguri exceptionale pe primele pozitii in trafic.ro .. majoritatea celor care ma atrag insa in fiecare zi nu prea stau stralucit cand e vorba de trafic. Si totusi au continut superb si multe comentarii.

Trebuie si tu deci sa stabilesti: devii “sclavul” traficului si incerci cu orice pret sa fii primul (chiar daca asta inseamna continut “discutabil”, folosirea de tot felul de boost-uri de trafic, etc.) sau te axezi pe un continut bine ales, fara “priza” la marele public cautator pe google, dar care va satisface cititorii tai cei pretentiosi?

Si acum ca tot am reusit sa atingem destule probleme si probabil sa mai calcam indirect niste bataturi sensibile: voi de ce ati deschis blogul? Aveti un motiv clar? Au fost mai multe?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

28 Comments

  1. In principiu lumea vrea sa faca bani si in caelasi timp sa-si exprime propriile pareri online, sa cunoasca noi prieteni.
    Sunt sigur ca daca nu ar fi venit adsense in ro, nu erau asa de multe bloguri.
    Totusi sunt si destule bloguri de suflet, fara monetizare pe dansele, cum zice moldoveanul.

    Ai dreptate, blogurile de calitate nu sunt obligatoriu cele cu trafic mare, asta fiidca respectivul blogger scrie liber, lejer, fara optimizare seo pt text, si articole facute special pentru trafic (gen manele, moni si irinel, etc).

    PS eu am deschis un blog fiindca ma enervau astia de la gsp cu laudele la adresa Stelei cand a batut la kiev, si voiam si eu sa-mi dau cu parerea. Apoi am pus si ceva reclame, ca-s cam fomist, recunosc.
    Dar sincer, tot un site monetizeaza ceva mai bine, si nu trebuie sa scrii chiar zilnic. Ma rog, sunt discutii ample despre monetizare. De ex: site-urile de statusuri, avatare, castiga vreo 10 centi la 12 clickuri.
    Asa ca mai bine balacaresc fetele din show biz si am sperante mai mari la plata per click.
    Asa ca vedeti ce nisa abordati cand incepeti un blog.

  2. E greu sa impaci calitatea unui blog scris cu pasiune degajata cu posibilitatea de a obtine un trafic considerabil si cu posibilitatea de a castiga multi bani din acesta. Daca traficul ceva mai mare se obtine ceva mai… repede, sa spunem (desi trebuie sa treaca ceva timp pentru asta), in ceea ce priveste obtinerea unui castig destul de maricel, trebuie sa treaca un timp ceva mai mare,iar efortul este de multe ori considerabil, cel putin pana cand capeti o anume dexteritate in blogging.
    Ai dreptate, nu intotdeauna calitatea inseamna si trafic colosal si castiguri substantiale. Important este ca blogul sa fie facut cu suflet si pasiune, sa aiba un caracter dinamic si sa mearga la suflet.

  3. Din pacate multi isi deschid blog din moda, mai noi toti au un blog. Abia astept sa treaca un an,doi cand poate o sa treaca moda si o sa ramana in picioare numai bloggerii adevarati.

  4. 1 si 3. Eram inainte pe un forum, descopeream chestii pe care voiam le tin pe un fel de jurnal al meu.

  5. 🙂 Nu vreau bani din blogging. 🙂 Nu ma intereseaza traficul. Nu am treaba cu cine ce face si pe ce loc ii. Eu sunt intr-un concurs… cu mine. 🙂

  6. Nici nu stiu ce a fost in capul meu cand am dat banii pentru domeniu, nu prea aveam asa de multe motive si nici nu ma gandeam la viitor. In acest moment nu regret deloc ca am devenit blogger, am un trafic frumusel si ies ceva bani.

  7. la mine a fost 1 si 3 (prin care eu inteleg cam acelasi lucru). blogul se dovedeste util in mod constant cand trebuie sa imi aduc aminte cand am facut ceva. stau prost cu memoria.

    si nu TOTI suntem interesati de monetizare. eu una nu-s. nu vreau sa fac bani din blogul meu. daca o sa ma apuc vreodata sa scriu un blog pe o nisa… poate, dar de pe blogul personal nu.

  8. hmm….cred ca tot 1 si 3.
    o data am kef sa scriu sa imi exprim ideile, nu chiar sa tin un jurnal, pentru ca postez acolo doar cand cred ca am gasit o stire interesanta, sau am chef sa scriu ceva.
    Iar din cand in cand, simt nevoia s atastea, sa scriu ceva… si asa a iesit blogu””

  9. Vad ca mai toti au in vedere la deschiderea unui blog, ca motivatie, cele expuse la punctele 1 si 3 de mai sus.De acord, dar… ma intreb care ar fi motivatia continuarii scrierii pe blog si chiar imbunatatirea acestuia. Sa fie de vina doar punctele 1 si 3? Sau mai este si altceva in plus?
    Eu as spune ca, dupa un timp, ar mai fi printre motivatii si ceva din punctele 5 si 6, nu la o intensitate foarte mare. Voi ce parere aveti?

  10. interesant articol. ce să zic, mi se pare că e real tot ce spui aici, însă aş vrea să nu fie aşa, deoarece am o aversiune faţă de cei care scriu comercial. aşa-i numesc eu pe cei care scriu şi a doua zi se roagă la icoane făcătoare de minuni : dă doamne să dea click pe reclamă, să am şi eu cu ce s-o scot pe blonda aia de-am cunoscut de curând la un cico-n oraş.
    Eu mi-am deschis blogul/site-ul pentru că scriam pe multe site-uri şi într-o seară, în urma unor evenimente de natură personală, am scris un articol pe platforma ipb de pe whozin. Am promovat puţin, am adus ceva trafic, am primit ceva comentarii iar Dida m-a tot bâzâit să-mi deschid eu căsuţa mea. Aşa am făcut, am cumpărat un domeniu, am trântit un wordpress şi m-am pus pe muncă : teme, optimizare, seo, citit despre cum se face aia, despre pluginuri, am făcut aria de linux from scratch…
    În orice caz, nu regret că am început să scriu. Cel mai mult m-a impresionat când de revelion a venit cineva la mine să mă întrebe dacă eu sunt cel care deţine afaith.eu. Cel mai mult a contat pentru mine să aud de la ai mei la 2 noaptea, pe 1 ianuarie, că mi-au citit blogul şi că de-acum înainte o să mă sprijine mai mult decât au făcut-o până acum (au realizat că nu-i chiar o pierdere de vreme ce fac eu zi de zi).

  11. Initial din dorinta de a fi trendy, dar si pentru ca vroiam un loc sa imi public ideile.
    Acum a ajuns un reflex.

  12. Nu cred ca ar fi de dorit ca blogul sa se dezvolte in ideea de a produce cat mai mult trafic, ci traficul intens sa fie o consecinta a unui blog de calitate.

  13. fara reclame, fara porcarii. stiu ce-mi vine in cap, ce-mi place, ce-mi atrage atentia, scriu despre mine. imi place sa ma exprim, sa scriu 😉

    ne vedem duminica la meeting @ TM

  14. Visul oricarui baiat interesat de blogging: sa devina un blogger celebru si sa cada fetele pe spate de emotie cand afla ca el este mare “xulescu”.

    Dojo, chiar crezi ca asta e visul fiecarui baiat interesat de blogging?

  15. C.T.Daniel .. faceam si eu “misto” 🙂

    Cine stie insa .. daca devii un al doilea John Chow, poate iti rup fetele usa 😀

  16. […] scrie lucruri trăznite iar Dojo explică foarte frumos de ce se apuca unii de blogging. Eu aş fi rezumat totul la “Blogging helps you get laid“, dar mi-am dat seama că risc […]

  17. ,,voi de ce ati deschis blogul? Aveti un motiv clar? Au fost mai multe?
    Ha ha… Păi tocmai asta-i faza, că nu mi-am deschis… 😆

  18. Site-ul meu e o chestie de portofoliu. Da, are si blog. No adsense, no ads! 😀 Monetizarea se concretizeaza altfel, fara a bate la cap vizitatorii. 🙂

  19. Am doua bloguri.
    Ala personal, pe care-l pun din cand in cand si la semnatura, pe care scriu cand / daca am chef, si unul pentru adsense.
    Nu-mi place sa amestec planurile.

  20. Mersi pentru aceste informatii zic eu pretioase. Cred ca o sa iau in serios sfatul tau in legatura cu demisia de la job. Cred ca mai trebuie sa astept putin. Am gasit si niste idei bune pentru mine. Mai scrie articole din astia.

  21. Visul oricarui baiat cu blog sunt(nu stiu daca ordinea e exacta): faima, gagicile si banii.
    Daca cu faima si cu banii din blog e ceva mai greu, macar raman gagicile, si tot se merita.

  22. Scuze, am facut dezacord si nu pot modifica.
    Dojoooo! Baga un plugin de modificare comentariu si seteaza 20 min, macar pana invata sa tastez si repede, si bine.

  23. @ punctul 4

    :)):)):)) Nu cred in dragostea de pe net nici daca-mi cade in cap! :)):)):)) Am avut o forma de site de vreo 10 ani! :)):)):)) Da’ nu am gasit-o! Drept ii ca nici nu m-am obosit s-o caut! :)):)):))

  24. Sunt compatibil cu punctul 4… dar (desi n-am avut timp sa citesc toate comentariile si risc sa repet ce-au spus altii)… WP ca platforma de blogging poate inlocui cu succes un CMS fiind usor de configurat, modificat, adaptat, imbunatatit, etc…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.