Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Doamna, e 7 lei pestele

Deci am revenit … am reactivat domeniul (au expirat 3, şi ăsta, că aşa e frumos). Am peste 1000 de poze de “gestionat” şi pregătit diverse articole “informative”. Exact pe când încercam să dreg dezastrul cauzat de 13 zile de offline total, povesteşte a mea bunică o fază de acum 3 zile.

Tocmai ronţăiam nişte peşte prăjit şi o întreb, “dar când ai luat, doamnă, peştoaica?”

“Păi acum 3 zile. Dar stai să îţi povestesc”

Şi povesteşte.

Magazinul e unul din reţeaua Prospero (ăia de la care am cumpărat acum nişte luni o pâine bună de pus la gunoi încă de pe galantar, măcar să nu te “efortezi” să o mai duci acasă). Merge a bătrână la “şoping” şi vede nişte peşte arătos. Cogitează că nu a mai gătit înotătoare din astea de ceva timp şi pune mâna pe nişte bucăţi, aşteptând cuminte să ajungă să le şi plătească.

Piţipoanca de la pult, servea pe altcineva şi, vâzând-o pe a bătrână cu “fişul” în lăbuţe, o edifică “doamnă, peştele e 7 lei”. Asta îi dă ignore, că doar ştie că nu e de gratis şi ajunge şi ea la rând. Când ajunge, aceeaşi idioată îi mai spune o dată “dar să ştiţi că e 7 lei”. Fază la care a mea bunică îi explică foarte calm (de unde naiba atâta calm) că ea nu obişnuieşte să vină la cumpărături fără bani. Deci, dacă are ceva în mână, probabil că are de unde să şi plătească.

Ar fi a doua oară în ceva timp că vreo don’şoară din asta dă pe gaura gurii comentarii din astea. Pentru că nu mergem la magazinul de la colţ în frac probabil, că nu îmi explic altfel faza. I-am spus “doamnei” mele că aş fi făcut probabil nişte gură sau măcar i-aş fi explicat proastei că am pensia mai mare decât are ea salariul (chiar are a bătrână o pensiuţă relativ decentă, mai ales comparativ cu salariile exorbitante pe care le primesc intelectualele astea).

Am revenit deci de la Croaţia unde, alaltăieri de pildă, comandam o pizza în nişte jeanşi destul de lălâi, un tricou şifonat (cu ăla dormeam de obicei) şi în şlapii de plajă, arătând aproape ca un homeless. Apartamentul nostru era la etaj şi nu mi se arăta să mă îmbrac de oraş pentru a traversa strada spre pizzerie. Mi-am pus fundul pe scaun, am deschis cartea (că doar n-oi sta să mă plictisesc) şi am dat comanda. Ospătarul a fost absolut graţios, ca de obicei, m-a servit impecabil, am fost mulţumită de mâncare, i-am lăsat un bacşiş de bun simţ, ne-am salutat şi mi-am târşâit şlapii spre terasa noastră.

Pentru că BANII contează. Am plătit consumaţia şi am fost tratată absolut amabil, chiar dacă arătam de parcă aş fi făcut menajul toată dimineaţa (proaspăt venită de la plajă, cu părul zburlit, îmbrăcată “neprotocolar” etc.)

PS: oi reveni cu poze şi tot felul de detalii. Concluzia vacanţei (las la o parte vacile astea care fac “cinste” comerţului nostru) e că minunata ţară a Croaţiei e dată naibii. În ăl mai bun sens.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

23 Comments

  1. @Mircea .. nu scapati voi asa de repede 🙂

    @dheo .. Croatia tre’ vizitata si rasvizitata. Am dat acolo de un cuplu din Irlanda (ne-au facut o poza intr-o seara). De 18 ani vin in Cavtat, in anul asta a cincea oara. Deci sunt unii mai maniaci decat noi. Tara este superba, litoralul este la “superlativ’. Iar serviciile absolut OK. Sper sa vina a patra vizita a noastra acolo cat mai curand 😀

  2. Mi-e dor de Croatia! De peisajele, de linistea si de armonia ei. Neaparat trebuie sa o mai vizitez cel putin o data.
    Am avut si eu o experienta similara in Italia in urma cu vro doua saptamani. Coborasem din munte (un traseu in Alpi pana la granita cu Austria la 2300 m), eram murdari, obositi, apatici si am oprit la o pizzerie pentru a ne potoli foamea. Faptul ca eram intr-un contrast total cu cei prezenti acolo n-a impiedicat chelnerul sa ne indice una din cele mai bune mese, sa ne serveasca politicos si sa-si faca treaba cu zambetul pe buze.

  3. Bre, si daca era 300 de lei, tot o platea. E drept ca femeia asta nu mai arata tip-top la aproape 80 de ani, dar e clar ca mie mi-ar fi sarit tandara nasol de tot, daca era acolo cu ea. Nicio experienta anterioara nu scuza o asemenea remarca. Mai ales ca locuim in zona si mergem aproape zilnic pe acolo. Si, tinand cont ca a batrana cumpara destul de frecvent prajitura de acolo (suntem toti maniaci cu dulciurile) ar trebui sa realizeze ca nu om muri de foame.

  4. M-ai lăsat cu gura căscată la ce-a păţit bunica ta. La o adică, duduia şi dacă păţise că a luat cineva ceva şi n-a avut să plătească, tot nu avea de ce să insiste atât. În plus, cum spui şi tu, banul contează şi chestiuţa aia cu “clientul nostru, stăpânul nostru”. Parcă o şi aud: “e 7 lei”. Stai, duduie, că nu-i 300 de lei. Chill. Asta e lene şi mitocănie.

  5. Chiar nu stiam pe ai patit. 😀 Zi si tu cand pleci! 😛 Sau ai zis si nu am fo’ io pe faza? 😀
    Am intrebat pe twitter, ti-am scris mail… (care mi-a venit inapoi sa-mi aduca la cunostinta ca adresa nu exista) si nu aflam nimic de tine. Ufff… mai era putin si sunam la politie. 😛

  6. Finally … Back in bizz … A compara turismul din Croaţia (the real land of choice) cu România (the new land of choice) …e cam şi cum ai compara Skoda cu Dacia. 70% din PIB-ul lor vine din turism. Eu ştiu să aprecieze asta. Puteam avea şi noi un procent asemănător…doar că… din păcate …suntem români.

  7. Alina, sunt de acord cu tine intr-o anume masura. Discutam insa aici despre o femeie caree cumpara FRECVENT de acolo si nu lasa doar 7 lei la o “transa”. De cand este magazinul in zona ii suntem clienti. Aceeasi femeie a fost si cu 2 zile inainte sa cumpere diverse, cu 5 zile inainte etc.

    Si chiar daca nu si-ar permite sa cumpere marfa in cauza (desi teoretic pretul trebuie sa fie afisat si nu o fi a batrana chiar analfabeta sa nu citeasca), nu ii spune in mijlocul magazinului ca marfa costa atat, de parca ar fi ea insasi un homeless. NICIUNDE in lumea asta mai civilizata nu am intalnit atitudinea asta de rahat si am cumparat cate ceva la viata mea si prin destule tari europene mai galonate decat a noastra.

    Acum cativa ani si eu pateam ceva similar cand am cerut la INA Center din Piata Operei sa vad un parfum Paco Rabanne pentru “soare”, ca se apropia ziua lui. Cum sunt mereu imbracata sport (culmea, nu sunt chiar toale de 2 lei, dar cand vezi blugi mai “jerpeliti”, poate crezi ca mor de foame), o fatuca de la magazin mi-a aruncat in fata “dar este 2 mil. 7 sute”. Stiu ca m-am inverzit atunci la fata si i-am zis ca am vreo 10 mil. la mine, daca este chiar atat de speriata ca nu sunt “solvabila”. Si-a dat apoi seama ca a facut o tampenie si m-a servit apoi OK. Nu si-a cerut scuze, ca era prea mult, dar mi-a adus la “mirosit” alte 2-3 parfumuri, mai ales dupa ce s-a adunat si mi-a adus corect ceva “dulce-fresh”. Am ales atunci un parfum de alt creator, ca se apropia de preferintele “soarelui”. Rabanne era mult prea dulce.

    Si comentariul ei a venit tocmai pentru ca, spre deosebire de ea, nu eram nici machiata, nici la “toace” sau din astea. Nu insemna insa ca hainele mele erau de rahat, doar ca nu aratam a fi imbracata “bine”. Si chiar pe vremea aia aveam salariul dublu fata de ea si probabil vreo 5 ani in plus, dar in Romania, inca trebuie sa vii cu fracul la cumparaturi, sa nu se sperie astia ca nu le platesti 😀

  8. Nu cred ca era nesimtire. Cred ca vorbea din experienta. Exista batrani deconectati de la preturile actuale, care nu isi permit diverse produse sau care intreaba de mai multe ori ca sa fie siguri ca au suficienti bani. Daca e vorba de Prospero de pe Brancoveanu, la ala se prezinta multi oameni batrani si sarmani (care petrec noaptea la adapostul de pe Brancoveanu) si vanzatoarea s-a pregatit in avans. Greseala este ca a judecat clientul dupa aparente, dar nu cred ca a facut-o cu rea vointa.

  9. Saru’mana. Naiba stie cat a fost in final, ca nu am vazut bonul. Asa striga tanti aia in magazin 😀

  10. Cu ce seamana intamplarea asta? Aaa… cumva cu faptul ca imbracata la costum (care include si o fusta mini la mine) pot intra ca in Cismigiu fara sa ma intrebe nimeni nimic prin multe locuri unde oficial se cere buletinul la intrare, dar daca a doua zi ma duc in blugi, imediat ma iau aia de la paza la intrebari?

    Tipa nu are nici o scuza din punctul meu de vedere. Sunt convinsa ca i s-a intamplat de multe ori sa ajunga oamenii cu produsele la ea si sa nu aiba cu ce sa le plateasca. Mi s-a intamplat de nenumarate ori sa vad oameni in situatia asta in fata mea la coada. Mi s-a intamplat si mie de vreo cateva ori din diverse motive (probleme cu cardul, neatentia mea, pret diferit fata de ce vazusem la raft). Dar tot e ridicol sa se creada Mama Omida 😛 si sa isi imagineze ca stie cati bani are o persoana asupra sa dupa hainele pe care le poarta.

    Mi s-a intamplat sa umblu cu sume de patru cifre in euro la mine si eu sa port blugi verzi rupti in genunchi si in fund dupa cazaturi cu rolele si hanorac portocaliu luat din piata de la tigani. Si, la fel, mi s-a intamplat sa fiu la costum cu cravata sau macar imbracata cumva elegant si sa nu am nici un ban nici la mine, nici in casa (si asta fara cea mai mica exagerare, la mine fara nici un ban inseamna 0,00 lei – atata timp cat mai am macar o moneda de un ban, la mine se cheama ca n-am ramas inca fara bani). Si intr-o astfel de situatie mi s-a intamplat sa vina una cu cerutul la mine. Normal ca i-am spus ca n-am bani (si chiar n-aveam!), iar replica ei a fost “N-arati ca si cum n-ai avea!” Injuratura pe care doar am gandit-o n-o mai reproduc aici. Probabil trebuia sa-i spun sa ma caute bine si, daca gaseste ceva, sa imi dea si mie jumate.

  11. Vasi, iti dau repede neste preturi. Mai multe detalii sper sa pun la cale in urmatoarele articole.La cat is de dezlanata insa, cred ca e bine sa zic acum cat mai multe 😀

    1. cazare .. apartament-studio cu tot ce vrei in el 720 Euro/12 nopti. Doar locul, mancare nu ai inclusa acolo. Drumul … la herghelia mea e mai mare consumul dar zic eu max. 3 plinuri ai. Deci undeva la 150 de euro cred (Timisoara-Croatia). Depinde deci de distanta si de trocarici). Nu ai cum sa faci consum disperat, ca e limitata viteza in mare parte a drumului, deci nu prinzi decat rar peste suta.

    2. papica .. scumputa in statiune. 2 pizza la Cavtat plus cate un suc / bere de cap locuitor undeva la 100-110 kune. 7 kune egal 1 euro. Am papat intr-o zi singura si m-a costat pe “bilet” o pizza mica (mult prea mare oricum pentru “boilerul” meu) si un cola de sfert exact 47 de kune. Un cola de sfert costa 15 kune in Cavtat (aproape 2 euro) sau 17/18 in Dubrovnik. Parca asa am platit la Oliva. Acolo si pizza e mai scumpa, dar ai in plus 10-15 kune cred. Sau 20. Cred ca “soarele” stie mai bine.

    Noi am fost inteligenti si ne-am luat de la Lidl diverse chestii (cartofi de prajit gata taiati si congelati, cotlet, plescavita etc.) si ne-am gatit in fiecare zi aproape. Doar cand plecam toata ziua mancam pe drum, in rest am mancat la “restaurant” cred max de 3 ori. Un meniu normal (supa, felul 2 si desert) ne-a venit anul trecut la vreo 50 de euro/2 persoane. Deci, daca haleam in oras toata ziua, probabil dublam pretul vacantei.

    Banii multi dati pe studio-apartamentul nostru s-au “amortizat” deci pentru ca am economisit bine de tot la pretul mancarii. Am avut cola/apa minerala etc. la noi in cateva “baxuri”, asa ca ne-am descurcat bine si cu hidratarea.

    Inca nu am apucat sa il intreb pe iubi cat a fost ‘nota de plata’ totala anul asta, dar prevad ca undeva la 1300-1500 de euro. Dau si eu cu presupusu ….

    • Merci :). Consider ca nu e mult, 2 saptamani pentru 2 persoane. Sper la anu’ sa ajungem si noi pe acolo. Anul asta trebuia sa fie Muntenegru, dar n-a mai fost sa fie…:|

  12. N-as recomanda chiar atat de mult Muntenegru. L-am tranzitat bine de tot si acum si, chiar daca preturile sunt sensibil mai jos (ca si cazare din ce vad), nu am auzit chiar numai chestii misto. Au un litoral de crapi, dar Budva este aglomerata si in golful ala (fiord de fapt), Kotor, din ce am mai auzit nu sunt servicii turistice atat de bune. Is un fel de “romania” la faza asta. Imediat ce treci insa granita la croati se simte alt “miros”. Ti-as sugera deci sa aduni niste euro in plus si sa cauti cazare pe o raza de 20 km de Dubrovnik (sau chiar in the city). Uita-te pe booking.com, ca noi nu am mers niciodata prin firme de turism, de cate ori am calatorit. ai acolo listuta cu toate cazarile inscrise, poze, recenzii, harti. Discuti direct cu gazdoii, nu stai sa te trezesti la destinatie cu cine stie ce surprize 😀

    • Multumim frumos :). Intentionam sa mergem in Muntenegru prin intermediul lui Mile Carpenisan, cu care vorbisem si ne gasise si cazare si masa la un pret f fain, si era undeva aproape de Budva, dar nu in aglomeratia aia. Ne sugerase un loc mai linistit, Sf Stefan sau ceva de genul, care arata f bine in descriere si imagini. Din pacate niste probleme au schimbat destinatia acelor bani…

  13. O mica rugaminte offtopic: sa ne zici si noua cat te-a costat distractia, ca cazare ati avut, cat costa mancarea pe acolo si drumul pana in zona. Asta daca nu o sa le zici intr-o postare ulterioara ;). Merci

  14. Cu mare placere 😉

    Lasa ca se rezolva si cu banii, aveti timp pana la vara. Daca aveti o locatie departe de “agitatie” este absolut OK. Zona arata de mori. Sa va faceti timp sa mergeti in Kotor Bay (pun niste poze zilele astea) ca este absolut magnific. Si, daca sunteti in “zona” (adica se poate merge si cu masina si nu ia 2 zile), incercati sa atingeti si Dubrovnikul din Croatia (e mai “sus” de voi). Plecati dimineata si incercati sa ajungeti pe la 8 acolo eventual (sa prindeti cetatea mai “goala”. Atunci se fac poze misto, ca altfel e destul de aglomerat). Sau puteti merge si la pranz, ca nu e problema. Neaparat faceti si vizita pe ziduri, ca puneti la “fript” niste poze, de mor dusmanii. E bine sa va dedicati o zi pentru asta, ca nu veti sta in Dubrovnik juma’ de ora, asta e clar.

    Cetatea este absolut senzationala insa si iti spun sincer ca merita “calareala”. Daca prindeti si apusul pe acolo, iar e nebunie maxima. Distanta e destul de OK cu masina, deci zic eu ca intr-o zi va acoperiti de ‘glorie’ pe acolo. Noi am mers pana in Albania din zona Dubrovnik si e “un pic” mai departe 😉

    Promit sa pun la cale niste articole informative cu pozele de rigoare, sa va fie tuturor de folos. E clar ca nu stiu atat de multe despre zona, dar oricum avem materiale destule si am vazut ceva zilele astea.

  15. Salut, si bine ai revenit. Am bagat si am scos bine, ca nu mergea decat pagina principala a blogului tau, nu mergea nici sa comentezi, nici sa vezi intrari mai vechi.
    Im multe parti din Romania e asa. Tot timpul esti etichetat dupa hainele pe care le porti, si nu prea e normal. Cat timp platesti, esti client si ar trebui sa fii tratat cu amabilitate.
    In caz ca vanzatoarele sunt nesimtite, poti sa le trimiti in podul garii, si sa iti faci micile cumparaturi la alt magazin 🙂 Nu chiar peste tot e asa.

  16. Romania is my f*cking country! Daca ar fi fost dupa mine i-as fi dat cu pestele peste bot vacii nebune!

  17. da, se intampla des faze de astea la noi ..rar vezi un vanzator sa stie sa se poarte impecabil cu clientul 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.