Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cand GRATIS NU este GRATIS

Am prestat articol pe “the webmaster blog” si il traduc acum si pentru audienta din Romania 😉

A fost o discutie pe un forum de webmasteri, initiata de un “viitor” administrator de forum. Acesta dorea sa stie cum poate obtine FREE hosting pentru forum-ul sau. I-am explicat acolo cateva chestii despre gazduire gratis si este momentul sa pregatim si un articol.

Poate parea ciudat, dar proiectul meu pentru webmasteri, Wtricks.com, a fost inceput in decembrie 2004 pe host gratis. Primul articol de acolo (care acum nu se mai gaseste pe site, pentru ca mi-am cam schimbat opiniile) era exact despre gazduirea gratis si de ce nu ar trebui sa ne batem capul cu a plati pentru hosting.

Pe atunci gazduirea gratis era o idee buna, chiar aveam niste argumente: poti incepe ‘cariera’ fara sa iti bati capul sa reusesti sau nu, poti experimenta pe “moca” etc. Contra-argumentele insa au inceput si ele sa apara in timp: de cele mai multe ori, daca muncesti mult si se dezvolta situl, la mutare pe domeniu pierzi PR si traffic, exista tot felul de limitari, majoritatea solutiilor free NU mai sunt de calitate etc.

Acum insa mi-am dat seama de altceva: GRATIS NU ESTE GRATIS.

Inainte de a discuta despre cum “platesti” pentru gazduirea gratis, hai sa vedem cat de mult ar costa un plan de hosting normal: un domeniu .com sau alta extensie (in afara de .eu si .ro, care sunt mai scumpe) costa 10-12 USD/an. Un plan de hosting pentru un site la inceput (nu ai nevoie de mai mult de 200 MB spatiu si 2 GB bandwidth) este 3-5 USD/luna. Exista si posibilitati de discount, care ti-ar reduce si mai mult costurile. Hai sa spunem ca domeniu si hosting, in medie, pe luna, ar ajunge la 4 USD. Chiar nu este capat de lume.Multi vor spune insa: na, bine. Da pot GRATIS.

Hai sa vedem cum “platesti” tu acest “gratis”:

1. postezi pe forumuri pentru free hosting. Se merge pe numar de mesaje, primesti apoi spatiu si “banda” bazate pe aceste cifre. Unele programe sunt OK, dar exista mari sanse ca aceste proiecte sa “cada” in timp (greu de monetizat si serverul costa, lunar, destul de mult). E bine sa cauti niste recenzii si eventual sa afli de cat timp exista acel proiect. La paidforumposts.info platim editorii cu 0.20 USD/mesaj. Daca postezi mai mult de 20 de mesaje pe luna, deja “platesti” peste pretul pe care l-am discutat anterior. (Nu mai vorbim despre faptul ca free host-ul este pe subdomeniu)

2. afisezi reclamele lor sau ale advertiserilor host-ului. Multe gazde free isi acopera costul server-ului cu reclame Adsense sau banner-ele advertiserilor personali. Aceste banners (unele mari) sunt de cele mai multe ori plasate in header (sus pe site) pentru ca este cel mai vizibil loc. Pentru un site foarte mic, este OK. Daca incepe sa se dezvolte insa, header-ul tau ar putea aduce bani mai multi, pentru tine: in loc sa primesti 20-50 USD/ luna de la advertiser-ii tai, pierzi un loc bun de reclame pe o valoare de 4 dolari.

Oricum o invartim, pentru ca tu sa ai free hosting, cineva trebuie sa faca bani de pe situl tau. Toate metodele implica timpul si/sau spatiul tau. Pentru un site extrem de mic, poate nu este asa o problema. In momentul in care incepe sa “mearga”, PIERZI mult in comparatie cu 4 dolari cat ai “castigat” pentru ca ai un free host.

Acum spune-mi daca asta este o afacere buna.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

5 Comments

  1. Interesant articolul.Sa sti ca ai dreptate desii eu in locul tau nu ma mai chinuiam sa il traduc in romana..Romanii nostrii sunt prea zgarciti ca sa dea 4 USD pe luna 😀

  2. De-acord, nu se compenseaza faptul ca e free cu tot spam-ul care ti-l baga pe gat. Eu nu mai am probleme, am serverul meu undeva prin State, gazduiesc ce vreau cum vreau …

  3. Habar n-am ce ai cu diacriticele. Orice sit care le foloseşte arată mai profesionist, ca să nu mai vorbesc de faptul că limba română corectă se scrie cu diacritice, iar cine nu vorbeşte/scrie corect în limba română nu face o impresie bună nicăieri, nici măcar pe internetul ăsta care suportă multe.

    Nu mai există nici un argument pentru nefolosirea diacriticelor în acest moment, toate programele noi (IE 6-7, FF 2, Opera 9, Maxthon 2, etc.) le afişează la perfecţie, fără nici o intervenţie din partea utilizatorului.

    E un chin să citeşti un text românesc fără diacritice, iar tendinţa actuală pe internet este de folosire a dicriticelor. Chiar nu-mi dau seama cum de n-ai observat-o.

  4. 5000 vizitatori / zi, site fara continut multimedia deci predominat text. Cam ce plan de hosting s-ar potrivi, considerand ca traficul e in crestere ? Si care ar fi costul lunar? Multumesc anticipat.

  5. Nu pare un business profesional sa cauti hosting sponsorizat de reclame. aka free.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.